Stuk 148 I

01/021244                                                                                           Delft, 28 augustus 2001.

 

Onderwerp:       vaststelling van de Verordening voor de

commissie straatnaamgeving 2001.

 

 

Aan de gemeenteraad.

 

Geachte dames en heren,

 

Het toekennen van namen aan straten en wijken is een bevoegdheid van de gemeenteraad. Daarbij is de gemeenteraad niet gebonden aan wetgeving, voorschriften of richtlijnen van hogere overheden.  Het college van burgemeester en wethouders bereidt de voorstellen voor en laat zich hierbij sinds jaar en dag adviseren door een Commissie voor de straatnaamgeving. Deze commissie adviseert het college van burgemeester en wethouders over straatnaamgeving, wijk- en buurtindeling, wijknummering en postcodeaanduiding. Het college van burgemeester en wethouders bereidt vervolgens op basis van een advies van de commissie het raadsbesluit voor.

Deze werkwijze is vastgelegd in artikel 2 van de Verordening op de benoeming van de openbare ruimte en de toekenning van straatnaamgeving en huisnummering.

 

Sinds 1962 bestaat in Delft een Commissie van advies inzake straatnaamgeving. De samenstelling en werkwijze hebben in de loop der jaren verschillende wijzigingen ondergaan. Vanaf 1990 is de betrokkenheid van de gemeenteraad bij het onderwerp straatnaamgeving vergroot door de benoeming van raadsleden in de commissie.

In 1994 is besloten tot het instellen van een aparte vaste commissie van advies en bijstand voor dit onderwerp ex artikel 91 van de Gemeentewet. De Verordening voor de commissie straatnaamgeving 1994 regelt de samenstelling, de taak en de werkwijze van de commissie. De commissie bestaat thans uit het lid van het college dat de straatnaamgeving in portefeuille heeft en drie leden van de gemeenteraad. De commissie wordt bijgestaan door de gemeentearchivaris en eventuele andere derden. Een ambtelijk secretaris ondersteunt de commissie.

 

Inmiddels is de verordening op enkele onderdelen verouderd, onder meer in verband met de reorganisatie van het gemeentelijk apparaat. In de huidige verordening wordt nog uitgegaan van de voor 1 maart 2000 bestaande dienstenstructuur.  Om die reden diende de verordening te worden herzien. Deze herziening is tevens aangegrepen om de werkwijze van de commissie en de advisering door de diverse technische disciplines en instanties (politie, brandweer, PTT e.d.) opnieuw te beoordelen.

 

Ten aanzien van de werkwijze van de commissie is geconstateerd dat deze zodanig verschilt van die van de andere vaste raadscommissies van advies en bijstand, dat de vraag zich aandiende of een andere juridische grondslag dan artikel 91 van de Gemeentewet meer recht zou kunnen doen aan de praktijk.

 

 

Artikel 82 van de Gemeentewet ligt hiervoor het meest voor de hand. Dit is het algemene artikel op grond waarvan de gemeenteraad commissies kan instellen. De raad regelt de taken, bevoegdheden, samenstelling en wijze waarop de leden van de raad inzage hebben in de stukken van deze commissie. De modelverordening commissie straatnaamgeving van de VNG is overigens eveneens gebaseerd op artikel 82 van de Gemeentewet. 


 

Artikel 91 van de Gemeentewet stelt zwaardere eisen aan de openbaarheid en de evenwichtige vertegenwoordiging van de in de raad vertegenwoordigde groeperingen. Deze eisen hangen samen met de rol van een vaste raadscommissie in het politieke besluitvormingsproces. 

 

De keuze voor een commissie op basis van artikel 82 van de Gemeentewet maakt het ook mogelijk om de gemeentearchivaris (q.q.) als vast lid van de Commissie op te nemen. Gelet op de betrokkenheid en deskundigheid van de gemeentearchivaris zijn de Commissieleden van mening dat dit een wenselijke uitbreiding is.

 

Op grond van de huidige verordening dient de Commissie straatnaamgeving haar conceptadviezen om commentaar voor te leggen aan de gemeentelijke afdelingen civiel, bouw -en woningtoezicht, burgerzaken en de brandweer alsmede aan de politie, afdeling verkeerszaken en de PTT, bedrijfsbureau postvervoer. In de praktijk levert dit veel vertraging op, waarbij tevens geconstateerd is dat zich tot nu toe geen verschillende visies hebben voorgedaan.

Bij de genoemde betrokken instanties is geďnformeerd of de huidige werkwijze naar hun mening zou moeten worden voortgezet. Uitkomst van dit onderzoek is dat geen van deze instanties het nog langer noodzakelijk vinden de conceptadviezen te beoordelen. Alleen als de straatnaamgeving gevolgen heeft voor het postcodesysteem dient PTT Post BV van tevoren geraadpleegd te worden. De bepaling in de verordening is hieraan aangepast.   

 

Het opstellen van een afzonderlijk jaarverslag door de Commissie straatnaamgeving wordt niet langer zinvol geacht, aangezien de raad alle door de Commissie uitgebrachte adviezen kan beoordelen bij het nemen van raadsbesluiten over straatnaamgeving.

 

Voorgesteld wordt de verordening op de volgende onderdelen te wijzigen :

n    aanpassing tekst aan de nieuwe gemeentelijke organisatie

n    verordening baseren op artikel 82 van de Gemeentewet

n    de gemeentearchivaris q.q. opnemen als vast lid van de Commissie straatnaamgeving

n    aanpassen van de bepaling over het inwinnen van adviezen bij de verschillende instanties en deskundigen

n    vervallen van de verplichting tot het opstellen van een jaarverslag  

De wijzigingen zijn in overleg met de Commissie straatnaamgeving tot stand gekomen.

 

Wij stellen u voor, onder voorbehoud van gunstig advies van de commissie cultuur, kennis en economie, de bijgaande ontwerpverordening voor de commissie straatnaamgeving 2001 vast te stellen onder gelijktijdige intrekking van de Verordening voor de Commissie straatnaamgeving 1994.

 

Hoogachtend,

 

Burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

H.M.C.M. van Oorschot ,burgemeester.

 

 

N. Roos                                   ,secretaris.


 

 

 

De raad van de gemeente Delft,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 augustus 2001;

 

gezien het advies van de commissie cultuur, kennis en economie van 11 september 2001;

 

gelet op artikel 82 van de Gemeentewet;

 

b e s l u i t :

 

vast te stellen de

 

Verordening voor de Commissie straatnaamgeving 2001

 

Artikel 1 De commissie

Er is een commissie van advies aan het college van burgemeester en wethouders inzake de straatnaamgeving binnen de gemeente Delft, hierna te noemen “de commissie”.

 

Artikel 2 Taak

1.   De commissie brengt gevraagd en ongevraagd schriftelijk advies uit aan het college van burgemeester en wethouders omtrent :

a.   het verdelen van de gemeente in wijken en buurten, al dan niet op basis van bouwblokken en het aanduiden daarvan met nummers, zonodig aangevuld met letters of namen;

b.   het benoemen van de openbare ruimte en gemeentelijke bouwwerken.

2.   Het college van burgemeester en wethouders is verplicht de commissie te voorzien van ter zake dienende informatie.

 

Artikel 3 Samenstelling

1   De commissie bestaat uit:

a   het  lid van het college van burgemeester en wethouders dat straatnaamgeving in zijn portefeuille heeft;

b   drie door de raad uit zijn midden aan te wijzen leden;

c   een genoegzaam aantal door de raad uit zijn midden aan te wijzen plaatsvervangende leden;

d   de gemeentearchivaris.

2   Het lid genoemd onder 1 a treedt op als voorzitter van de commissie. De commissie benoemt uit haar midden een of meer plaatsvervangend voorzitter(s).

 

 

Artikel 4 Secretaris

1.   Het college van burgemeester en wethouders wijst de secretaris en een of meer  plaatsvervangend secretaris(sen) van de commissie aan.

2.   De secretaris is geen lid van de commissie.

 

 

Artikel 5 Zittingsduur

1.   De zittingsduur van de leden, met uitzondering van de gemeentearchivaris, is gelijk aan de zittingsperiode van de gemeenteraad. De gemeentearchivaris is permanent lid.

2.   Het lid dat de hoedanigheid op grond waarvan hij lid van de commissie is verliest, wordt geacht met ingang van diezelfde datum als zodanig te zijn afgetreden.

3.   De leden kunnen tussentijds ontslag nemen. Zij doen daarvan schriftelijk mededeling aan de voorzitter van de commissie, die maatregelen treft om in de vacature te voorzien.

 

Artikel 6 Vergaderingen

1.    De commissie komt bijeen:

a.   wanneer de voorzitter dit nodig acht, of

b.   op schriftelijk verzoek van ten minste twee leden van de commissie, of

c.   op schriftelijk verzoek van het college van burgemeester en wethouders.

In de gevallen bedoeld onder b. en c. belegt de voorzitter de vergadering binnen vier weken na de dag van ontvangst van het schriftelijke verzoek.

2.   De voorzitter roept de leden schriftelijk op voor de vergadering, onder opgaaf van de punten die zullen worden behandeld.

3.   De commissie vergadert slechts als ten minste drie leden, waaronder de voorzitter of de plaatsvervangend voorzitter, aanwezig zijn.

4.   Wanneer het vereiste aantal leden niet aanwezig is, belegt de voorzitter zo snel mogelijk een nieuwe vergadering en stelt de leden daarvan terstond schriftelijk in kennis. In deze laatste vergadering kunnen beslissingen worden genomen over uit te brengen adviezen ongeacht het aantal aanwezige leden.

5.   De commissie beslist over het uit te brengen advies met meerderheid van stemmen. Van een minderheidsstandpunt wordt bij het advies melding gemaakt indien die minderheid dit verlangt. Bij staken van stemmen beslist de stem van de voorzitter.

 

Artikel 7 Inzage stukken

1.   Stukken, waaromtrent door de commissie geheimhouding is opgelegd, liggen op de voor vertrouwelijke stukken gebruikelijke wijze voor de leden van de gemeenteraad ter inzage.

2.   Deze inzage kan slechts worden geweigerd voor zover zij in strijd is met het openbaar belang.

 

Artikel 8 Deskundigenadvies

1.   De commissie kan zich laten voorlichten door ambtenaren en is ook bevoegd om derden en belanghebbenden te horen, bij deskundigen advies of inlichtingen in te winnen en dezen zonodig uit te nodigen daartoe bij de vergadering aanwezig te zijn.

2.   Indien de adviezen gevolgen hebben voor het postcodesysteem wint de commissie van tevoren advies in bij PTT Post B.V., of diens rechtsopvolgers.  

 

Artikel 9 Vergoeding

1.    De leden en de plaatsvervangende leden ontvangen geen vergoeding voor het bijwonen van een vergadering van de commissie.

2.    Ten aanzien van adviseurs als bedoeld in artikel 8, eerste lid, is de Verordening geldelijke voorzieningen commissieleden Delft van toepassing, voor zover het externe adviseurs betreft.


 

Artikel 10 Tekenen van stukken

1   De adviezen van de Commissie worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris en worden zo spoedig mogelijk aan het college van burgemeester en wethouders uitgebracht.

2   De stukken van procedurele aard worden door de secretaris ondertekend. De voorzitter kan de secretaris machtigen bepaalde stukken namens hem te ondertekenen.

 

Artikel 11 Slotbepalingen

In gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslist de voorzitter van de commissie.

 

Artikel 12 Citeertitel en inwerkingtreding

1      Deze verordening kan worden aangehaald als ‘Verordening voor de Commissie straatnaamgeving 2001’.

2      Deze verordening treedt in werking op de dag na die van bekendmaking.

3. Met de inwerkingtreding van deze verordening vervalt de Verordening voor de commissie straatnaamgeving 1994.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 13 september 2001.

 

 

                                                           ,burgemeester.

 

                                                           ,secretaris.

 


 

 

Toelichting op de Verordening voor de commissie straatnaamgeving 2001

 

1 Algemeen

Straatnamen zijn om verschillende redenen van belang. Zo maakt de indeling van een gemeente in straten het mogelijk dat enerzijds burgers en anderzijds dienstverlenende instanties als politie, brandweer, ambulance en posterijen, zich snel kunnen oriënteren in een gemeente. Ook is de indeling van een gemeente in straten voor de gemeente zelf van belang. In vrijwel alle gemeentelijke registraties komen immers straatnamen voor en wordt gesorteerd op de alfanumerieke volgorde van straatnamen.

Straatnamen ontstaan echter niet zomaar. Namen moeten immers worden toegekend aan straten. Er moeten namen worden bedacht. Daarbij dienen deze namen aan allerlei eisen te voldoen. Zo moeten de namen bijvoorbeeld bruikbaar zijn in de spreektaal en dienen zij in de betreffende gemeente uniek te zijn. Ook is een bepaalde systematiek bij het geven van straatnamen onontbeerlijk.

Gelet op het belang van goede straatnaamgeving en gezien de ingewikkeldheid daarvan verdient het aanbeveling de advisering over straatnaamgeving op te dragen aan een gemeentelijke commissie straatnaamgeving.

 

Gemeenten dienen bij de straatnaamgeving rekening te houden met de afspraken die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft gemaakt met PTT Post BV (circulairenummer 91/30,  kenmerk: AJZ/102328 d.d. 5 april 1991). De aanleiding tot deze afspraken was het terughoudende beleid van PTT Post om wijzigingen aan te brengen in het postcodesysteem. Er is afgesproken dat gemeenten niet nodeloos wijzigingen in de straatnaamgeving aanbrengen die tot wijzigingen in het postcodesysteem noodzaken. Indien een gemeente zich niet aan de afspraak houdt om de straatnaamgeving niet nodeloos te wijzigen, worden de kosten die PTT Post als gevolg hiervan moet maken bij het gemeentebestuur in rekening gebracht.

Ook is afgesproken dat een gemeentebestuur zo spoedig mogelijk overleg met PTT Post pleegt over zijn voornemen wijzigingen aan te brengen in de straatnaamgeving, die gevolgen hebben voor het postcodesysteem.

 

De bevoegdheid tot het toekennen van namen aan straten, wijken en openbare ruimte berust ingevolge artikel 108 van de Gemeentewet bij de gemeenteraad. Het college van burgemeester en wethouders bereidt de voorstellen hiertoe voor. Op grond van artikel 2, lid 3, van de Verordening op de benoeming van openbare ruimte en de toekenning van huisnummers vraagt het college van burgemeester en wethouders het advies van de Commissie straatnaamgeving alvorens een voorstel tot straatnaamgeving aan de gemeenteraad voor te leggen. De samenstelling en de werkwijze van deze Commissie straatnaamgeving worden in de onderhavige verordening geregeld.

 

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel 1 De commissie

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.

 

Artikel 2 Taak

De taakomschrijving van de commissie is afgestemd op artikel 2 van de Verordening op de benoeming van de openbare ruimte en de toekenning van straatnaamgeving en huisnummering.


 

Dit artikel luidt als volgt:

 

“Artikel 2

1.   De gemeenteraad verdeelt op voordracht van burgemeester en wethouders, de gemeente al dan niet op basis van bouwblokken, in wijken en buurten en duidt deze aan met nummers, zonodig aangevuld met letters of namen.

2.   De gemeenteraad kan op voordracht van burgemeester en wethouders de openbare ruimte en gemeentelijke bouwwerken benoemen.

3.   Alvorens burgemeester en wethouders een voorstel op grond van lid 1 en lid 2 aan de gemeenteraad voorleggen worden zij hierover geadviseerd door de commissie straatnaamgeving.”

 

Artikel 3 Samenstelling

De Commissie straatnaamgeving bestaat uit 5 leden. Als voorzitter fungeert het lid van het college van burgemeester en wethouders dat straatnaamgeving in portefeuille heeft. Daarnaast zijn er 3 raadsleden en de gemeentearchivaris, die gelet op zijn betrokkenheid en deskundigheid qualitate qua permanent lid is van de commissie.

 

Artikel 4 Secretaris

De secretaris en de plaatsvervangend secretaris(sen) worden aangewezen door het college van burgemeester en wethouders. De secretaris is geen lid van de commissie. In de praktijk fungeert een medewerker van Landmeten als secretaris, gezien zijn specifieke deskundigheid. Het verdient aanbeveling deze praktijk voort te zetten. Om praktische redenen is in de formulering van het artikel niet langer een aanduiding van organisatie-onderdelen van de gemeente opgenomen.

 

Artikel 5 Zittingsduur

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.

 

Artikel 6 Vergaderingen

De commissie zal in de praktijk in ieder geval door de voorzitter of op verzoek van het college van burgemeester en wethouders bijeen worden geroepen wanneer nieuwe straatnamen moeten worden toegekend of straatnamen moeten worden herzien.

 

Artikel 7 Inzage stukken

Artikel 82, lid 2, van de Gemeentewet schrijft dwingend voor dat een regeling moet worden getroffen voor inzage in stukken waaromtrent door de commissie geheimhouding is opgelegd. Deze inzage kan slechts worden geweigerd voor zover zij in strijd is met het openbaar belang. Deze bepaling is opgenomen met het oog op de positie van raadsminderheden die niet in een commissie vertegenwoordigd zijn. In Delft is het gebruikelijk om vertrouwelijke stukken ter inzage te leggen voor de gemeenteraad. De bepaling sluit aan bij deze praktijk.

 

Artikel 8  Deskundigenadvies

In verband met de complexiteit van het onderwerp en de consequenties van voorstellen tot straatnaamgeving kan het wenselijk zijn advies in te winnen bij verschillende deskundigen en belanghebbende instanties. Dit artikel maakt dat mogelijk.  

Op grond van de in de algemene toelichting beschreven afspraak tussen PTT Post BV en de VNG is tevens voorgeschreven dat de commissie advies inwint bij PTT Post BV, of diens rechtsopvolgers, indien de adviezen gevolgen hebben voor het postcodesysteem.


 

Artikel 9 Vergoeding

Externe adviseurs van de commissie komen in aanmerking voor een vergoeding. Deze bepaling is overgenomen uit de huidige verordening. Er zal dan ook geen wijziging zijn in de tot nu toe gevolgde werkwijze.

 

Artikel 10 Tekenen van stukken

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.

 

Artikel 11 Slotbepalingen

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting

 

Artikel 12 Citeertitel en inwerkingtreding

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.