BIJLAGE 2 bij notitie DAC

 

De herprofilering van Lambert van Meerten in de periode 2002-2006.

In Museum Lambert van Meerten wordt de geschiedenis van het Delfts aardewerk  het belangrijkste in de vaste presentatie. Dit houdt verband met het feit dat in Delft in de zeventiende en achttiende eeuw een dusdanig hoogwaardig aardewerk werd geproduceerd, dat de naam ‘Delfts blauw’ wereldwijd een begrip werd. De stad ontleent er mede haar internationale faam aan. Evenals vroeger moet Delft weer vanzelfsprekend als aardewerkcentrum bekend staan. Aan het begin van de volgende eeuw heeft het museum zich ontwikkeld tot een buitengewoon open, actief en gastvrij museum: een compleet museum en hét informatiedocumentatiecentrum van Delfts aardewerk.

 

Proefmodules permanente presentaties in Museum Lambert van Meerten en in de Koninklijke Porceleyne Fles.

In opmaat naar het DAC i.o. worden de bezoekers in Museum Lambert van Meerten en in de KPF meegenomen naar het Delft van circa 1650, een kleine grote stad in het machtige gewest Hol­land. De Kamer van de Verenigde Oost-Indische Compag­nie stond borg voor een uit­gebreid stelsel van internationale (han­dels)betrekkingen en bracht nog meer rijkdom voor een toch al niet arme bour­geoisie. De honder­den aar­de­werkbakke­rijen voorzagen niet alleen dui­zenden van werk maar brachten hen ook voorspoed en welvaart.

De kennismaking met de topstukken die deze tak van industrie heeft voortgebracht vindt plaats in als kleine stijlkamer ingerichte opstellingen waarin de 'glazenkast' het middelpunt vormt, een ty­pisch Hollands meubel, dat vanaf die tijd zijn intreden deed in vermogende huishou­dens. In dit met glazen ruitjes voorziene kabinet toonde men het rijke bezit aan (sier)ceramiek en (sier)glas­werk. In korte AV-pro­duc­ties wordt duidelijk gemaakt hoe men het 'Delf­ts' toen maak­te.

 

Daarnaast wordt aandacht besteed aan de talrijke producten, die voor huiselij­ke gebruik wer­den vervaardigd. Hier maakt men kennis met de gewone potten en pan­nen die, hoewel door de eeuwen heen in oplages van honderdduizen­den stukken gemaakt, altijd zijn gebruikt en dus gebro­ken. Ze beho­ren thans tot het zeldzaamste Delfts dat er nog te vinden; in de antiek­handel gaat het nog slechts tegen hoge prijzen van de hand.

Natuurlijk zal de bezoeker ook inzicht worden geboden in de produc­tie van de verschillende bakkerijen en de betekenis van het 17e-eeuwse Delfts in vergelijking met het overige Europese en het Chinese aarde­werk. Aan het einde van de vorige eeuw speelde het, toen ingeslapen Delft een hoofdrol binnen een internationaal streven om te komen tot een moderne industriële produc­tie van voorwerpen met hoogwaardige am­bachtelijke kwaliteiten. Deze periode betekende een revitalisering van de Porceleyne Fles; dit onderwerp zal in 2003 extra accent krijgen ter gelegenheid van het 350 jarig bestaan van de fabriek.

  

Naast het orga­niseren van ook educatieve activi­tei­ten, lezingen, workshops ed. is het houden van minimaal één wisseltentoonstelling per jaar op de beide locaties een ver­eiste.

 

Inrichting bezoekers- en documentatiecentrum met aansluiting op de Digitale stad Delft en het digitale archief.

In voorbereiding op de inrichting van het Delfts Aardewerk Centrum i.o. worden de gegevens in de computerbestanden van het Delfts aardewerk en het porselein in de collecties van Het Prinsenhof (inclusief de collectie Rust) alsmede die van Lambert van Meerten gevalideerd en aangepast of aangevuld. De komende jaren zullen bovendien de afbeeldingen van de voorwerpen digitaal worden opgeslagen. Het doel hiervan is de wetenschappelijke en publieke toegankelijkheid van de verzameling te maximaliseren. In 2003 moeten de bestanden met het bezit aan Delfts aardewerk voor belangstellenden en wetenschappers on-line te raadplegen zijn.

Vanaf 2002 zal de collectie van de KPF op dezelfde wijze geregistreerd, gedocumenteerd en gedigitaliseerd gaan worden als de collecties van de beide musea.

 

Gedigitaliseerde bestandscatalogus.

Deze gegevens zullen gebruikt worden voor het samenstellen van een bestandscatalogus van het bezit van de Gemeente Musea Delft van Delfts aardewerk. Een dergelijke catalogus past bovendien niet alleen in binnen de normale wetenschappelijke taak van een museum, maar geeft ook vorm aan het streven het Delfts Aardewerk Centrum i.o. tot een internationaal documentatie en kenniscentrum van Delfts aardewerk te maken. Het werk voor deze catalogus zal in 2003 klaar zijn.

Aangezien er nog weinig bekend is over de geschiedenis van de Delftse aardewerk fabrieken in de zeventiende en achttiende eeuw zal de geschiedenis en productie van deze fabrieken gedocumenteerd worden. Met behulp van dit materiaal kan de economische geschiedenis van deze fabrieken worden gereconstrueerd en kunnen er in veel gevallen meer nauwkeurig uitspraken gedaan worden over de productie, de datering  of de beschildering (decoratie) van het aardewerk. Hiermee wordt de documentatie over de objecten van die fabriek in de eigen collectie vollediger. Het publiek kan via deelexposities kennis nemen van dit onderzoek.

Aan het eind van de planperiode zal de gedigitaliseerde bestandscatalogus van de KPF collectie eveneens op het web raadpleegbaar zijn.

 

Opbouw collectie keramiek.

Als alle collecties van de Gemeente Musea Delft en de KPF geinventariseerd, geregistreerd, gedocumenteerd en gedigitaliseerd zijn kan er een gezamenlijk collectieplan worden opgesteld. Dan is er een compleet overzicht van wat wij in eigen beheer hebben, wat de conditie is van de objecten en welke objecten wij zeker moeten toevoegen om de verschillende verhalen over het Delftse aardewerk optimaal te kunnen vertellen. Het opvullen van deze lacunes in onze collecties kan door middel van aankopen, schenkingen, legaten en langdurige bruiklenen van collegae of particuliere bruikleengevers.

 

Gezamenlijke website DAC i.o.

ICT heeft de toekomst. Steeds meer bedrijven en musea verwerven zich een plaatsje op het web. Naast de gebruiklijke informatie die zoal op de sites beschikbaar is willen wij voor de D.A.C. i.o site een aantal extra’s. Daarbij valt te denken aan een

 

·         Boodschappenmandje; bezoekers kunnen dossiers in een lijst plaatsen, die lijst bijwerken en items uit die lijst vervolgens naar zichzelf of naar iemand anders sturen. Dit is te gebruiken voor werkstukken, maar ook voor het versturen van digitale ansichtkaarten.

·         Ideeenbus; spreekt voor zich…

·         Prikbord; bezoekers kunnen opmerkingen etc. koppelen aan dossiers (essays, collectiedata). Dit zou gebruikt kunnen worden voor een concept als ‘de conservator thuis’.

·         Spelvormen

·         Boekingen

·         Virtuele rondleiding

·         Virtueel Informatie Centrum

 

Projecten in het kader van Delft Aardewerkstad.

In opmaat naar het D.A.C. dient al een invulling gegeven te worden aan een belangrijk deel van de productdoelstellingen zoals die zijn geformuleerd in het ‘Strategisch plan Delft Aardewerkstad’. Het D.A.C. i.o. vormt uiteindelijk de top van de pyramide van bezienswaardigheden in Delft. Dat betekent dat er de komende tijd al voldoende aandacht besteed dient te worden aan de relatie met de andere aantrekkelijke bezienswaardigheden in de stad en uiteraard aan de culturele en toeristische basisinfrastructuur van Delft.

 

Tegelijkertijd dient invulling te worden gegeven aan de markt-, promotie en beleidsdoelstellingen zoals die in het strategisch plan zijn vastgelegd. Aangezien de opening van het DAC nog enige jaren op zich laat wachten, is het van belang de sam,menwerking tussen de keramieksector, de toeristische sector, de VVV-Delft, de provinciale VVV, het NBT, de SPDH en de betrokken overheden te versterken en actief te maken. Met name de juiste marketing van Delft als aardewerkstad is van cruciaal belang.

 

Keramiekbeurs.

De mogelijkheid om een keramiekbeurs te organiseren sluit aan bij de plannen voor het DAC. Een dergelijke beurs zou uniek voor Nederland zijn.

 

De AVA-keramiekaward.

Delft moet proberen de uitreiking van de award in de toekomst steeds in Delft te doen plaatsvinden. In combinatie met bijvoorbeeld de beurs en een wisseltentoonstelling ontstaat er dan een nieuwe traditie op het gebied van de moderne keramiek.

 

 

Programma samenwerking KPF en de Musea:

5-jarenplan Koninklijke Porceleyne Fles en Gemeente Musea

 

wanneer

Wat

waar

doelgroep

kosten

Wie

2002

Thema 400 jaar bestaan van de Verenigde Oost-indische Compagnie VOC

 

 

 

 

2001

Lezing over 400 jaar VOC

KPF/GM

alle

geen

D.L.

01-03 / 25-05-02

Tentoonstelling in Prinsenhof VOC

GM

alle

 

D.L.

2002

Dagprogramma VOC

KPF/GM

alle

 

I.v.H

2002

VOC schilderworkshop

KPF

alle

 

I.v.H.

2002

VOC aardewerktentoonstelling

KPF

 

  5.000

D.L

2002

Schilderen van VOC groot tegeltableau,

KPF

 

50.000

 

2002

Uitbrengen van 2 VOC borden

KPF

alle

 

I.v.H

 

 

 

 

 

 

2002

Organiseren van Keramiekbeurs in de van Mandelezaal

GM

alle

10.000

 

 

 

 

 

 

 

2003

Thema 350 jaar bestaan KPF

 

 

 

 

2003

Ontwikkeling van derde boek Delfts aardewerk waarin opgenomen KPF

GM en Haags GM

alle

 

D.L

2003

Tentoonstelling 350 jaar KPF

KPF

 

  5.000

 

2002/3

Ontwikkeling kleine jubileum collectie van replica 17de eeuwse topstukken, Kleinvuurcollectie

KPF

 

10.000

I.v.H.

2003

Schilderen van speciaal jubileum project

KPF

 

 

 

2003

Kunstenaars project en daaruit voortvloeiende tentoonstelling

GM

 

10.000

 

2003

Lezing KPF 350 jaar

 

 

 

I.v.H.