Voorstel:

Een standpunt te bepalen met betrekking tot de verplaatsing van de Nieuwe Sint Jansbrug naar de locatie over het Achterom in het verlengde van de Breestraat.

 

Ter overweging:

 

Voorgeschiedenis

De Delftse Studentenvereniging Sint Jansbrug heeft bij de viering van een lustrum in 1998 een brug gebouwd over de Oude Delft tegenover hun sociëteitsgebouw. De studentenvereniging beoogde ondermeer met de brug de relatie te verbeelden tussen enerzijds oude en nieuwe technieken en anderzijds de historische verbondenheid van de Technische Universiteit (en haar studentensociëteiten) met de burgers van (Kennis)stad Delft. 

 

De gemeente heeft na de lustrumviering hun brug als geschenk aanvaard.  Overeenkomstig de wens van de schenker is bij het zoeken van een definitieve plek voor de brug, voor burgemeester en wethouders plaatsing in de historische binnenstad uitgangspunt gebleven. De aanvankelijke keuze viel op het Oosteinde in het verlengde van de Gasthuislaan. De vrijstellingsprocedure voor de bouwvergunning bleek toen echter niet haalbaar.

 

Huidige plek

Het is uiteraard nooit de bedoeling geweest de brug te laten liggen op de huidige plek. De bewoners van de Oude Delft dringen er reeds geruime tijd op aan om de brug definitief te verwijderen. Zie in dit verband ook de als bijlage bij deze notitie gevoegde brief aan de heer mr. Drok, optredend namens de Bewonersvereniging Grachtengebied Zuid. Via deze brief wordt op de bewonersvereniging een beroep gedaan omtrent de aanwezigheid van de brug nog enig geduld te oefenen in afwachting van de afronding van de inmiddels lopende procedure voor een bouwvergunning voor een definitieve plek.

 

Nieuwe plek

Het is ons voornemen om de brug te plaatsen in het verlengde van de Breestraat over het Achterom om te dienen als een enigszins kortere voetgangersroute tussen deze straat en het (thans nog in ontwikkeling zijnde) Zuidpoortgebied. Hiermee wordt tevens tegemoet gekomen aan de wens van de Winkeliersvereniging Breestraat om die straat zo goed mogelijk te betrekken bij het nieuwe winkelgebied. In het nieuwe bestemmingsplan voor de binnenstad van oktober 2002 is de mogelijkheid voor een brug opgenomen. Hierover zijn in de vaststellings- en goedkeuringsprocedure van het bestemmingsplan geen zienswijzen cq bedenkingen ingediend.

 

Procedure voor bouwvergunning

Zoals gemeld hebben wij de procedure voor bouwvergunning voor de brug over het Achterom inmiddels op gang gebracht. Dit nadat een primaire positieve beoordeling door de commissie voor welstand en monumenten daartoe mede aanleiding bood; definitieve beoordeling van de bouwaanvraag door die commissie vindt plaats binnen de bouwvergunningsprocedure. Van de aanvraag om bouwvergunning is op de gebruikelijke wijze melding gemaakt in de Stadskrant van 31 augustus jl. Tevens is daar in die editie aandacht op gevestigd met een redactioneel artikel inclusief foto’s.

 

Ontvangen reacties pro en contra

Van de in dat artikel aangegeven mogelijkheid om opvattingen aan het gemeentebestuur kenbaar te maken (in dit geval informele inspraak) over de bouwaanvraag is gebruik gemaakt. In bijlage 1 treft u een overzicht aan van de ontvangen reacties, alsmede een inhoudelijke samenvatting daarvan. Gemakshalve verwijzen wij u naar de bijlage.

Voor alle duidelijkheid merken wij op dat de reacties tegen de Nieuwe Sint Jansbrug over het Achterom zich zowel tegen de welstandsaspecten als tegen de noodzaak van een brugverbinding op die plek richten.

Voor de lopende bouwaanvraagprocedure zijn de eerstgenoemde aspecten relevant. De laatstgenoemde aspecten staan echter niet meer ter discussie omdat die reeds zijn afgewogen bij de besluitvorming over het nieuwe bestemmingsplan Binnenstad.

 

Eventuele (tijdelijke) opslag

Tenslotte wijzen wij er op dat in de brief via mr. Drok aan de Bewonersvereniging Grachtengebied Zuid tevens is bericht dat de brug over de Oude Delft direct wordt verwijderd als geconstateerd zal moeten worden dat een onherroepelijke bouwvergunning voor het Achterom niet haalbaar is. Een alternatief voor een definitieve plek is lastig. Als dat niet lukt zullen we moeten voorzien in een plek voor tijdelijke opslag met alle daaraan verbonden kosten.

 

Knus

Knus in de Delftse Hout heeft belangstelling getoond voor het leggen van de brug over het water aldaar. Deze variant is tot heden niet in overweging genomen. De afwegingsfactoren die daar spelen zijn onder andere: eventueel overname eigendom brug, betrokken grond/watereigendom gemeente, kosten voor extra voorzieningen (water is ter plaatse breder dan lengte brug), toetsing bestemmingsplan, etc.


BIJLAGE 1

 

 

Nieuwe St. Jansbrug naar Achterom

 

 

A. Van de volgende personen zijn reacties tegen ontvangen:

      1. lijst met 68 handtekeningen van bewoners Achterom (a t/m e)

      2. de heer D.Zeelenberg, Achterom 14 (f t/m g)

      3. de heer Van Bruggen, Achterom 74 ( deels idem + h en i)

 

aard bezwaren:

  1. brug detoneert volledig bij karakter gracht Achterom
  2. idem t.o.v. de naastliggende Gasthuisbrug uit 1575
  3. detonatie i.v.m. vorm, kleurgebruik, materiaal en afmetingen
  4. logistiek van weinig nut en onlogisch naast brug die 20 m. verderop ligt
  5. passendheid bij theater slechts vol te houden vanuit het ene gezichtspunt aan het einde van de Breestraat.
  6. architectonisch misbaksel, niet passend in een beschermd stadsgezicht
  7. onzinnig t.o.v. een 25 m. verder liggende brug
  8. onder b. tevens Pontenbrug te noemen
  9. authentieke leuning Gasthuisbrug niet slopen

 

suggesties bewoners Achterom:

       -noodbrug bij vernieuwing andere bruggen

       -permanente ligging in moderne omgeving

 

 

B. Van de volgende personen, organisaties zijn reacties voor ontvangen:

      4. de heer Van der Wees, Oude Delft 44 (zie j.)

      5. Belangenvereniging Zuidpoort  Delft (zie k t/m o)

      6. Winkeliersvereniging “Breestraat e.o.” (zie p)

 

aard reacties:

  1. moderne brug komt op beoogde plek goed tot uiting
  2. hebben zich eerder ingespannen voor deze brug op die plek
  3. korte verbinding nieuwe winkels, theater, bibliotheek, bioscopen
  4. verbetering verkeersveiligheid voetgangers op beide hoeken Breestraat en Zuiderstraat met Brab.Turfmarkt
  5. vormgeving brug sluit aan op gebogen daklijn van het nabij gelegen en vanaf Breestraat/Achterom en Brab.Turfmarkt zichtbare theater
  6. verantwoorde aansluiting eigentijdse architectuur Zuidpoortgebied met historische binnenstad
  7. goed plan dat leidt tot verbetering van veiligheid en bereikbaarheid

 

 

C. Andere relevante gegevens:

 

-Kosten werkzaamheden bij Achterom: ca. € 10.000,=

-Kosten transport naar definitieve plek of plek voor tijdelijke opslag: ten 

 minste € 5000,=

-Kosten betere begaanbaarheid (binnen architectuur passende leuning): pm

-Kosten tijdelijke opslag (eventueel huren terreingedeelte): pm

 

-Procedure aanvraag bouwvergunning:

  . bouwaanvraag ingediend (reeds gedaan, zie Stadskrant 31 aug 03)

  . interne behandeling/toetsing Komplan “76 en bp Binnenstad

     (ivm beroepen en verzoeken voorlopige voorzieningen bij RvS mbt bp Binnenstad 

       noodzaak bezien voor anticipatieprocedure)

  . advies commissie voor welstand en monumenten

  . beslissing omtrent verlening bouwvergunning

  . eventuele procedures n.a.v. bezwaren tegen die beslissing

  . onherroepelijkheid


BIJLAGE 2

(Brief van 15-08-03 aan de heer mr. E.D.Drok, Oude Delft 58, Delft.)

 

 

Geachte heer,

 

Het behoeft geen betoog dat wij met u en uw cliënte van mening zijn dat de termijn voor tijdelijkheid van de brug over de Oude Delft meer dan ruimschoots is overschreden. Zoals u zelf in uw brief aanhaalt hebben wij dat reeds met zoveel woorden toegegeven in de Startnota voor het bestemmingsplan Binnenstad.

 

De Studentensociëteit van wie de brug destijds als geschenk door de gemeente is aanvaard beoogde ondermeer met de brug de relatie te verbeelden tussen enerzijds oude en nieuwe technieken en anderzijds de historische verbondenheid van de Technische Universiteit (en haar studentensociëteiten) met de burgers van (Kennis)stad Delft. Om die reden drongen zij er bij hun gift op aan de brug een definitieve plek in de historische kern te geven.

 

De aanvankelijke keuze van het gemeentebestuur voor een definitieve plek viel op het Oosteinde. De vrijstellingsprocedure voor de bouwvergunning bleek echter niet haalbaar.

Een definitieve plek voor de brug in de historische kern is wel uitgangspunt voor ons gebleven. Ons voornemen is nu om de brug te plaatsen in het verlengde van de Breestraat over het Achterom voor een enigszins kortere voetgangersroute tussen de Zuidpoort en deze (winkel)straat.

 

Wij hebben er eerder voor gekozen om niet opnieuw een afzonderlijke vrijstellingsprocedure voor een brug op die plek te volgen maar in de mogelijkheid ertoe te voorzien in het bestemmingsplan Binnenstad. Inmiddels hebben wij een bouwvergunning voor de Nieuwe Sint Jansbrug

op die locatie ingediend. Wij zijn van mening dat deze brug op die plaats acceptabel is, doch wij kunnen momenteel niet vooruitlopen op de onherroepelijkheid van de bouwvergunning daarvoor cq de daarmee precies gemoeide termijn. Zeker is echter wel dat daarvan thans op afzienbare termijn sprake is. 

 

Vanwege de aan het transport en opslag van de brug verbonden aanzienlijke kosten vinden wij het niet verantwoord de brug vooruitlopende op de nu ingezette bouwvergunningsprocedure voor haar beoogde definitieve plek, te verwijderen en daarna weer naar haar definitieve plek te brengen. Weliswaar hebben uw cliënte en bewoners van de Oude Delft al heel lang begrip opgebracht voor de aanwezigheid van de brug, hetgeen wij op prijs hebben gesteld. Wij verzoeken hen echter nog even geduld op te brengen. Zou onverhoopt de gevraagde bouwvergunning voor het Achterom geen onherroepelijkheid verkrijgen dan zal met het constateren daarvan tevens direct besloten worden de brug over de Oude Delft te verwijderen. 

 

Wij vertrouwen er op dat uw cliënte deze brief tevens zal beschouwen als een antwoord op haar aan ons gerichte brief van 19 februari 2003. Afzonderlijke beantwoording van de brief is als gevolg van prioriteiten o.a. rond de procedure van het bestemmingsplan Binnenstad en vervolgens ziekte van de behandelend ambtenaar tot onze spijt achterwege gebleven. Mevrouw de Jong-Westenberg, lid van de vereniging van uw cliënte zullen wij separaat met een kopie van deze brief informeren naar aanleiding van haar eerdere brieven over deze kwestie.

 

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van Delft.