Ondernemingsplan 2003 t/m 2006
Vrije Akademie Delft

Centrum voor de Kunsten

 

 

 

 

 

De VAK in bedrijf

 

 

 

5 februari 2003

 


1.               Inhoudsopgave

1.         Inhoudsopgave  1

2.         Voorwoord  3

3.         Inleiding  5

4.         Visie, Missie en Bedrijfscultuur 7

4.1  Visie  7

4.2  Missie  10

4.3  Bedrijfscultuur 11

4.4  Kernthema’s  12

5.         Markt en Klanten  13

5.1  Sturen op Groei 13

5.2  Doelgroepen en klantbehoeften  14

5.3  Productontwikkeling  18

5.4  Prijsbeleid  20

5.5  Publiciteit en Promotie  21

5.6  Locaties en huisvesting  22

6.         Financiën  23

6.1  Budgettair kader 23

6.2  Financiële dekking  23

6.3  Beleidsverantwoording en financiele rapportage. 23

6.4  Informatievoorziening  24

7.         Werkwijze en Kwaliteit 25

7.1  Klantenevaluatie  25

7.2  Planning en control cyclus  26

7.3  Klachtenregistratie  26

7.4  Kwaliteitstoets  26

7.5  Benchmarking  27

8.         Organisatie en Personeel 29

8.1  Positionering van de VAK in de Gemeentelijke organisatie  29

8.2  Dienstverleningsafspraken  29

8.3  Personeelsformatie  29

8.4  Vorming en Opleiding  31

8.5  Arbo- en Milieubeleid  31

8.6  Leeftijdsbewust personeelsbeleid  32

8.7  Centraal Werkoverleg (CWO) 32

9.         Samenwerkingsverbanden  34

9.1  Branche van Kunsteducatie  34

9.2  Gemeentelijke Regio  34

9.3  Delftse Kunst en Cultuur Partners  34

10.        Bijlagen  36

 



2.               Voorwoord

 



3.               Inleiding

In december 1999 verscheen het ondernemingsplan van de Vrije Akademie Delft ‘Ondernemen: een VAK apart!’. Kaderstellend voor het ondernemingsplan was de financiële taakstelling voortkomende uit het plan 'Risico en Remedies in Balans' (april 1999). De systematische aanpak van het ondernemingsplan (Werkboek ondernemingsplan kunstzinnige vorming van KPMG) heeft ervoor gezorgd dat op alle aandachtgebieden voor het management van de VAK (Financien, Ontwikkeling, Personeel en Markt) verbeterdoelstellingen zijn geformuleerd. Het ondernemingsplan heeft de organisatie duidelijkheid gegeven over de korte en lange termijn doelstellingen. Hiermee konden de afdelingen aan de slag met de uitvoering en was het duidelijk waar de prioriteiten lagen.

 

In november 2002 is het ondernemingsplan 2000 - 2003 geëvalueerd (zie bijlage B2 en B3) en zijn daarnaast de resultaten beschikbaar gekomen van de VAKbrede klantenevaluatie (zie bijlage B4). Deze twee evaluaties vormen belangrijke aanknopingspunten voor dit nieuwe ondernemingsplan. Anders dan in het vorige ondernemingsplan worden de plannen meer op vakteam- en minder op afdelingsniveau uitgewerkt. Dit ondernemingsplan moet de afdelingen van de VAK uitgangspunten bieden om de komende jaren aan de slag te gaan.

 


 

4.               Visie, Missie en Bedrijfscultuur

4.1           Visie

 

 


Vrije Akademie Delft
            Centrum Voor de Kunsten
                                             Waar alles Leidt tot samenspel

 

 


Deze visie staat ook voor de komende jaren nog helemaal overeind. Samenspel blijft het uitgangspunt bij alle activiteiten.

 

Samenspel voor cursisten. De les is niet het doel, maar een middel om te komen tot diverse vormen van samenspel: samen les, samen stukken instuderen, samen optreden.

 

Samenspel voor scholieren. Samen naar de Vrije Akademie. Samen een voorstelling maken. Samen “Uit je dak in de VAK”.

 

               Samenspel tussen binnenschools en buitenschools aanbod.

 

               Samenspel tussen de verschillende culturen in het binnenschoolse aanbod zoals bij X-Change, Cultuur en School en het Wereld Kinderfestival.

 

Samenspel met collega’s van andere afdelingen: percussiebegeleiding tijdens een dansles, dansleerlingen worden getekend, zangers krijgen een bewegingsles, cursisten schilderen bij teksten van schrijfcursisten, samen aan multidisciplinair cursusaanbod en projecten werken.

 

Samenspel met de ondersteunende functies, wat intensief samenwerken betekent.

 

Samenspel met collegadocenten en -consulenten: door middel van collegiaal consult, samen werken aan leerplannen, elkaar lesgeven, mentorschappen en intervisie.

 

Samenspel door samenwerkingsverbanden in de vorm van projecten en activiteiten met bijvoorbeeld Theater De Veste, Theatergroep Max, de Delftse Musea, World Art Delft, De Nieuwe Amateur (DNA), Porceleijne Fles, Openbare Bibliotheek, Delftse Komedie, Harmonie en Fanfarecorpsen (HAFA), Mooi Weer Spelen, Kunstcentrum Delft, Speakers, Filmhuis, Techniekmuseum enz. enz.

 

Samenspel met de samenwerkingspartners binnen de Gemeente Delft zoals de Brede School, de wijkcoördinatoren, de buurtacademie, de vakteams Cultuur Kennis en Economie (CKE) en Onderwijs.

 

Samenspel door samenwerking met collega-instellingen uit de branche en de beroepsopleidingen in de sector.

 


4.2           Missie

De Vrije Akademie Delft, Centrum voor de Kunsten, is een op afstand geplaatst onderdeel van de Gemeente Delft. Zij is zodanig gepositioneerd in de gemeentelijke organisatie dat kwalitatief hoogwaardige kunsteducatie aan scholen, burgers en instanties kan worden gegeven. Op deze wijze stimuleert de Gemeente Delft actieve cultuurdeelname van haar burgers als één van de bindende elementen in de Delftse samenleving.

 

De VAK werkt aan een verdere inhoudelijke verankering van de “Alles leidt tot Samenspel” gedachte in het totale aanbod en wil innoveren, vooral in het gebruik van de nieuwe media. Zij streeft naar uitbreiding van haar bestaande producten en realiseert dat op basis van een nieuw te ontwikkelen in-, door- en uitstroombeleid van cursisten.

Ook streeft de VAK naar uitbreiding van producten voor doelgroepen in de wijk, aanbod overdag en naar recreatieve kunsteducatie voor allerlei instanties.

 

De VAK streeft naar effectieve (plaatselijke en regionale) samenwerking met brancheorganisaties, gemeentelijke partners en de sector amateurkunst. Zij doet dat ter versterking van - haar positie in - de markt van kunsteducatie.

 

Om de bedrijfsprocessen verder te kunnen verbeteren worden met de gemeentelijke organisatie afspraken gemaakt voor maatwerk.

Zo wordt de slagvaardigheid en (financiële) zelfstandigheid vergroot.

De VAK implementeert gefaseerd voor alle voorkomende bedrijfsprocessen een systeem voor integrale kwaliteitszorg.

Zij wil dat doen met behulp van een moderne en efficiënte organisatiestructuur en de flexibele inzet van professionele, goed geschoolde en gemotiveerde medewerkers.

 


4.3           Bedrijfscultuur

De visie en de missie van de VAK worden zichtbaar in de bedrijfscultuur. De bedrijfscultuur laat zich in vier kernbegrippen omschrijven. De kernbegrippen maken duidelijk hoe wij willen omgaan met elkaar, onze klanten en onze omgeving en zijn richtinggevend voor het personeelsbeleid (werving en selectie, vorming en opleiding en ontwikkelingsgesprekken).

 

Professionaliteit

·   Streven naar een professional op iedere werkplek.

·   Elkaar inzetten op persoonlijke kwaliteiten en de mogelijkheid bieden tot permanente ontwikkeling.

·   Elkaar aanspreken op het persoonlijk functioneren.

 

Kwaliteit

·   De door ons gestelde kwaliteitsnormen respecteren en uitvoeren.

·   Planmatig, bewust en zorgvuldig werken.

·   “Fouten maken” leren zien als mogelijkheden om te verbeteren.

 

Klantgerichtheid

·   Bij het maken van keuzen vraagt de VAK zich af welke toegevoegde waarde deze hebben voor de klanten.

·   De VAK luistert naar de klanten en benadert hen respectvol.

 

Samenwerken

·   Voor goed samenspel is optimale samenwerking noodzakelijk.

·   Streven naar betrokkenheid bij de VAK als geheel: VAKgevoel benadrukken.

·   Het stimuleren van samenwerking over de muren van de eigen discipline/afdeling/ vakgebied.

·   Heldere communicatie en goed geregeld overleg tussen leiding en medewerkers.

·   Medewerkers van de VAK willen in teamverband werken.

 

 


4.4           Kernthema’s

De conclusies van de klanten- en ondernemingsplanevaluatie en de ontwikkelingsvisie vormen de uitgangspunten voor de lange termijndoelstellingen. Deze spelen zich af rond onderstaande kernthema’s. De kernthema’s worden in de volgende hoofdstukken uitgewerkt in doelstellingen en actiepunten aangegeven met Þ. Soms is afzonderlijke besluitvorming nodig omdat het onderwerp samenhangt met het positioneringsvraagstuk van de VAK in de Gemeentelijke organisatie of omdat er nog onderzoek moet plaats vinden. Dit staat bij het actiepunt aangegeven (een overzicht in bijlage B12).

 

4.4.1       Interne verzelfstandiging

De afgelopen jaren is ervaring opgedaan met de dienstverlening van de facilitaire afdelingen en de positie van de VAK in het bedrijvencluster. Door de tijdelijkheid van het bedrijvencluster moeten er opnieuw keuzes worden gemaakt over de positionering van de VAK in de gemeentelijke organisatie en de mate van zelfstandigheid die daarbij overeengekomen wordt.

 

4.4.2       Kwaliteitsverbetering

Werken aan kwaliteitsverbetering vraagt om transparante werkprocessen die regelmatig bijgesteld worden. Goede afspraken over te realiseren verbeteringen kan alleen als het voor iedereen duidelijk is wat er bereikt moet worden. Zowel voor bestuur als afdelingen moeten er prestatie-indicatoren komen zodat gemeten kan worden of de gewenste ontwikkeling gerealiseerd is en hoe de VAK acteert ten opzichte van collega-instellingen.

 

4.4.3       De VAK op school en in de wijk

Een beter bereik van burgers die nog niet de weg naar de VAK weten te vinden en de hoge bezettingsgraad van het hoofdgebouw maken het voor de VAK interessant om aan te haken bij ontwikkelingen in de wijk en op en rond de scholen en sluit aan bij het wijkgerichte beleid van de Gemeente Delft.

 

4.4.4       Sturen op groei

De belangstelling voor de cursusprogramma’s van de VAK overtreft de beschikbare capaciteit. Er worden plannen ontwikkeld en maatregelen genomen om waar mogelijk toch in de vraag te gaan voorzien.

 

4.4.5       Innovatie

Het ontwikkelen van een gevarieerd, kwalitatief goed en actueel cursusaanbod vragen om jaarlijkse aanpassing van het aanbod. Meer aandacht voor trends, (multidisciplinair) samenspel en optreden, en het toevoegen van receptieve en reflectieve elementen in het cursusaanbod vormen de belangrijkste ontwikkelingsfactoren.

 

4.4.6       Nieuwe Media

Zowel in de bedrijfsvoering als in de cursusprogrammering liggen er nog volop mogelijkheden om met behulp van ICT (Informatie en Communicatie Technologie) -toepassingen de klant nieuwe mogelijkheden te bieden. Het benutten van internet, bijvoorbeeld via de website, kan de informatievoorziening interactiever en toegankelijker maken. Aan het cursusaanbod ontbreken nog nieuwe-media-toepassingen.

 


 

5.               Markt en Klanten

5.1           Sturen op Groei

5.1.1       Vrije tijdsmarkt

Het cursusaanbod van de VAK kan zich verheugen in een stijgende populariteit. In de afgelopen 4 jaar zijn er gemiddeld 5,6 % cursisten per jaar bij gekomen (zie overzicht curusistenaantallen in bijlage B.1.2). Tot voor kort was het mogelijk om de meeste belangstellenden te plaatsen. In het seizoen 2001-2002 ontstond voor het eerst een grote toename van de wachtlijst.

 

Wachtlijstkandidaten 1998 -2002, peildatum 1 mei

 

1998

1999

2000

2001

2002

Muziek

278

378

363

395

563

Dans

43

34

32

40

65

Ateliers

51

63

82

75

111

Theater

13

23

15

7

26

Literatuur

14

2

12

3

5

Combinatie 5x5

7

28

30

21

24

Totaal

406

528

534

541

794

Totaal Geplaatst

3.003

3.292

3.457

3.384

3.642

Percentage

13 %

16 %

15 %

16 %

22 %

 

Om zoveel mogelijk burgers aan bod te laten komen wordt er een analyse van de wachtlijst gemaakt, zodat er een in- door- en uitstroombeleid ontwikkeld kan worden. Mogelijke maatregelen zijn het maximaliseren van het aantal gesubsidieerde cursusjaren, minder begeleiding aan gevorderde groepen, beperken van instroom buiten de Delftse regio en het verkorten van het aantal lesdagen per jaar waardoor binnen de bestaande docentenaanstellingen er meer les gegeven kan worden.

 

Þ            Voor de start van het seizoen 2003-2004 wordt de wachtlijst inzichtelijk gemaakt naar aard en soort cursusaanbod.

Þ            De VAK ontwikkelt ten behoeve van het cursusseizoen 2004-2005 een plaatsingsbeleid met instroom- doorstroom- en uitstroomcriteria (afzonderlijk besluit B&W)

Þ            In de ondernemingsplanperiode wordt het aantal cursisten dat niet geplaatst kan worden op de cursus van hun keuze teruggebracht naar maximaal 10 %.

 

5.1.2       Onderwijsmarkt

Bij de afdeling Kunsteducatie voor de Scholen is de grens bereikt van wat organisatorisch nog te coördineren is aan diverse projecten naast de reguliere programmering. Bij projecten worden veelal de uitvoeringskosten gedekt en de overheadkosten niet. Veel projecten worden geïnitieerd vanuit de politieke visie en prioriteit van dat moment en bieden daarom geen garantie voor continuïteit. In de visie van de VAK bieden vooral projecten die voorzien in vormen van naschoolse activiteiten, waarbij gebruik gemaakt wordt van de bestaande infrastructuur van de scholen, op langere termijn de meeste overlevingskansen. Aan dergelijke projecten, zoals het Brede School-cultuuraanbod, zal daarom prioriteit gegeven worden.

 

Þ            Voor het cursusseizoen 2003-2004 wordt er basiscapaciteit toegewezen voor de organisatie, ontwikkeling en uitvoering van basisaanbod voor scholen en projecten. De uitbreiding van de capaciteit wordt geheel gefinancierd uit de projectsubsidies van de afdeling KE.

Þ            Teneinde de continuïteit van de verschillende projecten te garanderen worden in 2003 nieuwe afspraken gemaakt over tariefstelling en budgettaire consequenties voor verdere uitbreiding van projecten, waarbij ook de overheadkosten betrokken zullen worden.

 

De VAK wil de rol blijven spelen die zij van aanvang af speelt: die van samensteller en aanbieder van een breed cultuuraanbod. Dat wil zeggen niet alleen van een VAKaanbod maar van een cultuuraanbod van alle kunst- en cultuuraanbieders in Delft, op eenzelfde wijze als dat bij het binnenschoolse aanbod het geval is. De VAK beschikt over de deskundigheid voor het Brede School-cultuuraanbod, maar niet over eigen financiële middelen daarvoor. De VAK wil, op grond van ruim tien jaar ervaring met de Verlengde Schooldag, betrokken zijn bij het integratietraject van Verlengde Schooldag en Brede School.

 

Þ            De VAK blijft samensteller van een breed cultuuraanbod voor de Brede School.

Þ            De VAK wordt in 2003 betrokken bij het integratietraject van Verlengde Schooldag en Brede School.

 

 

5.2           Doelgroepen en klantbehoeften

5.2.1       Vrije tijdsmarkt

In de vrije tijdsmarkt zal de doelgroepbenadering weinig wijziging ondergaan. De benadering van de doelgroep jongeren via de afdeling kunsteducatie voor de scholen is succesvol gebleken en wordt daarom voortgezet. Alleen de leeftijdsgroep 55 plus behoeft nog een aparte aanpak.


Het uitgevoerde klantenonderzoek wijst uit dat de groep 55 plussers nog steeds ondervertegenwoordigd is. Voor deze doelgroep moet het aanbod uitgebreid worden. Alleen de afdelingen muziek, ateliers en literatuur beschikken over mogelijkheden om passend aanbod uit te breiden.


 

Deelname 55 plussers in cursusaanbod

 

seizoen 2001 - 2002

seizoen 2006 - 2007

 

Totaal

55 plus

Perc.

Totaal

55 plus

Perc.

Ateliers

1.454

468

32 %

1.454

500

34 %

Literatuur

132

17

13 %

132

25

19 %

Muziek

1.901

56

3 %

1.901

175

9 %

Totaal

3.487

541

16 %

3.487

700

20 %

 

Þ            Er wordt in 2003 een nieuw onderzoek gedaan naar de beste manier om deze doelgroep te bereiken.

Þ            Afdeling ateliers, muziek en literatuur breiden het aantal deelnemers in deze doelgroep uit, zodat de participatie in de ondernemingplanperiode stijgt naar 20 %.

5.2.2       Onderwijsmarkt

Basis- en Speciaal Onderwijs

Er blijft behoefte bestaan aan een kwalitatief hoogwaardige invulling van Kunstmenu’s en VAKkoffers. Daarbij zijn wijkgerichte accenten en het inzetten van lokaal aanbod van belang. Bij de leerkrachten is behoefte aan korte deskundigheidstrainingen.

Met kunst en cultuur kunnen scholen zich profileren, zoals in de zg. ‘cultuurprofielscholen’.

Þ      Bij de invulling van de kunstmenu’s wordt zo mogelijk een wijkgerichte buiten- en binnenschoolse koppeling gemaakt via het Brede Schoolprogramma.

Þ      In het Kunstmenu-aanbod van 2003 – 2004 wordt een programma met korte deskundigheidstrainingen voor leerkrachten opgenomen. Na evaluatie aan het eind van dat seizoen wordt het vervolg vormgegeven.

Þ      In 2003 – 2004 wordt met het daartoe uitgeruste consulententeam aanbod ontwikkeld voor scholen die zich met kunst en cultuur willen profileren.

Þ      Onderzocht wordt of VAKconsulenten en -docenten ingezet kunnen worden om op basisscholen kunstvakken in modules aan te bieden, waarbij dit tegelijkertijd een oplossing voor het lerarentekort kan bieden.

 

Voortgezet Onderwijs

Er is vraag naar speciaal ontwikkelde programma’s voor het VMBO (Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs) met een actieve rol voor de leerlingen. Vooral lokale aanbieders kunnen hierin een rol spelen.

Bij de invulling van het vak CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming) en de besteding van cultuurbonnen is behoefte aan een bemiddelende rol van de VAK.

Þ      Bij ieder nieuw programma-aanbod worden lokale aanbieders - zo breed mogelijk - in contact gebracht met de VMBO coördinatoren om speciaal op VMBO-ers gerichte programma’s te ontwikkelen.

Þ      In 2003 – 2004 brengt de VAK een inventarisatie van alle CKV mogelijkheden van Delftse kunst- en cultuurinstellingen op Internet voor de CKVleerlingen en -coördinatoren.

 


Regionale Opleidingscentra

Regionale opleidingscentra (ROC), hanteren taalontwikkelingsprogramma’s die zijn gekoppeld aan een extra pakket, zo is er ook een cultuurpakket. Er ligt een vraag (Mondriaan College) of de VAK daarin een rol kan spelen.

Þ      De VAK bemiddelt in de vraag van het Mondriaancollege om in samenwerking met de Delftse kunst- en cultuurinstellingen een cultuuraanbod te ontwikkelen voor nieuwkomers, dat in 2004 - 2005 uitgevoerd gaat worden.

5.2.3       Bedrijven en Instellingen

Naast het normale aanbod verleent de VAK incidenteel haar medewerking aan het geven van workshops voor bedrijven en instellingen. Commercieel lijkt dit een aantrekkelijke markt, anderzijds is er de principiële vraag of het op het pad van de VAK ligt om voor deze doelgroep aanbod te ontwikkelingen.

Þ      Voor het seizoen 2003-2004 ontwikkelt de VAK als proefproject een dagprogramma, dat 10 maal verkocht wordt, voor bedrijven en instellingen met een kostendekking van minimaal 150 %.

Þ      Aan het eind van 2003-2004 vindt er een evaluatie plaats, aan de hand waarvan de plannen verder worden uitgewerkt.

 

Delftse kunst- en cultuuraanbieders willen steeds vaker educatieve elementen aan hun aanbod toevoegen (dit is steeds vaker een subsidievoorwaarde) en worden daarvoor naar de VAK doorverwezen. Voor de VAK betekent dit samenwerken en sturen, niet alles zelf willen doen, maar meer een coachende rol willen vervullen. Voor de instellingen betekent dit een kwaliteitsgarantie, een makkelijke binnenkomst bij de scholen en afzet van het product.

Þ      De VAK neemt het initiatief om consulenten structureel een coachende rol te laten vervullen voor kunst- en cultuuraanbieders in Delft die een educatief aanbod voor scholen willen ontwikkelen. Doel daarvan is dat die instellingen in staat zijn zelf een educatieplan te ontwikkelen en uit te voeren, waardoor de cultuurparticipatie van Delftse scholieren vergroot wordt.

 

5.2.4       De VAK in de wijk

Door het participeren in wijkgerichte projecten wil de VAK groepen burgers en vooral kinderen bereiken die niet ‘van huis uit’ geneigd zijn naar de VAK te komen. De VAK ondersteunt hiermee het wijkgerichte beleid van de Gemeente Delft. De VAK participeert en neemt initiatieven in diverse projecten waaronder de Brede School en Wijktheater. Om deze inspanningen te ondersteunen neemt de VAK een aandeel in het nieuw te bouwen buurthuis in de Tanthof door een aantal werkruimtes te gaan gebruiken.

Þ      De VAK ontwikkelt een zo breed mogelijk aanbod voor de dependance in buurthuis Tanthof, vooral voor kinderen.

Þ      Deze ontwikkeling vindt tot het seizoen 2005 - 2006 gefaseerd plaats. Dit leidt in 2006 tot een groei van ten minste 200 cursisten per jaar.

Þ      De dependance zal ook gebruikt gaan worden voor schoolprojecten en voorstellingen van de afdeling Kunsteducatie voor de Scholen.

 


Op diverse locaties in Delft zijn er bouwplannen waarbij de VAK een rol kan vervullen in het realiseren van kunst- en cultuuraanbod voor de wijk. Met subsidie van het PSB (Provinciaal Steden Beleid) worden schoollocaties in Voorhof en Buitenhof uitgerust met podium- en ateliermogelijkheden voor Brede Schoolactiviteiten. In de wijk Poptahof zal naar verwachting in het najaar 2003 een nieuw buurthuis opgeleverd worden met 5 onderwijslokalen, waarvan er een aantal te huur aangeboden wordt. Met de ontwikkeling en bebouwing van de Harnaschpolder moet onderzocht hoe de VAK de bewoners van deze locatie het beste kan bereiken.

Þ      In 2003 - 2004 wordt onderzocht of op die locaties ook VAK cursussen kunnen plaatsvinden.

Þ      In 2004 - 2005 worden mogelijkheden voor de Harnaschpolder onderzocht.

 


5.3           Productontwikkeling

In de komende vier jaar zal het cursusaanbod zich verder ontwikkelen. Onderstaande thema’s zijn richtinggevend voor alle disciplines. In de bijlagen B6 t/m B10  wordt een ontwikkelingsschema per discipline gegeven.

 

5.3.1       Vrije tijdsmarkt

Verdiepen van het multidisciplinaire aanbod en projecten

Het multidisciplinaire aanbod heeft zich beperkt tot voor de hand liggende combinaties als de cursus 'kunst en cultuur', de musicalklassen en de cursus 'prentenboek maken'. Door het gezamenlijk brainstormen over en ontwikkelen van nieuw aanbod verwachten we dat er meer van elke discipline terug te zien en horen is in de eindpresentaties.

Þ      1 maal per 2 jaar programmeert de VAK een VAKbreed multiproject.

Þ      Elke discipline verdubbelt het multidisciplinaire aanbod.

 

Receptieve en reflectieve elementen integreren in het cursusaanbod
Het samen bezoeken en nabespreken van een theater- of dansvoorstelling, tentoonstelling, lezing of concert, zijn uitstekende elementen om de kennis en beleving van de cursisten te verbreden en te verdiepen.

Þ      Waar receptieve en/of reflectieve elementen ontbreken worden deze opgenomen in de leerplannen en worden daarmee zichtbaar en toetsbaar.

 

Integreren samenspel en projecten in cursusaanbod

Vanuit de samenspelgedachte is er voor vrijwel alle cursusaanbod samenspel en optreedmogelijkheid gecreëerd, vaak in de vorm van een project. In de komende periode zullen alle afdelingen jaarplannen ontwikkelen om de cursus en het optreden tot één geheel te smeden. De samenspelgedachte krijgt hierdoor nog meer betekenis voor de cursusinhoud en het leerplan.

Þ      Waar optreden of presentatie ontbreekt wordt dit opgenomen in de leerplannen en daarmee zichtbaar en toetsbaar.

Þ      Iedere cursist wordt minimaal één maal per jaar een presentatie of optreedmogelijkheid aangeboden.

 

Nieuwe Media en toepassingen

Het creëren en bewerken van beeld en geluid met analoge en digitale technieken speelt nog geen rol van betekenis in de VAK. Nieuwe Media is een uitstekend bindmiddel voor multidisciplinaire presentaties en verruimen de creatieve mogelijkheden. Daarnaast kan het Internet een rol gaan spelen bij E-learning en biedt het mogelijkheden voor interactieve projecten tussen VAK en cursisten. Om goed voorbereid aan de slag te kunnen wordt de ervaring van collega-instellingen (Utrecht, Den Haag, Rotterdam) benut en samenwerkingspartners gezocht met nieuwe media-aanbieders in Delft en bij collega-instellingen (Leiden, Dordrecht, Zoetermeer) in de regio.

Þ      In 2003 – 2004 wordt er onderzoek verricht en worden samenwerkingspartners gezocht voor het tot stand brengen van nieuwe media aanbod.

Þ      In 2004 – 2005 wordt er een proefproject nieuwe media aanbod/toepassingen aangeboden en geëvalueerd.

Þ      In 2005 – 2006 wordt er binnen iedere discipline minimaal 1 nieuwe media-aanbod gedaan.

 


Trends

Tijdig inspelen op trends zorgt ervoor dat het cursusaanbod zich jaarlijks ontwikkelt en vernieuwt. Vooral jongeren zijn gevoelig voor dit soort aanbod.

Þ      In de programmeringcyclus wordt jaarlijks beoordeeld welke trends er uitgeprobeerd en geprogrammeerd gaan worden.

Þ      In 2004 wordt er een “trendwatchsessie” georganiseerd, waarvan de uitkomsten richtinggevend zijn voor de vernieuwing van het cursusaanbod in de volgende jaren.

 

Uitbreiden samenspelmogelijkheden

In de klantevaluatie geeft 10 % van de cursisten aan de mogelijkheden tot optreden nog onvoldoende te vinden.

Þ      De VAK voorziet in  extra productiegroepen voor de enthousiaste cursisten, zonder dat dit de organisatie veel extra inspanning kost.

 

5.3.2       Onderwijsmarkt

Kunst en cultuur

Naast het kunsteducatieve aanbod (kunstmenu's en cultuurtraject) ontwikkelt de afdeling KE cultuureducatief aanbod (cultuurmenu) met accent op culturele diversiteit en cultureel erfgoed voor basis- en voortgezet onderwijs.

Þ      Vanaf 2003 - 2004 programmeert de VAK een “cultuurmenu”.

 

Audio visuele kunsten en nieuwe media

Audio visuele kunsten en nieuwe media hebben al een plaats in het kunstmenu en cultuurtraject. Binnen de VAK ontbreekt het nog aan voldoende deskundigheid.

Þ      In 2003 - 2004 wordt bepaald of het mogelijk deze kennis in huis te halen of in te huren.

 


5.4           Prijsbeleid

5.4.1       Prijsniveau

De cursisten ervaren het prijsniveau als hoog. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat de VAK de kwaliteit van het cursusaanbod voorop stelt. Er wordt gewerkt met professionele docenten en de groepen worden niet groter gemaakt dan educatief verantwoord is. Wanneer we de prijzen vergelijken met andere vormen van vrijetijdsbesteding is ons aanbod niet duur of het duurst. Een uur paardrijden kost als snel € 12,50 een zwemles € 4,30 of een uurt stijldansen € 6,53.

Voorbeelden cursusprijs per uur

Cursus

Lesuren

Cursusprijs

Prijs per uur

Hiphop jazz

20

€ 106

   5,30

Portrettekenen

35

€ 134

   3,83

Prentenboek maken

45

€ 111

   2,47

Musicalklas

112

€ 285

   2,54

5x5 kindercursus

25

€ 112

   4,48

Duoles muziek

25

€ 331

€ 13,24

Popkoor

30

€ 114

   3,80

 

Gezien het uitgevoerde klantenonderzoek, waarin de kwaliteit van docent en cursus hoog scoren, geeft de kwaliteit toch de doorslag en vormt het prijsniveau geen onoverkomelijke drempel. Het beleid is erop gericht om de prijzen alleen te verhogen met de jaarlijkse prijscompensatie, zodat het gemiddelde prijsniveau gehandhaafd blijft.

Þ      De VAK handhaaft het gemiddelde prijsniveau.

Þ      In 2003 wordt een communicatieplan opgesteld opdat de prijsbeleving genuanceerder wordt.

Þ      In 2004 wordt uitvoering gegeven aan het communicatieplan.

 

5.4.2       Harmonisering cursusprijzen

De huidige cursusprijzen kennen een lange historie die per afdeling en soms ook binnen de afdeling ver terug gaat en hierdoor weinig samenhang vertoont. Om het mogelijk te maken afdelingsresultaten met elkaar te vergelijken en tarieven op een meer uniforme wijze te kunnen berekenen is het nodig de berekening te normeren. Ten opzichte van de huidige cursustarieven kunnen er verschillen ontstaan, die opgevangen moeten worden met een voor de klant acceptabele overgangsregeling.
 

Þ      In 2003 wordt de normering van de cursusprijzen berekend.

Þ      In seizoen 2004 – 2005 volgt uniformering van de cursusprijzen met waar nodig een overgangsregeling van twee jaar.

 

5.4.3       Kortingsregeling

De VAK past kortingsregelingen toe voor houders van het Cultureel Jongerenpaspoort (CJP), de 65+ pas en de Delftpas. De laatste korting is in de plaats gekomen voor de compensatieregeling voor burgers met een minimum inkomen. De korting bedraagt € 25,- voor een deel van het cursusaanbod en in het seizoen 2001 - 2002 werd slechts 166 keer gebruik gemaakt van deze kortingsregeling. Regelmatig wordt geïnformeerd naar de mogelijkheden voor een gezinskorting of andere volumekortingen.


 

Þ      De promotie van de Delftpas wordt in seizoen 2003-2004 verbeterd.

Þ      Mogelijkheden voor het aanpassen en/of uitbreiden van de kortingsregelingen worden in seizoen 2004-2005 onderzocht (afzonderlijk besluit B&W).

 

5.5           Publiciteit en Promotie

5.5.1       Website

In samenwerking met ICT is een website opgezet die vooral de doelgroep jongeren moet bereiken. Vooralsnog is volstaan met informatie over het cursusaanbod. In de komende periode zal de website dynamischer, informatiever en interactiever moeten worden. Om de website actueel te houden is het noodzakelijk dat de VAK zelf de website kan onderhouden. Met ICT ontwikkelt de VAK een stappenplan om tot het gewenste resultaat te komen.

Þ      In 2003 wordt er een webbeheerder aangesteld voor 4 uur per week, die de coördinatie en uitvoering verzorgt van de website.

Þ      In 2003 - 2004 richt de VAK zich op vormgeving, actualiteit en onderhoud van de website. Ook de afdeling KE krijgt een plek op de website, met inbegrip van het ontsluiten van het CKVaanbod voor scholieren in de regio.

Þ      In 2004 vindt er een klantonderzoek plaats naar het gebruik van Internet, E-mail en SMS en er vindt een analyse plaats van de werkprocessen en de ondersteunende systemen (CursAd).

Þ      In 2005 – 2006 moet de website omgevormd zijn tot een interactief platform voor belangstellenden en cursisten met de mogelijkheid om via internet in te schrijven.

 

5.5.2       Cursusboekje

Aan het eind van de ondernemingsplanperiode zal duidelijk zijn hoe de website in de informatiebehoefte voorziet. Op dat moment kan bepaald worden hoe het cursusboekje gepositioneerd wordt als informatie- en promotie-instrument.

Þ      In 2005 vindt evaluatie plaats van de informatie- en promotiedragers.

 

5.5.3       Reclame en Sponsoring

De VAK biedt geïnteresseerden op bescheiden schaal diverse mogelijkheden om hun naamsbekendheid te vergroten. Allereerst is er het cursusboekje en de kinderfolder waarin geadverteerd kan worden, daarnaast is er naamsvermelding mogelijk in de centrale ruimten van het gebouw en bij dagblad advertenties. Met twee relaties heeft de VAK een meerjarencontract afgesloten die in 2003 en 2005 aflopen. In de komende planperiode wordt een plan ontwikkeld waarbij sponsors een specifiek project ondersteunen.

Þ      In 2003 en 2005 worden aflopende sponsorcontracten vervangen.

Þ      In 2003 wordt een nieuw sponsorproject van € 10.000 ontwikkeld.

Þ      In 2004 wordt het gesponsorde presentatieproject/concours uitgevoerd.

 


5.6           Locaties en huisvesting

Ruimtegebrek hoofdgebouw
Vrijwel alle cursussen worden gegeven in het karakteristieke pand aan de Westvest. Op de dag, en zeker als de scholen uit gaan, is er vrijwel geen lokaal meer onbezet en is uitbreiding van activiteiten op deze uren onmogelijk. Mede hierdoor worden het lastig om nieuw te ontwikkelen aanbod (bijvoorbeeld nieuwe media) te huisvesten. Ook de groei van de groepsgewijze muzieklessen vragen om ruimere lokalen.

Þ      In de komende planperiode wordt een onderzoek verricht naar mogelijke alternatieven die gewogen zullen worden op hun financiële haalbaarheid.

 

Dependances

Op een aantal locaties in Delft worden muziek- theater- en danslessen gegeven in kwalitatief ongeschikte school- wijk- of verenigingsgebouwen. Met spanning wordt dan ook uitgekeken naar de realisatie van de nieuwbouwplannen in het wijkcentrum de Tanthof waar de VAK een tweetal grote lokalen permanent gaat huren. Wanneer er cursussen op dependances gegeven worden moet ervoor gezorgd worden dat de logistiek en het contact met de docent optimaal blijft.

Þ      Vestigingsmogelijkheden in diverse wijklocaties worden onderzocht (zie 5.2.6 VAK in de Wijk).

 

Bereikbaarheid en parkeervoorzieningen

De VAK is per openbaar vervoer uitstekend te bereiken en er zijn nu voldoende parkeervoorzieningen getroffen voor het personeel. Voor de cursist die op de auto aangewezen is, zoals mindervaliden, is parkeren een dure aangelegenheid geworden. Tijdens de piektijden op woensdagmiddag, informatiedagen en schoolactiviteiten is er onvoldoende ruimte om de honderden fietsen kwijt te kunnen. Bovendien is het fietsen en oversteken van de Westvest in de avondspits voor fietsers en vooral voor kinderen, een gevaarlijke onderneming.

Þ            Met ingang van seizoen 2003-2004 worden alle nieuwe cursisten en scholen apart geïnformeerd over de parkeermogelijkheden.

Þ            In 2003 worden mogelijkheden onderzocht om het bezoeken van de VAK veiliger te maken (afzonderlijk besluit B&W).

 

Onderhoud en hygiëne

De inhaalslag op het groot onderhoud is vrijwel afgerond, waardoor het gebouw een grote facelift heeft gekregen. Zoals het klantenonderzoek bevestigt laat de schoonmaak, vooral van het sanitair, nog te wensen over en is men niet altijd tevreden over de orde en netheid in de lokalen.

Þ            Sanitaire voorzieningen worden verbeterd en schoonmaak geïntensiveerd van score 7,4 naar 8,0 (klantenevaluatie 2004).

Þ            Orde en netheid van lokalen worden verbeterd van score 6,9 naar 8,0 (klantenevaluatie 2004).


6.               Financiën

6.1           Budgettair kader

De Vrije Akademie verplicht zich om, gedurende de ondernemingsplanperiode binnen de door de Gemeente Delft vast te stellen budgetten, het huidige niveau van dienstverlening aan scholen en burgers tenminste te handhaven en de ondernemingsplandoelstellingen te realiseren. Om de continuïteit en flexibiliteit te waarborgen verzoekt de VAK het college om het budget voor de VAK over 4 jaar, vermeerderd met de jaarlijkse prijscompensatie vast te stellen. Daarnaast wordt een bedrijfsreserve ingevoerd die gevuld wordt vanuit een mogelijk positief saldo van de jaarrekening. Met de bedrijfsreserve kunnen tegenvallers opgevangen en gewenste ontwikkelingen gefinancierd worden. Hiermee wordt de VAK gestimuleerd als een cultureel ondernemer te functioneren.

Þ      Vast stellen meerjarenbudget 2003 - 2006

Þ      Invoeren van bedrijfsreserve per begrotingsjaar 2003 (Positioneringsbesluit B&W).

6.2           Financiële dekking

In het ondernemingsplan staan diverse plannen genoemd die consequenties hebben voor uitgaven en inkomsten. Een overzicht hiervan is opgenomen in bijlage B10. Hieronder een overzicht van de financiële consequenties voor de meerjarenbegroting.

Mutaties meerjarenbegroting

 

2003

2004

2005

2006

Structureel

Plaatsingsbeleid wijzigen

 

 

10.000

10.000

Aanbod 55 + uitbreiden

 

1.000

2.000

3.000

Commercieel programma

 

6.000

9.000

12.000

Productiegroepen

 

 

-2.000

-2.000

Promotie Delftpas

 

- 3.500

-3.500

-3.500

Uitbreiding kortingsregeling

 

 

-5.000

-5.000

Webbeheerder aanstellen

- 8.500

- 8.500

-8.500

-8.500

Gesponsord project uitvoeren

 

10.000

10.000

10.000

Scholing docenten

 

- 30.000

-30.000

-30.000

ARBO knelpunten oplossen

- 5.000

- 5.000

-5.000

-5.000

Extra Inkomsten

20.000

20.000

20.000

20.000

Totaal

6.500

-10.000

-3.000

1.000

Incidenteel

Nieuwe media toepassingen

 

- 20.000

 

 

Website opwaarderen

 

- 20.000

 

 

Training Centraal Werkoverleg

-5.000

 

 

 

ARBO knelpunten oplossen

 

- 20.000

 

 

Totaal

- 5000

- 60.000

 

 

 

Budgetmutatie

1.500

- 70.000

- 3.000

1.000


Uit het overzicht blijkt dat de Vrije Akademie in staat is om de structurele extra uitgaven te dekken uit eigen inkomsten en er in 2004 extra budget nodig is van € 70.000 voor een investering in nieuwe mediatoepassingen, ontwikkeling van de website en het oplossen van geconstateerde ARBO knelpunten.

 

Þ      Financiële dekking incidentele extra uitgaven

 

In bijlage B11 staan de budgetmutaties verwerkt in de meerjarenbegroting.

 

6.3           Beleidsverantwoording en financiele rapportage.

Dit ondernemingsplan vormt voor 4 jaar het uitgangspunt voor het ondernemingsbeleid van de VAK. Na elk cursusseizoen maakt de VAK een inhoudelijk jaarverslag waarin zij aan het gemeentelijk managementteam en het politiek bestuur verantwoording aflegt over de behaalde resultaten. Met het bestuur van de Gemeente Delft worden prestatie-indicatoren afgesproken waarop beoordeeld kan worden of de VAK voldoet aan de gemaakte afspraken. Hierbij kan gedacht worden aan de volgende categorieën:

·         Bereik van burgers en doelgroepen

·         Waardering door deelnemers

·         Samenwerkingsrelaties in stad en regio

Þ      In 2003 worden prestatie-indicatoren met het bestuur ontwikkeld en vastgesteld (Positioneringsbesluit B&W).

Þ      Na cursusseizoen 2003 – 2004 wordt een inhoudelijk jaarverslag opgesteld met verantwoording van prestatie-indicatoren (Positioneringsbesluit B&W).

 

Voor de duur van de ondernemingsplanperiode wordt het door de gemeente toegekende budget vastgesteld. De VAK volgt de reguliere rapportagecycli van tussentijdse financiële verantwoording en de uiteindelijke jaarrekening.

Þ      De financiële budgetverantwoording vindt plaats conform de huidige rapportage
 

6.4           Informatievoorziening

De afdelinghoofden hebben een integrale verantwoordelijkheid voor het aansturen van hun afdeling. Hiervoor is het noodzakelijk dat zij volledig inzicht hebben in de financiële stand van zaken van hun afdeling, cursusaanbod en projecten. Het belangrijkste knelpunt is dat de personeelsuitgaven niet voldoende gedetailleerd kunnen worden. Op korte termijn zal duidelijk moeten worden wat de afdelingen financiën en de personeelsadministratie als maatwerk kunnen leveren, zodat de VAK kan bepalen welke inspanningen in eigen beheer uitgevoerd moeten worden. Met de afdeling financiën wordt gezocht naar externe ondersteuning voor de realisatie van onderstaande doelstellingen.

Þ            In 2003 wordt het budget voor informatievoorziening toegesneden op de behoefte van de VAK.

Þ            In de eerste helft 2003 wordt een projectenadministratie opgezet.

Þ            In de tweede helft 2003 wordt het taakurenbudget inzichtelijk gemaakt.

Þ            In begrotingsjaar 2004 wordt de budgettering op afdelingsniveau gebracht, inclusief personeelskosten.

 

 

 


 

 

7.               Werkwijze en Kwaliteit

De VAK streeft naar optimale klanttevredenheid door kwaliteit te realiseren op alle aspecten van klantcontacten (proceskwaliteit). De cursus, het gebouw, de correspondentie, de inschrijfperiode: op al deze aspecten zullen we de meetlat hoog neerleggen. Door evaluatie, het formuleren van verbeterdoelstellingen en het plannen en controleren van de uitvoering zorgen we voor borging van de kwaliteit in de organisatie.

 

7.1           Klantenevaluatie

De klantenevaluatie is een belangrijk handvat om de prestaties te verbeteren. Onderstaande tabel geeft aan hoe de klant oordeelt op verschillende kwaliteitsaspecten.

 

 

Totaal

N = 919

Muziek

N = 395

Dans

N = 203

Atelier

N = 151

Theater

N = 59

>11 jr.

N = 735

< 12 jr.

N = 154

 

gemiddeld

% onvol

gemiddeld

% onvol

gemiddeld

% onvol

gemiddeld

% onvol

gemiddeld

%onvol

gemiddeld

% onvol

gemiddeld

% onvol

Cursus totaal

8,0

1

8,0

1

8,0

2

7,9

1

8,1

2

8,0

1

8,0

1

Vakkennis docent

8,8

1

8,9

1

8,8

1

8,6

1

8,5

2

8,8

*

8,8

1

Vriendelijkheid docent

8,7

1

8,8

1

8,8

2

8,6

-

8,6

2

8,8

1

8,7

1

Manier van lesgeven

8,4

2

8,4

2

8,5

3

8,2

3

8,1

2

8,5

1

8,3

3

Lesstof

7,8

3

7,8

2

8,0

3

7,8

4

7,6

2

7,8

2

7,7

4

Tijden cursus

7,7

6

7,6

7

7,6

9

8,0

3

7,4

11

7,7

6

7,7

7

Bereikbaarheid VAK

7,7

8

7,6

10

7,8

9

7,6

8

8,0

7

7,7

8

7,4

14

Aantal lessen

7,6

6

7,7

5

7,6

7

7,5

7

8,0

5

7,6

6

7,6

6

Tijdsduur les

7,6

8

7,4

11

7,9

6

7,9

2

7,6

14

7,6

8

7,8

9

Aantal cursisten

7,5

8

7,7

9

7,5

6

7,0

15

7,9

7

7,6

8

7,4

9

Organisatie cursus

7,5

4

7,5

5

7,6

3

7,5

3

7,7

4

7,5

5

7,8

3

Lesmateriaal

7,4

6

7,6

6

7,9

6

6,8

20

7,5

14

7,4

10

8,0

2

Gebouw

7,4

8

7,6

4

7,2

14

7,1

11

7,6

9

7,3

9

7,7

5

Mogelijkheid optreden

7,1

10

7,3

10

6,8

23

6,8

13

7,7

10

7,1

14

7,5

11

Leslokaal

6,9

15

7,2

12

7,0

14

6,4

22

7,4

12

6,9

17

7,3

7

Prijs

6,3

20

6,3

23

6,3

22

6,4

21

6,2

31

6,3

24

6,5

16

 

Daar waar een aspect door 10 % van de geënquêteerden als onvoldoende wordt beoordeeld worden maatregelen genomen.

Þ      In 2004 vindt er opnieuw een vakbrede klantenevaluatie plaats waarin per aspect maximaal 10% onvoldoende mag scoren, voor zover dit door de VAK te beïnvloeden is.

 


7.2           Planning en control cyclus

De Vrije Akademie kent een aantal kwaliteitscirkels. Dit zijn:

·         Inzet van personeel

·         De programmering van het cursusaanbod

·         Het geven van de cursussen (leerplan)

·         Werving, inschrijving en roostering van cursisten

·         Het onderhoud van gebouw en instrumentarium.


Veel van deze werkprocessen worden regelmatig geëvalueerd en aangepast. Wat nog ontbreekt, is een vaste systematiek, die bestaat uit de volgende onderdelen:

·         Beschrijving van doel en werkwijze

·         Bepalen van prestatie-indicatoren

·         Ontwikkelen van een evaluatie- en verbetersysteem

 

Þ      In 2004 zijn van alle werkprocessen doel en werkwijze beschreven

Þ      In 2005 zijn van alle werkprocessen prestatie-indicatoren ontwikkeld die worden toegepast in een evaluatie- en verbetersysteem

7.3           Klachtenregistratie

Een klacht is een gratis advies. Volgens deze stelling zou de VAK meer profijt kunnen halen uit een goed georganiseerde klachtenregistratie. De bestaande procedure moet worden verfijnd en gecommuniceerd, zodat iedere medewerker weet hoe een klacht wordt vastgelegd en afgehandeld. Deze klachtenregeling moet ook onder de cursisten bekend worden gemaakt, onder andere door deze op te nemen in de algemene bepalingen.

Þ      In 2003 wordt de procedure klachtenregistratie aangepast.

Þ      In cursusseizoen 2004 - 2005 wordt de klachtenprocedure in de algemene bepalingen opgenomen.

 

7.4           Kwaliteitstoets

De Inspectie van het Onderwijs Cultuureducatie (IvhO) heeft voor eerstelijns instellingen een 'waarderingskader cultuureducatie' ontwikkeld, waardoor een gewogen oordeel gevormd kan worden over de prestaties van de instelling. Het oordeel komt tot stand door het schriftelijke materiaal dat de instelling aanlevert, gesprekken met medewerkers, klanten en de subsidiërende overheid, observatie van cursussen en activiteiten en peiling van meningen uit het netwerk.

Þ      2004 - De VAK stelt zich tot doel bovengemiddeld te presteren.

 

De branchevereniging ontwikkelt een producten- en dienstenpakket dat de leden in staat stelt om op gedegen wijze aan kwaliteitszorg te werken. Het door KPMG ontwikkelde Kwaliteitssysteem Kunstzinnige Vorming (KKV) wordt toegesneden op het waarderingskader cultuureducatie van de IvhO. Het ligt in de bedoeling instellingen die succesvol getoetst worden een kwaliteitskeurmerk te geven.

Þ      2004 - De VAK werkt actief mee aan ontwikkeling en/of proefprojecten.

 


7.5           Benchmarking

Een systeem van bedrijfsvergelijking geeft collega-instellingen inzicht in hun prestaties op een aantal afgesproken kengetallen. Waar nodig kan bijsturing plaats vinden. De branchevereniging “De Kunstconnectie” is eind 2002 gestart met het opzetten van een systeem en verwacht eind 2003 de eerste gegevens te gaan verzamelen. De VAK zal de ontwikkeling op de voet volgen en desgewenst hieraan meewerken.

Þ      2004 - De VAK werkt actief mee aan ontwikkeling en/of proefprojecten.



8.               Organisatie en Personeel

8.1           Positionering van de VAK in de Gemeentelijke organisatie

Het als tijdelijk opgezette bedrijvencluster is in december 2002 opgeheven. Evenals de overig vakteams uit het voormalige bedrijvencluster moet opnieuw bepaald worden waar de VAK in de Gemeentelijke Organisatie gepositioneerd wordt. De VAK kiest ervoor om binnen de grenzen van de gemeentelijke organisatie een zelfstandige positie in te nemen.  Binnen de Gemeentelijke organisatie omdat een directe relatie de beste garantie biedt voor het bevorderen van kunst- en cultuurparticipatie voor de Delftse burgers. Een zelfstandige positie omdat marktgericht werken (“cultureel ondernemerschap”) vraagt om meer eigen verantwoordelijkheden en bevoegdheden.
 

Þ      In 2003 wordt bepaald hoe de VAK in de gemeentelijke organisatie wordt gepositioneerd (Positioneringsbesluit B&W).

 

8.2           Dienstverleningsafspraken

Samenhangend met de positie van de VAK binnen de Gemeente Delft en de mate van zelfstandigheid die hierbij wordt verleend, moet ook bepaald worden hoe de relatie met de facilitaire afdelingen wordt gedefinieerd en in dienstverleningsafspraken wordt vastgelegd.

Þ      In 2003 worden dienstverleningsafspraken op maat gerealiseerd

8.3           Personeelsformatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Het personeelsbudget van de VAK is genormeerd op 45,9 fte’s (full time equivalent, oftewel alle deeltijdaanstellingen bij elkaar opgeteld) gewaardeerd tegen schaal 9. Om sturing op het aantal fte’s mogelijk te maken moet binnen het beschikbare personeelsbudget een nieuw formatieplan gemaakt worden, waarbij een normering wordt gegeven op de werkelijke loonschaal.

Þ      In 2003 wordt een formatieplan gerealiseerd binnen het beschikbare personeelsbudget

 

8.4           Vorming en Opleiding

Passend bij de Visie “Alles leidt tot Samenspel” is in nauwe samenwerking met het vakteam Personeel en Organisatie (P&O) en het CWO (Centraal Werkoverleg) een scholingsplan voor de VAK ontwikkeld. Het plan sluit aan bij het gemeentelijk MMC (Menselijke Mogelijkheden Centraal) -beleid. Het doel van het scholingsplan is het verdiepen en uitbreiden van de VAK-brede ontwikkeling van de medewerker, waarbij samenwerking binnen de VAK centraal staat.

 

Er worden een drietal categorieën onderscheiden:

·         De verdieping van de (vak) inhoudelijke kennis, vooral via de Persoonlijke Ontwikkelingsplannen.

·         De VAK-brede ontwikkeling van de docenten en consulenten vooral via een VAK-breed ingezet meerjarig programma.

·         De ontwikkeling van het managementteam van de VAK, vooral via het Gemeentelijk Management Developmentprogramma.

 

Het plan bevat VAK-brede opleidingen en trainingen voor de medewerkers van alle afdelingen, het Centraal Werkoverleg en het managementteam. De VAK kan een aantal opleidingen volgen binnen het Management Developmentprogramma van de Gemeente. Ook kan de VAK bij de Persoonlijk Ontwikkelingsplannen gebruik maken van de studiefaciliteitenregeling van de Gemeente. Voor de specifieke VAK-trainingen voor zal budget moeten worden vrijgemaakt.

 

Þ      Beschikbaar stellen van een VAK-budget voor scholing van vooral docenten/consulenten van € 30.000 euro per jaar.

Þ      Het borgen in de organisatie van een vorming- en opleidingscyclus gekoppeld aan een systeem van ontwikkelingsgesprekken en persoonlijke ontwikkelingsplannen.

Þ      Uitvoering geven aan het plan in de komende vier (cursus)jaren met ingang van cursusjaar 2003/2004

 

8.5           Arbo- en Milieubeleid

Medewerkers en bezoekers van de VAK worden in de regel niet aan grote risico’s blootgesteld met betrekking tot arbeidsomstandigheden en milieu. Toch is het goed om regelmatig en gestructureerd mogelijke risico’s te inventariseren en toe te zien op uitvoering van verbeteringsvoorstellen en naleving van de voorschriften. Om dit proces te begeleiden heeft de VAK een Arbo en Milieu Coördinatie Team (AMCT) ingesteld dat bestaat uit het hoofd bedrijfsvoering, een secretaris, een arbo- en personeelsadviseur en een lid van het CWO. Ingegeven vanuit de gemeentebrede Risico Inventarisatie (RIE) gaan diverse verbeteracties uitgevoerd worden. Hieronder een opsomming van de belangrijkste knelpunten die conform prioriteitstelling aangepakt worden.


 

Þ      Geven van voorlichting en instructies op diverse terreinen

Þ      Het houden van ontruimingsoefeningen

Þ      Het verbeteren van de klimaatbeheersing

Þ      Het verbeteren van (bron)afzuiging in diverse atelierruimtes

Þ      Het verbeteren van de pc werkplekken

Þ      Het verbeteren van de receptiewerkplek

Þ      Het werken met (milieu)gevaarlijke stoffen en de opslag en afvoer daarvan beter organiseren.

 

De respons van docenten op de enquête “beoordeling en beleving van de arbeid” was zeer laag, wellicht doordat de enquête slecht aansloot bij de praktijk van de docent. Het management van de VAK is van mening dat deze enquête waardevolle informatie kan opleveren.

Þ      In 2003 voorbereiden enquête met de ARBO dienst.

Þ      In 2004 toegespitste enquête “beoordeling en beleving van de arbeid” voor docenten.

 

8.6           Leeftijdsbewust personeelsbeleid

In de afgelopen planperiode is een voorstudie verricht naar het Leeftijdbewust Personeelsbeleid (LBP-beleid) van de Gemeente Delft in relatie tot de ouder wordende docent van de VAK. Er is onderzocht in hoeverre het huidige beleid van toepassing kan zijn op de specifieke kenmerken van de ouder wordende docent.

De voorstudie leidt tot de conclusie dat er beleid ontwikkeld zal moeten worden voor docenten/consulenten, omdat aansluiting bij het ontwikkelde LBP-beleid van de Gemeente onvoldoende oplossingen biedt. De genoemde groep medewerkers is meestal niet in staat wegens de fysieke en psychische zwaarte van het vak, het beroep tot de pensioengerechtigde leeftijd uit te voeren.

Þ      Aan het eind van de planperiode 2003 – 2007 heeft de VAK een eigen LBPbeleid ontwikkeld, dat structurele oplossingen biedt voor de ouder wordende docent.

 

8.7           Centraal Werkoverleg (CWO)

Als de Vrije Akademie in de komende planperiode geen deel meer uitmaakt van het Cluster Bedrijven en een zelfstandigere positie krijgt, komt de medezeggenschap in een ander daglicht te staan. De Vrije Akademie hecht er waarde aan het Centraal Werkoverleg te laten groeien naar een Onderdeelscommissie (OC) met de daarbij behorende status.

Þ      In 2003 professionaliseren CWO-leden door training en coaching.

Þ      In 2004 onderzoek OC-vorming VAK met “cultuurbeheer” (Archief, Musea en Archeologie) (Positioneringsbesluit B&W).

Þ      In 2005 is een nieuwe vorm van medezeggenschap gerealiseerd.


 


9.               Samenwerkingsverbanden

9.1           Branche van Kunsteducatie

Ook in de sector kunsteducatie spelen vraagstukken ten aanzien van regionalisering en professionalisering. Vanuit de landelijke brede branche-organisatie De Kunstconnectie wordt actieve netwerkvorming gestimuleerd en (financieel) ondersteund. De Vrije Akademie Delft is een middelgrote instelling in een middelgrote stad en loopt voor in een aantal ontwikkelingen. Door schaalgrootte, ontwikkelingsstadium en ligging kan de VAK een spilfunctie in de regio vervullen en effectieve samenwerking met branchegenoten aangaan. Ter versterking van haar eigen positie, functioneren en ontwikkeling maakt Vrije Akademie Delft deel uit van diverse netwerken en samenwerkingsverbanden. Deze zullen de komende planperiode verder worden geïntensiveerd en geconcretiseerd.

Þ      Gedurende planperiode worden samenwerkingsverbanden aangegaan met muziekscholen via Overleg Directeuren Muziekscholen (ODM).

Þ      In 2003 wordt het samenwerkingsverband Kunst en Werk en de positie daarin van de VAK geëvalueerd.

 

9.2           Gemeentelijke Regio

De gemeenten Schipluiden en Maasland gaan in 2004 één gemeente vormen. Onderzocht moet worden of het gemeentebestuur van deze nieuwe gemeente geïnteresseerd is in het kunsteducatieve aanbod van de VAK voor haar burgers en scholen.

Þ      In 2004 – 2005 samenwerking zoeken met nieuwe gemeente Schipluiden/Maasland.

 

9.3           Delftse Kunst en Cultuur Partners

In Delft leidt de visie van de Vrije Akademie “alles leidt tot samenspel” tot een verdere inhoudelijke kruisbestuiving en samenwerking tussen de amateurkunst en de kunsteducatie, en tussen de verschillende culturele partners in de stad.

Þ      In 2003 - 2006 zijn er vier nieuwe samenwerkingsprojecten gerealiseerd.


 

 

 


10.         Bijlagen


B.1       Wat doet de VAK  38

B.2       Samenvatting ondernemingsplan 2000 - 2003  42

B.3       Conclusies ondernemingsplan 2000 – 2003  46

B.4       Conclusies Klantenevaluatie cursussen VAK 2002  48

B.5       Productontwikkeling Ateliers  49

B.6       Productontwikkeling Muziek  53

B.7       Productontwikkeling Theater 57

B.8       Productontwikkeling Dans  59

B.9       Productontwikkeling Literatuur 60

B.10     Begrotingsmutaties inkomsten en uitgaven  64

B.11     Meerjarenbegroting  66

B.12     Overzicht activiteiten en doelstellingen  70

 

 


B.1            Wat doet de VAK

Centrale doelstelling is het aanbieden van kunsteducatieve scholing door gekwalificeerde docenten en consulenten voor de burgers van Delft in hun vrije tijd en de scholieren van het basis- en voortgezet onderwijs. Hiertoe biedt de VAK een breed programma-aanbod aan op het gebied van muziek, dans, theater, literatuur en beeldende kunst, waarin diverse presentatie en samenspelementen verweven zitten. Als bindend element in alle diversiteit geldt de visie “alles leidt tot samenspel”. Op deze wijze stimuleert de gemeente Delft de actieve cultuurparticipatie van haar burgers als een van de bindende elementen in de Delftse samenleving.

B.1.1 Onderwijsmarkt

Dit aanbod wordt verzorgd door de afdeling Kunsteducatie voor de scholen (KE) van de VAK. Het aanbod omvat een basisprogramma voor het onderwijs. Dit programma vormt de minimale basis die de gemeente scholieren wil bieden: Kunstmenu & VAKkoffers voor het basis- en speciaal onderwijs en Cultuurtraject & CKV-aanbod voor het voortgezet onderwijs. Daarnaast wordt de programmering verzorgd van diverse projecten die (nog) niet omgezet zijn in een structureel programma, zoals de Brede School, Cultuur & School en XChange.

 

Bereik scholieren (peildatum 1 oktober)

 

1999/2000

2000/2001

2001/2002

2002/2003

Basis-onderwijs

Leerlingen

8.753

8.928

9.185

9.129

Groepen

353

331

380

381

Uitleen VAKkoffers

332

383

343

nnb

Voortgezet onderwijs

Leerlingen basisvorming

4.593

4.824

4.976

4.932

Leerlingen CKV dag VMBO

 

 

522

904

 

Basis- en speciaal basisonderwijs

Het aanbod voor basis- en speciaal onderwijs bestaat uit kunstmenu’s voor alle Delftse scholen, VAK-koffers die aan Delftse en regioscholen worden aangeboden en Verlengde Schooldagcursussen. Het kunstmenu is een traject voor groep 1 t/m 8 met twee kunstdisciplines per jaar voor elke groep. De programma’s zijn een combinatie van kijken en luisteren naar (receptief), er over praten en beschouwen (reflectief) en zelf werken (actief). Het kunstmenu wil een verbinding maken tussen de scholen en de Delftse kunst- en cultuurinstellingen. Op één na doen alle Delftse scholen voor basis- en speciaal basisonderwijs mee met 9206 leerlingen (2001 - 2002). De VAK-koffers zijn projecten in een koffer met lessen en de bijbehorende materialen, waarmee de leerkrachten zelfstandig een kunsteducatief project in een groep kunnen uitvoeren. Er zijn 65 verschillende titels in omloop. In 2001 - 2002 waren er 286 uitleningen aan Delftse scholen en 57 aan regioscholen.

Voortgezet en speciaal voortgezet onderwijs

Het Cultuurtraject biedt leerlingen van de basisvorming (12-15 jaar) een programma, dat zo veel mogelijk op maat naar niveau en interesses wordt gemaakt. Alle leerlingen van de basisvorming doen mee: 4976 leerlingen in 2001 - 2002. Een belangrijk onderdeel van het Cultuurtraject wordt door de VAK zelf aangeboden in de vorm van VAKwerk- workshops.

Voor het vak CKV voor leerlingen van 15-18 jaar heeft de afdeling met de contactdocenten en CKV coördinatoren van de VO-scholen regulier overleg, waarbij de Delftse kunst- en cultuurinstellingen en de VOscholen bij elkaar gebracht worden om een aanbod te ontwikkelen. De VAK speelt ook hier zowel een bemiddelende als een aanbiedende rol.

 

Verlengde Schooldag (VSD)

De Verlengde Schooldagcursussen worden door de VAK aangeboden aan 9 scholen van het Gemeentelijk Onderwijs Achterstandsbeleid (GOA). Ze vinden plaats op school na schooltijd op vrijwillige basis. Doelstellingen zijn op een kunsteducatieve manier met taal te werken, in groepsverband samenwerken en de cultuurparticipatie te bevorderen. Per jaar doen rond de 400 kinderen mee aan korte cursussen van tien weken.

 

Brede School

De VAK verzorgt het cultuuraanbod voor de Brede School. In 2001 - 2002 was er een Brede-School-Programma voor de wijken Voorhof en Buitenhof. 280 kinderen hebben meegedaan aan het cultuurprogramma, zoals aan het kinderwijktheater. In het voorjaar 2003 wordt het uitgebreid met de wijken Tanthof en Vrijenban.

 

Cultuur en School

De VAK geeft vorm aan het vierjarige project Cultuur & School, onderdeel van het 'Delftse Actieplan Cultuurbereik 2001 - 2004'. Drie speerpunten krijgen speciale aandacht: culturele diversiteit, cultureel erfgoed en VMBO. In het eerste jaar bezochten 1004 leerlingen van het basisonderwijs het WereldKinderFestival, deden 522 derdeklassers van het VMBO mee aan de CKVstartdag op allerlei kunst- en cultuurlocaties in Delft en brachten 597 leerlingen een bezoek aan Museum Paul Tetar van Elven.

 

X-Change

De VAK doet mee aan het driejarige wereldmuziek- en dansproject X-Change. Crossovermuziek- en dansprojecten krijgen binnen het Kunstmenu, het Cultuurtraject en de Brede School een speciaal X-Changeaccent. Leerlingen van het basisonderwijs uit de wijken Voorhof en Buitenhof volgden workshop Indiase dans en traden op in het WereldKinderFestival.


B.1.2 Vrije tijdsmarkt

De Vrije Akademie biedt een gevarieerd cursusaanbod in de disciplines muziek, dans, jeugdtheater, beeldend en literatuur. Voor vrijwel alle leeftijdsgroepen en alle niveaus zijn er cursussen voor iedereen. Ook is er een gedifferentieerd aanbod in cursusduur: doorgaande cursussen, korte cursussen, workshops, lezingen, excursies etc. De Vrije Akademie onderscheidt zich in de markt van kunsteducatie door multidisciplinair aanbod, samenspel en optredens. Dit leidt tot succesvolle cursussen, projecten, concerten, voorstellingen, excursies en exposities, oftewel ‘alles leidt tot samenspel’. De Vrije Akademie maakt op alle onderdelen jaarlijks groei door.

 

Cursistenaantallen 1998 – 2002, peildatum 1 december

 

1998

1999

2000

2001

2002

Muziek

1.613

1.690

1.715

1.723

1.859

Dans

616

678

629

805

826

Ateliers

658

648

722

755

817

Theater

242

277

277

321

330

Literatuur

47

43

49

44

67

Combinatie

90

110

109

166

162

Totaal

3.266

3.446

3.501

3.834

4.061

Groei
 
5,5 %
1,6 %
9,5 %
5,9  %

 

Daar waar latent talent zich op jonge of latere leeftijd manifesteert, voorziet de Vrije Akademie in mogelijkheden voor doorstroom naar kunstvakonderwijs. In de afgelopen jaren zijn diverse cursisten van de Vrije Akademie toegelaten op de Conservatoria voor dans of muziek, de toneelscholen, de academies voor beeldende kunst en de schrijversvakschool.


 


B.2            Samenvatting ondernemingsplan 2000 - 2003

Per ondernemingsplanactiviteit wordt in de volgende paragrafen een beeld gegeven wat er allemaal gepresteerd is, maar vooral wat ons nog te doen staat. Al die activiteiten hadden tot doel de programmering, verkoop en bedrijfsvoering van de VAK in de gewenste richting te sturen en de belangrijkste knelpunten op te lossen.

B.2.1 Programmering

Onderwijsmarkt

De afdeling Kunsteducatie voor de Scholen bestond tijdens deze Ondernemingplan periode 25 jaar en heeft dit jubileumjaar gevierd met bijzondere programmering zoals het schoolproject Uit je dak in de VAK en het Wereldkinder Festival.

Naast het Kunstmenu voor het BO heeft het Cultuurtraject voor het VO een vaste plek in het aanbod gekregen, waardoor nu sprake is van een doorgaande lijn voor alle schoolkinderen in Delft van 4 tot 16 jaar. Ook vervult de VAK een bemiddelende rol bij de invulling van het vak CKV en de besteding van de zogenoemde CKV-bonnen.

Tijdens de Ondernemingsplan periode is volop gewerkt aan de opzet en uitvoering van diverse nieuwe programma’s zoals het onderdeel Cultuur en School van het Actieprogramma Cultuurbereik, de programmering van de Brede School en het jongerenproject X- Change.

Dit alles heeft geleid tot een taakverzwaring van de afdeling Kunsteducatie op de scholen en de vraag waar de grens getrokken moet worden.

 

Verandertraject afdeling muziek

De afdeling muziek heeft een veranderingstraject doorlopen op basis van een doorstroommodel, waardoor vooral in de basisjaren bij de kinderen en jongeren een verschuiving van individuele - naar meer groepsgewijze lessen is gerealiseerd. In het daarna nieuw ontwikkelde vervolgtraject kunnen klanten kiezen voor groepsles, combinatieaanbod (les en orkest) of selectieklas (voor de betere leerling). Zowel inhoud als samenhang van het cursusaanbod zijn goed van de grond gekomen, vooral dankzij een team van enthousiaste docenten (kernteam) die de plannen binnen de kaders van het projectteam inhoud hebben gegeven. Op onderdelen zal er nog bijsturing nodig zijn op aansluiting van de leeftijdsgroepen en de gewenste groepsgrootte van enkele instrumenten.

 

Cursusaanbod overige afdelingen

De andere disciplines dans, beeldend, literatuur en jeugdtheater zijn gegroeid op basis van een steeds betere sturing op product- marktcombinaties (het PMC beleid).

In de periode 2000-2003 heeft de visie “Alles leidt tot Samenspel” een nadere uitwerking gekregen in vooral de projecten die de VAK uitvoert. Er is beleid ontwikkeld, een budget vrijgemaakt en er is een organisatie voor opgetuigd. Er worden jaarlijks, naast de lespraktijk, volop voorstellingen, concerten en exposities geproduceerd. Deze vinden meestal plaats in de hal van de Vrije Akademie, soms op locatie in de stad.

Successen in het multidisciplinaire aanbod zijn: de vijf keer vijf keer cursus en het musical aanbod. Er is geen gelegenheid geweest ons bezig te houden met de ontwikkeling van aanbod op het gebied van de nieuwe media.

 

Andere activiteiten

Steeds vaker wordt de VAK benaderd door derden. Soms zijn dat non-profit initiatieven binnen de Gemeente Delft (zoals het project Wijktheater), soms ook activiteiten voor organisaties en/of bedrijven.

In het eerste geval willen we graag betrokken worden als de specialisten op het gebied van kunsteducatie, maar zijn goede afspraken over verantwoordelijkheden, mogelijkheden en budget zeer noodzakelijk.

In het geval van activiteiten voor organisaties en bedrijven is het van belang dat we tijd vrijmaken om in deze markt beter te acquireren.

 

B.2.2 Verkoop

In de afgelopen jaren heeft een verdere professionalisering van verkoopactiviteiten plaatsgevonden. Een allesomvattend marketingplan in al haar facetten bleek voor de VAK niet noodzakelijk. Wel is een planning- en controlcyclus geïmplementeerd met daarin opgenomen de elementen: onderzoek, promotie en evaluatie.

 

Onderzoek

Door onderzoek te doen naar doelgroepen, markt en concurrenten is inzicht verkregen t.b.v. het product van de VAK. Er zijn onderzoeken gedaan op de volgende (doel)groepen:

- Onderzoek naar doorstroom na de cursus 5x5

- Onderzoek naar concurrentie Delft en omgeving

- Onderzoek naar aanbod collega instellingen, Jongeren en 50+.

Het resultaat van deze onderzoeken heeft zich vertaald naar aanbod of veranderend inzicht m.b.t. de promotie.

 

Promotie

Het doelgroepenbeleid heeft zich vertaald naar meer specifieke promotiemiddelen. In de afgelopen periode heeft een betere afstemming plaatsgevonden en bereiken de gekozen middelen (cursusboekje, deelbrochures/folders, freecards, VAK op het Internet, advertenties ) beter de doelgroep. De internetsite moet nog verder ontwikkeld worden van een statische informatieve site naar een dynamische en interactieve site. In de relatie van het Binnenschoolse- en Buitenschoolse aanbod van de VAK is er de keuze gemaakt voor uniforme vormgeving van het promotiemateriaal. Het verwerven van andere geldstromen zoals sponsoring, subsidie en advertentieacquisitie zijn een vast onderdeel van het bedrijfsproces van de VAK geworden.

 

Evaluatie

De VAK wil de huidige kwaliteit garanderen en verbeteren en alert reageren op de wensen van de klant. Er heeft onderzoek plaats gevonden naar (tussentijdse) uitstromers, waardoor passende maatregelen genomen konden worden ter voorkoming van opzeggingen. Onderzoek op bepaalde cursussen, waarbij de mening van de cursist wordt onderzocht m.b.t de gevolgde cursus (bijvoorbeeld de Basisvorming Muziek en Boys Only t.b.v. de ontwikkeling van de vervolgtrajecten). Aan het eind van het cursusjaar 2001-2002 is een eindevaluatie op het totale cursusaanbod gehouden.


B.2.3 Bedrijfsvoering

In de interne bedrijfsvoering is een stevige basis gelegd om de aansturing en kwaliteit van het primaire werkproces verder te optimaliseren. De stafafdelingen beschikken over meer capaciteit, de interne communicatie is verbeterd, automatiseringsmogelijkheden worden beter benut, de interne werkprocessen zijn effectiever geworden en er is fors geïnvesteerd in gebouw en instrumentarium. De basis is gelegd om in de komende periode sturingsmethodieken te ontwikkelen op basis van taakstellingen en kengetallen.

B.2.4 Kostendekking

Vooral de afdeling muziek heeft, met een inhoudelijk nieuwe koers, tevens voldaan aan de randvoorwaarde van een verbeterde kostendekking. De individuele lespraktijk voor kinderen heeft plaats gemaakt voor een groepsgewijze manier van lesgeven, waardoor de gemiddelde groepsgrootte licht is gestegen (en daarmee de lesgeldinkomsten). Daarnaast is er op de kosten bespaard door niet alle vrijgevallen vacatureruimte opnieuw te bezetten. VAK breed (met uitzondering van de afdeling muziek) zijn eenmalig de cursustarieven met 6 % extra verhoogd en is sturing op groepsgrootte het middel om de lesgeldinkomsten optimaal te houden. Bij het inzichtelijk maken van de kostendekking per afdeling is gebleken dat de opbouw van de cursustarieven niet consistent is. Hierdoor gaan onderlinge vergelijkingen mank en is de tariefstelling voor de klant soms onevenwichtig.

B.2.5 Flexibiliteit

De afhankelijkheid van de facilitaire stafafdelingen is gebleven. Op onderdelen is de dienstverlening achteruit gegaan en blijken aanpassingen traag te verlopen. Waar de Vrije Akademie als marktgerichte organisatie vooral behoefte heeft aan maatwerk, kunnen de externe stafafdelingen nauwelijks voldoen aan de gemeentebrede (algemene) dienstverleningsafspraken. In de toekomst zal een optimale mix gevonden moeten worden op welk organisatieniveau de facilitaire dienstverlening plaats dient te vinden.

 

B.2.6 Organisatie en Personeel

De ingevoerde organisatiestructuur van de VAK voldoet. Wel is de organisatorische capaciteit op onderdelen door de groei (beheer, receptie, KE) te krap bevonden. Hier zijn budgettair neutrale oplossingen voor gerealiseerd.

Er functioneert een doeltreffend Centraal Werk Overleg. Deze zou in de toekomst wat meer status kunnen krijgen.

Om meer breed inzetbare docenten aan te trekken is het werving en selectie beleid daarop aangepast.

Een Planning en Control cyclus ten aanzien van de uitvoering van het personeelsbeleid is onvoldoende van de grond gekomen. Dit krijgt de komende planperiode meer aandacht.

Ook een integrale aanpak ten aanzien van Vorming en Opleiding is niet gelukt. De VAK heeft begin 2003 een scholingsplan gereed waarin specifieke plannen voor de medewerkers zijn uitgewerkt. Dit heeft tevens een goede aansluiting met het algemene MMC beleid van de Gemeente.

Er is een voorstudie verricht naar de (on)mogelijkheden voor leeftijdbewust beleid voor de docenten van de VAK.




B.3            Conclusies ondernemingsplan 2000 – 2003

Binnen de financiële taakstelling is het grootste deel van de knelpunten opgelost en is de inhoudelijke ontwikkeling, met het accent op samenspel en optreden, voortgezet.

 

Door een verbeterde kostendekking is er in twee achtereenvolgende jaren een bescheiden begrotingsoverschot gerealiseerd.

 

De afdeling Kunsteducatie is naast het gewaardeerde reguliere aanbod voor de scholen een prominente plaats gaan innemen bij projecten rond de school en in de wijk.

 

Nu de samenspelgedachte intern wortel heeft geschoten en de bedrijfsvoering op orde is, kan de VAK de uitdaging aangaan om ook bij verwante instellingen in de regio nieuwe vormen van samenwerking te zoeken en meer activiteiten ten behoeve van instellingen en bedrijven gaan ontwikkelen.

 

Doordat er meer samenhang in het cursusaanbod is gekomen en er meer multidisciplinaire activiteiten zijn ontwikkeld, zijn de historisch gegroeide verschillen in cursusprijzen bij de verschillende afdelingen meer zichtbaar geworden. Het prijsbeleid is hierdoor niet consistent.

 

De succesvolle programma’s zorgen voor een toenemende vraag bij zowel het binnenschoolse als buitenschoolse aanbod. De grenzen voor groei zijn echter vrijwel bereikt, dit uit zich in stijging van de wachtlijst en stagnerende productontwikkeling.

 

De positie van de VAK in het bedrijvencluster heeft geen bijdrage geleverd aan het bereiken van de ondernemingsplanresultaten. De centrale facilitaire diensten zijn onvoldoende in staat de gemaakte dienstverleningsafspraken na te komen.

 

De bedrijfsvoering van de VAK is intern vrijwel op orde. Er is behoefte aan meer gedetailleerdere financiële en personele informatie.

 

De aandachtsgebieden Informatie en Communicatie Technologie, Organisatie en Personeel, Arbeidsomstandigheden en Kwaliteit zijn in het ondernemingsplan onderbelicht. Anderzijds is de PMC aanpak per afdeling te gedetailleerd voor het ondernemingsplan. De aanpak wordt gehandhaafd voor de jaarlijkse programmering en krijgt in het ondernemingsplan een aanzet op hoofdlijnen (VAK breed).


 

 


B.4            Conclusies Klantenevaluatie cursussen VAK 2002

Uit onderzoek blijkt dat veel cursisten een langdurige relatie aangaan met de VAK. Publicitair en programmatechnisch moet hier meer gebruik van worden gemaakt.

 

De drie meest genoemde redenen om een cursus te volgen zijn: “leuk om dit goed/beter te kunnen”, “vrijetijdsbesteding/ontspanning” en “leuk om iets nieuws te leren”. Het verbeteren van de eigen vaardigheden blijkt een belangrijk motief om een cursus bij de VAK te doen. Dit is een aandachtspunt voor de communicatie.

 

Hoewel familie, vrienden en kennissen het belangrijkste kanaal zijn om de VAK te leren kennen en het cursusboekje/de folder van de VAK als tweede genoemd wordt, is het duidelijk dat zowel in de werving van de nieuwe cursist als in informatievoorziening er grote kansen liggen op het gebied van de nieuwe media.

 

De VAK heeft jaarlijks een bescheiden hoeveelheid ‘nieuwe’ cursisten nodig. Bij nieuwe cursisten is het belangrijk de motieven voor het volgen van een cursus in kaart te brengen, dit om teleurstelling te voorkomen. Driekwart van de cursisten heeft het voorafgaande cursusjaar al één of meerdere cursussen bij de VAK gedaan. Het merendeel daarvan (ook weer driekwart van deze groep) is het afgelopen jaar doorgegaan met een zelfde of een vergelijkbare cursus. Bijna de helft van alle ondervraagden was ook voor 1999 al cursist aan de VAK.

 


De cursussen worden in zijn geheel als goed beoordeeld, met gemiddeld een 8. Alle aspecten worden positief beoordeeld en krijgen een voldoende. De docenten krijgen een uitstekende beoordeling voor hun vakkennis, vriendelijkheid en manier van les geven. Twee aspecten van de cursus scoren lager dan 7. De prijs wordt wat dat betreft het slechtst beoordeeld, een matige 6,3. De cursussen worden door velen duur gevonden. Het leslokaal heeft een gemiddelde van net geen 7. De waardering op de beoordelingsaspecten verschilt soms per leeftijdsgroep of soort van aanbod.Aspecten die door 10 % van de geënquêteerden als onvoldoende worden beoordeeld vormen aanleiding om verbeteringen te realiseren.

 

Alle onderdelen met betrekking tot de wensen en verbeteringen van het onderzoek dienen kritisch geanalyseerd te worden om suggesties gedaan ter verbetering (het aantal cursisten in de klassikale les, leslokalen, lesmaterialen, inventaris, tijdsduur van de lessen, lesstof en bereikbaarheid) al dan niet te honoreren.

 

Veel doorgevoerde verbeteringen zijn door de cursisten gesignaleerd. Het gebouw is van binnen opgeknapt, lekker fris geverfd en gezelliger geworden. Ook de administratie en organisatie zijn verbeterd. Een aandachtsgebied voor de komende planperiode is de terugkoppeling van de verbeterplannen en resultaten naar de cursisten.


B.5            Productontwikkeling Ateliers

 

2002 - 2003

2003 - 2004

2004 - 2005

2005-2006

Nieuw aanbod

·   Ontwikkelen cursus ‘Kids in Kunst’. Verhalen uit de wereld van de kunsten en kunstgeschiedenis zijn de aanleiding voor werkstukken.

·   ‘Kids in Kunst programmeren

·   Proefproject als hierboven voor jongeren.

·   Proefproject als hierboven voor volwassenen

·   Schildercursus waarbij groot werkstuk centraal staat

·   Meerdaagse kunstreizen: Londen, Istanbul

·   Illustreren?

·   Start projectgroep Ateliers, de plaats voor de ‘handige’ cursist die zijn product graag en vaak terug ziet

·   Meerdaagse kunstreizen

·   Meerdaagse kunstreizen

Multidisciplinair

·   Kunstbus

·   Kunstbus

·   Kunstbus

·   Uitbreiding werkweken

·   Kunstexcursies/Multi

·   Kunstbus

·   Uitbreiding werkweken

·   Kunstexcursies/Multi

Receptief-/reflectief

·   Kunstbus

·   Kunstbus

·   Excursies

 

 

Integratie projecten

·   Wedstrijd met een actueel thema.

·   Kleinschalige projecten, tussen twee disciplines

·   Deelname kindergroepen ateliers aan de Boekenbende

·   Deelname van ateliergroepen aan de Mooi Weer Spelen.

·   Groepswerkstukken centrale plaats geven

·   Kleinschalige projecten. tussen twee disciplines

·   Deelname kindergroepen ateliers aan de Boekenbende

·   Deelname van ateliergroepen aan de Mooi Weer Spelen.

 

 

Nieuwe Media

 

·   Digitale fotografie basis- en vervolgcursus

 

 

 



 

 

2002 - 2003

2003 - 2004

2004 - 2005

2005-2006

Trends

·   Werkweken op locaties of met een trendthema

·   Excursies lang/kort

·   Werkweken

·   Masterclasses

·   Excursies lang/kort

·   Werkweken

·   Masterclasses

·   Excursies lang/kort

·   Werkweken

·   Masterclasses

·   Excursies lang/kort

Samenspel en optreden

·   Bezoek/excursie tentoonstelling en voorstellingen kan direct in elke cursus opgenomen worden

·   Twee lessen omzetten in een hele dag werken, geeft een andere dynamiek aan de cursus, deze dag krijgt dan meer het karakter van een WS/Masterclass.

·   Bezoek/excursie tentoonstelling en voorstellingen

·   Tentoonstellingen van cursisten in en buiten de VAK vooral voor groepen waar het binnen de VAK moeilijk is om tentoonstellingen te regelen.

·   Bezoek/excursie tentoonstelling en voorstellingen

·   Tentoonstellingen van cursisten in en buiten de VAK op twee andere locaties.

·   Bezoek/excursie tentoonstelling en voorstellingen

·   Tentoonstellingen van cursisten in en buiten de VAK op drie andere locaties.

·   Deelname Talenspalet

 



B.6            Productontwikkeling Muziek

 

2003 – 2004

2004 – 2005

2005 - 2006

2006 – 2007

Multidisciplinair aanbod

·   Kerstconcerten met literatuur

·   Gehandicapten cursus

·   SMM voorstelling

·   Mistero Buffo (groot multi project olv theater)

·   Kerstconcerten met dans, theater en literatuur

·   SMM voorstelling

·   Eindejaarsvoorstelling met 1 andere discipline

·   Idem 2004-2005

·   + Groot multi -project

·   Idem + kleine multi productie. Bv. Dido en Aeneas

Receptief aanbod

·   Receptief in de les

·   Muziek en gehoor training

·   Theorie voor zangers

·   Concert bezoek voor de selectieklas

·   Concert bezoek voor de SMM groepen

·   Masterclasses

·   Idem + aanbieden concertbezoek voor andere cursussen (zang)

·   Masterclasses

·   Idem +

·   Samenwerking met receptief ateliers

·   Idem

Integratie projecten

·   Project kerstconcert voor de AMV

·   Eindejaarsconcert voor de BV 1&2

·   Selectieklas

·   Presentatie opgenomen in strijkorkest en hitkids en vervolgtraject

·   Idem + presentatie opgenomen in leerplan voor meerdere orkesten

·   Idem + presentatie mogelijkheid opgenomen in aanbod voor volwassenen

·   Idem + presentatie opgenomen leerplan voor alle aanbod.

Nieuwe Media

·   Proef met Pc in een les, ter gebruik van differentiatie in de les.

·   Participeren in ontwikkeling nieuwe media met andere disciplines

·   Uitbreiding proef PC’s in les.

·   Participeren in verdere ontwikkeling Nieuwe media, met extra accent op te ontwikkelen aanbod voor muziek

·   Aanbod nieuwe media:

·   1 cursus Bv. samplen

·   Aanbod Nieuwe Media:

·   2 cursussen

Trends

·   Onderzoek naar bv. Tango ensemble

·   Start bv. tango ensemble

 

·   Onderzoek naar wereldmuziek

·   Mogelijke start wereldmuziek



 

 

2003 – 2004

2004 – 2005

2005 - 2006

2006 – 2007

Samenspel en optreden

·   Minimaal 1 optreden per jaar voor iedere cursist.

·   Idem + 2 vaste momenten van optreden voor AMV en BV en Vervolgtraject

·   Idem + Open podium

·   Idem + multi- presentatie weekend

 



B.7            Productontwikkeling Theater

 

2002 – 2003

2003 – 2004

2004 - 2005

2005 – 2006

Multidisciplinair aanbod

·     MYSTERO BUFFO

·     Musical aanbod uitbreiden met musical de basis

·     Uitvoering van Mystero Buffo kerst 2003

·     Musical de basis en musicalklas 1 uitbreiden

·     Integreren van andere cursusgroepen in musicals die al worden gemaakt

·     Voortzetting beleid

Receptief aanbod

·     Bezoek aan een voorstelling mogelijk voor kinderen tot 12 jaar

·     Voor alle groepen en leeftijden bezoek aan een voorstelling mogelijk maken

·     Receptief aanbod onderdeel maken van leerplan voor alle groepen

·     Receptief is onderdeel van lespraktijk via nieuw leerplan

Integratie projecten

·     Zoveel mogelijk cursusgroepen laten deelnemen in Mystero Buffo. Minimaal 3.

·     Voortzetten huidige beleid

·     Musicals en voorstellingen die al worden geproduceerd met ander afdelingen samen ontwikkelen

·     Opnieuw afspreken van samenwerking met andere disciplines

Nieuwe Media

·     Experimenteren met videoclip maken

·     Voortzetten Soap acteren

·     Experimenteren met andere toepassingen van Video: videofilm maken.

·     Soap acteren en Maak een Soap zijn vaste waarden

·     Voortzetten en uitwerken van beleid vorige seizoen

·     Voortzetten en uitwerken van het beleid van vorig seizoen

Trends

·     Video toepassingen uitproberen

·     Cabaret

·     Videotoepassingen blijven uitproberen

 

 

Samenspel en optreden

·     In huidige beleid zijn de mogelijkheden optimaal

·     Voortzetting beleid

·     Voortzetting beleid

·     Voortzetting beleid

 


 


B.8            Productontwikkeling Dans

 

2002 – 2003

2003 – 2004

2004 - 2005

2005 – 2006

Multidisciplinair aanbod

·     5x5

·     musical

·     Meewerken aan multiproject voor: hiphopjazz-openhouse, Mooi weerspelen, Mystero buffo en/of kerstconcert

·     Workshop videodans, produktieworkshop dans en live muziek

·     Resultaat 2002 t/m 2005

Receptief aanbod

·     n.v.t. ( wel in cursus ateliers)

·     Idem+ ontwikkelen: kijkcursus naar dans met voorstellingsbezoek i.s.m. met ateliers.

·     Doorgaan

·     Doorgaan.

Integratie projecten

·     Dansvoorstelling febr 2003: theatergroep in dansvoorstelling.

·     Mystero buffo

·     kerstconcert

·     maak je eigen…..

·     mooi weer spelen

·     Binnenhofoptredens: kleine experimenten uitvoeren op Open dag etc.

·     VAKfestival?

 

Nieuwe Media

 

·     In Open House: workshop VJ

·     Verder VAK algemeen

·     Doorgaan

·     Doorgaan

Trends

·     Boysdance, een trend wordt “gewoon”

·     Mix boys en girls dance, gevolg van het gewoon worden van de dansende boy

·     Meer voor ouderen?

 

Samenspel en optreden

·     Dans Met theatergroep

·     Dans Met live muziek

 

 

 

 

 

 

 

 


B.9            Productontwikkeling Literatuur

 

2002 – 2003

2003 – 2004

2004 - 2005

2005 – 2006

Multidisciplinair aanbod

·     Prentenboeken maken

·     Maak een boek

·     Schrijf / schilderweekend Walcheren

·     Leestekengedichten, After Diner-project en schrijfweekend Walcheren i.s.m. Atelierscursisten

·     Mystero Buffo: schrijfcursisten leveren een bijdrage

·     Maak een Boek

·     Prentenboek maken

·     schrijf / schilderweekend

 

 

·     Maak een Boek

·     Prentenboek maken

·     schrijf / schilderweekend

·     verder n.t.b.

·     Maak een Boek

·     Prentenboek maken

·     schrijf / schilderweekend

·     verder n.t.b.

Receptief aanbod

·     excursie naar tentoonstelling 'Wonderland' met schrijfgroep kinderverhalen

·     gastschrijver  in schrijfwerkplaats

·     excursie naar literaire tentoonstelling of voorstelling voor alle jaar trajecten

·     gastschrijver bij gevorderde cursisten

 

·     excursie naar literaire tentoonstelling of voorstelling voor alle jaar trajecten

·     gastschrijver bij gevorderde cursisten

·     excursie naar literaire tentoonstelling of voorstelling voor alle jaar trajecten

·     gastschrijver bij gevorderde cursisten

Integratie projecten

·     VAKsalon: presentatie schrijfweekend Walcheren i.s.m. Ateliers; leestekengedichten cursussen creatief schrijven i.s.m. Ateliers; voorlezen kinderverhalen en -gedichten uit Griekels en Gruikels; alle bezoekers krijgen een poëziepresentje van cursisten Creatief Schrijven

·     Open Dag: uitgave en presentatie boekje After Diner met tekst van schrijfwerkplaats en beeld van Ateliers-cursisten

·     VAKsalon en Open Dag: presentaties in tekst en voorlees / voordrachtmomenten. De cursisten krijgen in de cursus een les stem- en voordrachttraining

·     Uitgave van een boekje van teksten van een van de jaartrajecten. De samenstelling hiervan vormt een onderdeel van de cursus.

 

 

·     VAKsalon en Open Dag: presentaties in tekst en voorlees / voordrachtmomenten. De cursisten krijgen in de cursus een les stem- en voordrachttraining

·     Uitgave van een boekje van teksten van een van de jaartrajecten. De samenstelling hiervan vormt een onderdeel van de cursus.

 

 

·     VAKsalon en Open Dag: presentaties in tekst en voorlees / voordrachtmomenten. De cursisten krijgen in de cursus een les stem- en voordrachttraining

·     Uitgave van een boekje van teksten van een van de jaartrajecten. De samenstelling hiervan vormt een onderdeel van de cursus.

 

 

 



 

 

2002 – 2003

2003 – 2004

2004 - 2005

2005 – 2006

Nieuwe Media

 

·     inzet digitale technieken bij presentatie teksten

·     inzet digitale technieken bij presentatie teksten

·     inzet digitale technieken bij presentatie teksten

Trends

·     dagworskhop handboekdrukken

·     flitscursus columns schrijven

·     flitscursus n.t.b.

·     flitscursus n.t.b.

Samenspel en optreden

·     Presentatie van teksten en optreden met teksten bij: VAKsalon, Open Dag en diverse VAKprojecten

 

·     Presentatie van teksten en optreden met teksten bij: VAKsalon, Open Dag en diverse VAKprojecten ook voor vertelcursisten

·     Delftse Schrijfdag

·     Kerstconcert

·     Presentatie van teksten en optreden met teksten bij: VAKsalon, Open Dag en diverse VAKprojecten ook voor vertelcursisten

·     Delftse Schrijfdag

·     Kerstconcert

·     Presentatie van teksten en optreden met teksten bij: VAKsalon, Open Dag en diverse VAKprojecten ook voor vertelcursisten

·     Delftse Schrijfdag

 

 


 


B.10       Begrotingsmutaties inkomsten en uitgaven

 

Structureel

Par.

Uitgaven

Inkomsten

Resultaat

Begroting

Uitvoeren plaatsingsbeleid

5.1.1.

 

10.000

10.000

2005

Uitbreiden aanbod 55+

5.2.1.

5.600

6.600

1.000

2004

Uitbreiden aanbod 55+

5.2.1.

5.600

6.600

1.000

2005

Uitbreiden aanbod 55+

5.2.1.

5.600

6.600

1.000

2006

Commercieel dagprogramma.

5.2.3.

12.000

18.000

6.000

2004

Commercieel dagprogramma

5.2.3.

6.000

9.000

3.000

2005

Commercieel dagprogramma

5.2.3.

6.000

9.000

3.000

2006

Productiegroepen introduceren

5.3.1.

10.000

8.000

-2.000

2005

Promotie Delftpas

5.4.3.

3.500

 

-3.500

2004

Kortingsregelingen uitbreiden

5.4.3.

5.000

 

-5.000

2005

Webbeheerder aanstellen

5.5.1.

8.500

 

-8.500

2003

Sponsorproject uitvoeren

5.5.3.

 

10.000

10.000

2004

Scholing docenten

8.4.0.

30.000

 

-30.000

2004

Knelpunten ARBO

8.5.0.

5.000

 

-5.000

2003

Extra Inkomsten

 

 

20.000

20.000

2003

Incidenteel

 

 

 

 

 

Nieuwe media toepassingen

5.3.1.

25.000

5.000

-20.000

2004

Website verbeteren

5.5.1.

20.000

 

-20.000

2004

Scholing CWO leden

8.7.0.

5.000

 

-5.000

2003

Knelpunten ARBO

8.5.0.

20.000

 

-20.000

2004

 


 

 


B.11       Meerjarenbegroting

 

2003 basis

2.003

2004

2005

2006

 

uitgaven

Inkomsten

uitgaven

Inkomsten

uitgaven

Inkomsten

uitgaven

inkomsten

Uitgaven

inkomsten

Vrije Akademie Totaal

3.581.736

1.059.538

3.600.236

1.079.538

3.707.836

1.115.638

3.674.436

1.149.238

3.691.036

1.169.838

Mutattie t.o.v. 2003

 

-1.500

70.000

3.000

-1.000

Management & Staf

729.141

69.211

742.641

69.211

787.641

69.211

767.641

69.211

767.641

69.211

Personeel (incl facilitair)

600.588

 

614.088

 

639.088

 

639.088

 

639.088

 

Bedrijfskosten

128.553

 

128.553

 

148.553

 

128.553

 

128.553

 

Inkomsten

 

69.211

 

69.211

 

69.211

 

69.211

 

69.211

Huisvesting

330.771

82.088

335.771

82.088

355.771

82.088

335.771

82.088

335.771

82.088

Personeel (incl facilitair)

157.212

 

157.212

 

157.212

 

157.212

 

157.212

 

Bedrijfskosten

173.559

 

178.559

 

198.559

 

178.559

 

178.559

 

Inkomsten

 

82.088

 

82.088

 

82.088

 

82.088

 

82.088

Muziek Algemeen

178.024

 

178.024

 

178.024

 

178.024

 

178.024

 

Personeel (incl facilitair)

178.024

 

178.024

 

178.024

 

178.024

 

178.024

 

Bedrijfskosten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inkomsten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muziek Vocaal

139.869

39.761

139.869

40.761

139.869

40.261

146.719

48.361

146.719

48.361

Personeel (incl facilitair)

139.869

 

139.869

 

139.869

 

146.719

 

146.719

 

Bedrijfskosten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inkomsten

 

39.761

 

40.761

 

40.261

 

48.361

 

48.361

Muziek Instrumentaal

984.100

425.011

984.100

432.011

984.100

431.011

987.850

436.511

993.450

443.111

Personeel (incl facilitair)

959.696

 

959.696

 

959.696

 

963.446

 

969.046

 

Bedrijfskosten

24.404

 

24.404

 

24.404

 

24.404

 

24.404

 

Inkomsten

 

425.011

 

432.011

 

431.011

 

436.511

 

443.111

Atelier

283.099

177.522

283.099

180.522

288.699

186.622

288.699

187.622

288.699

187.622

Personeel (incl facilitair)

254.334

 

254.334

 

259.934

 

259.934

 

259.934

 

Bedrijfskosten

28.765

 

28.765

 

28.765

 

28.765

 

28.765

 

Inkomsten

 

177.522

 

180.522

 

186.622

 

187.622

 

187.622

 



 

 

2003 basis

2.003

2004

2005

2006

 

uitgaven

Inkomsten

uitgaven

Inkomsten

uitgaven

Inkomsten

uitgaven

inkomsten

Uitgaven

inkomsten

Dans

271.091

126.601

271.091

129.601

271.091

129.101

273.591

131.601

273.591

131.601

Personeel (incl facilitair)

255.661

 

255.661

 

255.661

 

258.161

 

258.161

 

Bedrijfskosten

15.430

 

15.430

 

15.430

 

15.430

 

15.430

 

Inkomsten

 

126.601

 

129.601

 

129.101

 

131.601

 

131.601

Literatuur

33.017

12.826

33.017

12.826

33.017

12.326

33.017

12.326

33.017

12.326

Personeel (incl facilitair)

26.117

 

26.117

 

26.117

 

26.117

 

26.117

 

Bedrijfskosten

6.900

 

6.900

 

6.900

 

6.900

 

6.900

 

Inkomsten

 

12.826

 

12.826

 

12.326

 

12.326

 

12.326

Theater

178.317

44.534

178.317

45.534

178.317

45.034

180.817

47.534

180.817

47.534

Personeel (incl facilitair)

167.312

 

167.312

 

167.312

 

169.812

 

169.812

 

Bedrijfskosten

11.005

 

11.005

 

11.005

 

11.005

 

11.005

 

Inkomsten

 

44.534

 

45.534

 

45.034

 

47.534

 

47.534

Combinatie

38.340

 

38.340

5.000

50.340

33.000

56.340

42.000

62.340

51.000

Personeel (incl facilitair)

 

 

 

 

12.000

 

18.000

 

24.000

 

Bedrijfskosten

38.340

 

38.340

 

38.340

 

38.340

 

38.340

 

Inkomsten

 

 

 

5.000

 

33.000

 

42.000

 

51.000

KE Algemeen

358.049

76.745

358.049

76.745

358.049

76.745

358.049

76.745

358.049

76.745

Personeel (incl facilitair)

246.275

 

246.275

 

246.275

 

246.275

 

246.275

 

Bedrijfskosten

111.774

 

111.774

 

111.774

 

111.774

 

111.774

 

Inkomsten

 

76.745

 

76.745

 

76.745

 

76.745

 

76.745

Beiaardiers

57.918

5.239

57.918

5.239

57.918

5.239

57.918

5.239

57.918

5.239

Personeel (incl facilitair)

56.213

 

56.213

 

56.213

 

56.213

 

56.213

 

Bedrijfskosten

1.705

 

1.705

 

1.705

 

1.705

 

1.705

 

Inkomsten

 

5.239

 

5.239

 

5.239

 

5.239

 

5.239

Nieuwe Media

 

 

 

 

25.000

5.000

10.000

10.000

15.000

15.000

Personeel (incl facilitair)

 

 

 

 

5.000

 

10.000

 

15.000

 

Bedrijfskosten

 

 

 

 

20.000

 

 

 

 

 

Inkomsten

 

 

 

 

 

5.000

 

10.000

 

15.000

 

 

 



B.12       Overzicht activiteiten en doelstellingen

Planningsoverzicht doelstellingen en activiteiten ondernemingsplan

Par.

Omschrijving

Besluivorming

Budget

2003

 

2004

 

2005

 

2006

 

5.1.1

Inzichtelijk maken wachtlijst

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.1.1

Ontwikkelen plaatsingsbeleid

Afzonderlijk

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.1.1

Terugbrengen wachtlijst

Ondernemingsplan

extra inkomsten

 

 

 

 

 

 

 

 

5.1.2

Capaciteit KE op orde

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.1.2

Doorbelasten overhead projecten

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.1.2.

Continueren cultuuraanbod Brede School

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.1.2.

Finaniering uitbreiding aanbod Brede School

Ondernemingsplan

extra uitgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

5.1.2.

Participeren integratieproject Brede School en VSD

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2.1

Doelgroeponderzoek 55 +

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2.1

Aanbod voor 55 + uitbreiden

Ondernemingsplan

extra inkomsten

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2.2

Koppeling Brede schoolprogramma

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2.2

Deskundigheidstraining leerkrachten

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2.2

Ontwikkelen kunst & cultuurprofilering

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2.2

Onderzoek aanbod kunstvakmodules

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2.2

Bemiddelen lokale aanbieders - VMBO

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2.2

CKV mogelijkheden op internet

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2.2

Bemiddelen ROC nieuwkomers

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2.3

Pilot commercieel dagprogramma

Ondernemingsplan

extra inkomsten

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2.3

Uitbreiden commercieel dagprogramma

Ondernemingsplan

extra inkomsten

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2.4

Coaching kunst- en cultuuraanbieders

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2.4

Aanbod ontwikkelen buurthuis Tanthof

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2.4

Programmeren aanbod Tanthof

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2.4

Onderzoek Brede Schoollocaties

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2.4

Onderzoek buurthuis Poptahof

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2.4

Onderzoek wijkaccomodatie Harnaschpolder

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.3.1

Progammeren multiproject

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.3.1

Verdubbelen multidisciplinair aanbod

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.3.1

Receptieve en reflectieve elementen in leerplan

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.3.1

Iedere cursist optreed- of presentatiemogelijkheid

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.3.1

Onderzoek naar programmering aanbod Nieuwe Media

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 



 

Planningsoverzicht doelstellingen en activiteiten ondernemingsplan

Par.

Omschrijving

Besluivorming

Budget

2003

 

2004

 

2005

 

2006

 

5.3.1

Proefproject nieuwe media

Ondernemingsplan

extra uitgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

5.3.1

Programmeren nieuwe media aanbod/toepassing

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.3.1

Trendwatchsessie

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.3.1

Ontwikkelen productiegroepen

Ondernemingsplan

extra uitgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

5.3.2

Ontwikkelen "cultuurmenu"

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.3.2

Nieuwe media toepassen in kunstmenu

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.4.1

Communicatieplan prijsbeleving

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.4.2

Normering berekening cursusprijzen

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.4.2

Uniformeren cursusprijzen

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.4.3

Verbeteren promotie Delftpas

Ondernemingsplan

minder inkomsten

 

 

 

 

 

 

 

 

5.4.3

Wijzigingsvoorstel kortingsregelingen

Afzonderlijk

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.4.3

Invoeren nieuwe kortingsregeling

Ondernemingsplan

minder inkomsten

 

 

 

 

 

 

 

 

5.5.1

Aanstellen webbeheerder

Ondernemingsplan

extra uitgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

5.5.1

Optimaliseren website

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.5.1

Klantonderzoek gebruik internet, E-mail, SMS

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.5.1

Uitbreiden mogelijkheden website

Ondernemingsplan

extra uitgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

5.5.2

Evalueren informatie- en promotiedragers

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.5.3

Ontwikkelen sponsorproject

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.5.3

Uitvoeren sponsorproject

Ondernemingsplan

extra inkomsten

 

 

 

 

 

 

 

 

5.6

Haalbaarheidsonderzoek herhuisvesting

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.6

Informeren cursisten parkeervoorzieningen

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.6

Aanvragen verkeersvoorzieningen bezoekers

Afzonderlijk

extra uitgaven (pm)

 

 

 

 

 

 

 

 

5.6

Uitvoeren verkeersvoorzieningen bezoekers

Afzonderlijk

extra uitgaven (pm)

 

 

 

 

 

 

 

 

5.6

Sanitaire voorzieningen en schoonmaak verbeteren

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

5.6

Orde en netheid lokalen verbeteren

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

6.1

Vast stellen meerjarenbudget

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

6.1

Invoeren bedrijfsreserve

Postionering

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

6.2

Financiele dekking extra uitgaven

Ondernemingsplan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.3

Vaststellen prestatie-indicatoren

Postionering

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

6.3

Inhoudelijk jaarverslag

Postionering

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 



 

Planningsoverzicht doelstellingen en activiteiten ondernemingsplan

Par.

Omschrijving

Besluivorming

Budget

2003

 

2004

 

2005

 

2006

 

6.4

Begroting detailleren op gewenst niveau

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

6.4

(Interne) projectenadministratie opzetten

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

6.4

Inzichtelijk maken taakurenbudget

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

6.4

Budgettering (incl. personeelskosten) op afdelingsniveau

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

7.1

Prestaties klantenevaluatie op onderdelen verbeteren

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

7.2

Beschrijving werkprocessen

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

7.2

Werkprocessen meten op prestatie indicatoren

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

7.3

Proceduren klachtenregistratie aanpassen

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

7.3

Klachtenproceduren opnemen in algemene bepalingen

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

8.1

Positionering VAK in gemeentelijke organisatie

Postionering

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

8.2

Realiseren maatwerk in dienstverleningsafspraken

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

8.3

Aanpassen formatieplan naar werkelijk functieniveau

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

8.4

Scholingsplan docenten

Ondernemingsplan

extra uitgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

8.5

Knelpunten uit risico inventarisatie ARBO oplossen

Ondernemingsplan

extra uitgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

8.5

Werkbelevingsenquete docenten

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

8.6

Ontwikkelen LBP beleid docenten

Afzonderlijk

extra uitgaven (pm)

 

 

 

 

 

 

 

 

8.7

Training en coaching CWO leden

Ondernemingsplan

extra uitgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

8.7

Onderzoek overgang naar OC cultuurbeheer

Postionering

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

8.7

Nieuwe vorm van medezeggenschap gerealiseerd

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

9.1

Samenwerkingsverband muziekscholen

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

9.1

Evaluatie samenwerking "Kunst en Werk"

Ondernemingsplan

neutraal

 

 

 

 

 

 

 

 

9.2

Regionale samenwerking randgemeenten

Ondernemingsplan

neutraal