Evaluatie Ondernemingsplan 2000 - 2003

 

 

Vrije Akademie Delft
Centrum voor de Kunsten
 

 

November 2002
 
 




 

1       Inhoudsopgave

1     Inhoudsopgave  1

2     Inleiding   3

3     Samenvatting   5

3.1    Programmering   5

3.2    Verkoop  6

3.3    Bedrijfsvoering   6

3.4    Kostendekking   6

3.5    Flexibiliteit  7

3.6    Organisatie en Personeel  7

4     Conclusies en Aanbevelingen  9

4.1    Conclusies  9

4.2    Aanbevelingen  9

5     Evaluatie Visie en missie  11

6     Evaluatie Lange termijn doelstellingen  11

6.1    Markt en klanten  11

6.2    Financiën  13

6.3    Werkwijze  16

6.4    Ontwikkeling   16

6.5    Personeel  17

7     Evaluatie Implementatie doelstelling korte termijn  19

7.1    Marketing en Markt  19

7.2    Product- Marktcombinaties  19

7.3    Voortbrengingsprocessen  30

7.4    Organisatie en personeel  33

7.5    Innovatie en ontwikkeling   34

 

 

2       Inleiding

In december 1999 verscheen het ondernemingsplan van de Vrije Akademie Delft ‘Ondernemen: een VAK apart!’. Kaderstellend voor het ondernemingsplan was de financiële taakstelling voortkomende uit het plan Risico’ en Remedies in Balans (april 1999). De systematische aanpak van het ondernemingsplan (Werkboek ondernemingsplan kunstzinnige vorming van KPMG) heeft ervoor gezorgd dat op alle aandachtgebieden voor het management van de VAK (Financien, Ontwikkeling, Personeel en Markt) verbeterdoelstellingen werden geformuleerd. Naast de systematische aanpak is een belangrijk winstpunt geweest, dat het tot stand brengen van het ondernemingsplan de organisatie betrok bij het maken ervan en duidelijkheid geeft over de korte en lange termijn doelstellingen. Op basis van het ondernemingsplan konden de afdelingen aan de slag met de uitvoering en was het duidelijk waar de prioriteiten lagen.

 

Nu drie jaar later aan het einde van de rit maken we de balans op. In deze eindevaluatie stellen we ons de volgende vragen:

·         Zijn  de korte- en lange termijndoelstellingen gerealiseerd.

·         Hebben we de belangrijkste knelpunten opgelost

·         Zijn er nieuwe inzichten/ontwikkelingen ontstaan, die om bijsturing vragen en uitgewerkt gaan worden in het nieuwe ondernemingsplan.

 

Met deze kennis en de aanbevelingen van deze evaluatie kunnen we aan de slag met het nieuwe ondernemingsplan.

 

3       Samenvatting

Per ondernemingsplanactiviteit wordt in de volgende paragrafen een beeld gegeven wat er allemaal gepresteerd is, maar vooral wat ons nog te doen staat. Al die activiteiten hadden tot doel de programmering, verkoop en bedrijfsvoering van de VAK in de gewenste richting te sturen en de belangrijkste knelpunten op te lossen.

 

3.1      Programmering 

Binnenschools

De afdeling Kunsteducatie voor de Scholen bestond tijdens deze Ondernemingplan periode 25 jaar en heeft dit jubileumjaar gevierd met bijzondere programmering zoals het schoolproject Uit je dak in de VAK en het Wereldkinder Festival.

Naast het Kunstmenu voor het BO heeft het Cultuurtraject voor het VO een vaste plek in het aanbod gekregen, waardoor nu sprake is van een doorgaande lijn voor alle schoolkinderen in Delft van 4 tot 16 jaar. Ook vervult de VAK een bemiddelende rol bij de invulling van het vak CKV en de besteding van de zogenoemde CKV-bonnen.

Tijdens de Ondernemingsplan periode is volop gewerkt aan de opzet en uitvoering van diverse nieuwe programma’s zoals het onderdeel Cultuur en School van het Actieprogramma Cultuurbereik, de programmering van de Brede School en het jongerenproject X- Change.

Dit alles heeft geleid tot een taakverzwaring van de afdeling Kunsteducatie op de scholen en de vraag waar de grens getrokken moet worden.

 

Buitenschools

De afdeling muziek heeft een veranderingstraject doorlopen waarbij vooral in de basisjaren bij de kinderen en jongeren een verschuiving van individuele - naar meer groepsgewijze lessen is gerealiseerd. In het daarna nieuw ontwikkelde vervolgtraject kunnen klanten kiezen voor groepsles, combinatieaanbod (les en orkest) of selectieklas (voor de betere leerling).

De andere disciplines dans, beeldend, literatuur en jeugdtheater zijn gegroeid op basis van een steeds beter functionerend PMC beleid.

In de periode 2000-2003 heeft de visie “Alles leidt tot Samenspel” een nadere uitwerking gekregen in vooral de projecten die de VAK uitvoert. Er is beleid ontwikkeld, een budget vrijgemaakt en er is een organisatie voor opgetuigd. Er worden jaarlijks, naast de lespraktijk, volop voorstellingen, concerten en exposities geproduceerd. Deze vinden meestal plaats in de hal van de Vrije Akademie, soms op locatie in de stad.

Successen in het multidisciplinaire aanbod zijn: de vijf keer vijf keer cursus en het musical aanbod. Er is geen gelegenheid geweest ons bezig te houden met de ontwikkeling van aanbod op het gebied van de nieuwe media.

 

Andere activiteiten

Steeds vaker wordt de VAK benaderd door derden. Soms zijn dat non-profit initiatieven binnen de Gemeente Delft (zoals het project Wijktheater), soms ook activiteiten voor organisaties en/of bedrijven.

In het eerste geval willen we graag betrokken worden als de specialisten op het gebied van kunsteducatie, maar zijn goede afspraken over verantwoordelijkheden, mogelijkheden en budget zeer noodzakelijk.

In het geval van activiteiten voor organisaties en bedrijven is het van belang dat we tijd vrijmaken om in deze markt beter te acquireren.

 

3.2      Verkoop

In de afgelopen jaren heeft een verdere professionalisering van verkoopactiviteiten plaatsgevonden. Een allesomvattend marketingplan in al haar facetten bleek voor de VAK niet noodzakelijk. Wel is een planning- en controlcyclus geïmplementeerd met daarin in opgenomen de elementen: onderzoek, promotie en evaluatie.

 

Onderzoek

Door onderzoek te doen naar doelgroepen, markt en concurrenten is inzicht verkregen t.b.v. het product van de VAK. Er zijn onderzoeken gedaan op de volgende (doel)groepen:

- Onderzoek doorstroom na de cursus 5x5

- Onderzoek naar concurrentie Delft en omgeving

- Onderzoek naar aanbod collega instellingen, Jongeren en 50+.

Het resultaat van deze onderzoeken heeft zich vertaald naar aanbod of veranderend inzicht m.b.t. de promotie.

 

Promotie

Het doelgroepenbeleid heeft zich vertaald naar meer specifieke promotiemiddelen. In de afgelopen periode heeft een betere afstemming plaatsgevonden en bereiken de gekozen middelen (cursusboekje, deelbrochures/folders, freecards, VAK op het internet, advertenties ) beter de doelgroep. De internetsite moet nog verder ontwikkeld worden van een statische informatieve site naar een dynamische en interactieve site. In de relatie van het Binnenschoolse- en Buitenschoolse aanbod van de VAK is er de keuze gemaakt voor uniforme vormgeving van het promotiemateriaal. Het verwerven van andere geldstromen zoals sponsoring, subsidie en advertentieacquisitie zijn een vast onderdeel van het bedrijfsproces van de VAK geworden.

 

Evaluatie

De VAK wil de huidige kwaliteit garanderen en verbeteren en alert reageren op de wensen van de klant. Er heeft onderzoek plaats gevonden naar (tussentijdse) uitstromers, waardoor passende maatregelen genomen konden worden ter voorkoming van opzeggingen. Onderzoek op bepaalde cursussen, waarbij de mening van de cursist wordt onderzocht m.b.t de gevolgde cursus (bijvoorbeeld de Basisvorming Muziek en Boys Only t.b.v. de ontwikkeling van de vervolgtrajecten). Aan het eind van het cursusjaar 2001-2002 is een eindevaluatie op het totale cursusaanbod gehouden.

3.3      Bedrijfsvoering

In de interne bedrijfsvoering is een stevige basis gelegd om de aansturing en kwaliteit van het primaire werkproces verder te optimaliseren. De stafafdelingen beschikken over meer capaciteit, de interne communicatie is verbeterd, automatiseringsmogelijkheden worden beter benut, de interne werkprocessen zijn effectiever geworden en er is fors geïnvesteerd in gebouw en instrumentarium. De basis is gelegd om in de komende periode sturingsmethodieken te ontwikkelen op basis van taakstellingen en kengetallen.

3.4      Kostendekking

Vooral de afdeling muziek heeft, met een inhoudelijk nieuwe koers, tevens voldaan aan de randvoorwaarde van een verbeterde kostendekking. De individuele lespraktijk voor kinderen heeft plaats gemaakt voor een groepsgewijze manier van lesgeven, waardoor de gemiddelde groepsgrootte licht is gestegen (en daarmee de lesgeldinkomsten). Daarnaast is er op de kosten bespaard door niet alle vrijgevallen vacatureruimte opnieuw te bezetten. VAK breed (met uitzondering van de afdeling muziek) zijn eenmalig de cursustarieven met 6 % extra verhoogd en is sturing op groepsgrootte het middel om de lesgeldinkomsten optimaal te houden. Bij het inzichtelijk maken van de kostendekking per afdeling is gebleken dat de opbouw van de cursustarieven niet consistent is. Hierdoor gaan onderlinge vergelijkingen mank en is de tariefstelling voor de klant soms onevenwichtig.

3.5      Flexibiliteit

De afhankelijkheid van de facilitaire stafafdelingen is gebleven. Op onderdelen is de dienstverlening achteruit gegaan en blijken aanpassingen traag te verlopen. Waar de Vrije Akademie als marktgerichte organisatie vooral behoefte heeft aan maatwerk, kunnen de externe stafafdelingen nauwelijks voldoen aan de gemeentebrede (algemene) dienstverleningsafspraken. In de toekomst zal een optimale mix gevonden moeten worden op welk organisatieniveau de facilitaire dienstverlening plaats dient te vinden.

 

3.6      Organisatie en Personeel

De ingevoerde organisatiestructuur van de VAK voldoet. Wel is de organisatorische capaciteit op onderdelen door de groei (beheer, receptie, KE) te krap bevonden. Hier zijn budgettair neutrale oplossingen voor gerealiseerd.

Er functioneert een doeltreffend Centraal Werk Overleg. Deze zou in de toekomst wat meer status kunnen krijgen.

Om meer breed inzetbare docenten aan te trekken is het werving en selectie beleid daarop aangepast.

Een Planning en Control cyclus ten aanzien van de uitvoering van het personeelsbeleid is onvoldoende van de grond gekomen. Dit krijgt de komende planperiode meer aandacht.

Ook een integrale aanpak ten aanzien van Vorming en Opleiding is niet gelukt. De VAK heeft begin 2003 een scholingsplan gereed waarin specifieke plannen voor met name de docenten zijn uitgewerkt. Dit heeft tevens een goede aansluiting met het algemene MMC beleid van de Gemeente.

Er is een voorstudie verricht naar de (on)mogelijkheden voor leeftijdbewust beleid voor met name de docenten van de VAK.

 

4       Conclusies en Aanbevelingen

4.1      Conclusies

Binnen de financiële taakstelling is het grootste deel van de knelpunten opgelost en is de inhoudelijke ontwikkeling, met het accent op samenspel en optreden, voortgezet.

 

Door een verbeterde kostendekking is er in twee achtereenvolgende jaren een bescheiden begrotingsoverschot gerealiseerd.

 

De afdeling Kunsteducatie is naast het gewaardeerde reguliere aanbod voor de scholen een prominente plaats gaan innemen bij projecten rond de school en in de wijk.

 

Nu de samenspelgedachte intern wortel heeft geschoten en de bedrijfsvoering op orde is, kan de VAK de uitdaging aangaan om ook bij verwante instellingen in de regio nieuwe vormen van samenwerking te zoeken en meer activiteiten ten behoeve van instellingen en bedrijven gaan ontwikkelen.

 

Doordat er meer samenhang in het cursusaanbod is gekomen en er meer multidisciplinaire activiteiten zijn ontwikkeld, zijn de historisch gegroeide verschillen in cursusprijzen bij de verschillende afdelingen meer zichtbaar geworden. Het prijsbeleid is hierdoor niet consistent.

 

De succesvolle programma’s zorgen voor een toenemende vraag bij zowel het binnenschoolse als buitenschoolse aanbod. De grenzen voor groei zijn echter vrijwel bereikt, dit uit zich in stijging van de wachtlijst en stagnerende productontwikkeling.

 

De positie van de VAK in het bedrijvencluster heeft geen bijdrage geleverd aan het bereiken van de ondernemingsplanresultaten. De centrale facilitaire diensten zijn onvoldoende in staat de gemaakte dienstverleningsafspraken na te komen.

 

De bedrijfsvoering van de VAK is intern vrijwel op orde. Er is behoefte aan meer gedetailleerdere financiële en personele informatie.

 

De aandachtsgebieden Informatie en Communicatie Technologie, Organisatie en Personeel, Arbeidsomstandigheden en Kwaliteit zijn in het ondernemingsplan onderbelicht. Anderzijds is de PMC aanpak per afdeling te gedetailleerd voor het ondernemingsplan. De aanpak wordt gehandhaafd voor de jaarlijkse programmering en krijgt in het ondernemingsplan een aanzet op hoofdlijnen (VAK breed).

 

4.2      Aanbevelingen

In het nieuwe ondernemingsplan worden de volgende onderwerpen verder uitgewerkt:

 

Markt en klanten

Þ      Via het organiseren van en participeren in wijkgerichte projecten wil de VAK burgers en scholieren beter bereiken.

Þ      Onderzocht wordt of er commercieel aanbod ontwikkelt gaat worden ten behoeve van bedrijven en instellingen.

 

Financiën

Þ      Om meer samenhang in de cursusprijzen te realiseren is het nodig de tarieven van de cursussen te uniformeren. Het is belangrijk dat het gemiddelde prijsniveau gehandhaafd blijft, waar nodig moeten er overgangsregelingen getroffen worden.

Þ      Om zelfstandiger te kunnen functioneren is het aan te bevelen dat de VAK voor 4 jaar een ondernemingsplan maakt, waarbij wordt uitgegaan van een vast budget voor die periode met een eigen bedrijfsreserve. Hiermee wordt de Vrije Akademie gestimuleerd als een “cultureel ondernemer” te functioneren.

 

Ontwikkeling

Þ      Het cursusaanbod, samenspel en optreden worden niet als aparte activiteiten beschouwd maar vanuit een integrale visie benaderd en uitgewerkt.

Þ      Er wordt in de nieuwe ondernemingsplanperiode een ontwikkelingsvisie uitgewerkt waarin de VAK aangeeft hoe de VAK zich inhoudelijk zowel kwalitatief als kwantitatief wil ontwikkelen op alle drie de marktsegmenten burgers, scholen en bedrijven & instellingen.

Þ      De VAK gaat een spilfunctie vervullen in de kunsteducatiesector van de regio.

Þ      Onderzocht wordt welke vormen van multi media technieken geschikt zijn om onderdeel te gaan uitmaken van het cursusaanbod.

Werkwijze

Þ      De VAK gaat een planning en control cyclus ontwikkelen op het gebied van kwaliteitszorg in de meest brede zin (integrale- of proceskwaliteit).

Þ      De VAK gaat inventariseren in hoeverre facilitaire afdelingen (kunnen) voldoen aan het door de VAK gewenste niveau van dienstverlening. Dit betekent dat naast de inbreng in de klantenpanels er afspraken gemaakt zullen worden voor maatwerk.

Þ      Onderzocht wordt welke mogelijkheden ICT kan bieden voor het opwaarderen van de website en het optimaliseren van de werkprocessen

 

Personeel

Þ      De VAK gaat een planning en control cyclus ontwikkelen op het gebied van het personeelsbeleid. Het MMC beleid staat hierin centraal.

Þ      De VAK gaat een planning en control cyclus ontwikkelen op het gebied van Arbo en Milieuzorg. Hierbij zal gebruikt gemaakt gaan worden van de risico inventarisatie ontwikkelt door ArboNed ten behoeve van de kunsteducatie branche.

 

Werkplanmethode

Þ      Het nieuwe ondernemingsplan geeft op hoofdlijnen aan hoe de organisatie en de afdelingen zich de komende jaren moeten ontwikkelen.

Þ      Uitwerking van deze plannen vindt jaarlijks op afdelingsniveau plaats middels activiteitenplannen die jaarlijks geëvalueerd en bijgestuurd worden, waarbij onder andere de pmc methodiek een beproefd hulpmiddel is.

 

5       Evaluatie Visie en missie

De visie en missie met de samenspelgedachte als thema staan nog helemaal overeind. In het volgende ondernemingsplan zal de externe samenwerking een zwaarder accent krijgen. Door de professionele en hechte organisatie kan de VAK een centrale rol gaan vervullen voor de amateurkunst in de Delftse regio. Dit uit zich in het leggen van nieuwe contacten naar Mekelweg 10 (TU), de Hafa, De Delftse Komedie, De Nieuwe Amateur (DNA) en overige kunstinstellingen. Ook de externe samenwerking met collega-relaties in de Provincie ZH krijgt een serieuzer karakter..

6       Evaluatie Lange termijn doelstellingen

6.1      Markt en klanten

Doelgroepenbeleid

·         Synergie binnenschools en buitenschools
Vanuit de werkgroep KV zijn een aantal voorstellen gekomen voor een betere synergie tussen het binnenschoolse en buitenschoolse aanbod. Er zijn belangrijke vorderingen gemaakt in de uitwisseling van docenten en programmering van het binnenschoolse- en buitenschoolse aanbod. Niemand kijkt er meer van op dat diverse onderdelen van het kunsteducatieve programma voor de scholieren op de VAK worden gegeven. De afdeling KV – Kunstzinnige Vorming is inmiddels omgedoopt in KE - Kunsteducatie voor de Scholen. Het promotiemateriaal voor binnen- en buitenschools straalt nu dezelfde “huisstijl” uit.

·         Aanbod voor kinderen
Naast het enorme succes van de 5x5 combinatiecursus is er veel belangstelling van zowel jongens als meisjes voor de trenddansen hiphopjazz/breakdance en de kinderateliers. Alleen de afdeling muziek geeft een forse daling te zien. Oorzaken zijn het ontbreken van een docent voor de oriëntatiecursus muziek op schoot voor de allerkleinsten (89 cursisten). Na de 5x5 cursus kunnen de diverse afdelingen profiteren van deze nieuwe groep cursisten door hierop met hun cursusaanbod op aan te sluiten. In de Promotie van het aanbod is er voor het seizoen 2001-2002 de keuze gemaakt het programma in een fullcolour flyer/boekje te verspreiden onder de kinderen van de basisscholen in Delft.

Deelname kinderen 0 t/m 12 jaar

 

Seizoen 2000 – 2001

Seizoen 2001 – 2002

Ateliers

142

176

Dans

300

386

Literatuur

14

28

Muziek

853

762

Theater

244

252

Combinatie aanbod (5x5)

115

168

Totaal Vrije Akademie

1.668

1.772

 

·         Aanbod voor jongeren
Ten behoeve van de programmering voor het seizoen 2000-2001 is er een jongerenonderzoek gehouden, waarop een gewijzigd jongerenaanbod is geprogrammeerd. In de overlappende leeftijdscategorie 10 – 14 jarigen slaat vooral het trendaanbod (hiphopjazz/breakdance) van de afdeling dans goed aan evenals de musicalcursussen van het jeugdtheater.

Deelname jongeren 13 t/m 17 jaar

 

Seizoen 2000 – 2001

Seizoen 2001 – 2002

Ateliers

17

19

Dans

97

144

Literatuur

-

1

Muziek

234

248

Theater

80

108

Combinatie aanbod (5x5)

-

-

Totaal Vrije Akademie

428

520


Omdat deze doelgroep moeilijk te bereiken/mobiliseren is, is er voor gekozen om vooral via het binnenschoolse aanbod (Cultuurtraject en CKV) van de afdeling Kunsteducatie voor deze jongeren te bereiken. De VAK organiseerde in 2001 en in 2002 VMBO startdagen met respectievelijk 535 en 900 3de klassers die op kunst- en cultuurlocaties in Delft voorstellingen en workshops volgden.

·         Aanbod overdag
Na marktonderzoek m.b.t. de wensen van senioren t.a.v. kunsteducatie (begin 2000) is ten behoeve van het cursusjaar 2001/2002 het aanbod  ‘Gemakkelijk Overdag” gelanceerd. Doelstelling is om in de daluren van de VAK (overdag) 5 groepen extra (60 deelnemers) te hebben. Via een aparte flyer is de doelgroep opgeroepen kennis te nemen van het totale cursusaanbod en het aanbod overdag in het bijzonder.

Deelname cursus overdag (maandag t/m vrijdag) per 31-12

 

Seizoen 2000 – 2001

Seizoen 2001 – 2002

0 t/m 5 jaar

79

31

6 t/m 12 jaar

932

1.031

13 t/m 17 jaar

230

242

18 t/m 35 jaar

60

64

36 t/m 49 jaar

130

133

50 jaar e.o.

281

310

Totaal op de dag

1.712

1.811

Percentage t.o.v. alles

48 %

47 %

 

Alleen de afdeling ateliers heeft een bescheiden groei gerealiseerd in de doelgroep 50 jaar en ouder. Over het geheel is de deelname op de dag gegroeid, deze is echter vooral gerealiseerd op de toch al druk bezochte woensdagmiddagen. De bezetting van de daluren en een beter bereik van de 55+ers blijft actueel.

Wachtlijst problematiek

De Vrije Akademie is steeds minder in staat iedereen die zich inschrijft voor een cursus ook te plaatsen. Analyse van de wachtlijst zal uit moeten wijzen wat de omvang van de wachtlijst is en welk cursusaanbod dit betreft. Beleidsmaatregelen zijn dringend nodig en kunnen enerzijds gezocht worden in het beperken van de instroom (prioriteit geven aan Delftse burgers) en bevorderen van de uitstroom (maximaal aantal jaren cursus). Anderzijds moet er overwogen worden de capaciteit te vergroten van het aantal beschikbare docentenuren (verzelfstandigen vergevorderde cursusgroepen) en het gebouw (dependances, openingstijden).


 

Omvang wachtlijst per 1 mei

 

Seizoen 2000 – 2001

Seizoen 2001 – 2002

Ateliers

75

111

Dans

40

65

Literatuur

25

5

Instrumentaal groepsles

180

281

Instrumentaal individueel

115

154

Zang groepsles

14

32

Zang individueel

64

96

Theater

7

26

Combinatie aanbod (5x5)

21

24

Totaal Vrije Akademie

541

794

 

In bovenstaand overzicht zijn alle inschrijvingen verwerkt voor cursusaanbod dat vol is of niet gestart is wegens te weinig deelname. Ook inschrijving voor het volgende cursusjaar zijn hierin verwerkt. Gezien het toegenomen belang van de wachtlijst is het nodig de informatievoorziening te verfijnen.

 

Samenspelgedachte

Binnen alle disciplines zit samenspel en optreden verwerkt in het cursusaanbod en kan er deelgenomen worden in een brede waaier van projecten. Multidisciplinair aanbod bestaat hoofdzakelijk uit de zeer succesvolle 5x5 formule voor kinderen en het musical-aanbod van de afdeling theater.

6.2      Financiën

Budgettair kader

De VAK kan met de huidige budgettaire kaders binnen haar begroting blijven, hetgeen een randvoorwaarde vormde voor de realisatie van het ondernemingsplan.Na augustus 2001 is het budget voor groot onderhoud ondergebracht in een voorziening.

R&R taakstelling

Gezien de vrijwel sluitende jaarrekeningen 2000 en 2001 is de financiële taakstelling gerealiseerd. Of dit op gaat voor de afzonderlijke taakstellingen is op belangrijke onderdelen niet volledig vast te stellen. Uit de jaarrekening blijkt bijvoorbeeld niet of de afdeling theater hogere personeelskosten compenseert met meer omzet. De centralisatie van de Gemeentelijke financiële administratie heeft, met name waar het personeelskosten betreft, geleid tot een verslechtering van de financiële informatie.

·         Verbeterde kostendekking muziek
Zowel omzetvergroting als kostenreductie (personeel) hebben, door de invoering van het eerste en tweede jaar basisvorming, geleid tot een verbeterde kostendekking en daarmee het realiseren van de financiële taakstelling. Hierdoor  was het mogelijk om aan de invoering van het vervolgtraject geen financiële taakstelling te verbinden. In het volgende ondernemingsplan zullen extra organisatie-uren vrij gemaakt moeten worden t.b.v. de algemene coördinatie, arrangeurs en regisseurs. De extra capaciteit zal worden gerealiseerd door een interne verschuiving van de formatie-uren.

·         Verbeterde kostendekking overige afdelingen
Door een boventrendmatige tariefstijging en iets stijgende groepsgrootte is de omzet ten opzichte van de kosten meer gestegen. Afgesproken is dat er in deze ondernemingsplanperiode verder geen boventrendmatige prijsverhogingen zullen komen. De verder te realiseren omzetstijging zal dus volledig moeten worden gerealiseerd door sturing op de groepsgrootte.

·         Efficiencymaatregelen

Receptie en beheer
De taakstelling zou voor de helft moeten worden gehaald door het niet meer uitbesteden van de sluitrondes. Per augustus 2002 worden deze door roosterverschuivingen volledig in eigen beheer uitgevoerd. Na 2002 is dit deel van de taakstelling dus volledig gerealiseerd

Kosten Bewaking (sluitrondes) in €’s

 

1999

2000

2001

2002

Begroot

6.943

136

136

136

Mutatie tov 1999

 

- 6.807

- 6.807

- 6.807

Werkelijk

8.705

7.072

5.115

 

Mutatie tov 1999

 

- 1.633

- 3.590

 

Resultaat

 

- 6.936

- 4.979

 

 

Daarnaast was het idee dat er op de personeelskosten van de receptie bespaard kon worden door op de rustige momenten minder personeel in te roosteren (ochtend en na 21.00 uur ’s avonds). Deze plannen bleken niet tot uitvoer te brengen doordat van zowel receptie als beheer er eerder meer dan minder gevraagd wordt. Oorzaak hiervan zijn het toegenomen aantal cursisten en het programmeren van meer voorstellingen en optredens. In plaats van minder zal er meer capaciteit nodig zijn, de hiervoor benodigde financiële middelen zullen in het bestaande budget gevonden moeten worden. In de komende planperiode wordt dit verder uitgewerkt.

Inkoop
Inkoop is vrijwel gecentraliseerd, hetgeen met name bij grotere inkopen (groot onderhoud, instrumentarium) tot kostenbesparing heeft geleid. Op de onderdelen instrumentarium en schoonmaak is de taakstelling gehaald. De budgetoverschrijding van  het publiciteitsbudget kunnen gefinancierd worden uit de meeropbrengsten van de advertentie-inkomsten.

Kosten Instrumentarium in €’s

 

1999

2000

2001

2002

Beginsaldo

16.808

86.496

59.134

23.768

Toevoeging

87.716

90.205

48.760

54.261

Uitgaven

18.028

117.566

84.126

 

Eindsaldo

86.496

59.134

23.768

 

 


 

Kosten Schoonmaak in €’s

 

1999

2000

2001

2002

Begroot

34.079

56.768

52.230

52.230

Mutatie tov 1999

 

22.689

18.151

18.151

Werkelijk

46.520

46.567

42.292

 

Mutatie tov 1999

 

47

- 4.228

 

Resultaat

- 12.441

10.201

9.938

 

 

Kosten Publiciteit in €’s

 

1999

2000

2001

2002

Begroot

36.302

36.302

34.034

34.034

Mutatie tov 1999

 

 

- 2.268

- 2.268

Werkelijk

33.761

40.418

40.015

 

Mutatie tov 1999

 

6.657

6.254

 

Resultaat

 

- 4.115

- 5.981

 


Advertentieacquisitie
Bijzonder succesvol doordat twee meerjarensponsors reeds de volledige taakstelling dekken. De adverteerders in het cursusboekje zorgen voor de plus.

Opbrengsten Reclame & Advertenties in €’s

 

1999

2000

2001

2002

Begroot

 

4.538

6.807

6.807

Mutatie tov 1999

 

4.583

6.807

6.807

Werkelijk

 

6.605

9.643

 

Mutatie tov 1999

 

6.605

9.643

 

Resultaat

 

2.067

2.836

 

 

Verhuur
Verhuurinkomsten zijn weliswaar gestegen t.o.v. voorgaande jaren maar halen de vereiste taakstelling nog niet. Dit wordt enerzijds veroorzaakt doordat lokalen en Binnenhof gereserveerd zijn voor de lespraktijk, voorstellingen en presentaties. Anderzijds had het Grand Café recht op vrij gebruik van de Binnenhof. Door het nieuwe contract met het Grand Café krijgt de VAK meer grip op de verhuur van de Binnenhof en zal per 2002 de taakstelling gehaald worden.

 

Opbrengsten Verhuur in €’s

 

1999

2000

2001

2002

Budget

61.755

66.338

70.876

70.876

Mutatie tov 1999

 

4.538

9.076

9.076

Werkelijk

52.467

54.451

66.418

 

Mutatie tov 1999

 

1.985

13.951

 

Resultaat

 

- 11.887

- 4.458

 

 


Investering Automatisering
Door upgrading van het bestaande pakket voor de Cursisten- lesgeldadministratie heeft er geen investering in nieuwe software plaats hoeven vinden. Er is wel geïnvesteerd in een nieuwe server en extra werkstations.

Managementcapaciteit
Structuur en capaciteit zijn volgens plan verbeterd en versterkt. Voor grote verbeteringstrajecten, innovaties en projecten ontbreekt het aan voldoende capaciteit. Het beroep dat op de KE afdeling wordt gedaan ten behoeve van projecten, zoals de Brede School, vraagt ook van het afdelingshoofd meer dan voorheen.

6.3      Werkwijze

Lessysteem en leerplannen
Alleen theater heeft een volwaardig plan. Bij de afdeling dans moet het leerplan voor volwassen nog geactualiseerd worden. Muziek heeft een goede start gemaakt met het leerplan voor het nieuwe aanbod, dat voortvloeit uit het verandertraject. Bij de afdelingen literatuur en ateliers moeten de leerplannen worden (af) gemaakt. Hoewel belang van de leerplannen onderschreven wordt, blijkt het starten en onderhouden ervan er niet van te komen. 

Planning en control

De afstemming tussen de uitvoerende afdelingen en de ondersteunende afdelingen (verkoop en administratie) is duidelijk verbeterd. Bij de afdeling muziek is dit gerealiseerd door een werkgroep in te stellen die het volledige plaatsings- en roosterproces begeleid, evalueert en verbetert. Deze systematiek is doorgetrokken ten behoeve van al het buitenschools aanbod.

Darnaast is een begin gemaakt met het opzetten van een overal planning van alle werkprocessen die samenhangen met de ontwikkeling, uitvoering en evaluatie van de cursusprogrammering. Het aanvullen en daadwerkelijk werken met deze planning is nog geen gemeengoed.

6.4      Ontwikkeling

Bedrijvencluster
Het bedrijvencluster is tijdelijk tot stand gekomen om de betrokken sectoren en vakteams en het bestuur de gelegenheid de geven de mate van op afstand plaatsen te bepalen. De besluitvorming is met 1 jaar uitgesteld, hetgeen goed spoort met de afloop van onze eerste ondernemingsplanperiode.

De dienstverlening van diverse facilitaire afdelingen is door de nasleep van de reorganisatie (centralisatie) verslechterd. Het zal in de komende periode duidelijk moeten worden in hoeverre klanteisen en dienstverleningseisen bij elkaar kunnen komen. Middels dienstverleningsafspraken (dva’s) wordt de standaarddienstverlening vastgelegd. Flexibiliteit van de facilitaire afdelingen zal vooral moeten blijken uit het maatwerk.

 

Vooralsnog zijn alleen de afdelingen personeelszaken en automatisering in staat gebleken om de dienstverlening op een acceptabel niveau te brengen. Dit in tegenstelling tot de advisering en informatievoorziening van de afdeling financiën. Ten aanzien van de huisvesting kan het vakteam HSM haar coördinerende rol niet waarmaken, waardoor de verhouding met de vakteams Grond en BOZ onduidelijk zijn geworden. Van de overige facilitaire afdelingen, zoals Communicatie, Juridische Zaken en Communicatie maakt de VAK slechts incidenteel of geen gebruik.


Inhoudelijke ontwikkeling

Een belangrijke ontwikkeling waar de VAK middels de afdeling Kunsteducatie voor de Scholen midden in zit vormt de kunsteducatie op en rond de scholen. De afdeling heeft te maken met een forse taakverzwaring door de ontwikkelingen in het Voortgezet Onderwijs, de Brede School, etc. Deze ontwikkelingen laten geen consolidatie toe, we zullen ons dan ook gaan bezinnen op de strategie, positie en middelen van deze afdeling.

 

6.5      Personeel

Flexibiliteit
In het docentenprofiel is opgenomen dat de docent bij voorkeur op meerdere terreinen binnen de discipline (zowel binnenschools als buitenschools) inzetbaar moet zijn. Voor de afdeling muziek betekent dit bijvoorbeeld dat een docent meerdere lesvormen moet kunnen beheersen (individuele les, homogene en heterogene groepsles). Om een flexibele inzet van docenten mogelijk te maken wordt er een regionale docentenpool opgezet. Onder de docenten van de VAK is een belangstellingsregistratie-enquête uitgezet. In februari 2003 vind er in de VAK een regionale kunst- en banenmarkt plaats.

Professionaliteit
Het ontbreken van een vorming en opleidingsbudget ontneemt een belangrijk instrument om uitvoering te geven aan het MMC beleid. In samenspraak met het CWO is een vormings- en opleidingsplan opgesteld, de budgettaire consequenties zullen een plaats moeten krijgen in de begroting.


Motivatie
Het personeel wordt door beleidspresentaties, werkgroepen en overleg meer betrokken bij de uitvoering van het beleid. Ook zijn er diverse gelegenheden gecreëerd om op informele wijze met elkaar van gedachte te wisselen. Een belangrijke stap om medewerkers meer te betrekken bij beleidsvorming en toetsing is de oprichting van het Centraal Werkoverleg. Ondanks het ontbreken van richtlijnen en ervaring hebben zich een aantal enthousiaste medewerkers als CWO lid aangemeld die een VAK brede vertegenwoordiging vormen. De rol die het CWO speelt in de besluitvorming is groeiende.

 

Capaciteit
De capaciteit van administratie, beheer en receptie is op het gewenste niveau gebracht voor het uitvoeren van de reguliere taken. Door het toenemende aantal cursisten/bezoekers en het intensieve gebruik van het gebouw voor optredens en voorstellingen is er bij beheer en receptie behoefte aan meer capaciteit en een directere aansturing van de dagelijkse werkzaamheden. Voor beide afdelingen zijn ‘upgrading’ plannen gemaakt die voorzien in extra capaciteit en verbetering van de organisatie.

 

7       Evaluatie Implementatie doelstelling korte termijn

7.1      Marketing en Markt

Marketingplan

De eerste aanzet van het marketingplan voor de VAK in al haar facetten bleek te hoog gegrepen en bestaat nu uit die componenten die voor een organisatie als de VAK relevant en hanteerbaar zijn. De nadruk is hierdoor vooral op klanttevredenheid, productanalyse, productontwikkeling en publiciteit komen te liggen.

 

7.2      Product- Marktcombinaties

Product- marktcombinaties
De PMC - analyses zijn een leidend element geworden voor de evaluatie en ontwikkeling van het cursusaanbod. De afgelopen drie cursusjaren (1998-1999 t/m 2000-2001) zijn volgens deze systematiek inzichtelijk gemaakt. Om de PMC analyse te laten functioneren als input voor de programmering, moet deze eerder beschikbaar komen. Het begrip kostendekking blijft een lastige indicator, vooral omdat toegerekende kosten van de Gemeente Delft wisselend van samenstelling en niet beïnvloedbaar zijn, waardoor een vertekend beeld ontstaat. Voor de afdeling KE is het PMC model niet bruikbaar en behoeft daarom aanpassing.


Prijsverhoging
Goed is het te constateren dat de eenmalige boventrendmatige prijsverhoging niet tot klachten of vraaguitval heeft geleid. Waar afdelingen voorheen hun eigen prijs- en kortingenbeleid konden voeren is er door het steeds meer multidisciplinair werken noodzakelijk geworden de cursusprijzen vergelijkbaar te maken door een betere normering. Op onderdelen zal dit hogere en/of lagere cursusprijzen tot gevolg hebben, deze kunnen na besluitvorming in het college in de volgende ondernemingsplanperiode ingevoerd worden. Inmiddels zijn de kortingsregelingen wel op elkaar afgestemd.

 

De kortingsregelingen zijn uitgebreid met de Delftpaskorting (voor vrijwel alle cursussen overdag), verder kunnen middelbare scholieren gebruik maken van de CKV couponnen.

 

7.2.1       Multidisciplinair aanbod

Belangrijkste ontwikkeling klantbehoeften

·               Klanten willen kennismaken met meerdere disciplines in een cursus om vervolgens een meer gerichte keuze te kunnen maken.
Het multi aanbod voor kinderen, als kennismakingsaanbod, blijkt zeer succesvol, Voor volwassenen blijkt dit aanbod niet aan te slaan. De behoefte om zich te ontwikkelen in meerdere disciplines uit zich in enkele vormen (musical en prentboeken maken).

·               Er is sprake van een verschuivende interesse bij bepaalde doelgroepen van specifiek aanbod (langdurig geschoold worden) naar meer recreatief aanbod (proeven aan iets en dan weer iets heel anders gaan doen).
Er is geen trend waarneembaar van lang naar kort aanbod.

·               Klanten waarderen de mogelijkheid tot optreden, het werken aan een doel.
Multidisciplinaire optredens bieden een meerwaarde en worden zeer gewaardeerd, zowel door cursist als publiek.



Product

·               Het huidige samenspel/multidisciplinaire aanbod verder ontwikkelen en verbeteren.
Het multidisciplinaire aanbod is vooralsnog beperkt tot kennismakingsaanbod voor kinderen en enkele discipline overstijgende cursussen.

·               Uitbreiding van de samenspelmogelijkheden bij muziek (orkesten, bands ook voor begeleiding van musicals en dansoptredens).
Incidentele successen, zoals theaterelementen bij dansoptredens, ingezette lijn doorzetten en uitbreiden.

·               Projecten ontwikkelen die leiden tot multi en samenspel, dat wordt voorbereid in de lespraktijk.
Projecten worden nog veelal los van de lespraktijk ontwikkeld, met uitzondering van theater en dans waar de voorstelling het resultaat van de les is.

 

Prijs en kostendekking

·               Boventrendmatige prijsverhoging van 6 %
Conform VAK brede afspraken uitgevoerd

·               Sturen op groepsgrootte en waar mogelijk maximaliseren.
Door de enorme belangstelling voor de 5x5 cursussen zijn de groepsgroottes optimaal. Voor enkele disciplines is een kleinere groepsgrootte gewenst, voor deze disciplines zijn de groepen dus iets te groot.

Promotie

·               Publiciteit beter richten op de doelgroep, zoals gebruik maken van bestand oud cursisten, internetsite voor jongeren.
Deze instrumenten zijn niet van toepassing en ook niet nodig voor het huidige beperkte multi aanbod (5x5).

 

Plaats

·               Het effectief programmeren van 5x5 aanbod vraagt om het tegelijkertijd beschikbaar zijn (vooral zaterdag) van enkele grote leslokalen, de grens binnen de huidige openingstijden is hier vrijwel in bereikt.

 

Personeel

·               Zorgen voor de juiste docent op de juiste plek

 

7.2.2       Ateliers

Belangrijkste ontwikkeling klantbehoeften

·               Breed en gedifferentieerd aanbod, waar noodzakelijk herhaling van hetzelfde aanbod op verschillende dagdelen.

·               Naast lopend aanbod korte activiteiten op maat, zoals workshops.

 

Product

·               Aanbod voor jongeren van 12-15 en 15-18 jaar. Jongeren zitten nu in het aanbod van ateliers voor volwassenen. Dit is op zich een toe te juichen ontwikkeling, maar ze zitten dan niet altijd op de juiste plek.
Jongerenaanbod (12-15) uitgebreid met de Jongeren Ateliers Tekenen en Schilderen en Speciale Technieken. Beide groepen zijn gestart met ongeveer 12 deelnemers en in de daarop volgende seizoenen gecontinueerd.
Jongerenaanbod (15-18) moeilijk bereikbaar, geen speciale acties ondernomen.


 

·               Uitbreiding van de kindergroepen.
Kinderaanbod (7-8) bij wijze van proef gestart met een korte cursus Tekenen en Schilderen. Wegens succes gecontinueerd en uitgebreid tot twee groepen in de daarop volgende seizoenen.Kinderaanbod (8-12) uitgebreid met1 cursus Tekenen en Schilderen, in het eerste seizoen van de ondernemingsplanperiode, en de cursus Onder dak in de VAK. De laatste cursus is wegens te weinig aanmeldingen in de tweede helft van het seizoen gestopt. Een niet voldoende duidelijke omschrijving in het cursusboekje was hiervan de oorzaak In de daarop volgende seizoenen wordt het aanbod voor kinderen in de leeftijd 8-12 jaar met nog twee cursussen uitgebreid.

·               Het bijzonder uitgebreide receptieve aanbod realiseert een bijdrage in de kunst- en cultuurhistorische samenhang tussen de verschillende afdelingen.
Bij het aanbod Kunst- en Cultuurgeschiedenis komen nu ook ontwikkelingen in de kunsten van de andere afdelingen aan bod.

·               Bij de afdeling Ateliers is er voor gekozen om de afdeling vooral overdag te laten groeien (Gemakkelijk Overdag). Dit heeft geleid tot drie extra groepen op maandag, een op dinsdag, een op woensdag en een op donderdag.

·               Het aanbod fotografie is bijzonder succesvol, er zijn zes reguliere cursussen in het aanbod opgenomen.


Prijs en Kostendekking

·               Veel groepen hebben het maximumaantal van 17 cursisten bereikt. Door met kleinere groepen te werken zal de kostendekking daar eerder af- dan toenemen.

·               Bij meer doorstroming zal door een evenredige verdeling van het aantal deelnemers over de groepen een verbeterde kostendekking te zien zijn.
Op alle disciplines is een start gemaakt met basiscursussen: Basiscursus tekenen en schilderen, Basiscursus Boetseren, Basiscursus fotografie, Basiscursus Kunst- en Cultuurgeschiedenis. Deze cursussen zorgen voor een betere in- en doorstroom bij de ateliers.Een aantal cursussen is dankzij een verbeterde doorstroming gestart met grotere groepen.

·               Door het aanbod te verhogen van o.a. de vakateliers, lessen waarbij niet altijd een docent nodig is, kan én de doorstroom én de kostendekking verbeterd worden.
Kosten voor de VAK ateliers zijn teruggebracht door van 5 ateliers met 2 docenten te gaan naar 4 ateliers met 1 docent.

·               Efficiencymaatregelen waar mogelijk b.v. kort onderzoek naar de haalbaarheid van jaarcursussen i.p.v. halfjaarcursussen.
Ongeveer 40 % van de halfjaarcursussen, die als jaarcursus kunnen starten zijn als jaarcursus gestart. Het omzetten naar jaarcursussen zorgt voor een betere doorstroming en minder wisselingen in de loop van het seizoen. Ook de cursisten zijn bijzonder goed te spreken over de jaarcursussen.

 

Promotie

·               Een verbeterde inzet van de promotiemiddelen zal ertoe bijdragen dat de doelgroepen beter bereikt worden.
Doelgroepenbenadering via kinderfolder, cursusboekje en flyers voldoende. Een voorzichtig begin gemaakt met direct mail voor de Kunstbus en workshops.

 

Plaats

·               Optimaal gebruik van lokalen, materiaal en inventaris maakt het op dit moment niet wenselijk het aanbod op andere locaties dan de Westvest aan te bieden.
Bezettingsgraad lokalen verbeterd door groei van het aantal cursussen op verschillende dagdelen. Nadeel is dat het steeds moeilijker wordt voor de afd. Kunsteducatie op de scholen om volwaardige ruimte en tijd beschikbaar te hebben.

 

Personeel

·               Gezien de traditionele opbouw van het aanbod is het wenselijk ‘jonge en ervaren’ docenten direct te benaderen om de visie op het vakgebied actueel te houden.
Een aantal jonge docenten is opgenomen in het docentenbestand en daarmee is deze doelstelling deels gerealiseerd. Wel was het nodig, ter vervanging, ervaren docenten aan te trekken

7.2.3       Dans

Belangrijkste ontwikkeling klantbehoeften

·               Bij kortlopend aanbod, direct aansluitend bij de dansvormen die een hype zijn, deze groep is sterk ‘optreed-gericht’.
Kortlopend aanbod jongeren uitgebreid met drie cursussen streetdance/hiphopjazz voor jongens (60 cursisten).
Tapdans naar betere avond ( van vrijdag naar donderdag) levert 10 cursisten meer op, verdeeld over twee groepen.

·               Bij kinderen 8 t/m 12 jaar de groeiende interesse om met meerdere dansvormen kennis te maken,

·               Bij volwassenen in de kennismakingsfase kortlopend aanbod ongeacht hype of traditioneel, Verminderde interesse om aan klassieke dans te beginnen.
Kennismakingscursus voor volwassenen waar verschillende dansvormen elkaar opvolgen is groot succes (18 cursisten). Klassieke dans is hierin opgenomen. Hieruit is de jaarcursus klassiek voor volwassenen voortgekomen en is de belangstelling voor moderne dans toegenomen.

·               Toenemende interesse bij alle leeftijdsgroepen voor deelname aan projecten met presentatiemogelijkheid.
Presentatiemogelijkheden voor jongeren is uitgebreid zowel binnen (hiphopjazz Open House) als buiten de VAK (Danstweedaagse, de KAS, op scholen ter ondersteuning van CKV-achtige projecten).

 

Product

·               Voor jongeren die nu 2 à 3 jaar trenddansen ontstaat interesse voor klassieke en moderne danstechniek. Ontwikkeld wordt een korte kennismakingscursus, speciaal gericht op wensen van deze groep. Hopelijk nog in voorjaar 2000. Denk daarbij aan muzikale aanpassing en snel resultaat.
Doorstroom van ervaren trenddanser (hiphopjazz) naar kennismakingscursus modern en klassiek blijft beperkt tot een enkeling. Er is vooral behoefte aan ondersteunende jazzdanstechnieken. Er  ontstaat uit deze groepen een productiegroep.

·               Een ‘low impact’ dansconditie voor 55+’ers overdag
Het aanbod overdag is uitgebreid met 2 groepen van 15 cursisten “Beter Bewegen” die ook geschikt is voor 55+’ers. Een zelfde cursus is er op de avond. Twee groepen met elk 15 cursisten.

·               Het experiment met 10-12 jarigen: combinatie van meerdere dansvormen in jaarcursus. Deze evalueren in mei 2000 en wellicht uitbreiden naar meerdere leeftijdsgroepen.
Voor cursus met gecombineerde dansvormen voor kinderen/jongeren bleekt matig belangstelling. Alleen voor de groep 9-12 jaar is er een groep van start gegaan, de belangstelling van deze groep blijkt vooral uit te gaan naar de hiphopjazz. De verschillende dansvormen toch meer verpakken in reguliere kinderdanscursus. De cursus voor 12-14 jarigen is wegens gebrek aan belangstelling niet doorgegaan.

·               Korte KIDSwingcursus (eventueel met ouders).
Niet gestart, wellicht in voorjaar 2002 in samenwerking met muziek op schoot. Peuterdans pilot in november 2002.


·               Hiphopjazz is al haast geen trend meer. Onderzoek naar nieuwe trend Capoeira.
De belangstelling voor hiphopjazz leek enigszins in te zakken maar is weer volledig opgebloeid. Korte cursus breakdance voor meisjes in oktober/november 2002. Mede hierdoor is er nog niet echt aandacht voor een nieuwe trend.

·               Ontwikkelen productiecursus. Te beginnen met bestaande cursisten
Voor het ontwikkelen van nieuw aanbod ontbreekt lokaalruimte, een idee is om nieuw aanbod in workshopvorm in de weekenden aan te bieden.

Prijs en kostendekking
·               Blijven zorgen voor cursussen die geld door de groepsgrootte geld opbrengen zoals dansconditie, hiphopjazz en salsa. Groepsgrootte zo optimaal mogelijk houden: vergroten van de groepsgrootte is vrijwel niet mogelijk.
Bijna alle groepen zijn gegroeid. Salsa gaat van vier naar twee groepen in eerste half jaar 02-03. Waarschijnlijk in februari naar 0. Inmiddels is er veel belangstelling voor Caribische dansen (bij combinatieaanbod volw). Dit kan in plaats komen van Salsa. Voordeel is dat een cursist deze dansvorm individueel kan beoefenen. Salsa is voor paren.

·               Zorgvuldige prijsverhoging
Conform VAK brede afspraken uitgevoerd. Ter harmonisering van de kortingsregelingen is het specifieke jongerentarief afgeschaft, waar nodig is hier de 10% CJP kortingsregeling voor in de plaats gekomen.

 

Promotie

·               De doelgroepen van de afdeling lenen zich uitstekend voor direct-mail, mond-tot-mond reclame en nieuwe media. Presentaties en optredens zijn een goed podium voor promotie. Door een betere doelgroepenanalyse zal de afdeling een groei doormaken.
De promotie voor jongerencursussen is onder meer via de programmering van de Kunstmenu’s op de scholen verlopen. Een uitstekend middel dat vaker ingezet kan gaan worden. Verder wordt het meeste effect behaald met de mond-tot-mond reclame.

 

Plaats

·               Door zorgvuldig roosteren kan het groeiende aanbod in de Westvest nog gerealiseerd worden. Het gebouw heeft zijn beperkingen.
Het dansaanbod kan alleen geroosterd worden in de twee dansstudio’s. Deze worden ook gedeeld met jeugdtheater. De studio’s zijn inmiddels vol geroosterd. In Tanthof zijn de gebruikte ruimtes kwalitatief onder de maat.

 

Personeel

·               Voor de samenhang van het cursusaanbod is het belangrijk dat de docenten breed inzetbaar zijn. De docent moet in staat zijn goed samen te werken in en buiten de afdeling. Ook het les kunnen geven in verschillende dansstijlen aan verschillende doelgroepen wordt als een pre ervaren.
Het scholingsprogramma zal hierin gaan voorzien.

 

7.2.4       Literatuur

Belangrijkste ontwikkeling klantbehoeften

·               Klanten hebben behoefte aan een korte opstapcursus waarin ze kunnen ontdekken of een lange cursus iets voor ze is, en waaraan ze zich financieel geen buil vallen.
Er blijkt behoefte te zijn aan korte opstapcursussen. De klanten kunnen zo goed beoordelen of de cursusinhoud en werkwijze hen aanspreekt. Bij een ruime inschrijving voor de opstapcursus blijven ruim voldoende cursisten over voor de basiscursus. Bij een krappe inschrijving voor de opstapcursus kan die, aangevuld met een paar nieuwe inschrijvers, een basiscursus met 9 of 10 cursisten opleveren.

Product

·               Ontwikkelen van opstapcursussen voor de jaartrajecten schrijven en vertellen.
De opstapcursussen voor jaartrajecten blijken een goed middel om cursisten vast te houden. Zowel bij schrijven (creatief schrijven  kinderverhalen en -gedichten schrijven; kinderschrijfclub - maak een boek) als bij vertellen zijn er nu jaartrajecten.

·               Op speciale onderwerpen (bijvoorbeeld journalistiek schrijven) zijn korte cursussen wenselijk. Wellicht is ook de tijd rijp voor een eenmalige workshop met een speciaal onderwerp: reisverhalen schrijven, columns, liedteksten enz.
Specialistische onderwerpen (autobiografisch schrijven of journalistiek schrijven aanbod) lopen ’s avonds meestal goed, in een overdagaanbod echter niet. Ook de invoering van leesgroepen overdag is niet van de grond gekomen.
Eenmalige workshops zijn met het verdwijnen van de VAK weekends komen te vervallen. Wel hebben schrijfcursisten elke zomer een schrijfweekend op locatie, in 2002 op Walcheren, gecombineerd met cursisten van de afdeling Ateliers.

·               Klanten geven aan de combinatiecursussen met de discipline beelden (prentenboeken maken) zeer op prijs te stellen.
Er komt steeds meer belangstelling voor combinatieactiviteiten literatuur - ateliers.

 

Prijs en kostendekking

·               Boventrendmatige prijsverhoging van 6% seizoen 2000 – 2001.
Conform VAK brede afspraken uitgevoerd.

·               Verhoging groepsgrootte of bij speciale cursussen met weinig cursisten de prijs verhogen. Voor verhoging van de groepsgrootte zullen nieuwe doelgroepen bereikt moeten worden, bijvoorbeeld in het onderwijs, en een verbeterde PR moeten worden gevoerd.
De gemiddelde groepsgrootte is verbeterd. Bij de opstapcursussen ligt deze meestal rond het maximum van 15. Bij de basiscursussen is een stijging van 8 naar gemiddeld 11 te zien. In 2002 is voor het eerst de opstap- en basiscursus creatief schrijven met een dubbele groep gestart. Bij vervolg- en korte cursussen is soms een cursusverkorting en prijsverhoging een manier geweest om ze, met de gewenste kostendekking, te kunnen laten doorgaan. (poëziewerkplaats, vervolg vertellen, kinderschrijfclub in 2000). Nieuwe doelgroepen zijn t.b.v. de leesgroepen (overdagaanbod) benaderd zonder resultaat, bij kinderverhalen  en prentenboeken is een constante maar beperkte deelname uit het onderwijs.  Een Delftse Schrijfdag zou nieuwe doelgroepen kunnen aanboren.

 

Promotie

·               Bij promotie van het aanbod van de afdeling Literatuur valt in de eerste plaats te denken aan een directe werving gericht op en via het binnenschoolse aanbod: leerlingen, leerkrachten en ouders.
Er zijn twee cursussen voor het onderwijs interessant: directe werving levert enkele cursisten meer op.Onderzocht wordt combinatiemogelijkheden met deskundigheidsbevordering voor de scholen (bijscholingscursussen van de afdeling KE: dat geldt overigens ook voor de andere afdelingen).

         In het docentenoverleg  is een plan gemaakt voor een jaarlijkse Delftse schrijfdag met lezingen  Delftse schrijvers,  introductie nieuwe boeken; eenmalige workshops en gratis proeflessen voor het reguliere cursusaanbod.

 


Plaats

·               Bij een groeien aanbod van de afdeling zullen snel de grenzen van de capaciteit van het lokaal bereikt worden. Een optimaal gebruik van de ruimte zal moeten worden nagestreefd, beperkende factoren (geluidsprobleem) in het gebruik overdag zullen moeten worden opgelost.
Op de avonduren zal meer lokaalruimte beschikbaar moeten komen.In overleg met afd. muziek is een avond beschikbaar in 2.02, waar geluidsoverlast is van de lichte muziek. Hiervoor is nog geen oplossing gevonden. Ook wordt gebruik gemaakt van het multi-lokaal 1.14.

Personeel

·               De onzekerheid over het al dan niet doorgaan van cursussen geeft de docenten weinig rechtszekerheid. Dit is een aandachtspunt voor het management van de VAK.
Bij de jaartrajecten ontstaat meer zekerheid voor de docenten. Er zijn nu ook docenten die (na 2 jaar) voor een vaste aanstelling in aanmerking komen. Zij worden zo flexibel mogelijk ingezet: bijv. voor schrijven en 5x5, zodat er geen kans is op leegstand.

 

7.2.5       Muziek

Belangrijkste ontwikkeling klantbehoeften

·               Klanten hebben behoefte aan een breed oriënterend aanbod in diverse muziekstijlen en instrumenten.
Er is een nieuw doorstroommodel gemaakt, waarbij er voor vrijwel iedere cursist een leertraject op maat uitgezet kan worden.
Om de doorstroming vanuit de wachtlijst te bevorderen is er naast de introductie van de basisvorming (groepsgrootte 4 –8) extra aanbod ontwikkeld zoals: een leertraject Piano breed (groepsles piano voor volwassenen), een vierde oriëntatieklas, meer koren/ensembles en coachinglessen.

·               De klant, die een keuze voor de muziek maakt, wil zijn vaardigheden blijven ontwikkelen en deze etaleren in samenspel en optredens.
Er is een jaarlijks concertprogramma ontwikkeld voor verschillende doelgroepen: kinderen volwassenen, amateurs en docenten.
 

Product

·               Uit analyse van de pmc’s blijkt dat vooral bij het instrumentale aanbod het overgrote (67 %) deel van de cursisten in een individueel lessysteem een cursus volgt. De afdeling muziek stelt zich dan ook ten doel om vanuit de samenspelgedachte een samenhangend lessysteem te ontwikkelen dat de beginnende en gevorderde muzikant inspireert.
In het cursusjaar 2000-2001 zijn er 29 groepen gestart met 149 cursisten, in 2001-2002 zijn er 28 groepen in het eerste jaar van de Basisvorming gestart en 27 in het tweede jaar, in het cursusjaar 2002-2003 zijn er 25 groepen Basisvorming 1 en 29 groepen Basisvorming 2 gestart. Daarnaast is er een vervolgtraject ontwikkeld, met 3 lesvormen: groepsles, combinatie aanbod (les en orkest) en selectieklas (voor de betere leerling). In totaal hebben daar 108 kinderen voor ingeschreven.
Er zijn meerdere orkesten gestart.  Er is een vast concertprogramma ontwikkeld voor verschillende doelgroepen, met grote eindvoeringen, in totaal loopt over de periode 2000-2002 het bezoekers aantal enorm op.

·               De muziek op schootcursussen zijn opnieuw in het lespakket opgenomen en er zijn 6 groepen gestart.

·               Ook de zang heeft een aantal nieuwe producten ontwikkeld: musicalkoor, een vocaal ensemble en de groepslessen voor kinderen en jongeren zijn goed van de grond gekomen. Voor het jaar 2002-2003 twee basisgroepen voor kinderen en 3 groepen voor jongeren.

·               In 2001-2002 zijn er drie groepen oriëntatieklas gestart, in het jaar 2002-2003 zijn er vier groepen gestart.

·               Ook de groepsles voor volwassenen is zich aan het ontwikkelen en is sterk groeiende.

Prijs en kostendekking

·               Door de grote individuele lespraktijk is de kostendekking van de afdeling laag. Door de groepsgewijze vorming worden de plaatsingsmogelijkheden vergroot, De omzet zal dus toenemen doordat zowel van de wachtlijst als vanuit nieuwe instroom (promotie) er meer cursisten geplaatst kunnen worden. Indien de financiële taakstelling niet of onvoldoende gerealiseerd kan worden door omzetgroei, wordt dit gecompenseerd door het niet vervangen van docenten die uitstromen, voor zover dit geen consequentie heeft voor het kunnen uitvoeren van een samenhangend cursusaanbod. De kostendekking is verbeterd doordat er meer cursisten geplaatst konden worden in de groepslessen, daarnaast zijn er iets minder kosten gemaakt door niet alle vrijkomende vacatureruimte opnieuw te bezetten.

·               Zoveel mogelijk korte cursussen zijn omgezet in jaarcursussen, dit bespaart op de organisatiekosten.

·               Er zijn bij de afdeling muziek conform VAK brede afspraak geen boventrendmatige prijsverhogingen toegepast.

 
Promotie

·               Er moet binnen het bestaande reclame- en promotiebudget van de VAK extra budget gereserveerd worden om het nieuwe aanbod goed in de markt te zetten.
Via krant, flyers en een speciale pagina in het cursusboekje is er aan extra werving gedaan voor de start van de basisvorming en voor nu het vervolgtraject. Dit bleek voldoende om een grote toeloop te veroorzaken.

 
Plaats

·               Het gebouw is een beperkende factor voor de mate waarin het groepsgewijze aanbod kan plaatsvinden. In het veranderplan zullen deze grenzen scherp in de gaten gehouden moeten worden. Daar waar uitgeweken moet worden naar dependances moet de kostendekking minimaal gelijk zijn aan die van de Westvest.
Er is door het verschuiven van lessen en het uitbreken van enkele lokalen voldoende ruimte gecreëerd om alle groepen te huisvesten. De ruimtes voor de grote ensembles van zowel lichte als klassieke muziek zal de komende jaren wel tegen een lokalenprobleem aanlopen. Er zal meer externe oriëntatie moeten plaatsvinden.

 

Personeel

·               De docenten worden opgeleid en begeleid om zich het nieuwe lessysteem eigen te maken. Hiervoor is extra budget beschikbaar van € 4.545 terwijl er € 27.000 nodig zal zijn, hiervoor wordt in de begroting extra ruimte vrij gemaakt.
Het bleek moeilijk om passende scholing te vinden. In totaal zijn er over 2 cursusjaren 5 momenten geweest waarop scholing heeft plaats gevonden. Naast de groepsscholing zijn er diverse coachingstrajecten geweest

 

7.2.6       Theater

 

Belangrijkste ontwikkelingen in de klantbehoeften

·               Korter aanbod: niet een jaarcursus maar korter. Klanten hebben nog steeds het gevoel dat ze zich voor een jaar vastleggen en ervaren dit vooral bij de jongere groepen als te lang, omdat er grote onzekerheid is of het kind het lang volhoudt. Voor oudere kinderen, productiegroepen en jongeren gaat dit minder op.
Is nog steeds zo, maar de inschrijvingen blijven binnen komen. Het is belangrijk om de opzegtermijn goed te communiceren.

·               Er zijn meer klanten voor musical. Muziektheater is als begrip niet duide­lijk bij de meeste klanten en de herkenbaarheid van musical spreekt een grote groep aan.
Het muziektheateraanbod heet nu musicalaanbod. Dit aanbod zit overvol en is zelfs uitgebreid met een cursus voor vergevorderden en een voorbereidend jaar: musical de basis voor kinderen van 8/9 jaar. Dit zit overvol en is een succes gebleken als aansluiting tussen 5x5 en het musicalaanbod.

·               Herkenbare cursussen die aansluiten bij ‘mediaontwikkelingen’, bij alles wat je om je heen ziet, zijn gewild. Zeker voor nieuwe instromers. Denk aan soap en stand-up comedian.
Soap loopt op dit moment goed. De cursus is vol. Een ander initiatief: Videoclip maken loopt nog niet hoewel deze nieuwe cursus er inhoudelijk goed uitziet. Daar wordt aan gewerkt met een implementatieplan om te trachten via betere publiciteit te werven.

·       Zomer- en vakantieactiviteiten kunnen een gat in de tijdsbesteding vullen. Over het algemeen is duidelijk dat korte, projectmatige activiteiten voor kinderen grote aftrek vinden. Denk aan de kinderboekenweekactiviteiten en “Uit je dak in de VAK”.

         Door tijdgebrek en de relatief grote inspanning die deze activiteiten kosten is hier geen aandacht aan besteed.

·       Het SMIKE project heeft aangetoond dat producties waarbij men auditie kan doen nieuwe klanten aantrekt.
Het lopende seizoen biedt weer een optie voor niet VAKkers om auditie te doen in het kerstproject voor 2003 de “Mystero Buffo”

·       Bij bestaande cursisten bestaat behoefte aan uitbreiding van het basis­lespakket van de Jeugdtheaterschool voor vergevorderden, waarbij zelf­werkzaamheid een belangrijke vraag is. Dit geldt zowel voor theater als muziektheater.
Bij musical is die uitbreiding gevonden in de vorm van de cursus voor gevorderden: de selectieklas waarin ook volwassenen kunnen deelnemen. Voor theater is er een werkplaats gestart waar vergevorderde cursisten in deelnemen

·       Diverse wachtende ouders hebben al eens laten weten geïnteresseerd te zijn in een cursus voor wachtende ouders.
Niets mee gedaan.

 

Product

·       Toevoegen van een klas vergevorderden in de vorm van een ‘werkplaats’ waar ruimte is voor eigen inbreng en ook andere zaken uit het productie­proces, behalve spelen, aan de orde komen. Ook voor muziektheater.
Geslaagd.

·               Speciaal project waaraan deelnemers van buiten en uit verschillende groepen kunnen deelnemen.
Niet in gang gezet.

·               Een aantal projecten/producties ook openstellen voor mensen die via audities kunnen instromen.
Volwassenen zijn bij musical in de laatste groep van vergevorderde spelers ingestroomd. Nieuw project met audities komt eraan. Loopt goed.

·               Uitbreiding van het aanbod voor kinderen waar mogelijk.
Vooral de kindergroepen zijn in aantal toegenomen. Groei zit bij 5/6/7 en 7/8/9. 10/11/12 blijft gelijk
.

·               Projecten ontwikkelen voor vakantieactiviteiten.
Niet gelukt.

·               Toneelklas voor wachtende ouders.
Niet gelukt.

·               55+’ers cursussen overdag: toneelspelen overdag.
Deze cursus staat op de rol binnen het overdag aanbod resultaat nu nog onbekend. Loopt niet storm.

·               Uitbreiding van de cursus soapacteren en onderzoek naar een cursus stand-up comedian.
Soap acteren loopt goed en krijgt een vervolg: Maak een Soap. Stand-up comedian is nog niet aan een onderzoek onderworpen. Blijft een interessante gedachte!!

·               Uitbreiden van cursus circustechnieken.
Is niet gelukt. Circustechnieken heeft 1 keer gedraaid met te weinig deelnemers en is van het programma afgevoerd. Niet meer doen

 

Prijs en kostendekking

·               De kostendekking is het hoogst bij groepen van 1 uur en wordt minder als er langer les gegeven wordt, omdat de prijs niet lineair stijgt. Dus houdt het aantal groepen van 1 uur hoog.
Stijging van het aantal groepen zit naast Soap vooral in de groepen van 1 uur. 3 groepen extra, 5/6/7 jarigen en 7/8/9

·               Prijscorrectie door te vergelijken met cursusprijzen van een andere discipline (bijv. dans).
Er is een aanpassing toegepast om dans en theater meer op 1 lijn te brengen, overleg en afstemming van alle afdelingen op elkaar is nog niet gedaan.

·               Vooral kleine groepen hebben een lage dekking. Houd het aantal van die groepen laag.
Uitgangspunt is een gemiddelde groepsgrootte van 11. Die is gehaald. Het aantal groepen met weinig deelnemers is vooral voor de jongeren afgenomen. Leerklas 3 is nu op volle sterkte.

·               De groepsgrootte is reeds maximaal voor de lesklassen. Voor enkele speciale projecten is voorstelbaar dat de groepsgrootte groter is dan 15 en dus de dekking beter.
Bij musical en sommige producties worden soms groter aantallen deelnemers toegestaan.

·               Prijsverhoging bij meer lestijd (1 uur, 1,5 uur, 2 uur, 2,5 uur enz) moet meer gestroomlijnd.
Hangt samen met punt twee. Is nog niet gedaan.

 

Promotie

·               Trends en nieuwe ontwikkelingen zijn steeds meer van een actualiteit die niet meer in een cursusboekje en flyers op te nemen zijn die lang vooruit worden geproduceerd, noodzakelijke budgetten moeten beschikbaar komen om juist dit aanbod, waarmee de VAK zich onderscheidt van andere aanbieders in de sector kunsteducatie, beter te kunnen profileren.
Heel gerichte promotie op kleine onderdelen van een aanbod kosten veel tijd en zijn naast de dagelijkse gang van zaken moeilijk. Voor enkele onderdelen: Soap en theater voor 10/11/12 is dit wel succesvol gedaan. Een actie op theater overdag ligt nog op de plank.De voorspelbaarheid en onderzoek op dit terrein zijn moeilijk en hangen af van de goede ingeving. Extra inspanning is nodig voor jongeren en nieuwe media. Speciale aandacht buiten de normale publiciteit.


Plaats

·               De afdeling theater groeit snel naar het maximum aantal cursisten (ong. 300 leerlingen) dat binnen de locatie Westvest te plaatsen valt. Op korte termijn dient te worden onderzocht of beperkende factoren voor theater opgelost kunnen worden of dat toenemende groei niet langer gesti­muleerd moet worden. Wel kan, door meer overdag te programmeren, de bezettingsgraad van de ruimtes verhoogd worden.
Intussen is duidelijk dat groeien niet meer gewenst is en er hooguit sprake kan zijn van aandachtverschuivingen. Overdag blijft op dit punt een uitdaging.


Personeel

·               Ontwikkelingen in soort aanbod en de groei van het huidige aanbod maken het noodzakelijk dat de Jeugdtheaterschool open staat voor impulsen van nieuwe (nog aan te trekken) docenten. Vooral voor trend­cursussen zullen nieuwe docenten moeten worden aangenomen.
Voor trendcursussen zijn geen nieuwe docenten aangetrokken. Wel zitten er een aantal nieuwe docenten in het team die breed gespecialiseerd zijn en een goede mix maken tussen ervaren - onervaren, oud - jong e.a.. Het team is zeer goed van samenstelling. Graag zo houden.

 

7.2.7       Kunsteducatie Scholen

Belangrijkste ontwikkelingen klantbehoeften.

Vanuit het basis- en voortgezet onderwijs is steeds meer behoefte aan Verlengde Schooldagprogramma’s en kunsteducatie in de naschoolse opvang, niet alleen bij GOA-scholen, maar ook bij overige scholen. In het Voortgezet Onderwijs moeten CKV-leerlingen zelf hun kunst- en cultuurprogramma’s invullen. Enkele scholen zullen zich willen profileren met een kunsteducatief programma. De VAK heeft de deskundigheid in huis om op deze behoeften in te spelen.
Met de komst van de Brede School zullen de Verlengde Schooldagprogramma's vanaf 2003 - 2004 geïntegreerd worden. Het Brede school-cultuuraanbod loopt nu in Voorhof en Buitenhof, in 2003 ook in Tanthof en Vrijenban. De basisscholen zijn opnieuw in kunstmenu's ingedeeld volgens de wijkindeling van de Brede School, zodat binnen- en buitenschoolse programma's aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Dat is  voor de eerste keer gebeurd bij het Wereldkinderfestival (binnenschools) in 2002 waarbij Brede Schooldeelnemers een programmaonderdeel invullen. Voor VMBOers is in 2001 en in 2002 een startdag voor het vak CKV georganiseerd i.s.m. de scholen en kunst- en cultuurinstellingen in Delft. In 2001 op 6 locaties i.s.m. 4 instellingen met 535 leerlingen, in 2002 op 8 locaties i.s.m.4 instellingen met 900 leerlingen, waarmee alle 3e jaars leerlingen in Delft meedoen.

 

Product
Onderzocht wordt of de VAK kunsteducatieve modules in schooltijd kan aanbieden als oplossing voor klassenverkleining en het lerarentekort. Bij de scholen  is de behoefte gepeild aan kunsteducatieve profilering bijv. als ‘kunstmagneetschool’  Onderzocht wordt of en hoe het al ontwikkelde koffer- en projectmateriaal op de markt gebracht kan worden bij bijvoorbeeld collega-instellingen en in de naschoolse opvang.

In 2001 is een werkconferentie georganiseerd, waarin de behoefte aan kunsteducatieve profilering is onderzocht. Nu de bezetting van de afdeling weer op peil is gaan we hiermee verder. Met de afdeling onderwijs worden de kunsteducatieve modules onderzocht als een mogelijke oplossing van het lerarentekort.

 


Prijs en kostendekking

Voor het basisonderwijs zal de bijdrage niet of nauwelijks omhoog kunnen om de monopoliepositie te kunnen behouden. Wel zal met de verzelfstandiging van de VAK de mogelijkheid tot het verkrijgen van subsidies worden vergroot. Voor het voortgezet onderwijs wordt maximaal gebruik gemaakt van de budgetten bij de scholen.

Er komt een voorstel om de scholenbijdrage voor het Basisonderwijs met een klein bedrag te verhogen. De VO scholen dragen al maximaal bij. Nieuw is dat soms VOscholen ook Cultuurbonnen/vouchers als extra budget inzetten voor het Cultuurtraject of voor een extra programma. Via projecten als Cultuur & School en XChange zijn  extra middelen beschikbaar gekomen voor de programmering, en zijn subsidies toegezegd door St. Het Meisjeshuis en Fonds 1818.


Promotie

In algemene zin is het wenselijk om juist op het gebied van promotie de eerste stappen te zetten in een nauwe samenwerking tussen KE en de VAK buitenschools.

Inmiddels zijn de promotiemiddelen binnen- en buitenschools op elkaar afgestemd.

 

Plaats

Een gevarieerd gebruik van de VAK als locatie voor kinderen en jongeren is een instrument ter promotie van het aanbod van de VAK. Hiermee wordt efficiënt gebruik gemaakt van de lege lokalen overdag.

Door een omvangrijker gebruik van de VAK als locatie zowel binnen- als buitenschools lopen we al tegen de grenzen aan van wat mogelijk is.

 

Personeel

KE zet waar mogelijk docenten van het buitenschools aanbod van de VAK inom de integratie van binnen- en buitenschools aanbod en van brede inzetbaarheid van medewerkers te verhogen.

Er loopt hiervoor een peiling onder het personeel.

 

7.3      Voortbrengingsprocessen

7.3.1       Kwaliteit

Klanttevredenheidsonderzoek vormt een belangrijke indicator om te meten of we voldoen aan kwaliteit vanuit het oogpunt van de klant. In het cursusjaar 2001-2002 worden/zijn de volgende onderzoeken uitgevoerd:

 

·   Er zijn twee klanttevredenheidsonderzoeken basisvorming muziek uitgevoerd, die uitwijst dat deze nieuwe lesvorm goed aangeslagen is.

·   Aan het eind van het cursusjaar 2001-2002 is een algemene VAK brede enquête gehouden, de uitkomst hiervan wordt binnenkort verwacht.

·   Er is een schriftelijke enquête uitgevoerd naar alle cursisten die niet om een buiten de VAK liggende rede zijn uitgestroomd.

 

De sector voor Kunsteducatie heeft een kwaliteitsmodel ontwikkeld, dat recent geëvalueerd en bijgesteld is. Onderzocht wordt hoe het kwaliteitszorgsysteem deel uit kan gaan maken van het ondernemingsplan.

7.3.2       Planning en controlcyclus cursusaanbod

Er zijn verschillende teams samengesteld die tot doel hadden de werkprocessen te coördineren en te verbeteren:

·         Roosterteam
Alle voorgenomen verbeterelementen hebben ertoe bijgedragen dat het inschrijf- plaatsings- en roosterproces, met name in combinatie met de afdeling muziek aanzienlijk is verbeterd.

·         P3 Team
Heeft geleid tot een geïntegreerde aanpak van alle presentaties en voorstellingen.

 

7.3.3       Management informatie

Cursusinformatie
Administratie is nu beter in staat mogelijkheden vanuit CursAd 8 te benutten De informatiemogelijkheden (zoals plaatsingsoverzichten) zijn hierdoor verbeterd. Doordat gegevens direct vanuit CursAd naar Excel kunnen worden gezet is het mogelijk geworden snel en flexibel informatie-overzichten te maken, zoals PMC overzichten, leeftijdindelingen en wijkindelingen. In de informatievoorziening moet nog wel meer structuur komen.

Personeelsinformatie
De personeelsformatie is door de VAK in kaart gebracht. Per 1 januari 2003 is de PSA in staat om een kostenverdeling te maken van personeel per afdeling.

Financiële informatie
Nog onvoldoende vooruitgang geboekt. Detaillering van de budgetten is vrijwel gereed. De dienstverlening vanuit financiën laat vooralsnog, door centralisatie- en personele perikelen, te wensen over. Intern ontbreekt de capaciteit om het informatiesysteem naar eigen inzicht te produceren. Het toewijzen van de personele kosten vraagt daarbij nog om extra aandacht.

Relatiebeheer
Er is een werkgroepje gestart die onderzoekt op welke wijze er een centraal databasebestand met diverse relatiegroepen opgezet kan worden, zodat alle medewerkers van de VAK gebruik kunnen maken van een centraal adressenbestand van alle relaties (leveranciers, pers, gemeenteraad, medewerkers enz.). Vanuit deze database moeten op eenvoudige wijze mailmergefuncties (brieven, etiketten, lijsten) uitgevoerd kunnen worden. Het ziet ernaar uit dat de VAK aan kan sluiten bij een gemeentebrede oplossing voor dit probleem.

7.3.4       Klantinformatie

Informatievoorziening is fors verbeterd, doordat alle gegevens op tijd verwerkt worden. Klant kan hierdoor tijdig worden geïnformeerd over de status van de inschrijving.
Het is al weer enige tijd geleden dat de receptiemedewerkers aan een cursus klantgericht handelen/effectief informeren hebben deelgenomen en wordt daarom binnenkort weer opgepakt.
VAK beschikt nu over een informatieve website, in de toekomst moet de opzet interactiever worden


 

7.3.5       Financiële administratie en geldverkeer

Vrijwel geen van de doelstellingen is gerealiseerd. De oorzaak ligt bij een gebrek aan capaciteit en prioriteitstelling bij financiën.

Automatisering koppelingen
De koppeling tussen kassa-inkomsten en de centrale administratie is gelegd, zodat er niet meer handmatig geboekt hoeft te worden en de kassa-inkomsten direct op het goede project terecht komen.

Besloten is de koppeling tussen cursusinkomsten en de centrale administratie niet te automatiseren omdat een beperkte koppeling (alleen omzet) te weinig voordelen biedt en een uitgebreide koppeling (factureren) te veel risico’s in zich draagt doordat de VAK de financiële informatie aan de cursisten niet meer in de greep heeft.

Contante geldstroom
Het mogelijk maken van de pinbetalingen is nog steeds niet gerealiseerd.

Steeds meer wordt gebruik gemaakt van vaste leveranciers en/of bestelbonnen waardoor er meer op rekening wordt gekocht.
Materiaal- Papier- en Modelkosten bij de afdeling ateliers worden nu via de cursisten- en lesgeldadministratie geïnd.


Betaling cursusgeld

Nu nog wordt de verwerking van de girobetalingen handmatig verwerkt. Het is mogelijk om via automatische incasso of betalingsverwerking via een OCR code (streepjescode) op de acceptgiro de verwerking te vereenvoudigen. Afgewogen moet worden of de investering opweegt tegen het minder werk.

7.3.6       Gebouw en Instrumentarium

·   Groot onderhoud gebouw verloopt volgens plan en bevind zich v.w.b. inhaalslag in 3de en laatste fase.

·   Met name vervanging van piano’s, muziekinstallaties en kantoormeubilair zijn gerealiseerd, waarbij er t.b.v. de algemene presentaties in de Binnenhof extra geïnvesteerd is in licht- geluid en vleugel.

·   Door de verbeterde ontruimingssignalering en de directe doormelding aan de brandweer is het risico aanmerkelijk verminderd. Nu ook het beheer ’s avonds aanwezig is wordt het eenvoudiger om daar omheen de BHV ploeg te organiseren. Het ontruimingsplan is aangepast, enige punt van zorg is dat de BHV ploeg nog niet op sterkte is.

·   Om huisvestingszaken beter te organiseren is er een huisvestingscommissie opgericht. Naast de regulier huisvestingszaken worden een visie op ons vestigingsbeleid ontwikkeld.

·   De VAK heeft aangehaakt bij de bouwplannen voor een nieuwe wijkgebouw in de Tanthof. Enerzijds past dit uitstekend in het wijkgericht werken anderzijds kan het een deel van het (grote) lokalentekort oplossen. Er zijn twee multifunctionele leslokalen voor de VAK opgenomen in de plannen. Het college heeft positief op de voorstellen gereageerd, na advies van de desbetreffende commissie neemt de gemeenteraad een besluit.

7.4      Organisatie en personeel

 

7.4.1       Organisatiestructuur

Structuurwijzigingen zijn doorgevoerd. Omdat de inzet van KE steeds vaker gevraag wordt te participeren in projecten in de wijk en op en rond de scholen, begint de organisatorische capaciteit krap te worden. De werkgroep KETS (KE Toekomst Slag) buigt zich hierover.

 

7.4.2       Overlegstructuren

Belangrijke stap is de oprichting van het Centraal Werkoverleg. Stafoverleg was niet functioneel meer en is daarom opgeheven. Hoofd bedrijfsvoering toegevoegd aan verkoopoverleg.

 

7.4.3       Bedrijfscultuur, waarden en normen

 

7.4.4       Uitgangspunten personeelsbeleid

Kwalificaties
Docenten en Consulenten: Bij de werving van nieuw personeel wordt een breder profiel opgesteld. Het nieuwe personeel is beter in staat aan “samenspel” te doen, heeft ervaring in multidisciplinair werken. Er worden meer dwarsverbanden gemaakt tussen de disciplines.

Stafafdelingen: Hebben zich goed ontwikkeld, naast basisvaardigheden wordt er steeds meer gebruik gemaakt van specifieke kwaliteiten van de medewerkers. De zelfstandigheid en oplossingsgerichtheid kan op onderdelen nog beter.

Werving en Selectie
Werving jongeren: Het specifiek aantrekken van jonger personeel (tussen de 20 en 30 jaar) blijkt een misser. Inmiddels is er volop personeel aangetrokken dat ouder is dan 30 jaar en zeer goed in staat blijkt zorg te dragen voor nieuwe vakinhoudelijke input.
Kleine aanstelling: Voor docenten met een kleine aanstelling is zoveel mogelijk geprobeerd de aanstelling te vergroten om het bij elkaar sprokkelen van uurtjes (en daarmee inkomsten) tegen te gaan.

Extern personeel: Uitzendkrachten worden alleen nog ingezet bij het vervangen van docenten die voor langere tijd ziek zijn. Bij trendaanbod blijft het aantrekkelijk om vooral gebruik te maken van freelance docenten. De tarieven voor deze groep zijn inmiddels geüniformeerd.

Ontwikkeling, Vorming en Opleiding

Ontwikkelingsgeprekken: De driejarige cyclus van ontwikkelingsgesprekken is niet van de grond gekomen. Wel worden door alle afdelingshoofden volop ontwikkelingsgesprekken gevoerd. De afdeling muziek heeft de meest systematische aanpak gerealiseerd mede door het veranderingstraject. De verslaglegging, archivering, routing van de gespreksverslagen is op onderdelen nog gebrekkig. De nieuwe secretaresse brengt hier verbetering in aan. Ook moet de relatie gelegd gaan worden tussen ontwikkelingsgesprek en het Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP’s) en resultaatgerichte taakomschrijvingen.

Vorming en opleiding: De afgelopen jaren is er ad hoc het een en ander aangeboden aan groepen medewerkers en individuen, van zeer vakinhoudelijk tot gemeentebreed. Wederom bij de afdeling muziek heeft bescheiden scholing plaatsgevonden in het kader van het veranderingstraject. Doordat een beleidsplan met te boeken resultaten + budget niet geformuleerd is geweest heeft een gedegen aanpak in V&O ontbroken.


 
Managementstijl
Deze uitgangspunten blijven onveranderd

Managementvaardigheden
Het ontwikkelen van managementvaardigheden wordt opgenomen in het scholingsplan.

Arbeidsklimaat
Deze uitgangspunten blijven onveranderd

Carrièreperspectief
De uitgangspunten blijven onveranderd
 

 

7.5      Innovatie en ontwikkeling

In dit ondernemingsplan is ervoor gekozen een pas op de plaats te maken voor wat betreft de inhoudelijke ontwikkeling.