Stuk 2 I                                                                                   Delft, 14 januari 2002.

02/035335

 

Onderwerp:       Uitvoering Meerjaren Marketingplan Toerisme Delft

 

 

Aan de Gemeenteraad.

 

Geachte dames en heren,

 

Samenvatting

 

In de afgelopen maanden is het Meerjaren Marketingplan Toerisme Delft 2000 t/m 2003 (MMT) geëvalueerd door een extern onderzoeksbureau. Uit deze evaluatie is gebleken dat, ondanks de in 1999 gemaakte voor de hand liggende keuze door de gemeenteraad, het MMT inefficiënt, ineffectief en ondoorzichtig functioneert en dat de belanghebbenden ontevreden zijn. Er is onvoldoende zicht op de resultaten van het MMT en er is nog steeds sprake van versnippering van initiatieven in toeristische promotie. Met name de VVV Delft wordt door betrokkenen als een probleem gezien. Uit de evaluatie blijkt dat de gemeente de toeristische promotie en het gastheerschap het meest efficiënt en effectief centraal vanuit een nieuwe professionele organisatie kan laten uitvoeren. Bij voorkeur staat deze organisatie los van, maar wel dichtbij, de gemeentelijke organisatie.

 

De doelstelling van de nieuwe organisatie (werktitel: Delft Marketing) is het verhogen van de toeristische bestedingen in Delft. In onze voorlopige opzet krijgt Delft Marketing de volgende (sub)doelstellingen:

-          verhogen aantal toeristische bezoeken;

-          verbeteren toeristisch product;

-          verhogen uitgaven toeristen;

-          verlengen verblijfsduur toeristen;

-          verbeteren service aan toeristen (verhogen gastvrijheid);

-          verbeteren samenwerking tussen toeristische ondernemers (en overheid);

-          verbeteren communicatie tussen ‘toeristische ondernemers’ en overheid;

-          verhogen draagvlak voor toeristisch beleid onder belanghebbenden.

 

Bij deze (sub)doelstellingen hoort het volgende takenpakket:

-          intermediair en regie in toeristische promotie. Aanspreekpunt voor ondernemers en andere partijen met ideeën en plannen;

-          verhogen van aantal bezoekers uit Nederland door promotieacties;

-          verhogen van aantal bezoekers uit buitenland door promotieacties;

-          ontwikkelen en uitvoeren van een marketingstrategie;

-          ontwikkelen en uitvoeren van een promotiestrategie;

-          label management: ontwerp en beheer centraal en dominant toeristisch label Delft,

-          productontwikkeling en samenstelling van producten en arrangementen met ondernemers;

-          beleidsadvisering aan gemeente Delft over versterking product Delft en verbetering toeristische infrastructuur;

-          stimulering en facilitering evenementen als onderdeel van productontwikkeling;

-          bundelen versplinterde samenwerkingsverbanden (als st. Hartje Delft, etc.);

-          het gastheerschap voor toeristen;

-          ontwikkelen van informatievoorziening en dienstverlening voor toeristen en potentiële toeristen waarbij de mogelijkheden van nieuwe media, zoals internet, benut worden.

 

Delft Marketing moet per 1 januari 2004 opgericht zijn. In de periode tot 2004 zal een kwartiermaker in dienst van de gemeente het businessplan verder uitwerken. Tot 1 juni 2003 zal een medewerker van het vakteam CKE de rol van kwartiermaker vervullen. Vanaf 1 juni 2003 tot 1 januari 2004 zal de toekomstige directeur van Delft Marketing de functie van de kwartiermaker overnemen.

 

Met de Zomernota 2004 krijgt u het businessplan Delft Marketing van ons aangeboden. In het businessplan zal een begroting met dekkingsvoorstel opgenomen worden. De indicatieve begroting heeft nu nog een dekkingsgat van bijna € 299.000. Dit gat zal vooral vanuit 3e geldstromen ingevuld moeten worden.

 

In 2003 mag de toeristische promotie niet stilvallen. Daarom wordt, ondanks de uitkomsten van de evaluatie, een gedeelte van de oude constructie nog een jaar gehandhaafd. Contractuele verplichtingen spelen hierin een belangrijke rol. Het vakteam CKE zal in 2003 wel de regie naar zich toetrekken. In de oude constructie lag deze rol bij het Zuid Hollands Bureau voor Toerisme (ZHBT). Dit heeft geen financiële consequenties. Door het nakende faillissement van de VVV zal het vakteam CKE op korte termijn een oplossing moeten vinden voor het wegvallen van de MMT functie Informatie & Gastheerschap die door de VVV werd ingevuld.

 

Inleiding

 

In 1999 heeft de gemeente Delft het Meerjaren Marketing Plan Toerisme Delft (MMT) laten opstellen door het externe bureau Marktplan Adviesgroep. Het MMT is ingesteld omdat bleek dat de toeristische concurrenten van Delft zich steeds sterker manifesteerden en de promotionele aanwezigheid van Delft steeds verder afnam. Het MMT is als middel ingezet om het tij te keren. Conform de aanbevelingen van het adviesbureau hebben we in 2000 een uitvoeringsorganisatie ingesteld. Het Zuid Hollands Bureau voor Toerisme (ZHBT) werd verantwoordelijk voor de regiefunctie (sturing, budgetbeheer en coördinatie) en de binnenland promotie en de Stichting Promotie Den Haag (SPDH) voor de buitenland promotie. De VVV is verantwoordelijk gesteld voor het zogenoemde gastheerschap in de stad. Deze drie partijen vormen tezamen de MMT-partners. De Gemeenteraad heeft op 29 juni 2000 formeel besloten akkoord te gaan met de uitvoeringsovereenkomsten en subsidierelaties tussen gemeente Delft enerzijds en de VVV Delft, het ZHBT en SPDH anderzijds. De contracten lopen van 1 januari 2001 tot en met 31 december 2004. In de contracten is voorzien in een opzegtermijn van 6 maanden. De MMT-partners hebben van ons op jaarbasis een budget toegewezen gekregen om de genoemde activiteiten uit te voeren en om hun activiteiten onderling op elkaar af te stemmen.

 

Eind augustus 2002 heeft het vakteam Cultuur, kennis en economie aan een onderzoeksbureau de opdracht gegeven in samenwerking met de MMT partners en andere belanghebbenden een tussentijdse evaluatie uit te voeren. De uitvoering van deze evaluatie was onderdeel van de besluitvorming in 2000. De rapportage “Evaluatie Meerjaren Marketingplan Toerisme Delft” is bijgevoegd bij deze notitie. De partners en belanghebbenden (bezienswaardigheden en attracties, horeca en winkeliers) hebben zelf geëvalueerd en het onderzoeksbureau heeft dit proces begeleid. Uit de zelfevaluatie blijkt dat het huidige MMT niet functioneert en dat er weinig draagvlak bestaat - onder zowel de MMT partners als onder de belanghebbenden - voor een continuering van de huidige opzet. Er blijkt in Delft nog steeds sprake te zijn van versnippering van promotionele activiteiten en productontwikkeling, alhoewel de situatie volgens de meeste betrokkenen is verbeterd ten opzichte van twee jaar geleden.

 

In deze notitie gaan we allereerst in op de ‘Uitkomsten evaluatie’ die de aanleiding van deze notitie zijn. Daarna geven we in de paragraaf Economisch belang toerisme Delft aan wat het belang van dit onderwerp is. Nadat aanleiding en belang duidelijk zijn, geven we een schets van de toekomstige organisatie: Delft Marketing. Vervolgens gaan we in op de vragen: hoe realiseren we Delft Marketing? En wat doen we in het overbruggingsjaar 2003?

Uitkomsten Evaluatie

Onderstaand wordt een kort overzicht gegeven van de belangrijkste waarnemingen en conclusies die uit de evaluatie naar voren zijn gekomen. Graag verwijzen wij u naar de bijlage voor de volledige versie van het de evaluatie, inclusief de verslagen van de in dat kader gehouden workshops.

-             Delft is (in potentie) een toeristische topattractie in Nederland. Daar zijn alle betrokkenen het over eens.

-             Alle betrokkenen zijn het er over eens dat Delft hard toe was aan een professionele aanpak van de toeristische promotie. Daarbij overheerst het beeld: het idee is goed, maar de uitvoering kan / moet veel beter.

-             Het MMT-plan is in de ogen van de MMT-partners geen marketingplan maar een vaag uitgewerkt organisatieplan. Het beschikbare budget wordt door de MMT-partners als te mager gezien. De partners vinden dat zij onvoldoende betrokken geweest zijn bij de opstelling van het plan.

-             De  MMT-partners missen een duidelijke, gedeelde visie op de wijze waarop Delft toeristisch het best in de markt gezet kan worden. Ze zijn het er wel over eens dat de bestaande doelgroepsegmentering uit het MMT-plan te weinig houvast biedt.

-             De constructie van de MMT-organisatie is niet werkbaar gebleken. Het heeft aan centrale regie en sturing ontbroken. Er is sprake van onduidelijke taken en verantwoordelijkheden en hieruit volgend onderlinge afstemmingsproblemen die als gevolg van het gebrekkig uitvoeren van de regiefunctie niet zijn opgelost. Dit heeft geleid tot inefficiënte samenwerking en miscommunicatie. Er is al met al nog steeds geen sprake van een centrale aanpak (of label /smoel’) in de promotie van Delft.

-             Het primaire belang van het ZHBT, de SPDH en ook de VVV Delft ligt niet bij het MMT. Alle drie de partijen vinden hun bestaansrecht en belangrijkste financieringsstromen elders.

-             De MMT-partners kunnen niet goed aangesproken en beoordeeld worden op de resultaten van hun inspanningen. Er mist een goede monitoring op basis van heldere en meetbare doelstellingen waardoor het niet duidelijk is wat de MMT-gelden hebben opgeleverd.

-             De belanghebbenden (winkeliers, horeca, attracties) zijn ontevreden over het MMT en de MMT-organisatie omdat ze een centraal aanspreekpunt missen en geconfronteerd worden met gebrek aan samenwerking en versnippering van initiatieven. Hierdoor was het moeilijk promotie-inspanningen van belanghebbenden en MMT op elkaar af te stemmen.

-             De gemeente was niet tevreden over de uitvoering van het MMT en is zich actiever gaan opstellen. Belanghebbenden (attracties en bezienswaardigheden, horeca, winkeliers) prijzen de rol die de gemeente gespeeld heeft. De MMT-partners zijn van mening dat de gemeente juist geen rol in de uitvoering moet spelen.

-             De competitie met andere gemeenten om het aantrekken van extra toeristen en toeristische bestedingen intensiveert. Verschillende gemeenten richten professionele marketingorganisaties op en maken extra budgetten vrij voor promotie en productontwikkeling, teneinde meer toeristen die meer uitgeven naar de steden te trekken.

-             Het is niet te verwachten dat er de komende jaren binnen het toerisme grote veranderingen zullen optreden. Er is echter wel een aantal duidelijke ontwikkelingen waar te nemen die van invloed zijn op de verdere ontwikkeling van het MMT: de doelgroepen worden steeds minder ‘grijpbaar’, stellen hogere eisen en zien het aanbod van Delft in termen van kooptoerisme, cultuurtoerisme etc. steeds meer als één geheel.

 

Het MMT is een middel ter versterking van de toeristische promotie. Het is in het onderzoek onmogelijk gebleken de evaluatie van het MMT scherp te scheiden van het algemene toeristische beleid in Delft, niet vallend onder het huidige MMT, wat destijds een bewuste keuze was. Zo is duidelijk geworden dat:

-             De ontwikkeling van het toeristisch product Delft veel meer aandacht verdient. Er zijn weliswaar tal van stichtingen en samenwerkingsverbanden (Stichting Delft Promotie, Groep van 9, Hartje Delft, ZHBT, SPDH, VVV, gemeente etc.) die allemaal aan productontwikkeling doen, maar er wordt niet structureel en gecoördineerd nagedacht over de ontwikkeling van het ‘product Delft’. En dat terwijl de betrokken partijen productontwikkeling als een zeer krachtig instrument zien voor het behalen van de toeristische beleidsdoelstellingen (vergroten aantal bezoekers en verlengen verblijfsduur).

-             De belanghebbenden uitermate kritisch zijn over het functioneren en de opstelling van de VVV. Deze wordt vooral gebrek aan samenwerking verweten. Ondanks het feit dat maar weinigen twijfelen aan de expertise van de bestaande organisatie en het belang van een ‘VVV-achtige’-organisatie, is duidelijk geworden uit de workshops dat de VVV weinig draagvlak heeft onder Delftse ondernemers (horeca, winkeliers en attracties en bezienswaardigheden).

Op basis van de conclusies en de door betrokken partijen aangedragen verbetervoorstellen komen de onderzoekers tot de volgende aanbevelingen aan de gemeente:

 

Aanbeveling 1

Het is raadzaam voor de gemeente Delft om in te blijven zetten op professionele toeristische promotie van de stad. Delft heeft toeristen veel te bieden en het economisch belang is evident. Aangezien de concurrentie (andere steden) professioneler gaat werken en grotere budgetten vrijmaakt, moet Delft oppassen niet achterop te raken (“stilstand is achteruitgang”).

 

Aanbeveling 2

Gelet op het feit dat de problemen in de uitvoering van het MMT veelal in verband worden gebracht met de organisatorische constructie (bijvoorbeeld de gebrekkige uitvoering van de regierol), is het aan te bevelen de huidige constructie van het MMT niet voort te zetten.

 

Aanbeveling 3

Het is zaak een nieuwe constructie te ontwerpen waarin de regie over en de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van toeristische promotie bij één centrale partij ligt, die afgerekend kan worden op de resultaten. Het ligt niet voor de hand dat één van de huidige MMT-partners de rol van deze centrale partij kan vervullen. De oprichting van een nieuwe organisatie (werktitel: ‘Delft Marketing’) lijkt de beste optie voor de verdere ontwikkeling van het MMT.

 

Aanbeveling 4

De nieuwe organisatie kan ingericht worden volgens het model dat momenteel ook in veel andere gemeenten wordt ingevoerd. In dit model is een centrale, professionele organisatie verantwoordelijk voor de binnen- en buitenlandpromotie, receptie- en gastheerschap en speelt ze een belangrijke (intermediaire) rol in productontwikkeling.

De belangrijkste toeristische partijen zijn veelal onderdeel van of vertegenwoordigd in de organisatie. Indien nodig, kunnen in de uitvoering relaties aangegaan worden met externe partijen.

 

Aanbeveling 5

Productontwikkeling is noodzakelijk om het ‘product Delft’ voortdurend te verbeteren. Dit is de enige manier om zowel meer toeristen naar Delft te trekken als het verblijf van de toeristen in Delft te verlengen. We bevelen dan ook aan de centrale organisatie een belangrijke rol te laten spelen in de productontwikkeling.

 

Aanbeveling 6

Het is raadzaam een nieuw marketingplan op te (laten) stellen en de belangrijkste belanghebbenden (inclusief eventueel uitvoerende partijen) daarbij te betrekken teneinde een gedeelde visie te bewerkstelligen waar alle betrokkenen achter staan. In dit plan moeten heldere, meetbare en voor uitvoering richtinggevende doelstellingen worden opgenomen.

 

In deze beleidsnotitie staat beschreven hoe we deze aanbevelingen willen opvolgen. Daarbij staan twee uitgangspunten centraal:

  1. er moet per 1 januari 2004 een nieuwe uitvoeringsorganisatie opgericht zijn;
  2. de toeristische promotie moet in overgangsjaar 2003 gecontinueerd worden en mag niet stilvallen.

Economisch belang toerisme Delft

Wat is het belang van toerisme en toeristische promotie voor de gemeente Delft? In de bijlage vindt u de toeristische Barometer van de gemeente Delft die onlangs is opgesteld door Team Onderzoek & Statistiek van de gemeente Delft. Uit de barometer blijkt dat tussen maart 2001 en november 2001 339.000 Nederlandse toeristen Delft bezocht hebben. Nederlandse toeristen bezoeken Delft vaak een tweede keer (57% van deze bezoekers komt uit de regio) en daarmee komt het aantal bezoeken voor de genoemde periode op ongeveer 699.000. In dezelfde periode kwamen er ongeveer 226.000 bezoekers uit het buitenland in Delft. Uit de toeristische Barometer blijkt dat de gemiddelde Nederlandse bezoeker ongeveer 46 euro uitgeeft per bezoek. De uitgaven van buitenlandse gasten zijn niet bekend.

 

Het economische belang van het toerisme in Delft kan op basis van deze cijfers geschat worden op minimaal: 699.000 bezoeken x € 46 uitgaven per bezoek = € 32.154.000 op jaarbasis. De uitgaven van de buitenlanders zijn niet inbegrepen in dit bedrag en er is ook niet gecorrigeerd voor het feit dat de bezoekers in de maanden januari, februari en december in 2001 niet meegeteld zijn. Het zakelijke bezoek is eveneens niet in deze cijfers opgenomen. Het is daarom niet irreëel te veronderstellen dat volgens deze berekeningen het werkelijke economische belang van het toerisme in Delft ruim boven de € 42 miljoen op jaarbasis zal liggen. Een andere wijze van berekenen levert een veel hogere inschatting op. Het is reëel te veronderstellen dat de gemiddelde omzet per werknemer in de toeristische branche minimaal € 50.000 is (Toerisme Recreatie Nederland geeft aan dat de omzet € 100.000 per werknemer is). In 2001 waren in Delft 1.315 mensen fulltime werkzaam in het toerisme. 628 Mensen hadden een parttime betrekking. Deze tellen we als halve medewerker.

 

Daarmee komt de schatting van de omzet in de Delftse toeristische sector op: 1.629 medewerkers x  € 50.000 omzet per medewerker = € 81.450.000. Uitgaven door toeristen in de lokale detailhandel zijn niet in dit bedrag inbegrepen.

 

Naast de economische omzet is het van belang om naar het aantal banen te kijken. Daar hebben we wel accurate cijfers over.

De toeristische sector heeft in zes jaar veel banen gecreëerd in Delft. In 2001 hadden 628 werkzame personen een betrekking van minder dan 12 uur per week in de sector en 1.315 personen hadden een betrekking voor meer dan 11 uur per week. In het lagere segment (banen tot 12 uur) is in 6 jaar een groei van 72,5% gerealiseerd. In de volgende tabel staat de groei ten opzichte van 1995 weergegeven.

Tabel 1 overzicht groei werkgelegenheid toeristische sector

 

1995

1998

2001

% groei t.o.v. 1995

werkzame personen < 12 uur

364

531

628

72,5%

werkzame personen > 11 uur

1157

1164

1315

13,7%

Bron: Bedrijvenregister Stadsgewest Haaglanden

Tabel 2 aandeel werkgelegenheid in toerisme in totale werkgelegenheid

 

1995

1998

2001

% groei t.o.v. 1995

werkzame personen < 12 uur

9,07%

13,49%

14,33%

58,11%

werkzame personen > 11 uur

2,98%

2,95%

2,94%

-1,43%

Bron: eigen berekening op basis van Bedrijvenregister Stadsgewest Haaglanden

 

Op basis van bovenstaande tabel kan geconcludeerd worden dat het toerisme een echte banenmotor is voor parttime werk. Het aandeel van parttime arbeidskrachten in de toeristische sector op het totaal aantal parttime arbeidskrachten in Delft is tussen 1995 en 2001 met bijna 60% gestegen van 9,07% tot 14,33%. Het aandeel van de fulltime arbeidskrachten in de toeristische sector op het totaal aantal banen in die sector is, ondanks een groei van 13,7% in absolute aantallen, enigszins afgenomen.

 

Contouren Delft Marketing

In aansluiting op de aanbevelingen naar aanleiding van de uitgevoerde evaluatie van het MMT stellen we voor per 1 januari 2004 een nieuwe uitvoeringsorganisatie voor de toeristische promotie van Delft op te richten. In het begin willen we alle taken dicht bij de gemeente leggen. In deze paragraaf geven we u een schets van deze nieuwe organisatie. In de komende maanden zal een kwartiermaker de plannen verder gaan uitwerken. Dit wordt nader toegelicht in de volgende paragraaf. Het definitieve (business)plan van Delft Marketing, inclusief begroting en dekking, zal u met de Zomernota 2004 aangeboden worden. 

 

Delft Marketing is de oplossing voor het gebrek aan marketing-, promotie- en productontwikkelingkracht in Delft. De doelstelling van Delft Marketing luidt: ieder jaar een groei van de toeristische bestedingen in Delft bewerkstelligen. Hier zijn de volgende subdoelstellingen aan gekoppeld:

-          verhogen aantal toeristische bezoeken;

-          verbeteren toeristisch product;

-          verhogen uitgaven toeristen;

-          verlengen verblijfsduur toeristen;

-          verbeteren service aan toeristen (verhogen gastvrijheid);

-          verbeteren samenwerking tussen toeristische ondernemers (en overheid);

-          verbeteren communicatie tussen ‘toeristische ondernemers’ en overheid;

-          verhogen draagvlak voor toeristisch beleid onder belanghebbenden.

 

Delft Marketing krijgt de volgende taken om de doelstellingen te bereiken:

-        intermediair en regie in toeristische promotie. Aanspreekpunt voor ondernemers en andere partijen met ideeën en plannen;

-        ontwikkelen en uitvoeren van een marketingstrategie;

-        ontwikkelen en uitvoeren van een promotiestrategie;

-        verhogen van aantal bezoekers uit Nederland door promotieacties;

-        verhogen van aantal bezoekers uit buitenland door promotieacties;

-        ontwikkelen huisstijl en ‘label management’: ontwerp en beheer centraal en dominant toeristisch label Delft,

-        productontwikkeling en samenstelling van producten en arrangementen met ondernemers;

-        beleidsadvisering aan gemeente Delft over versterking product Delft en verbetering toeristische infrastructuur;

-        stimulering en facilitering evenementen als onderdeel van productontwikkeling;

-        bundelen versplinterde samenwerkingsverbanden (als st. Hartje Delft, etc.);

-        het gastheerschap voor toeristen;

-        ontwikkelen van informatievoorziening en dienstverlening voor toeristen en potentiële toeristen waarbij de mogelijkheden van nieuwe media, zoals internet, benut worden.

 

Vooruitlopend op de keuzes die de kwartiermaker (zie later deze notitie) moet maken, ligt het voor de hand de nieuwe organisatie in verschillende taakgebieden onder te brengen met verschillende resultaatverantwoordelijke eenheden. De kernwoorden voor de nieuwe organisatie zijn: slagvaardig, efficiënt en professioneel. Delft Marketing krijgt een platte (lean & mean) organisatiestructuur waarbinnen business units zelfstandig handelen binnen de gestelde strategische en financiële kaders. De drie taakgebieden / eenheden zijn:

-        Promotie, verantwoordelijk voor het aantrekken van meer toeristen uit binnen- en buitenland door promotionele activiteiten. Tevens verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het beheer van een huisstijl (overkoepelend label of ‘smoel’) en de ontwikkeling van promotiemateriaal. 

-        Ontwikkeling, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het product Delft door het verbeteren van de toeristische infrastructuur[1], het samenstellen en ontwikkelen van producten en arrangementen, het ontwikkelen en faciliteren van congrestoerisme en het faciliteren van de organisatie van evenementen.

-        Informatie & Gastheerschap, verantwoordelijk voor het ontvangen, doorverwijzen en informeren van (potentiële) toeristen. Het beheer van een boekingsapplicatie op internet is hier onderdeel van. Tevens moet deze unit de mogelijkheden van nieuwe media benutten.

 

Functioneel (aantal en taken medewerkers)

De kwartiermaker zal in het businessplan het organisatieontwerp en de invulling nader beschrijven. Indicatief kunnen we aangeven dat in beginsel de volgende functies ingevuld moeten worden:

-          1 FTE, vergelijkbaar met schaal 11/12, directie

-          1 FTE, vergelijkbaar met schaal 10, verantwoordelijk voor promotie en ontwikkeling

-          1 FTE, vergelijkbaar met schaal 10, verantwoordelijk voor informatie & gastheerschap

Bij de afdeling informatie & gastheerschap zal minimaal 4 FTE extra ingevuld moeten worden.

 

Dit betreft informatrices die toeristen gedurende het gehele jaar kunnen ontvangen en informeren. Deze FTE’s kunnen ingevuld worden met parttime krachten. Het functieniveau is vergelijkbaar met schaal 6.

Indien Delft Marketing goed functioneert en succesvol is in het bereiken van de doelstellingen, bestaat de mogelijkheid dat de organisatie gaat groeien. Bewezen resultaat en draagvlak bij belanghebbenden zijn hierin de sleutelwoorden.

 

Indicatieve begroting

Op basis van ervaringen in andere gemeenten kan een indicatieve begroting gegeven worden. Als het businessplan geschreven is zal bij de Zomernota 2004 de definitieve begroting inclusief het dekkingsvoorstel worden gepresenteerd


 

           

Huidige kosten toeristisch beleid

 

 

Dekking huidig toeristisch beleid

 

post

2003

2004

 

post

2003

2004

 

VVV**

0

0

 

Toeristenbelasting***

322.000

350.000

 

MMT

184.300

184.300

 

Alg. Dienst/VVV budget

141.579

141.579

 

Geheim van Holland

36.300

0

 

Precario toerisme fonds

34.034

34.034

 

Productontwikkeling

22.600

22.600

 

 

 

 

 

Evenementen

113.500

113.500

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totaal

356.700

320.400

 

totaal

497.613

525.613

 

** door het komende faillissement van de VVV vervalt de subsidie in 2003, zie toelichting op pagina 10.

 

 

*** de opbrengsten uit de toeristenbelasting komen rechtstreeks ten goede aan het toeristisch beleid. Voor 2004 is een lichte, en vanaf 2005 is een scherpe stijging in inkomsten voorzien i.v.m. toename van hotelbedden.

 

Indicatieve begroting toekomstige Delft Marketing in 2004                 

 Post

euro

Personeelskosten

350.000*

Huisvesting

14.000

Buitenland promotie

150.000

Binnenland promotie

75.000

Informatievoorziening

50.000

Gastheerschap

100.000

Productontwikkeling

33.000

Totaal indicatief op jaarbasis**

Euro 772.000

* directeur ad Euro 80.000; 6FTE gemiddeld Euro 45.000.

** Dit bedrag dient te worden aangevuld met derde geldstromen

 

Indicatieve dekking toekomstige Delft Marketing in 2004

Dekking toeristisch beleid in 2004

525.613

Reeds toegewezen aan evenementen

- 113.500

Resteert voor Delft Marketing

412.113

 

Indicatief tekort dekking Delft Marketing

Begroting Delft Marketing

772.000

Binnen huidig beleid beschikbaar voor Delft Marketing

- 412.113

Extra financieringsbehoefte

359.887


 

 

Situatie VVV Delft

Uit diverse recente gesprekken met de Raad van Toezicht van de VVV Delft is gebleken dat zij de begroting van de VVV voor het jaar 2003 niet hebben goedgekeurd. De Raad van Toezicht heeft aangegeven dat zij in de eerste week van december 2002 deze situatie schriftelijk zullen meedelen aan de gemeente Delft (op het moment van schrijven van deze notitie was de brief nog niet voorhanden). In die brief zal de Raad van Toezicht vragen om een subsidieverhoging van de gemeente Delft aan de VVV Delft.

 

Gezien de uitkomsten van de recent gehouden evaluatie enerzijds en de situatie dat de VVV Delft in vergelijking met  andere VVV’s in Nederland een relatief hoge subsidiebijdrage ontvangt anderzijds, hebben wij ons op het standpunt gesteld om het te ontvangen verzoek om subsidieverhoging af te wijzen en een brief daartoe te verzenden aan de Raad van Toezicht van de VVV Delft (na ontvangst van hun schriftelijk verzoek).

 

 

Uit de indicatieve begroting blijkt een financieringstekort van € 359.887 op jaarbasis. Het is niet de bedoeling dat de gemeente dit tekort (geheel) opvangt. De extra financieringsbehoefte kunnen we invullen door vooral private partijen te laten participeren in de activiteiten van Delft Marketing. Immers, de investering komt die private partijen direct ten goede. Hierdoor zal uiteindelijke slechts een kleiner gedeelte op de gemeentelijke begroting vrijgemaakt moeten worden. De kwartiermaker zal de opdracht krijgen bij de ontwikkeling van het businessplan expliciet aandacht te schenken aan de ontwikkeling van 3e geldstromen. In 2003 zullen er ook al activiteiten richting het bedrijfsleven ontplooit moeten worden. Wij zijn van mening dat het lokale bedrijfsleven, als economisch belanghebbende, vanaf het begin mee moet financieren in Delft Marketing. Dit kan op vier manieren:

-          belanghebbenden worden donateur van Delft Marketing;

-          belanghebbenden betalen voor hun participatie in promotietrajecten;

-          belanghebbenden betalen voor specifieke diensten die Delft Marketing levert;

-          De 'andere' klanten van Delft Marketing (toeristen) zullen voor bepaalde dienstverlening moeten betalen.

Deze laatste twee inkomstenbronnen, die we 'commissie en provisie' kunnen noemen, leveren in vergelijkbare gemeenten ongeveer €250.000 op jaarbasis op. Dit geeft een indicatie van de mogelijkheden. We voorzien voor de 3e geldstromen een groeimodel. In 2004 zal de totale begroting van Delft Marketing naar schatting voor 80% door de gemeente gedragen worden. In 2006 zal de verhouding gemeente - bedrijfsleven 50%-50% moeten zijn. Overigens kan de totale begroting van Delft Marketing dan misschien toegenomen zijn als gevolg van een groei van de organisatie.

 

Gelet op de uitkomsten van de evaluatie, en met name de inefficiënte werking van de huidige MMT-uitvoeringsorganisatie, lijkt een verhoogde begroting ten behoeve van de toekomstige uitvoering van het MMT door Delft Marketing misschien tegenstrijdig. Echter, feitelijk legt de gemeente in de vernieuwde opzet veel taken bij Delft Marketing neer die nu nog verspreid over verschillende partijen uitgevoerd worden. Daarbij zullen in de nieuwe opzet ook taken uitgevoerd worden die in het verleden onvoldoende aandacht hebben gekregen. Vanuit deze opzet werkt Delft Marketing juist zeer efficiënt en is de begroting zelfs in lijn met de begrotingen van vergelijkbare marketingorganisaties (met een beperkter takenpakket) in andere steden.

 

In de praktijk zal Delft Marketing publieke en niet-publieke taken uitvoeren. Publieke taken worden gefinancierd uit de subsidie van de gemeente. Deze subsidie moet toereikend zijn om het bestaan van Delft Marketing te kunnen waarborgen[2]. De publieke taken zijn:

-          promotie van Delft in Nederland;

-          promotie van Delft in het buitenland;

-          versterken toeristische infrastructuur (het product Delft) met gemeente Delft;

-          intermediair kanaal tussen gemeente, belanghebbenden, uitvoerenden;

-          de ontwikkeling en bewaking uniform gezicht in alle toeristische uitingen (een label);

-          het gastheerschap (ontvangen en informeren);

-          het informeren van toeristen en potentiële toeristen.

 

Niet-publieke taken zijn:

-          informeren van toeristen en potentiële toeristen (boekingsmachine op internet)

-          gastheerschap (doorverwijzen bezoekers naar accommodaties)

-          productontwikkeling met belanghebbenden (faciliteren arrangementen, evenementen en congressen e.d.)

 

Vooral bij deze niet-publieke taken heeft Delft Marketing de mogelijkheid commerciële 3e geldstromen te ontwikkelen door zowel toeristen als ondernemers een bijdrage te vragen voor de dienstverlening. Het is echter van belang dat Delft Marketing voor haar voortbestaan niet afhankelijk is van deze financiering. Winsten dienen aangewend te worden ter versterking van de dienstverlening.

 

Marketingplan

De basis van Delft Marketing is een heldere marketingpromotie strategie. Deze strategie moet ontwikkeld worden in samenwerking met alle belanghebbenden. De ontwikkeling van de marketingstrategie moet leiden tot een gedeelde visie op marketing en promotie in Delft. De marketing en promotiestrategie moet energie en richting geven aan Delft Marketing. De kwartiermaker krijgt als opdracht dit plan te ontwikkelen. Dit staat in de volgende paragraaf weergegeven.

 

Juridische vormgeving

Delft Marketing zal een zelfstandige entiteit worden die juridisch los van de gemeente staat. Een belangrijk uitgangspunt is dat de gemeente Delft voldoende mogelijkheden houdt om controle uit te oefenen totdat Delft Marketing heeft bewezen op eigen benen te kunnen staan. Gezien de ervaringen in andere gemeenten ligt het voor de hand een stichting op te richten. De eerder genoemde kwartiermaker zal dit punt verder vorm geven.

 

Besturing Delft Marketing

We stellen voor Delft Marketing op afstand van de gemeente Delft te plaatsen zodat ze in staat is slagvaardig en zakelijk te handelen. Dit bevordert een efficiënte en effectieve uitvoering van beleid en vergroot de kansen tot het aanknopen van duurzame banden met het toeristische bedrijfsleven. In Den Haag, Rotterdam en Leiden heeft men positieve ervaringen met deze constructie. In Gouda, Haarlem en Groningen worden momenteel vergelijkbare constructies opgezet.

 

De gemeente Delft onderhoudt een subsidierelatie met Delft Marketing. De gemeente Delft sluit hiervoor een contract af met Delft Marketing. In dit contract zullen de volgende zaken opgenomen zijn:

-          de te behalen (marketing en promotie) doelstellingen;

-          de hoogte van het subsidiebedrag;

-          de wijze waarop de doelstellingen worden gerealiseerd;

-          de wijze waarop de resultaten worden beoordeeld;

-          de consequenties bij afwijkende prestaties.

 

We willen, zeker in het begin, controle en invloed houden op Delft Marketing. Er zal een onafhankelijk Bestuur komen die de directeur en de organisatie controleert. In dit Bestuur nemen ‘zware’ mensen uit Delft zitting. Zij dienen ruime bestuurlijke ervaring en kennis van marketing of toerisme te hebben. De bestuursleden nemen op persoonlijke titel zitting in het bestuur. Vanuit de gemeente Delft zal de wethouder met de portefeuille Toerisme zitting nemen. Het bestuur is inhoudelijk, financieel en organisatorisch eindverantwoordelijk voor Delft Marketing.

 

Naast het Bestuur zal er een Adviesraad ingesteld worden. Deze raad heeft als doel gevraagd en ongevraagd de directie en Bestuur te adviseren over de inhoud van het beleid. In de adviesraad nemen de belanghebbenden (attracties, bezienswaardigheden, horeca en winkeliers) zitting, evenals de gemeente en instanties uit het maatschappelijk middenveld.

 

De gemeente Delft houdt op drie manieren invloed op Delft Marketing:

-          via een subsidierelatie, die jaarlijks geëvalueerd en eventueel herzien wordt;

-          via een bestuurlijke relatie door zitting te nemen in het Bestuur;

-          via een beleidsinhoudelijke relatie door zitting te nemen in de Adviesraad.

 

De gemeente zal Delft Marketing heldere doelstellingen meegeven en de voortgang op deze doelstellingen zelf monitoren. De rol van de gemeente is daarmee beleidsbepalend, sturend en controlerend. Delft Marketing heeft de vrijheid zelf te bepalen hoe ze de doelstellingen bereikt. Op welke doelstellingen kan de gemeente Delft Marketing afrekenen?

Output variabelen:

-          groei in bezoeken

-          groei in bestedingen

-          groei in overnachtingen

-          klanttevredenheid belanghebbenden (inclusief gemeente)

-          klanttevredenheid toeristen

 

Throughput variabelen:

-          uitvoering activiteiten marketingplan

-          uitvoering activiteiten productontwikkelingsplan

 

Deze indicatoren zijn indicatief. In overleg met Team Onderzoek & Statistiek zal een monitor opgesteld worden. Het uitgangspunt daarbij is dat de doelstellingen die Delft Marketing meekrijgt realistisch en meetbaar zijn.

De gemeente dient voorzichtig te zijn met het afrekenen van Delft Marketing naar aanleiding van monitoring op deze indicatoren. De scores op de indicatoren houden niet per definitie direct verband met de activiteiten van Delft Marketing. Er is sprake van veel verstorende variabelen, zoals een aanslag op het WTC of een Koninklijke bijzetting. Daarom dienen de uitkomsten genuanceerd beoordeeld te worden. Toch moet er een vorm van monitoring zijn, zodat Delft Marketing gecontroleerd wordt op haar resultaten en daardoor bewust de beschikbare middelen effectief en efficiënt inzet.

 

De gemeente Delft (team Onderzoek & Statistiek) zal de opdrachtgever zijn voor de uitvoering van de monitor. In 2003 zal een eerste nul-meting plaats moeten vinden. De kwartiermaker krijgt de opdracht de monitor op te zetten en deze eerste nulmeting uit te voeren, waarbij de indicatoren waarop kan worden afgerekend zullen worden benoemd. Hierover volgt meer in de volgende paragraaf.

 

Belanghebbenden zullen op 2 manieren formeel ingebed zijn in Delft Marketing:

-        ze nemen zitting in een Adviesraad;

-        ze zijn vertegenwoordigd in het Bestuur.

 

De informele invloed van de belanghebbenden komt tot stand doordat:

-        ze intensief betrokken worden bij de ontwikkeling van de marketingstrategie;

-        ze op projectbasis financieel kunnen participeren in productontwikkelingtrajecten.

 

De volgende figuur geeft Delft Marketing conceptueel weer:

 


 


Voor Delft Marketing zijn zakelijke omgangsvormen essentieel. Dit houdt allereerst verband met zakelijk opdrachtgeverschap door de gemeente. Dit opdrachtgeverschap zal zich vertalen in heldere meetbare doelstellingen op basis waarvan de nieuwe organisatie en toeleverende partijen kunnen worden afgerekend. Het houdt ook verband met een heldere verdeling van taken en verantwoordelijkheden. Dit moet zich vertalen in goede onderlinge communicatie en afstemming tussen alle betrokken partners. Duidelijk is dat de huidige vrijblijvendheid in de samenwerking plaats moet maken voor professionaliteit. In 2006 zal de nieuwe constructie uitgebreid geëvalueerd worden.

 

Realisatie Delft Marketing: de kwartiermaker

In de vorige paragraaf is een visie geschetst op Delft Marketing. In de komende maanden zal een kwartiermaker de contouren van Delft Marketing verder moeten uitwerken en een businessplan (inclusief gedetailleerde begroting) opstellen. Dit businessplan zullen we met de Zomernota 2004 inbrengen in de Gemeenteraad. In het businessplan staan de mogelijkheden van 3e geldstromen weergegeven en wordt om extra financiële dekking vanuit de gemeente gevraagd.

 

Na goedkeuring door de Gemeenteraad zal de kwartiermaker voor 1 januari 2004 Delft Marketing oprichten, door:

-          in samenspraak met betrokken partijen een marketingpromotiestrategie voor Delft te ontwikkelen;

-          een productontwikkelingsstrategie met betrokken partijen te ontwikkelen;

-          de organisatiestructuur van Delft Marketing in te richten;

-          uitbestedingsrelaties aan te gaan met onderaannemers;

-          huisvesting te regelen;

-          de organisatie formeel op te richten (regelen van de rechtspersoon en andere formaliteiten);

-          Bestuur in te vullen;

-          Adviesraad in te vullen;

-          banden aan te knopen met toeristische partners;

-          3e geldstromen te ontwikkelen;

-          professionals te werven en in dienst te nemen;

-          een monitor op te zetten en een nul-meting uit te voeren.

 

Mede omdat de werkzaamheden snel moeten starten, wordt voorgesteld de kwartiermaker in eerste instantie een medewerker vanuit het vakteam CKE te laten zijn. Deze medewerker kan de activiteiten starten en de directeur werven. Per 1 juni 2003 zal de toekomstige directeur van Delft Marketing de functie van kwartiermaker overnemen (vanaf 1 juni, 3 dagen per week) en o.a. het bussinesplan schrijven zodat er sprake is van commitment van de directeur aan het plan. De toekomstige directeur treedt op dat moment in dienst bij de gemeente Delft. Zodoende houdt de gemeente Delft directe invloed op de vorming van Delft Marketing. Per 1 januari 2004 zal de Kwartiermaker als directeur in dienst treden bij Delft Marketing.

 

De kwartiermaker heeft financiële middelen (werkbudget) nodig om de taken (zoals het betalen van oprichtingsaktes) te kunnen vervullen.

 

Begroting 2003 realisatie Delft Marketing

post

Euro

0,35 FTE (jaarbasis) Kwartiermaker, functieschaal 11

37.000

Werkbudget

10.000

Opzetten monitor en nul-meting

15.000

Totaal benodigd

62.000

 

Dekking 2003 realisatie Delft Marketing

dekking

Euro

Vrij te komen middelen door terugtrekking regiefunctie (zie volgende paragraaf)

23.000

Vrij te komen middelen door vervallen VVV subsidie (zie volgende paragraaf)

141.579

Totaal beschikbaar

164.579

 

 

De kwartiermaker en de activiteiten van de kwartiermaker kunnen gedekt worden vanuit de budgetten die vrijkomen doordat de subsidie voor de VVV in 2003 vervalt en doordat de subsidie voor de uitoefening van de regiefunctie aan het ZHBT vervalt doordat die functie in 2003 door de gemeente uitgevoerd zal worden. Het restant (164.579 - 62.000 = € 102.579) zal gebruikt worden om een provisorisch informatiepunt voor toeristen in Delft in 2003 in stand te houden als gevolg van het faillissement van de VVV. Hierover wordt in de paragraaf “oplossing overbruggingsjaar 2003” meer gezegd.

 

Profielschets

Het opbouwen van een nieuwe organisatie is een zware taak. Zeker in Delft waar de verhoudingen in de toeristische sector niet altijd probleemloos zijn.

De kwartiermaker zal daarom iemand met managementervaring en een ondernemende geest moeten zijn, met gevoel voor verhoudingen, verstand van marketing en toerisme en als intermediair goed kunnen communiceren.

 

Traject

1 februari 2003

start kwartiermaker en werving directeur

1 juni 2003

toekomstig directeur treedt in dienst gemeente

september 2003

definitieve plannen Delft Marketing in Gemeenteraad (Zomernota 2004) voor Go / No Go beslissing

Oktober 2003

Kwartiermaker / directeur start met oprichten en inrichten Delft Marketing

1 januari 2004

officiële opening Delft Marketing

 

Oplossing voor overbruggingsjaar 2003

Er zijn een aantal uitgangspunten voor het overbruggingsjaar:

-        MMT activiteiten mogen niet stilvallen;

-        Er zijn bestaande contracten met de MMT partners die minimaal tot het einde van 2003 lopen;

-        De gemeente wil de regie over het MMT voeren in 2003 en daarmee recht doen aan uitkomsten evaluatie;

-        Door het komende faillissement van de VVV wordt de MMT functie Informatie & Gastheerschap niet ingevuld indien er nu geen actie wordt ondernomen.

 

Met deze uitgangspunten in het achterhoofd, hebben we de oplossing ontworpen die in de volgende alinea’s weergegeven staat.

 

De oude MMT organisatie wordt zo veel mogelijk in stand gehouden. Hiervoor bestaat een belangrijk juridisch argument: de huidige contracten met de MMT partners staan niet toe de constructie voor 31 december 2003 te veranderen. Een praktisch argument is dat de tijd nu te kort is om een nieuwe organisatie op te richten. Kortom, de meest efficiënte en haalbare oplossing is het laten voortbestaan van de huidige organisatie, ondanks de resultaten van de evaluatie.

 

In de afgelopen weken is er informeel overleg met de MMT partners geweest. Op basis van deze besprekingen zijn we voornemens binnen de huidige contracten een aantal aanpassingen in de werkverhouding door te voeren. Uit de evaluatie van het MMT is gebleken dat het aan centrale regie en coördinatie heeft ontbroken. In het overgangsjaar 2003 wil de gemeente Delft, vakteam CKE de regie naar zich toetrekken. Dit zal de uitvoering van het MMT ten goede komen en de overgang naar de nieuwe organisatie soepeler laten verlopen. De huidige regisseur, het ZHBT, staat achter dit voorstel indien ze er financieel niet op achteruit gaat.

 

 

Doordat de toekomst van het VVV momenteel zeer onzeker is, zal het ZHBT in 2003 de binnenland promotie uit kunnen voeren in plaats van de VVV. Het gat dat in de ZHBT begroting zichtbaar wordt doordat de regiefunctie wegvalt, kan met de middelen voor binnenlandpromotie, die in 2002 door het VVV werd ingevuld, opgevuld worden. Voor de gemeente Delft heeft dit positieve financiële consequenties.

De €23.000 vergoeding die het ZHBT tot nu toe voor de regie ontvangt, zal vanaf 2003 bij de gemeente (het vakteam CKE) terechtkomen. Deze afspraken moeten nog definitief vorm gegeven worden. Wij vragen u vakteam CKE deze nieuwe werkverhoudingen door te laten voeren zodat het ZHBT snel de activiteitenplannen voor 2003 kan ontwikkelen en uitvoeren.

 

De SPDH gaat er gezien de contracten van uit ook in 2003 de buitenlandpromotie uit te kunnen voeren. De activiteitenplannen zijn hiervoor reeds geschreven.

 

In de komende weken zal het vakteam CKE een oplossing moeten vinden voor het wegvallen van de VVV Delft. Er moet een alternatief komen dat Informatiepunt & Gastheer voor toeristen kan zijn.

Dit alternatief kan dus gedekt worden uit een gedeelte van de middelen die vrijkomen door het VVV faillissement: de subsidie VVV ad € 141.579 en de middelen voor de regiefunctie MMT ad € 23.000, minus de kosten voor de kwartiermaker in 2003.

 

Restant voor informatie & gastheerschap

 

Vrijgekomen middelen (subsidie VVV en regiefunctie MMT)

164.579

Begroting 2003 realisatie Delft Marketing (zie vorige paragraaf)

62.000

Resteert totaal voor informatie & gastheerschap

102.579

 

Van de vrijgekomen middelen is reeds €62.000 toegewezen aan de realisatie Delft Marketing (zie vorige paragraaf). Daardoor resteert er €102.579 om een alternatief Informatie & Gastheerschap in te richten voor 2003. Voorgesteld wordt om vakteam CKE de opdracht te geven snel een alternatief Informatie & Gastheerschap in te richten voor het jaar 2003.

 

Verder wordt voorgesteld om het Vakteam CKE de opdracht te geven binnen de huidige contracten voor het jaar 2003 nieuwe werkafspraken te maken met de MMT partners. Volgens de plannen zullen de MMT verantwoordelijkheden in 2003 als volgt verdeeld zijn:

-          de SPDH is verantwoordelijk voor de binnenland promotie

-          het ZHBT is verantwoordelijk voor de buitenland promotie

-          de gemeente Delft, vakteam CKE, voert de regie

-          er wordt door het vakteam CKE nog naar een provisorische oplossing voor Informatie & Gastheerschap in 2003 gezocht.

 

Op basis van de aanbevelingen uit de evaluatie worden er enkele extra afspraken gemaakt voor de uitvoering van de activiteiten:

-          De MMT partners krijgen concrete (throughput of output) doelstellingen;

-          De MMT partners zullen ieder kwartaal verantwoording afleggen over bestede gelden en gerealiseerde activiteiten;

-          Er worden afspraken gemaakt over de mate waarin en wijze waarop belanghebbenden worden betrokken bij de uitvoering van promotieplannen in 2003.

 

 

Tenslotte

 

1.

De uitvoeringscontracten met de huidige MMT-partners lopen van 1 januari 2001 t/m 31 december 2004. In de contracten is voorzien in een opzegtermijn van 6 maanden. Gezien

het voorstel om per 1 januari 2004 Delft Marketing op te richten, dienen de contracten met de huidige partners per die datum vervallen te zijn. Op advies van vakteam Juridische Zaken hebben wij echter besloten om de contracten al voor 31 december a.s. (dus 12 maanden tevoren) op te zeggen per 31 december 2003, zodat de partners ruimschoots in de gelegenheid zijn om de situatie in hun toekomstplannen te verwerken.

 

Een brief over de opzegging van de contracten per 31 december 2003 hebben wij daartoe al verstuurd aan de huidige MMT-partners.

 

2.

In verband met het feit dat de in deze notitie beschreven situatie met betrekking tot de VVV Delft pas openbaar gemaakt kan worden, nadat de Raad van Toezicht van de VVV Delft het faillissement of liquidatieproces definitief heeft uitgesproken, is deze notitie voor wat betreft de situatie met betrekking tot de VVV Delft  tot die datum vertrouwelijk behandeld.

 

 

Voorstel:

 

Voorgesteld wordt, onder voorbehoud van gunstig advies van de commissie cultuur, kennis en economie:

-        in te stemmen met de uitgevoerde evaluatie en conclusies en aanbevelingen met betrekking tot het Meerjaren Marketingplan Toerisme (MMT);

-        de uitvoeringscontracten met de huidige MMT partners voor 31 december a.s. op te zeggen per 31 december 2003 en daartoe in te stemmen met bijgaande concept-brief;

-        de globale opzet van de uitvoeringsorganisatie (Delft Marketing) van het MMT per 1 januari 2004 voor kennisgeving aan te nemen;

-        de organisatie en de activiteiten van Delft Marketing te evalueren in 2006;

-        het vakteam CKE opdracht te geven een kwartiermaker te werven die per 1 juni 2003 voor 7 maanden in dienst van de gemeente treedt en per 1 januari 2004 in dienst treedt van Delft Marketing;

-        akkoord te gaan met de voorgestelde dekking van de in 2003 aan de kwartiermaker verbonden kosten van € 62.000,- uit de vrij te komen middelen ad € 164.579,- (als gevolg van wegvallen van subsidie VVV van € 141.579,- + regiefunctie ZHBT van € 23.000,- = € 164.579,-), projectnummers resp. 71088 en 71096);

-        de globale opzet van het MMT in het overbruggingsjaar 2003 voor kennisgeving aan te nemen;

-        het vakteam CKE de opdracht te geven de regie te voeren in de uitvoering van het MMT in 2003 en de binnenland promotie terug te leggen bij het ZHBT;

-        vakteam CKE de opdracht te geven een tijdelijk alternatief te vinden voor de MMT functie Informatie & Gastheerschap in 2003;

 

-        de kosten van dat alternatief, € 102.579,-, te dekken vanuit het resterende gedeelte van de vrij te komen middelen ad € 164.579,- minus € 62.000,- = € 102.579,- (als gevolg van wegvallen van subsidie VVV en regiefunctie ZHBT, projectnummers resp. 71088 en 71096).

 

Hoogachtend,

 

Burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

H.M.C.M. van Oorschot ,burgemeester.

 

 

N. Roos                        ,secretaris.

 

 


Stuk 2 II                      

02/035335

 

 

De raad van de gemeente Delft;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van

 

gelet op

 

-          de conclusies en aanbevelingen van de onlangs uitgevoerde evaluatie met betrekking tot het Meerjaren Marketingplan Toerisme (MMT);

-          de ontwikkelingen ten aanzien van het voortbestaan van de VVV Delft;

-          de situatie dat de uitvoering van het MMT in 2003 niet mag komen stil te liggen;

 

b e s l u i t

 

-          in te stemmen met de uitgevoerde evaluatie en conclusies en aanbevelingen met betrekking tot het Meerjaren Marketingplan Toerisme (MMT);

-          de globale opzet van de uitvoeringsorganisatie (Delft Marketing) van het MMT per 1 januari 2004 voor kennisgeving aan te nemen;

-          de organisatie en de activiteiten van Delft Marketing te evalueren in 2006;

-          het vakteam CKE opdracht te geven een kwartiermaker te werven die per 1 juni 2003 voor 7 maanden in dienst van de gemeente treedt en per 1 januari 2004 in dienst treedt van Delft Marketing;

-          akkoord te gaan met de voorgestelde dekking van de in 2003 aan de kwartiermaker verbonden kosten van € 62.000,- uit de vrij te komen middelen ad € 164.579,- (als gevolg van wegvallen van subsidie VVV van € 141.579,- + regiefunctie ZHBT van

€ 23.000,- = € 164.579,-), projectnummers resp. 71088 en 71096);

-          de globale opzet van het MMT in het overbruggingsjaar 2003 voor kennisgeving aan te nemen;

-          het vakteam CKE de opdracht te geven de regie te voeren in de uitvoering van het MMT in 2003 en de binnenland promotie terug te leggen bij het ZHBT;

-          vakteam CKE de opdracht te geven een tijdelijk alternatief te vinden voor de MMT functie Informatie & Gastheerschap in 2003;

-          de kosten van dat alternatief, € 102.579,-, te dekken vanuit het resterende gedeelte van de vrij te komen middelen ad € 164.579,- minus € 62.000,- = € 102.579,- (als gevolg van wegvallen van subsidie VVV en regiefunctie ZHBT, projectnummers resp. 71088 en 71096).

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 30 januari 2002.

 

 

 

                                                           ,burgemeester.

 

 

 

                                                           ,secretaris.



[1] Tijdens de evaluatie hebben de deelnemers veel aanknopingspunten voor de verbetering van de toeristische infrastructuur gegeven. Deze zijn opgenomen in het evaluatierapport.

[2] Het verleden heeft geleerd dat er ongewenste spanning ontstaat tussen individueel belang en algemeen belang als een organisatie verantwoordelijk is voor de uitvoering van een publieke taak maar in haar voortbestaan afhankelijk is van private financiering.