Nota

 

Datum

18-11-2002

Ons Kenmerk

02/033760

Opsteller

Hans Speetjens

Bijlagen

3

Onderwerp

Nota publieksonderzoeken African Festival Delft 2002 en Westerpop 2002

 

 


Geacht college,

 

Het vakteam CKE heeft afgelopen zomer voor een tweetal festivals opdracht gegeven een publieksonderzoek te doen. Het onderzoek is uitgevoerd door de medewerkers Onderzoek en Statistiek van het vakteam Informatie- en communicatietechnologie.

 

Er is voor gekozen bezoekers van het African Muziek Festival op zaterdag 3 augustus 2002 en bezoekers van Westerpop 2002 op vrijdagavond 6 en zaterdagmiddag en –avond 7 september 2002 met een aantal vragen te interviewen. Door de vragen grotendeels gelijk te houden kunnen beide onderzoeken met elkaar worden vergeleken.

 

Doelstellingen van beide onderzoeken.

-          de samenstelling van de groep bezoekers;

-          het oordeel van de bezoekers over het festival;

-          voor tijdens en na het festival ondernomen activiteiten in de binnenstad van Delft.

 

In deze nota worden de resultaten van beide onderzoeken van commentaar voorzien en met elkaar vergeleken.

 

2.1. Herkomst bezoekers

Het is belangrijk te moeten constateren dat 71% van de geïnterviewde bezoekers van Westerpop uit Delft komt, waarvan bijna de helft (32%) uit de wijk Hof van Delft/Voordijkshoorn, waarvan het Westerkwartier deel uitmaakt. Dat uit de direct aangrenzende gemeenten 10% komt en 14 % uit overige gemeenten in Zuid-Holland geeft aan dat Westerpop een lokaal en gedeeltelijk regionaal festival is.

Bij het African Festival blijkt dat slechts 15% uit Delft afkomstig is. Hier is opvallend dat het grootste percentage zelfs afkomstig is van buiten de provincie Zuid-Holland (41%).

 

2.2. Leeftijd en geslacht

Bij Westerpop ligt de gemiddelde leeftijd van de bezoekers op 30 jaar en bij het African festival op 41 jaar. Daarbij moet wel rekening worden gehouden dat het gratis Westerpopfestival voor zeer jonge bezoekers in hun eigen wijk gemakkelijk is te bezoeken, terwijl de entreeprijs bij het African Festival drempelverhogend zal werken voor jonge bezoekers.

 

2.3. Groepssamenstelling bezoekers

Het African Festival had altijd de naam een familiefestival te zijn. Dit blijkt niet uit de onderzoekscijfers. Slechts 15% van de bezoekers is gekomen met twee personen met kinderen.

 

2.4. Afkomst

Bij Westerpop is het aandeel allochtonen slechts 4%. Maar er dient wel op te worden gelet dat het merendeel van de huidige allochtone jeugd (derde generatie) niet meer als zodanig meetelt in dit soort statistische overzichten.

Bij het African Festival wordt de verwachting bevestigd dat een groot deel van de bezoekers (18%) uit Afrika afkomstig is.

 

2.5. Aantal bezoekers

Volgens opgaaf van de stichting African Festival Delft ten behoeve van dit onderzoek hebben 3.278 personen het festival bezocht. Dit is exclusief het aantal medewerkers, marktdeelnemers en vrijwilligers en ook exclusief het aantal genodigden (pers en vips). Hoeveel genodigden het festival echt hebben bezocht, is niet bekend.

In de lokale pers heeft de stichting op de dag van het festival gecommuniceerd dat er meer dan 5.000 bezoekers waren gekomen en dat dit er naar inschatting 1.000 minder waren dan gepland door het regenachtige weer op zaterdagochtend. Deze eerste schatting met de realistische cijfers verschilt dus aanzienlijk.

Omdat Westerpop een gratis festival is, is het exacte aantal bezoekers niet bekend. De schatting door de politie, totaal 9.000 bezoekers, is betrouwbaar. Ook Westerpop had te maken met regen en daardoor een lager aantal bezoekers dan verwacht (12.000).

 

2.6. Alleen bij Westerpop: Opleidingsniveau

Het is opmerkelijk dat 38% van de bezoekers wetenschappelijk of hoger beroepsonderwijs volgt of heeft gevolgd.

 

3. Bezoekgedrag.

In deze groep vragen is getracht een beeld te krijgen van de bezoeker van beide festivals. Gaan bezoekers ook naar de binnenstad? En bezoeken ze ook andere soortgelijke festivals.

 

3.1. Bezoekfrequentie

Bij beide festival valt het op dat een hoog percentage bezoekers, Westerpop 36%, African Festival 57%,  voor het eerst op het festival is. Daarnaast hebben beide festival hoge percentages vast klanten, die al gedurende meerdere jaren het festival bezoeken. Bij het African Festival bevinden de vaste klanten zich voor het merendeel binnen de groep van de Delftse bezoekers.

 

Bij Westerpop blijkt ook uit de onderzoekscijfers dat 38% van de ondervraagden van plan is om het festival op beide dagen te bezoeken.

Bij Westerpop is tevens onderzocht of bezoekers bereid zijn € 5,= te betalen voor entree. Ruim 40% van de mensen is bereid entree te betalen. Een derde van de ondervraagden zou niet meer naar het festival komen.

 

3.2 Uitgaven

Interessant zijn de cijfers waaruit blijkt dat een vijfde van de bezoekers aan Westerpop meer dan € 25,= uitgeeft of denkt uit te geven. Bij het African Festival is dit zelfs meer dan 40%. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met de marktactiviteiten die aan het African festival zijn verbonden.

 

3.3 Bezoekmotieven.

De sfeer en gezelligheid scoren bij beide festivals hoog. Bij het African festival Wordt de interesse voor Afrikaanse muziek echter nog vaker genoemd.

 

3.4 Andere festivals.

Deze vragen zijn specifieker gericht op de bezoekers van de beide festivals.

Bij de Westerpopbezoekers blijkt dat 55% van hen ook Parkpop in Den Haag 31% ook Waterpop in Wateringen bezoekt.

Bij de bezoekers van het African Festival scoren Festival Mundial in Tilburg, Dunya in Rotterdam en het Amsterdams Roots Festival hoog.

 

3.5 Activiteiten in de binnenstad.

Interessant zijn de gegevens over het bezoek aan de binnenstad.

Van de Westerpopbezoekers onderneemt 42% nog activiteiten in de binnenstad, waarbij als hoog scorende activiteiten worden genoemd een horecagelegenheid bezoeken of boodschappen doen.

Bij de bezoekers van het African Festival is het aantal bezoekers dat ook activiteiten in de binnenstad onderneemt met 7% uiterst laag. Uit dit lage cijfer is geen verschil te ontdekken tussen Delftse en niet-Delftse bezoekers.

 

3.6. Informatiebronnen

Bij beide festivals blijkt de informatiebron vrienden/familie/kennissen het hoogst te scoren. Opvallend is het percentage internet, respectievelijk bij Westerpop 8% en het African Festival 12%.

 

3.7. Vervoermiddel

Tussen beide festivals zijn verschillen te ontdekken. De grote meerderheid van de bezoekers van Westerpop komt te voet of met de fiets. Bij het African Festival is dit heel anders. Bij dit festival komt meer dan de helft van de bezoekers met de auto. Bijna een derde van de Delftenaren komt met de fiets, maar toch nog bijna een kwart van de Delftenaren komt met de auto. Van alle bezoekers komt 43% met openbaar vervoer en eventueel een pendelbus.

 

4. Waardering en suggesties

Voor beide festivals zijn de te benoemen waarderingsaspecten impliciet aan het festival aangepast. Desondanks zijn enkele aspecten bij beide festivals opgenomen en daarmee onderling vergelijkbaar.

 

4.1. Waardering voor de festivals.

Bij het African Festival werd het hoogste percentage (34%) onvoldoende gegeven voor de entreeprijs. Van de Delftse bezoekers gaf zelfs meer dan de helft aan deze prijs te hoog te vinden. Bij Westerpop scoorde hierbij de prijs van het eten en drinken het hoogst.

De hoogste waarderingscijfers werden bij het African Festival gegeven voor de sfeer en het festival in zijn geheel.

Bij het Westerpop viel ook een hoog waarderingscijfer voor de sfeer. Het hoogste waarderingscijfer werd hier echter gegeven voor de locatie ten opzichte van de binnenstad. De bezoekers van het African Festival gaven niet aan dit als een bezwaar te zien, omdat uit andere antwoorden blijkt dat deze helemaal niet van plan zijn de binnenstad te bezoeken.

Bij Westerpop is een aparte vraag gesteld over de beoordeling van de programmering van Westerpop. Goed en zeer goed scoren hierbij totaal 69%. Slecht en zeer slecht samen 11%.

 

Suggesties.

Bij de suggesties is bij beide festivals een groot aantal punten genoemd. Opvallend daarbij is bij beide festivals het ontbreken van een pinautomaat. Bij het African festival vallen op het aangeven van te weinig stands voor fris en bier, meer afvalbakken (zwerfvuil) , een beter programma en de te hoge toegangsprijs.

 

Paragraaf 5 zijn de samenvattingen. Deze behoeven geen commentaar.

 

6. Conclusies

De conclusies in de beide rapporten spreken voor zich.

 

Aanvulling op deze nota

Het houden van een publieksonderzoek bij beide festivals is mede ingegeven om te bezien of beide of één van beide evenementen de status van B-evenement zou kunnen verkrijgen.

Hiervoor gelden de volgende criteria:

A.      Een B-evenement heeft bovenlokale uitstraling.

B.     De vorm van de B-evenementen valt onder een paraplufilosofie met trefwoorden als stijl, onderscheidend, allure, dynamiek, en is qua opzet en uitgangspunt geschikt voor relatiemarketing en gastheerschap; er is sprake van een zo groot mogelijke eenduidigheid qua gezicht/uitstraling. Het B-evenement levert een bijdrage aan het cultureel klimaat van Delft.

C.     Een evenement dat voor de B-status in aanmerking  kan komen, dient al meer keren in Delft te zijn georganiseerd en wordt door gemeente, bedrijfsleven en bevolking beleefd als een gevestigd evenement. Daarnaast heeft de organisatie blijk gegeven van goed organisatievermogen en het voeren van een degelijke boekhouding.

D.      Een B-evenement heeft aantoonbaar stadspromotionele meerwaarde. Dit blijkt uit de projectbeschrijving, waarin expliciet aandacht wordt gegeven aan deze aspecten. Een belangrijk aandachtspunt, waaraan een B-evenement in ruim voldoende mate moet voldoen, is de planning van de communicatie en de promotie van evenement en stad Delft.

E.     De organisatie van een B-evenement maakt voorafgaand aan de benoeming tot de B-status en daarna jaarlijks een promotie - en communicatieplan hoe het evenement lokaal, regionaal, landelijk en mogelijk internationaal wordt gepromoot.  De bedoeling van de gemeente is dat hierover vooraf afspraken kunnen worden gemaakt hoe de gemeentelijke vakteams Cultuur, kennis en economie en Communicatie hierin ondersteunend kunnen zijn. De organisatie blijft zelf verantwoordelijk voor de uitvoering ervan.

Voor beide festivals is de vraag of deze de status van B-evenement zouden kunnen krijgen, voorgelegd aan de Evenementencommissie. Deze heeft hierover op 4 november 2002  een advies afgegeven.

 

De Evenementencommissie vindt dat zij in beide onderzoeken bevestigd krijgt wat zij in adviezen in 2003, maar ook in vroegere jaren al had aangegeven.

Westerpop is een lokaal festival met een geringe regionale en geen landelijke uitstraling. Westerpop besteedt veel aandacht aan beginnende groepen, vooral in de vrijdagavondprogrammering. De Evenementencommissie vindt niet dat aan Westerpop de B-status zou moeten worden verleend.

Ook het college kan zich vanuit het publieksonderzoek bevestigd voelen in zijn mening over Westerpop. Het festival is in de afgelopen 13 jaar flink gegroeid, mede door een aanzienlijke verhoging van het subsidieniveau. In de eerste jaren werd niet meer dan 5 tot 7,5 mille gulden subsidie gegeven. In 2002 was de subsidie ruim € 12.000,=. Wanneer aan Westerpop de B-status zou worden verleend , houdt dit niet in dat de subsidie daarmee wordt verdubbeld. Wel wordt voor Westerpop de continuïteit voor een periode van vier jaar gegarandeerd. Binnen het kader van de paraplufilosofie kan worden begonnen met vormen van relatiemarketen met groepen van jonge ondernemers in de sfeer van high tech en uitzendbureaus. Is juist de popmuziek en de ambiance van een zij het kleinschalig popfestival op nazomerdag of-avond een alternatief voor de niet liefhebbers van kamermuziek? Met meer en andere promotie kan het festival wel meer uitstraling krijgen naar de regio. Is een lage entreeprijs in plaats van een gratis festival te overwegen om daardoor hogere inkomsten te generen?

Aanbevolen wordt de portefeuillehouder te laten overleggen met de Evenementencommissie, waarbij het college als intentie uitspreekt de raad voor te stellen Westerpop binnen het huidige subsidieniveau de B-status te verlenen.

 

Ook wat betreft het African Festival Delft is de Evenementencommissie van mening dat zij zich bevestigd voelt door het publieksonderzoek. De Evenementencommissie is niet erg ingenomen met het gegeven dat het college in de afgelopen jaren de adviezen van de commissie ten aanzien van dit festival niet heeft overgenomen. De uitkomsten zijn inderdaad ook zeer afwijkend van die van Westerpop. Slechts 15% van de bezoekers komt uit Delft en zelfs 41% komt van buiten de provincie. Het onderzoek preciseert dit niet nader. Maar het college kan zich ook bevestigd voelen in zijn standpunten. Het festival wordt hoog gewaardeerd, het heeft een zeer landelijke uitstraling, er is sprake van een stijgend aantal betalende bezoekers. Meer bezoekers uit Delft zelf is een punt waaraan de promotie vooraf meer aandacht zou kunnen geven. Het bezoek aan de binnenstad van Delft valt naast het festivalbezoek inderdaad tegen, maar het festival geeft wel naamsbekendheid aan Delft. Het kan aannemelijk worden gemaakt dat bezoekers wellicht op andere momenten alsnog een toeristisch bezoek brengen aan Delft. Negatief werkt de schuldenlast van de stichting. Na subsidie heeft het festival in 2002 een negatief resultaat van ruim € 12.000,=, zo blijkt uit de ingediende afrekening per 30 september 2002. De portefeuillehouder is het eens met de Evenementencommissie dat aan dit festival niet de B-status kan worden verleend. Het subsidieniveau is –gezien het aantal bezoekers- te hoog en zal voor de komende jaren lager worden gesteld. Voor 2003 wordt gedacht aan een subsidie van maximaal de helft van 2002: ongeveer € 11.000,=. De portefeuillehouder is van mening dat de meerjarige schuldenlast onder verantwoordelijkheid van de stichting moet worden opgelost. De gemeente kan geen rol spelen in deze schuldsanering. Ook voor het African Festival Delft is nader overleg van de portefeuillehouder met de Evenementencommissie gewenst.

 

Voorstel:

Aan u wordt voorgesteld:

1.       Kennis te nemen van de resultaten van de publieksonderzoeken van het African Festival Delft 2002 en Westerpop 2002.

2.       In te stemmen met deze nota en deze met beide onderzoeksrapporten door te sturen aan de raad.

3.       De portefeuillehouder te verzoeken nader te overleggen met de Evenementencommissie over de benoeming van een of meer evenementen voor de B-status.

4.       Het vakteam CKE opdracht te geven zo spoedig mogelijk nadere voorstellen vanuit deze nota uit te werken.

 

Bijlagen:

1.       Westerpop 2002, een publieksonderzoek onder de bezoekers van Westerpop. Gemeente Delft, oktober 2002.

2.       Het African Festival geëvalueerd, een publieksonderzoek onder de bezoekers van het AFD. Gemeente Delft oktober 2002.

3.       Adviezen Evenementencommissie Delft, d.d. 4 november 2002.