Investeringen Openbare Bibliotheek Delft

 

De openbare bibliotheek Delft moet vanwege vervanging en vernieuwing in 2004-2005 investeren op de volgende terreinen:

1.       Invoering zelfbedieningsbalies in combinatie met toepassing RFID (geïntegreerde registratie en beveiliging)

2.       Herinrichting filialen

3.       Versterking automatiseringssysteem.

 

Deze investeringen zijn nodig voor het handhaven en verbeteren van het niveau en de kwaliteit van de dienstverlening van de bibliotheek. De resultaten vormen daarnaast een voorwaarde om de voornemens uitgesproken in het bedrijfsplan Mediatheek te kunnen realiseren. 

 

Voor de financiering van de eenmalige kosten van de drie operaties wordt voorgesteld het resterende deel van de EZH-gelden, bestemd voor de bibliotheek, in te zetten. Het resterende deel bedraagt € 368.000.

Dit was eerder bedoeld voor de uitrol van servicepunten. Het servicepuntenconcept, waarbij klanten thuis en vlakbij media kunnen bestellen en ophalen,  is echter niet doorgezet. Dit kwam voornamelijk vanwege het besluit van de Gemeenteraad de twee filialen te behouden.
Inmiddels zijn wel een aantal doelstellingen van het servicepuntenconcept gerealiseerd. Via Internet kunnen media gereserveerd worden en bij een van de drie bibliotheekvestigingen opgehaald. De catalogus biedt meer dan voorheen informatie (o.a. plaatjes) om een keus te kunnen maken. Voor klanten die om redenen van fysieke aard niet of moeilijk de bibliotheek kunnen bezoeken is er al enige tijd een ‘Boekendienst aan huis’. Vrijwilligers zorgen dat boeken bij de klanten thuis gebracht en opgehaald worden. Basisscholen, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven voor kunnen via Internet de catalogus van de schoolmediatheekdienst van de bibliotheek raadplegen en langs die weg media bestellen.

 

1.       Invoering zelfbedieningsbalies in combinatie met toepassing RFID

 

Selfservice

Invoering van zelfbedieningsbalies, waarbij de klant als het ware het innemen van materialen als registreren van transacties overneemt van medewerkers, is om de volgende redenen noodzakelijk.

a.       Vermindering van de fysieke belasting van medewerkers. De werkgeversorganisatie openbare bibliotheken en de vakbonden hebben een arboconvenant afgesloten, waarbinnen toepassing van zoveel mogelijk selfservice binnen de openbare bibliotheken als bindende afspraak is opgenomen.

b.       Verbetering service. Er komt tijd vrij om klanten te helpen bij het gebruik van Internetvoorzieningen en om hen te adviseren bij hun keuze. Ook biedt het de mogelijkheid het aantal openingsuren uit te breiden.


In het bedrijfsplan Mediatheek is het voornemen opgenomen om het aantal openingsuren met 16 % uit te breiden. Om bovenstaande redenen is in dat plan aangenomen dat op de nieuwe hoofdvestiging en filialen selfservice is gerealiseerd.

 

Per selfservicebalie kunnen jaarlijks 100.000 uit-  / of innames geregistreerd worden. Eis is wel dat er een geautomatiseerd betalingssysteem aan is gekoppeld. Het aantal transacties dat de leners zelf (kan) gaan doen is 80 % van het aantal uitleningen. Gemiddeld komt er 1 formatie-uur per openingsuur vrij als er selfservicebalies geplaatst worden.

 

RFID

Een parallelle ontwikkeling binnen het kader van de selfservice is de toepassing van een RFID (Radio Frequency Identification) label (of tag). Deze kleine chip kan productgegevens bevatten en / of aan en uit gezet worden ten behoeve van beveiliging. De chip kan door scanners op afstand worden gelezen door beveiligingspoortjes gedetecteerd. De labels kunnen gemakkelijk en veilig in of op alle leenmaterialen aangebracht worden.

Eind 2003 is voor bibliotheken een landelijke standaard RFID labels vastgesteld door de branchevereniging openbare bibliotheken.

De landelijke organisatie waar alle bibliotheken boeken e.d. bestellen,  plaatst vanaf april 2004 deze labels in elk boek dat zij aflevert. Door deze standaardisering gaan de RFID labelprijzen omlaag en zijn er schaalvoordelen te behalen bij het kopen van de benodigde apparatuur.

 

Naast de integratie van registratie en diefstalbeveiliging biedt RFID boven barcodes e.d. vele andere  voordelen, zoals op afstand traceren van verdwaalde boeken in de kast, het digitaal saneren en inventariseren van de collectie, het samenstellen van keuzecollecties, het maken van leenstatistieken. RFID werkt op afstand en hoeft daarom niet zoals barcodelabels eenduidig gescand te worden; dit maakt het de gebruiker van de  zelfbedieningsbalies nog makkelijker. Het zelfleenpercentage stijgt bij RFID, zo blijkt in de praktijk, naar vrijwel 100%.

 

 

 

 

De openbare bibliotheek Delft kiest voor RFID om de volgende redenen.

a.       Het huidige boekidentificatiemiddel (een stippencode) en daarbij behorende apparatuur verdwijnt binnen 1, 5 à 2 jaar geheel van de markt. Zonder RFID zou overgestapt zijn naar barcode. Nu RFID standaard wordt en veel meer mogelijkheden dan barcode biedt is barcode nu geen logische tussenstap.  

b.       RFID versterkt de voordelen van zelfservice ( 95-100 % zelfleenpercentage filialen, alle te lenen media in handeling te registreren) 

c.       RFID heeft meer mogelijkheden dan barcode; naast registratie mogelijkheden collectiebeheer en geïntegreerde beveiliging.

 

De toepassing van selfservice met RFID geschiedt in twee fasen. In 2004-2005 gaan de filialen over naar selfservice met RFID en in 2005-2006 wordt de overgang naar selfservice voor de nieuwe hoofdvestiging van de mediatheek voorbereid. Uren die door de selfservice vrijkomen op de filialen worden ingezet voor de uitbreiding van de openingsuren van de nieuwe hoofdvestiging.

 

Begroting jaarlasten selfservice hoofdvestiging en 2 filialen

Investering

 Jaarlijkse lasten

Dekking met structurele middelen bibliotheek c.q. mediatheek

 

Onder-houd e.d.

 Afschrij-ving app.

Selfservicestations, betalingssysteem, beveiligingspoorten e.d.

    230.000

    23.000

    44.000

RFID-labels (inbegrepen in boeklevering)

 

n.v.t.

 

Jaarlasten selfservice totaal

 

    67.000

 

Dekking

 

 

 

In mediatheekbegroting voorzien voor selfservice

   45.000

 

In mediatheekbegroting voorzien voor beveiliging media (RFID)

 

   10.000

 

In mediatheekbegroting voor afschrijving betalingssysteem

 

   12.000

 

In huidige bibliotheekbegroting is er dekking vanwege normale vervanging en door tijdelijke allocatie van middelen

 

 

 

 

 

Begroting invoeringskosten selfservice hoofdvestiging en 2 filialen

 

 

 

Dekking met EZH middelen voor bibliotheek

Eenmalig

 

 

 Labels RFID voor totale collectie

     80.000

 

 

 Conversie van stippen- naar RFID-label

       6.000

 

 

 Lenerspassen RFID

     30.000

 

 

 Personeelskosten omlabelen

     26.000

 

 

 

    142.000

 

 

 Aanpassingen inrichting vanwege selfservice onder herinrichting

-

 zie herinrichting filialen

 Projectbegeleiding

     33.000

 

 

 Installatiekosten

     15.000

 

 

 Onvoorzien

     15.000

 

 

 

     63.000

 

 

 

 

 

 

Totaal generaal

    205.000

 

 

 

 

2.       Herinrichting filialen

 

De inrichting van de filialen vraagt om een nieuwe aanpak. Deze vraag komt voort uit:

a.       de omschakeling naar selfservice, waarop de inrichting aangepast moet worden;

b.       ‘achterstallig’ onderhoud; gedurende de dreiging van opheffing is niets gedaan aan vervanging vloerbedekking,  intern schilderwerk e.d.

c.       de meer doelgroepgerichte benadering (ouderen, jeugd, jongeren) zoals aangegeven in het bedrijfsplan van de Mediatheek.

 

Begroting kosten herinrichting 2 filialen

 

 

 

Dekking met EZH middelen voor bibliotheek

Eenmalig

 

 

Aanpassingen meubilair aan selfservice 

       62.000

 

 

Inhaal achterstallig onderhoud (vloerbedekking, schilderen etc.)

       70.000

 

 

 

 

 

 

Totaal generaal

     132.000

 

 

 

 

 

 

3.       Versterking van automatiseringssysteem met uitleenadministratie, catalogus en Internet

 

De openbare bibliotheek Delft maakt sinds 1991 gebruik van een bibliotheeksysteem dat binnen een netwerk gedeeld wordt met 180 andere aangesloten bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland. Dit systeem omvat de uitleen- en ledenadministratie en de catalogus. In 2004 zijn bibliotheeksysteempakketten op hun bruikbaarheid en actualiteit getoetst door de branchevereniging Openbare Bibliotheken (VOB). Het systeem waar de bibliotheek Delft op is aangesloten heeft dat keurmerk gekregen.

Het netwerk waarbinnen dit bibliotheeksysteem draait is in 2003 opgewaardeerd naar breedband. Dit is op de eerste plaats een vereiste om alle mogelijkheden van het bibliotheeksysteem te benutten (zoals catalogus met plaatjes van boekomslagen en bestellen via Internet). Tevens biedt het een zeer snelle internetverbinding tegen relatief lage kosten.

Het ligt voor de hand de aansluiting op dit bibliotheeksysteem binnen de mediatheek (vooralsnog) voort te zetten en de mogelijkheden die dit biedt verder te benutten. Omschakeling nu zou betekenen uitstappen uit het Noord- en Zuid-Hollands bibliotheek-netwerk. De schaalvoordelen gaan dan verloren; het levert een grote kostenstijging voor de biblio- of straks mediatheek op.

Opname van de collectiegegevens en de uitleenadministratie van de discotheek in het bibliotheeksysteem is goed mogelijk en levert voordeel op. Daarnaast kunnen de 3 fusiepartijen samen werken aan de opzet van de virtuele dienstverlening en presentatie van de mediatheek.  Voorstel is in het kader van de voorbereiding van de fusie op te richten Werkgroep automatisering daarmee te belasten en hiervoor de resterende EZH-gelden aan te wenden.  

 

Begroting kosten versterking automatiseringssysteem

 

 

 

Dekking met EZH middelen voor bibliotheek

Eenmalig

 

 

Overzetten catalogus- en leengegevens van discotheek in bibliotheeksysteem

       25.000

 

 

Opzet van de virtuele dienstverlening en presentatie van de mediatheek

        6.000

 

 

 

 

 

 

Totaal generaal

     31.000

 

 

 

 

 

A.J.J. Bouten

Juni 2004