Nota

 

Datum

6-11-2002

Ons Kenmerk

02/033442

Opsteller

Julia Lebeau-Goorden

Bijlagen

2        

Onderwerp

Productafspraken brede welzijnsorganisatie 2003

 

 


Geacht college,

 

Bij deze bieden wij u de Productafspraken 2003 aan, zoals voorbereid in ambtelijk overleg tussen gemeente Delft en de stichting Breed Welzijn Delft.

 

De aanpak is geweest om op basis van het collegeprogramma 2002- 2006, de nota Knopen in de Wijken en de voorwaarden die door het college bij de behandeling van het productenboek 2002 aan het productenboek 2003 zijn gesteld, vragen, beoogde doelen en resultaten aan het management van de BWD voor te leggen. De onderhandelingen zijn gevoerd door een ambtelijke delegatie Leefbaarheid / Welzijn.

 

De daaruit voortgevloeide afspraken zijn in bijgaande productenboek 2003 opgenomen.

De nadruk heeft gelegen op het agogische werk (sociaal cultureel werk, opbouwwerk, jeugd- en jongerenwerk) en het organisatorische en beheers-werk.

Deze onderwerpen hebben de meeste aandacht gevraagd en zijn dan ook het meest uitgebreid in de nota opgenomen.

Daarnaast zijn afspraken gemaakt over samenhangen in producten.

 

De onderhandelingen hebben zich met name gericht op de input: het in beeld brengen van de personele capaciteit en de gevolgen daarvan voor de omvang van de te realiseren producten.

Afspraken over de output (het opnemen van de aantallen producten, meetbaarheid van de resultaten) zijn heden nog slechts beperkt mogelijk gebleken. In 2003 wordt een verdere vertaalslag gemaakt ter voorbereiding van het productenboek 2004.

 

In het productenboek zijn haast alle onderwerpen opgenomen, waarvoor in 2003 een subsidierelatie bestaat tussen gemeente en BWD. Een aantal projecten is niet opgenomen, omdat evaluaties en besluitvorming over de voortgang van recent gestarte projecten nog moeten plaatsvinden.

 

Om de gemaakte productafspraken te bewaken vindt maandelijks ambtelijk voortgangsoverleg plaats tussen de gemeentelijke delegatie en de BWD. Alle onderwerpen die op grond van de productafspraken 2003 tenminste aan de orde komen, staan hieronder op pagina 2 en 3 vermeld.

Ook aanvullende afspraken met de BWD die in de loop van 2003 nodig blijken te zijn op grond van nieuwe vragen en/of calamiteiten worden aan deze delegatie gemeld en vandaaruit gecoördineerd.

 

In juni 2003 wordt het eerste halfjaar geëvalueerd op bereikte resultaten en knelpunten in de beleidsuitvoering. Zonodig vindt bijstelling plaats in de richting van de productafspraken 2004.

 

De gemeentelijke delegatie neemt tevens de taak op zich de productafspraken 2004 intern te coördineren en de onderhandelingen met de BWD te voeren.

In maart 2003 wordt een eerste aanzet gemaakt voor het productenboek 2004. Daarbij zal met name geïnvesteerd worden in de aantallen producten, de meetbaarheid van de resultaten, de in te zetten meetinstrumenten en de kostprijs per productgroep.

 

De financiering van de Productafspraken 2003 bestaat uit het “basisbudget” en diverse andere budgetten. Een overzicht van de bedragen en de aangewende budgetten vindt u in de bijlage op pagina 22 en 23.

 

De afspraken op een rij:

·         Met het oog op de realisatie van een brede welzijnsorganisatie levert de BWD samen met de Stichting Ouderenwerk Delft aan het einde van het 1e kwartaal 2003 een plan van aanpak voor samenwerkingsprojecten.

·         De BWD doet een voorstel voor de wijze waarop zij de door de gemeente gewenste positie van de buurthuisbesturen in haar organisatie inpast.

·         De BWD rekent de inhoudelijke afspraken financieel door en de resultaten daarvan worden in het ambtelijke overleg ingebracht. De uitkomsten vormen de input voor het onderzoek naar de haalbaarheid van capaciteitsuitbreiding in 2003. Tevens vormen deze gegevens de basis voor de berekening van de kostprijs per product.

·         De BWD brengt de capaciteitsverdeling van het wijkgebonden sociaal cultureel werk en het accommodatiegebonden organisatorisch werk verder in lijn met de gewenste formatie op basis van Knopen in de Wijken en van in 2001 gemaakte afspraken over organisatorisch werk.

·         De BWD werkt mee aan de realisatie en openstelling van de wijkservicepunten.

·         De BWD zet 8 uur jongerenwerk van Hof van Delft specifiek in voor het scholierencafé.

·         De BWD stemt haar activiteiten op wijkniveau af met het Brede Schoolprogramma voorzover doelgroepen en wijken dezelfde zijn.

·         De BWD neemt de ondersteuning en ontwikkeling van jongeren-participatie op in het reguliere aanbod.

·         Jongerenopbouwwerkers vervullen de signaleringsfunctie in het jeugd- en jongerenwerk.

·         De BWD zet 24 uur per week jongerenopbouwwerk in voor de sluitende aanpak (RMC).

·         De BWD zet nadrukkelijk in op het ondersteunen van wijkbewoners bij het wijkaanpakproces.

·         Voor het einde van het 1e kwartaal 2003 stelt de BWD in samenwerking met het project Oudkomers, het project Dàruit en het vrouwenopbouwwerk een stappenplan op om te komen tot een samenhangende aanpak van sociaal isolement, integratie en participatie.

 

Gedurende 2003 vinden ambtelijke voortgangsoverleggen plaats waar in elk geval aan de orde komen:

·         Vragen uit de wijken in relatie tot het bereik van de geleverde producten en de gaten in de beleidsuitvoering.

·         De financiële doorberekening van de productafspraken 2003 en de resultaten daarvan met het oog op de capaciteitsuitbreiding sociaal cultureel werk in 2003.

·         De personele capaciteitsverdeling op wijk- en stedelijk niveau in relatie tot Knopen in de Wijken en de vragen uit de wijken.

·         De personele inzet met het oog op de realisatie van jongerencentra en jongerenruimten.

·         De relatie van het stedelijk werk met het accommodatiegebonden en het wijkgerichte werk in het kader van een kwalitatief goed integraal jeugdbeleid.

·         Een effectief aanbod voor accentgroepen in het jeugd- en jongerenwerk in relatie tot groepsculturen en ontwikkelingskenmerken.

·         De voortgang van een samenhangend jaarprogramma van activiteiten in het jeugd- en jongerenwerk. De BWD brengt registratiegegevens in van aantallen deelnemers en het aandeel accentgroepen hierin.

·         Ontwikkelen van verschillende scenario’s voor de beïnvloeding door de BWD van de openstellingstijden van jongerencentra en jongerenruimten in relatie tot diverse organisatiestructuren (centra die onder de bevoegdheid van de BWD vallen en zelfstandig opererende besturen van wijk- en jongerencentra).

·         De relatie van het jeugd- en jongerenwerk van de BWD met de jeugdgezondheidsteams is onderwerp van bespreking over het integraal jeugdbeleid.

·         De sturing van de beheerscapaciteit en de gemeentelijke / landelijke regels over de mate van zelfstandig functioneren van beheerders met een I/D- en WIW-verband.

·         De versterking van de begeleiding op de werkvloer van I/D-ers en WIW-ers.

·         De aanpak van toezicht bij het stedelijke skatepark. Over de korte en lange termijnaanpak zijn onderhandelingen tussen gemeente en BWD gaande.

·         De aard en mate van de ondersteuningsbehoefte van bewoners in relatie tot de professionele inzet van het wijkopbouwwerk in het wijkaanpakproces op basis van verschillen per wijk (organisatiegraad en/of competentie van de bewoners, de mate van sociale problematiek en sociale cohesie).

 

 

Aan u wordt voorgesteld accoord te gaan met;

1.       De afspraken.zoals vermeld in de bijlage.

2.       De financiële dekking zoals vermeld in de bijlage.

 

 

Hoogachtend,

 

Julia Lebeau-Goorden

Beleidsmedewerker Wezlijn