Nota

 

Datum

3-07-2002

Ons Kenmerk

02/019316

Opsteller

D.J. van Doorninck

Bijlagen

0        

Onderwerp

Resumé van de stand van zaken overeenkomsten TU-Zuid (Technopolis), en samenvatting van de overeenkomst TUDelft, Gemeente Delft, en Ontwikkelaars (ING en Bf).

 

 


Geacht college,

 

01.

In de Begeleidingsgroep en in de Stuurgroep Technopolis werd  op woensdag 26 juni j.l. tussen alle partijen overeenstemming bereikt inzake de samenwerkingsafspraken voor de ontwikkeling van het plm. 70 ha. grote (R&D)bedrijvengebied Technopolis. Dit is een voor alle partijen grootschalige onderneming, die naar verwachting gedurende tien tot twintig jaar tot bouwactiviteiten leidt in het betrokken gebied. De te verwachten opbrengsten van deze ontwikkeling komen in een verhouding 85 (TU) /15 (Gemeente) (de huidige eigendomsverhouding in het gebied) aan TU en Gemeente toe. De Gemeente verkoopt haar grond in het gebied aan de TUDelft. De TU verkoopt vervolgens deelplansgewijs aan de Ontwikkelaars. De Gemeente maakt op verzoek van de TU bouwrijp, waarbij op basis van nacalculatie wordt afgerekend. Voordelen worden op basis van 85/15 tussen TU en Gemeente gedeeld. Voor de noodzakelijke wijkoverstijgende infrastructuur betaalt de TU een vaste bijdrage van euro 5 miljoen. Tot deze wijkoverstijgende infrastructuur worden gerekend: 1. de aan te leggen brug over de Schie; 2 de rentelasten van voorfinanciering van de aanleg van de tramlijn; 3. de aanpassing van de kruising Schoemakerstraat-Kruithuisweg; 4. de aanleg van een voet/fietsbrug naar Midden Delfland.

 

02.

Nu voorliggende stukken, en noodzakelijke besluitvorming.

Er zijn in de afgelopen maanden twee afzonderlijke onderhandelingstrajecten geweest: dat tussen TU en Gemeente, en dat tussen TU, Gemeente, en Ontwikkelaars. In beide trajecten trad als juridisch adviseur voor TU en Gemeente het kantoor Houthoff Buruma (mrs Goumans, De Bruijn, Van Thiel) op. Ontwikkelaars werden geadviseerd door kantoor Van Till (mrs  De Jonge en Nauta). De kern van de transactie is de overeenkomst tussen de drie partijen. Daarover zijn nu de onderhandelingen afgerond, en komt een definitieve tekst dezer dagen beschikbaar. De tekst van die overeenkomst zal voor u ter inzage worden gelegd. Een globale samenvatting van de inhoud  volgt hieronder.

Ondertekening van deze overeenkomst door alle partijen is voorzien op 11 juli  aanstaande om 16:30 (Lipkenszaal TU)

 

Voorstel:
1. u wordt voorgesteld tot het aangaan van die overeenkomst te besluiten; de overeenkomst behoeft niet vooraf aan de Raad te worden voorgelegd. Kennisneming van de overeenkomst door de Cie Duurzaamheid ligt voor de hand: het is wel een overeenkomst met een  - ook door de Raad beoogde - enorme impact voor de ontwikkeling van de stad.

2. (burgemeester:) wethouder Oosten te machtigen de overeenkomst namens hem te ondertekenen.

 

03.

De overeenkomst tussen de Gemeente Delft en de TU is inhoudelijk ook rond, inclusief de afspraken tussen partijen over het bouwrijpmaken. Aan deze overeenkomst wordt thans door de advocaten ook de laatste hand gelegd. Ogenschijnlijk zou deze overeenkomst er eerst moeten zijn, voordat de overeenkomst TU/Gemeente/Ontwikkelaars aangegaan en ondertekend kan worden. Anderzijds: een overeenkomst tussen Gemeente en TU heeft alleen maar zin als de overeenkomst met de Ontwikkelaars tot stand is gekomen. Daarom loopt die voorop, en kent die overeenkomst een aantal opschortende voorwaarden: a. dat de bevoegde organen van TU en Gemeente goedkeuring hechten  aan deze overeenkomst; en b. dat de onderlinge samenwerkingsovereenkomst tussen TU Delft en Gemeente met betrekking tot het Plangebied tot stand is gekomen, en is goedgekeurd door de bevoegde organen van TU en Gemeente.

 

04.

De kern van de overeenkomst TU/Gemeente/Ontwikkelaars.

 

1.

In de overwegingen wordt een beschrijving gegeven van de doelstellingen die partijen hebben met het aangaan van de overeenkomst: de Gemeente verkoopt haar grond aan de TU, samen willen TU en Delft daar Technopolis realiseren, en na eerder een Intentieovereenkomst met Ontwikkelaars te hebben gesloten op basis waarvan een Masterplan en een haalbaarheidsstudie zijn opgesteld, komen partijen nu een Ontwikkelings- en Realisatieovereenkomst overeen.

 

2.

De ontwikkeling van Technopolis geschiedt voor rekening en risico van de Ontwikkelaars. De Gemeente verplicht zich om voor die ontwikkeling tijdig het planologisch kader te scheppen. Komt dat planologisch kader om welke reden dan ook niet tot stand, dan wordt de overeenkomst ontbonden. Ontwikkelaars houden zich aan de volgende door Gemeente resp. TU vast te stellen of goed te keuren documenten: het bestemmingsplan, het Masterplan, het Beeldkwaliteitsplan, de Verkavelingsplannen, en het Bedrijvenprofiel.



3.

Er wordt een permanente overlegstructuur tussen partijen ingericht, waarin het project wordt begeleid en bewaakt. Voorzitter van de stuurgroep is de voorzitter CvB TUDelft.

 

4.

Er is sprake van een fasering en van een planning. Het Masterplan  onderscheidt vijf ruimtelijke fasen in de ontwikkeling en realisatie van Technopolis (fase 1 tm 5) Daarmee wordt de tijdsvolgorde van de ontwikkeling aangegeven. Fase 1 wordt in vier deelgebieden onderscheiden, die direct in ontwikkeling zullen worden genomen. Vervolgens vindt ontwikkeling per deelgebied plaats (omvang 3 a 4 ha.). Ontwikkelaars roepen deelgebieden af, en betalen daarvoor vervolgens een reserveringsvergoeding, die uiteindelijk in mindering komt op de koopprijs bij levering aan de uiteindelijke eigenaar.

De Planning bepaalt dat het volledige Plangebied in vier opeenvolgende periodes van elk vijf jaar ter ontwikkeling wordt aangewezen, met een uitloopperiode van max.vijf jaar. De planning geeft per periode van vijf jaar het beoogde aantal te ontwikkelen m2 b.v.o. aan.

 

5.

De opeenvolgende deelgebieden worden door de TU aangewezen. (De in deze overeenkomst aan de TU toegekende bevoegdheden worden overigens door de TU steeds in overleg met de Gemeente uitgeoefend). Afwijken van de aangewezen deelgebieden kan, met gebruikmaking van een flexibiliteitsregeling: “hoppen” in het gebied door de Ontwikkelaars mag, mits dientengevolge geen “krenten uit de pap worden gevist”, geen bovenmatige kosten bouwrijpmaken optreden, en geen versnippering plaatsvindt.

 

6.

Het Voorlopig Ontwerp van de te realiseren bouwplannen wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de TU. De Stuurgroep stelt daartoe een coördinerend architect aan.

7.

Planologische medewerking Gemeente.

Zoals gebruikelijk wordt omtrent de publiekrechtelijke bevoegdheden van de Gemeente niet gecontracteerd. Wel wordt ruimhartige medewerking toegezegd  bij het ingang zetten van de benodigde procedures.

 

8.

Afname bouwkavels: de Ontwikkelaars hebben een exclusief recht op afname van bouwkavels, indien zij aan hun verplichtingen voldoen. Er worden wel een aantal uitzonderingen op die exclusiviteit afgesproken, b.v. voor noodzakelijke eigen faciliteiten van de TU, of t.b.v. de aan te leggen HOV-voorziening (tramlijn).


9.

Vaststelling van de koopprijs van de bouwkavels.

Deze vaststelling geschiedt door de TU aan de hand van het aantal op de kavel te realiseren m2 b.v.o. . Koopprijs is te realiseren aantal m2 b.v.o. maal koopprijs per m2 b.v.o. De vaststelling van de koopprijs per m2 b.v.o. geschiedt door middel van benchmarking, waarbij de hoogste categorie gerealiseerde grondprijzen  in Zuid-Holland (jaarlijkse rapportage Provincie) referentiepunt zijn. De minimumprijs per peildatum 010102 bedraagt euro 204,20 per m2 b.v.o. (hfl. 450,-). Deze minimumprijs geldt in ieder geval voor de eerste 75.000 m2 b.v.o. die de Ontwikkelaars gedurende de eerste vijf jaar  afnemen, zij het met cpi-indexclausule.

 

10.

Naam, acquisitie.

De naam Technopolis wordt beschermd via licentieovereenkomsten. Gemeente en TUDelft ondersteunen de Ontwikkelaars bij de acquisitie.

 

11.

Optimalisatie.

Na iedere vijf jaar, en in de eerste vijf jaar als meer dan 125.000 m2 b.v.o. is afgenomen, kan de TU voorstellen tot optimalisatie van de ontwikkeling van het Plangebied doen. Dat kan betreffen dichtere bebouwing, verhoging van het FSI, verruiming van het planconcept, verruiming of aanscherping van het bedrijvenprofiel, of temporisering van de uitgifte. Dat kan leiden tot aanpassing van onderliggende documenten, zoals Masterplan, bestemmingsplan etc. Het kan ook leiden tot een aanpassing van de grondslag voor vaststelling van de koopprijs. Indien TU en Ontwikkelaars, ook na beraadslaging in de Stuurgroep, hieromtrent geen overeenstemming kunnen bereiken, kan de overeenkomst worden ontbonden.

 

12.

Tussentijdse beëindiging.

Per periode van vijf jaar zijn in de overeenkomst richtsnoeren opgenomen voor de minimum-afname. Worden deze richtsnoeren niet behaald, dan kan dat leiden tot eenzijdige ontbinding van de overeenkomst. Bovendien kan de TU elke vijf jaar de overeenkomst ontbinden indien zij daartoe zwaarwegende strategische belangen (ontleend aan haar kerntaken onderwijs en onderzoek) aanwezig acht. Deze ontbindingen worden in de overeenkomst van de nodige zorgvuldigheidsbepalingen voorzien.

 

030702/DPP/DJvD