Vraag aan de Evenementencommissie over het verlenen van de B-status aan het African Festival Delft en Westerpop

African Festival Delft
De Evenementencommissie heeft het publieksonderzoek over het festival in 2002 bestudeerd. Het bevestigt naar haar mening met feiten de adviezen die zij in de afgelopen jaren heeft gegeven en waarvan zij met ongenoegen constateert dat het college deze in de afgelopen jaren niet heeft overgenomen.
De commissie adviseert het college de relatie met deze stichting af te bouwen. De financiële situatie van deze stichting en de manier waarop de stichting omgaat met crediteuren is slecht voor het imago van de gemeente Delft als evenementenstad en als subsidiegever. De commissie neemt kennis van de schulden aan de Delftse horeca uit de jaren 2000 en 2001.
De commissie formuleert de volgende analyses en conclusies uit het onderzoeksrapport en wil die in dit advies noemen:
- het festival kost per bezoeker te veel subsidie; de entreeprijs wordt echter ook als hoog ervaren door de bezoeker;
- de spin off naar de stad Delft is nihil;
- het percentage bezoekers uit Delft is laag;
- daarentegen is het percentage bezoekers uit de grote steden Amsterdam en Rotterdam hoog, maar dit heeft geen effect op de stedelijke uitstraling van het festival;

De commissie dringt er sterk op aan dat de gemeente de relatie met dit festival nu afbouwt en geen subsidie meer verstrekt. Zij adviseert het festival in 2003 niet te subsidiëren.

Het is voor de commissie evident dat dit festival niet de B-status kan verkrijgen.

Westerpop
De Evenementencommissie voelt zich bevestigd door het publieksonderzoek. Westerpop heeft te weinig stedelijke uitstraling, geen nationale uitstraling en is een popfestival dat zich allereerst richt op Delft als geheel en de eigen buurt in het bijzonder. Dat is haar kracht. De programmering kan in de ogen van bezoekers best wat grotere namen hebben, maar daar kan tegenover worden gesteld dat het aan bod laten komen van beginnend talent (op de vrijdagavond) en van wat onbekendere groepen (op zaterdag) ook de charme is van specifiek dit festival. De Evenementencommissie ontraadt een groei naar een festival met een hoger budget. De overlast neemt in dat geval ook toe. Het aantrekkelijke van Westerpop is juist zijn kleinheid.
De Evenementencommissie ziet het fenomeen ‘relatiemarketen’ niet zo gemakkelijk geïmplementeerd in dit festival. Welke doelgroep ondernemers is geïnteresseerd in deze activiteiten juist op een popfestival? De gemiddelde leeftijd van de bezoekers is laag. Deze doelgroep behoort niet tot de doelgroep waarvoor de extra’s voor een B-evenement zijn bedacht. Westerpop heeft niet de allure van een B-evenement en is als uitgangspunt niet geschikt voor relatiemarketing en gastheerschap.
Toch zou een relatiemarkt op experimentele basis misschien kunnen worden opgezet in samenwerking met de stichting Westerpop door bijvoorbeeld groepen van werkgevers uit de Juniorenkamer, uitzendbureaus, of vanuit bureaus van de TU Delft die te maken hebben met jong startende ondernemers.
Door goed gepland de subsidies aan te vragen kan Westerpop zelf de continuïteit van de subsidiëring over een langere termijn garanderen. De Evenementencommissie wil hieraan meewerken.
De Evenementencommissie adviseert de B-status aan Westerpop niet toe te kennen. Westerpop voldoet daarvoor niet aan de daarvoor geldende criteria.
Samenvattend aan de hand van de criteria:
- geen bovenlokale uitstraling;
- paraplufilosofie is niet van toepassing: geen allure en dynamiek die geschikt zijn voor relatiemarketing en gastheerschap;
- Westerpop wordt wel beleefd als een gevestigd evenement;
- Westerpop heeft geen aantoonbare stadspromotionele meerwaarde.

 

Evenementencommissie 4 november 2002