29 november 2002

Besluitenlijst van de openbare vergadering commissie Cultuur, Kennis en Economie 28 oktober 2002.

 


naar agenda 28 oktober 2002
.


naar agenda 12 december 2002.


 

Voorzitter:

De heer Gabeler

Commissiegriffier:

Mevrouw Schiphorst

Portefeuillehouders:

De heren Oosten en Torenstra

Aanwezig:

De dames Lourens, en Welle Donker

De heren Eduard, Stoelinga, de Prez, Otto, Bot, Noordenbos, Roest, Vis, Schoenmakers, de Graaf, de Koning, Van der Hout, van Leeuwen, Aközbek, Engels en Kiela (t/m agendapunt 7)

  1. Opening

De voorzitter opent om 18.30 uur de vergadering.

 

 

2. Inventarisatie sprekers

De heer Klootwijk van het Belangenplatform Tanthof wenst in te spreken bij agendapunt 7: Nieuwbouw buurtaccommodatie Tanthof.

De heer Verweij van Jongerencentrum the Border wenst eveneens in te spreken bij agendapunt 7.

De heer Prins van de winkeliersvereniging Klis wenst in te spreken bij agendapunt 9: Subsidiering ijsbaan.

De heer Wijers van het Evenementenbureau wenst eveneens in te spreken bij agendapunt 9.

De heer Bonthuis van de Stichting Omroep Delft wenst in te spreken bij agendapunt 10: omroepbijdrage Stichting Omroep Delft.

  3. Vaststelling besluitenlijst van de commissie CKE d.d. 17 februari 2002

De besluitenlijst wordt ongewijzigd vastgesteld.

  4. Rondvraag

Mevrouw Welle Donker heeft een rondvraag ingediend inzake de subsidie aan museum Paul Tetar van Elven. Zij vraagt zich af of de subsidie wordt gefinancierd uit onderbesteding in 2001.

Portefeuillehouder Oosten antwoordt hierop dat er sprake is van een misverstand: er is geen sprake van onderbesteding in 2001, er is sprake van ruimte binnen de begrotingspost, hieruit wordt de structurele subsidie gedekt.

  5. Vaststellen hamerstukkenagenda

De commissie gaat akkoord met de hamerstukkenagenda.

  6. Mededelingen

Er zijn geen mededelingen.

  7. Voorstel aan de gemeenteraad tot het beschikbaar stellen van een
    krediet van 310.000 euro t.b.v. nieuwbouw buurtaccommodatie Tanthof
    en lokalen VAK (02/025344)

De heer Verweij van jongerencentrum the Border spreekt in bij dit agendapunt. De heer Verweij geeft aan dat hij vindt dat tienerwerk niet in het buurtcentrum thuishoort (zoals staat vermeld in de gemeentenota "Knopen in de Wijken") maar thuis hoort en moet blijven in het jongerencentrum.

Portefeuillehouder Oosten geeft aan dat hij bereid is, indien de commissie positief adviseert, de suggestie van Verweij in overweging te nemen.

De meerderheid van de commissie adviseert positief: het tienerwerk blijft bij de Border en gaat dus niet over naar het nieuwe buurtcentrum in Tanthof. Portefeuillehouder Oosten neemt dit voorstel over, echter onder de voorwaarde dat er dan wel sprake is van goede samenwerking met de Brede Welzijnsorganisatie Delft (BWD) en de Border.

De heer Klootwijk spreekt in namens het belangenplatform Tanthof. De heer Klootwijk geeft aan dat hij het jammer vindt dat dit agendapunt niet behandeld wordt in de commissie Leefbaarheid, waar het stuk volgens hem thuishoort.

Daarnaast vraagt hij aandacht voor inspraak van de bewoners over het nieuwe wijkcentrum, die ook graag willen meepraten over (de nieuwe indeling) van het nieuwe centrum. Tenslotte benadrukt hij het belang van een aparte ruimte voor de wijkagent en de wijkopbouwwerkers.

Portefeuillehouder Torenstra geeft in een reactie op de heer Klootwijk aan dat de commissie Leefbaarheid uitgenodigd is voor de behandeling van dit agendapunt. Bij het nog nader op te stellen Plan van Eisen zullen zeker ook de buurtbewoners betrokken worden. De nu voorliggende nota is slechts kaderstellend, het gaat immers om een voorbereidingskrediet. Wat de heer Torenstra betreft zijn dit soort vragen nu nog niet aan de orde.

De fractie van Stadsbelangen neemt het voorstel mee terug naar de fractie.

De fracties van Leefbaar Delft, PvdA, GroenLinks, D66, STIP, ChristenUnie/SGP, VVD en CDA stemmen in met het voorstel.

  8. Intentieverklaring Mediatheek Cultuurplein/voorstel aan de
   gemeenteraad een bedrag van 30.000 euro beschikbaar te stellen voor de
   ontwikkeling van de Mediatheek (02/026897)

De fracties van Leefbaar Delft en PvdA nemen het voorstel mee terug naar hun fractie.

De fracties van GroenLinks, D66, STIP, Christenunie/SGP, Stadsbelangen, CDA en VVD stemmen in het met voorstel.

Portefeuillehouder Oosten zegt toe naar aanleiding van een brief van de bibliotheek wijzigingen in de intentieverklaring aan te willen brengen, mits de overige partners van de Mediatheek akkoord zijn.

  9. Exploitatie IJsbaan op Beestenmarkt/voorstel aan de gemeenteraad
    inzake subsidiering van de ijsbaan en de lichtjesavond van de Donkere
    Dagen van Delft. (02/026257)

De heer Prins spreekt in namens winkeliersvereniging de Klis. De heer Prins is van mening is dat geld, wat beschikbaar is gesteld door de Amerikaanse filmmaatschappij ter compensatie van de langere opnamen van de film ‘Girl in hyacinth blue’ in Delft, toekomt aan de Winkeliersvereniging in de Klis. Hij verwijst hierbij naar een gesprek wat hij heeft gevoerd met de heer Kane waarin dit is toegezegd. Portefeuillehouder Oosten reageert hierop dat ook hij een gesprek heeft gehad, ten tijde van de filmopnamen, namelijk met de Nederlandse projectleider de heer Vermeulen. Op verzoek van de heer Vermeulen heeft de heer Oosten een bestemming genoemd voor het geld, waarbij het geldbedrag ten gunste komt van de gehele Delftse bevolking: namelijk ten behoeve van de Lichtjesavond tijdens de Donkere Dagen van Delft. De heer Oosten geeft daarnaast aan nog nooit met de heer Kane gesproken te hebben.

De heer Wijers spreekt in namens het Evenementenbureau. De heer Wijers geeft aan dat hij het jammer maar begrijpelijk vindt dat de keuze is gevallen op "Nota Bene" als organisatiebureau voor de IJsbaan in Delft.

De fractie van Stadsbelangen neemt het voorstel, t.a.v. beslispunt 2, mee terug naar de fractie.

De fracties van Leefbaar Delft, PvdA, GroenLinks, D66, STIP, ChristenUnie/SGP, VVD en CDA stemmen in met het voorstel.

  10. Voorstel aan de gemeenteraad tot het als subsidie verstrekken van de
     door het Rijk in het gemeentefonds gestorte compensatie van de
     opcenten

     lokale omroepbijdrage aan de Stichting Omroep Delft.

De heer Bonthuis spreekt in namens het bestuur van de Stichting Omroep Delft.

De heer Bonthuis bedankt de gemeente voor het beschikbaar stellen van de subsidie. Hij hoopte dat de gemeente nog extra middelen beschikbaar zou stellen. Daarnaast vraagt de heer Bonthuis zich af wat het College van B&W bedoeld met de opmerking in de nota inzake allochtonenradio.

Portefeuillehouder Oosten stelt in een reactie voor om in gezamenlijk overleg naar de invulling van de allochtonenradio te kijken.

De commissie stemt in met het voorstel.

 

terug naar boven