Nota

 

Onderwerp

Afsluiting Delftse bijdrage Summercourses Rotterdam and Delft

 

 


In oktober 1999 is besloten tot deelname aan het Bureau Summercourses Rotterdam and Delft. Juni 2000 is daartoe door de twee betrokken wethouders uit Rotterdam en Delft een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Afgesproken is om in september 2001 het initiatief te evalueren, waarna een besluit over de voorzetting zou worden genomen. Deze notitie geeft de resultaten van die evaluatie en besluitvorming weer.

 

Vanuit Delft Kennisstad is verspreid over de jaren 1999, 2000 en 2001

fl 85.000,- (ong. een zevende van de totale kosten van fl 596.000,-) bijgedragen aan het Bureau Summercourses. De uitvoering is ondergebracht bij Erasmus Plus, onderdeel van de Erasmus Holding en het Rotterdams Congresbureau (inmiddels Rotterdam Marketing genaamd). Een stuurgroep bestaande uit dhr. H. Koning (voormalig directeur Algemene Rekenkamer), dhr. S. Fleischeuer (directeur Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam), dhr. W. Hamming (directeur Rotterdam Marketing), mw. M. Klein (directeur van het Rotterdams Congresbureau) en Meine Oosten, heeft het project geleid. Op papier behoorde dhr. J. Ritzen (voormalig minister van Onderwijs) eveneens tot de stuurgroepleden.

 

De stuurgroep en het Bureau Summercourses hebben eind 1999 hun taak met veel enthousiasme opgepakt. Aan het begin van het traject zijn door het Rotterdams Congresbureau een logo, een website en een nieuwsbrief ontwikkeld. Erasmus Plus heeft veel energie gestoken in het samenstellen van een cursusaanbod van de Summercourses door de onderwijsinstellingen in Rotterdam en Delft om medewerking te vragen. Dit heeft geleid tot de bijgevoegde cursusprogramma’s in 2000 en 2001.


Geconcludeerd moet worden dat de deelname vanuit Delft (de Delftse onderwijsinstellingen) matig is. Na signalering daarvan in 2000, hebben diverse gesprekken plaatsgevonden tussen de TU en de gemeente Delft. De TU heeft in die gesprekken aangegeven dat hun beleid de komende jaren zich zal richten op onderzoek, waardoor hun prioriteiten niet liggen bij het aanbieden van Summercourses. Een plan om voor 2001 toch te komen tot een Summercourse gericht op het werven van internationale studenten, waarbij een dwarsdoorsnede van de studierichtingen van de TU aan bod zou komen, is door diverse omstandigheden binnen de TU niet gelukt.

 

De resultaten van de afgelopen jaren hebben ertoe geleid dat in de Stuurgroep Summercourses is besloten dat de doorstart van het Bureau Summercourses niet vanuit de gemeenten, maar vanuit de onderwijsinstellingen in Rotterdam en Delft gestalte zal moeten krijgen. Een eerste verkenning van die mogelijkheid heeft ertoe geleid dat deze instellingen het komende half jaar zich daarover zullen beraden en een voorstel zullen voorbereiden. In dat voorstel zal waarschijnlijk een subsidieverzoek aan de gemeenten Rotterdam en Delft worden gedaan.

 

Tijdens de laatste vergadering op 14 september jl. heeft de Stuurgroep Summercourses Rotterdam and Delft zich opgeheven. Afgesproken is dat de website Summercourses door het voormalige Bureau Summercourses voorlopig in stand zal worden gehouden.

 

Voorstel:

Voorgesteld wordt:

- kennis te nemen van de evaluatieresultaten van de inmiddels opgeheven Stuurgroep Summercourses Rotterdam and Delft;

-  het subsidieverzoek van de onderwijsinstellingen voor een doorstart van de Summercourses af te wachten en vooruitlopend daarop geen activiteiten vanuit de gemeenten Rotterdam en Delft te verrichten c.q. de subsidie niet voort te zetten.