De centrale vraag waar in de nota Terrasbotenbeleid 2004 antwoord op wordt gegeven is de vraag of, en zoja op welke wijze het huidige terrasbotenbeleid dient te worden aangepast om een verbetering van het woon-, verblijfs- en economische klimaat in de binnenstad, een versterking van de binnenstadseconomie in Delft alsmede een vermindering van de administratieve last voor de gemeente en horecaondernemers tot stand te brengen.

 

Geconcludeerd is dat het terrasbotenbeleid op vijf punten dient te worden aangepast. Deze punten zijn achtereenvolgens:

 

De geldigheidsduur van een terrasbootontheffing. Voorgesteld wordt om terrasboorontheffingen af te geven voor een vaste periode van 3 kalenderjaren, te beginnen met de periode 1 januari 2005 t/m 31 december 2007. Hierbij geldt dat de periode waarvoor een ontheffing wordt verleend, blijft gehandhaafd op de periode 1 april t/m 1 oktober;

De exploitatietijden van terrasboten. Om overlast van terrasboten zoveel mogelijk te voorkomen wordt voorgesteld het gebruik van terrasboten alleen toe te staan tussen 09.00 en 23.00 uur. Verder wordt voorgesteld om de definitie van terrasboot in de VOGD te verscherpen zodat deze enkel en alleen voor “restaurantachtige” activiteiten kunnen worden gebruikt;

De wijze waarop ligplaatsen per grachtvak worden vastgesteld. Voorgesteld wordt om de momenteel in gebruik zijnde terrasbootlocaties (8 locaties) op de ligplaatsenkaart aan te wijzen als vaste terrasbootlocaties. Locaties worden hierdoor niet meer gekoppeld aan een grachtvak maar aan een dienend pand;

Het aantal terrasbootlocaties. Voorgesteld wordt om het aantal ligplaatsen voor terrasboten uit te breiden van 8 naar 13.

Aanpassing tarief precario terrasboten. Voorgesteld wordt om de precariotarieven voor de terrasboten gelijk te stellen aan de precariotarieven voor terrassen.

 

Ook wordt in de nota ingegaan op de vaststelling van een exploitatiepunt voor twee gondels in de binnenstad. Dit naar aanleiding van een verzoek van een Delftse horecaondernemer voor het verkrijgen van een ontheffing voor een dergelijk exploitatiepunt.

 

Binnen de gemeente zijn de volgende partijen betrokken geweest bij de totstandkoming van deze nota: Vakteam Vergunningen & Ontheffingen,  Vakteam Handhaving & Toezicht, Commissie Welstand & Monumenten,  Vakteam Belastingen, Vakteam Ruimtelijke Ordening, Vakteam ICT Geo-informatie.

 

Bij de totstandkoming van deze nota zijn de volgende externe partijen betrokken geweest: Koninklijk Horeca Nederland, afdeling Delft/Oostland;  Stichting Centrum Management Delft (SCMD); Bestuurlijk Overleg Midden- en Kleinbedrijf (BOMK); Binnenstadsforum.

 

In samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland is een lijst samengesteld van ondernemers die in aanmerking willen komen voor een terrasbootlocatie. Potentiële locaties zijn getoetst met behulp van een aantal van te voren vastgestelde criteria. Met behulp van een bewonersonderzoek is onderzocht wat de mening is van omwonenden wat betreft de komst van een terrasboot op specifieke locaties bij hen in het grachtvak. Ook is met behulp van een terrasboot onderzocht of bepaalde locaties wel daadwerkelijk aan de gehanteerde criteria voldoen.

 

De belangrijkste punten die door bovengenoemde externe partijen zijn aangekaart, zijn verwerkt in de nota. Het gaat hierbij o.a. om extra aandacht voor parkeerplaatsen die niet meer kunnen worden gebruikt, het effect van de terrasboten op het oppervlaktewater, een scherpere definiëring van het begrip terrasboot zodat deze niet voor “cafe-achtige” doeleinden kan worden gebruikt en het wegnemen van de vrees dat in de toekomst nog meer extra terrasbootlocaties worden aangewezen in Delft.