GEMEENTELIJK MONUMENT

 

 

NUM­MER 03 - 566

 

Plaatselijke aanduiding:

 

Rotterdamseweg 270           2628 AT Delft

                               

                        

 

Kadastrale aan­dui­ding:

 

sectie K, nr. 2470 ged.

 

Omvang bescherming: kantoorgebouw ('gebouw 068') aan Rotterdamseweg

 

 

Omschrijving/waardering:

 

Kantoorgebouw, ontstaan als onderdeel van het complex van de voormalige Lijm en Gelatinefabriek (later onder meer Gelatine Delft NV, c.q. Delft Gelatines B.V.). Dit bedrijf werd in 1885 opgericht door J.C. van Marken als één der vier bedrijven verenigd onder de naam 'De Delftsche Nijverheid', en ontstaan in de periode van ca. 1885 tot ca. 1930. De oudere gedeelten zijn ontworpen door B. Schelling.

 

Het complex is gelegen tussen Rotterdamseweg en Schie op ruime afstand van Delft vanwege de stankoverlast door de opslag en verwerking van van slachterijen afkomstige beenderen, de natuurlijke grondstof voor de productie van beenderlijm en gelatine.

 

Kantoorgebouw aan de straatzijde, op samengestelde plattegrond in fases ontstaan. Oudste gedeelte uit circa 1885, ontworpen door B. Schelling, latere toevoegingen ca. 1915 en ca. 1930.

 

Het rechtergedeelte is het oudste gedeelte, opgetrokken in een zorgvuldige eclectische architectuur en betreft in oorsprong wellicht de portierswoning. Het bestaat uit twee bouwlagen en een zolder onder een zadeldak met de nok haaks op de straat. Voor- en achtergevel uitgevoerd als tuitgevel. Buitengevels uitgevoerd in zorgvuldig decoratief schoon metselwerk: grauwe baksteen met accenten in oranjerode verblendsteen (o.a. strekken, boogfries en sierbanden) of in kunststeen (aanzet- en sluitstenen).

Geblokte gemetselde hoekpilasters. Gevelopeningen op de begane grond onder strekken met aanzet- en sluitstenen. Ze kunnen in deze vorm zijn aangebracht bij een latere verbouwing toen de aanbouw aan de linkerzijde werd toegevoegd. Gevelopeningen op de verdieping met licht getoogde bovenzijde onder togen met sluitstenen. Op zolderniveau in de top een klein getoogd venster. De rechterzijgevel staat vrij en heeft gevelopeningen overeenkomstig die in de voorgevel. De zijgevel wordt recht beëindigd met een licht uitkragende gemetselde gootlijst. Het dak is gedekt met gesmoorde kruispannen. Aan linkerzijde een dakkapel met 2-ruits ramen. Rechtsvoor is op de hoek van het gebouw een vlakgedekte portiersloge aangebouwd, waarschijnlijk na de Tweede Wereldoorlog.

 

 

 

                                 Bij dit blad hoort een vervolgblad

 

 

 

Vervolgblad beschrijving gemeentelijk monument Rotterdamseweg 270

 

Het middengedeelte bestaat uit een langgerekt vlakgedekt bouwdeel, evenwijdig aan de straat, met één bouwlaag waarvan het achterste gedeelte later is voorzien van een opbouw met een zadeldak met de nok evenwijdig aan de straat. De gevels op de begane grond zijn uitgevoerd in schoon metselwerk met recht beëindigde vensters onder strekken met aanzetstenen. De uitvoering van metselwerk en vensters wijkt iets af van het rechtergedeelte en kan uit later tijd, ca. 1915 dateren en is mogelijk ook door B. Schelling ontworpen. De gevels van de nog later toegevoegde opbouw zijn uitgevoerd in grijze cementsteen. De vensters ervan zijn opgenomen in een vakwerkconstructie, in de lange gevel als een vensterstrook.

Het linkergedeelte, uit ca. 1930, heeft twee bouwlagen onder een plat dak met een smalle dakopbouw afgedekt met een schilddak met de nok haaks op de straat. De gevels zijn uitgevoerd in schoon metselwerk met een roze-paarsige baksteen in staand verband met rollagen boven de gevelopeningen. Het metselwerk wordt verlevendigd doordat de verticale vlakken waarin de vensters zijn aangebracht iets terugliggen en minder ver naar boven doorlopen dan de muurdammen aan weerszijden van de vensters. De ingangspartij springt over de volle hoogte nog iets verder naar voren en is bovendien nog hoger opgetrokken waar die de dakopbouw afsluit. Vensters uitgevoerd als samengestelde ramen, elk met drie beneden- en drie bovenramen en met vaste stijlen en tussenkalven. In de ingangspartij een entreedeur met twee verticale glasruiten. Daarboven op beide niveaus drie smalle hoge lichtvensters, het bovenste met decoratief meerkleurig glas in lood.

 

De gevels worden beëindigd met rollaag waar bovenop een forse borstwering aansluit, uitgevoerd in cement of beton, met een gegolfde voorzijde.

 

Hoofdmassa met plat dak. Schilddak van de dakopbouw is gedekt met zwarte Friese golfpannen. Links is een schoorsteen aanwezig, uitgevoerd in een karakteristieke vormgeving en onderdeel van het totale architectonische concept. De schoorsteen heeft een rechthoekige doorsnede, een uitkragende bovenrand en betonnen afdekplaat.

 

In het interieur zijn op diverse plaatsen in keramiek uitgevoerde elementen aangebracht die zijn vervaardigd door het Delftse bedrijf 'De Porceleyne Fles'.

 

Het kantoorgebouw is van algemeen belang voor de gemeente Delft vanwege de cultuurhistorische waarde. Het is van belang als onderdeel van het complex van de voormalige Lijm- en Gelatinefabriek, in de toenmalige gemeente Vrijenban gesticht door J.C. van Marken die ook de Gist- en Spiritusfabriek, de Delftse Oliefabriek en de Drukkerij Van Marken stichtte en deze bedrijven samenbracht tot een concern onder de naam 'De Delftsche Nijverheid' waar rond 1900 meer dan 1000 mensen werk vonden. De Lijm- en Gelatinefabriek was een belangrijke exponent van de industriële revolutie in Delft. De oudere delen van het kantoorgebouw zijn van belang in het oeuvre van B. Schelling die onder meer het voormalige raadhuis van de gemeente Vrijenban aan de Nieuwe Plantage, het gebouw 'De Gemeenschap' in het Agnetapark en het directiegebouw van de Gist- en Spiritusfabriek aan de Wateringseweg heeft ontworpen. Hij was de 'huisarchitect' van Van Marken. Het kantoorgebouw laat in de drie ontstaansfases de ontwikkelingen in de toenmalige architectuuropvattingen zien en is als totaal vrij gaaf bewaard gebleven. Het interieur is onder meer van belang vanwege de in keramiek uitgevoerde onderdelen vervaardigd door De Porceleyne Fles.