Inhoudsopgave

1.       Procedure & matching

2.       Format Subsidie-aanvraag Actieplan Cultuurbereik

3.       Meerjarenbegroting 2005 – 2008

4.       Regie, evaluatie, uitvoering en kwaliteit

5.       Communicatie & publiciteit

6.       Voorstellen

Bijlage:  Format (subsidie)aanvraag Actieplan Cultuurbereik 2005-2008 (ministerie OCenW)

 

1. Procedure & matching

 

Het ministerie van Onderwijs,Cultuur en Wetenschap (OCenW) wil de samenwerking met provincies en gemeenten voortzetten door een continuering van het landelijke Actieplan Cultuurbereik voor de periode 2005 – 2008. Voor de periode 2005 tot en met 2008 wordt het zelfde principe als in de voorgaande periode gevolgd, namelijk een financiële matching van 1: 1. Voor de periode 2005 – 2008 is dat 0,79 euro per inwoner. Dat is op jaarbasis ca.€ 75.000,-. voor vier jaar.

De centrale doelstelling voor de komende periode wordt: “het cultureel bewustzijn van burgers versterken door het vergroten van zowel het publieksbereik als de actieve participatie in kunst en cultuur”.

Deze doelstelling correspondeert met het huidige Collegeprogramma en de Programmabegroting 2005 e.v. De planning voor deelname is als volgt:

§         15 april 2004 berichten gemeenten of ze in principe willen deelnemen aan het Actieplan Cultuurbereik 2005 – 2008;

§         1 juli 2004 dient de gemeente een aanvraag in voor een specifieke uitkering  ten behoeve van een vierjarig programma, want naast de financiële matching heeft OCenW ook een aantal inhoudelijke voorwaarden aan deelname verbonden, zoals de meerwaarde van het Actieplan Cultuurbereik, die bestaat uit de samenwerking binnen het actieplan en het versterkende effect dat daarvan uitgaat Ook de herkenbaarheid op gemeentelijk niveau is een meerwaarde. In deze nieuwe actieplanperiode kunnen middelen waar nodig ook worden aangewend voor het bereiken van samenwerkingsverbanden (zoals in het kader van Cultuur en School), nieuwe coalities tussen cultuursectoren of tussen cultuur en een andere sector (bijvoorbeeld toerisme, onderwijs, ruimtelijke ordening of welzijn), onderzoek, ontwikkeling, vervoer, marketing en promotie en debat.

§         Op 15 november wordt de definitieve aanvraag ingediend met goedkeuring door de gemeenteraad. In de tussenliggende periode is er ruimte voor overleg tussen gemeente en OCenW.

 

Bijgevoegd is de formele “Aanvraag Cultuurbereik Delft 2005 – 2008” voor het ministerie OCenW in het daarvoor bedoelde format. Deze nota bevat slechts een toelichting bij de aanvraag, de inhoudelijke keuzes zijn in de aanvraag weergegeven.

 

2. Format Subsidie-aanvraag Actieplan Cultuurbereik

De centrale doelstelling van het ministerie voor de komende vier jaren is het cultureel bewustzijn van burgers versterken door het vergroten van zowel het publieksbereik als de actieve participatie in kunst en cultuur.

Het ministerie van OCW vraagt in het format om de beschrijving van de locale uitgangssituatie, een S/Z-analyse, om prioriteiten en output. Wij hebben hierbij gebruikt gemaakt van de S/Z-analyse uit het DOP 2010 (Delfts ontwikkelingsplan 2000 – 2010) en van de ervaringen uit de huidige Actieplan Cultuurbereikperiode 2001 – 2004.

De ervaringen van de huidige Actieplanperiode leren:

 

§         dat binnen het culturele voorzieningen-niveau de professionalisering ten behoeve van (e-) marketing, het gebruik van de nieuwe media, merchandise, sponsorwerving en management versterkt kan worden.

§         dat profilering van het aanbod nodig is; het beter zichtbaar maken van het culturele aanbod. Dit laatste betreft dan het zichtbaar benutten van het potentieel aan podiumkunsten in de stad in een sfeervol en gezellig kader.


De prioriteiten liggen op het gebied van de professionalisering en profilering van cultuur in de stad. Hierdoor vergroten we het cultuurbereik. We bereiken deze profilering en professionalisering door twee bestaande én twee nieuwe verbindingen te leggen:
 

1.       Gebruik maken van bestaande resultaten en ervaringen uit het huidige Actieplan Cultuurbereik; de stimulans van een cultuurprogrammering (met inbegrip van o.a. talentontwikkeling en een festival als Delft City Beats) in de stad; en de continuering van het cultuur en schooltraject (cultuureducatie), gezien het grote cultuurbereik in het onderwijs (binnen- en buitenschools).

2.       Nieuwe verbindingen zijn het gebruik van ‘vormgeving’ en ‘kennis – en ondernemers-netwerken’.

De profilering of zichtbaarheid van cultuur in de stad kan versterkt worden door de inzet van de Delftse ‘creatieve industrie’ of vormgeving.

Wij willen stimuleren dat ontwerpers, fotograven, musici, schrijvers en componisten, beeldende kunstenaars die zich manifesteren op de grensvlakken van binnen – en buitenruimtes in Delft, e-marketeers, creatieve ICT-ers, en vormgevers Delft actief in beeld brengen.
 
De professionalisering wordt versterkt door de inzet van de expertise uit de kennis-en ondernemers-netwerken, gekoppeld aan het festival “Licht-op-Delft in 2008”.


Naast de cultuurprogrammering, het cultuur en schooltraject, vormgeving en inzet van kennis-en ondernemersnetwerken, willen we, vanwege het versterkende effect dat een ‘festival-’vorm op het publieksbereik heeft, een ‘nieuw’ cultuurfestival aan het culturele voorzieningenaanbod toevoegen.
Het ‘nieuwe’ is echter gebaseerd op bestaande activiteiten, namelijk op basis van de ontwikkelde programmering en publieksactiviteiten in de periode van het Actieplan Cultuurbereik.


Benutting van het potentieel aan podiumkunsten in het bijzonder, het cultuuraanbod (incl. cultureel erfgoed) en cultuureducatie in het algemeen wordt in 2008 extra ‘belicht’ in het festival Licht-op-Delft.


Deze activiteiten, evenementen of locatieprojecten zijn laagdrempelig, ze versterken de lokale culturele productiefactor, ze zijn aantrekkelijk voor een breed publiek, zowel voor inwoners als bezoekers. Met voldoende uitstraling dragen ze bij tot de zichtbaarheid van cultuur in de stad.

We willen bij het Actieplan lokale netwerken van ondernemers en kennisnetwerken betrekken met als doel betrokkenen te inspireren, vertrouwd te maken met  ‘cultuurbereik’ in de stad .Van hun management, (e-) marketing & merchandise –expertise hopen we gebruik te maken, in het bijzonder in de voorbereiding voor het festival licht-op-Delft.


Bij een succesvol engagement van de diverse lokale netwerken voor cultuur in de stad kunnen vervolgens samenwerkingsverbanden worden gesmeed, waarbij sponsors worden betrokken om het Actieplan of onderdelen daarvan te ondersteunen, in het bijzonder zou dat tot uitdrukking kunnen komen tijdens het Festival Licht-op-Delft in 2008.

 

We hopen op deze wijze de ontwikkeling en exploitatie te stimuleren van een festival Licht-op-Delft. De profilering en professionalisering van cultuur in de stad komen in dit festival tot een maximaal, gezamenlijk resultaat.

 

De culturele verbindingen, cultuureducatie, cultuurprogrammering, vormgeving en een netwerkgerichte festival opzet Licht-op-Delft, zijn de middelen die het cultuurbereik in de stad vergroten. Schematisch ziet dat er als volgt uit:


 

 


Het ministerie vraagt om meetbare ‘output’ en dito indicatoren. Cultuurparticipatie kan naast  de kwantitatieve[1] outputdoelstellingen, wellicht ook in de nagestreefde outputdoelen in kwalitatieve zin worden vastgelegd.

Ook dat experiment willen we uitvoeren. Juist, omdat de komende periode 2005 – 2008 een ontwikkelingsproces is van professionalisering en profilering. Dat geldt met name voor de ontwikkeling van de kwantificering (de meetbaarheid), de opzet van monitoring, evaluatie en registratie.

In dit ontwikkelingsproces wordt het beschikbaar stellen van budget voor activiteiten, projecten, festivals en evenementen voor een cultuurprogrammering, het cultuur en school traject, vormgeving en de netwerkgerichte cultuur voor het festival Licht-op-Delft ook afgewogen aan één of meer kwalitatieve ‘cultuurbereik-competenties’:

§         de activiteit bevordert de culturele coaching en talentontwikkeling;

§         de activiteit is publieksgericht; de gemeentelijke financiële bijdrage bevordert binnen het activiteiten- of projectbudget naast de eigen opbrengsten van deelnemende organisaties, (potentiële) derde geldstromen als fondsen of sponsors;

§         voor de activiteit is er voldoende (potentieel) publiek binnen de gemeente op de middellange termijn;

§         deskundigheidsbevordering op het gebied van cultureel ondernemerschap en netwerkvorming gestimuleerd wordt;

§         het gebruik van nieuwe media wordt ter bevordering van cultuurbereik ingezet;

§         het betreft de ontwikkeling van culturele initiatieven, van idee tot uitvoering;

§         de activiteiten een mengvorm kunnen opleveren van ‘high and low culture’;

§         de activiteiten of projecten registreren de artistieke uitkomst en/of het cultuurbereik en gaan vergezeld van monitoring en evaluatie.



3. Meerjarenbegroting 2005 – 2008 (inclusief matching)

De begroting van het actieplan is als volgt:

 

 

 

 

 

 

 

 

A.  Begroting (x €1000)

 

 

 

 

 

 

 

Outputdoelstelling

 

 

2005

2006

2007

2008

 

Cultuurprogrammering

 

 

 

80

80

80

80

 

Cultuur en school

 

 

 

30

30

30

30

 

Vormgeving

 

 

 

20

20

20

20

 

Festival Licht-op-Delft[2]

 

20

20

20

20

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

150

150

150

150

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B.  Dekking

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2005

2006

2007

2008

 

Bijdrage OcenW

 

 

75

75

75

75

 

 

Matchingsbijdrage gemeente (reserve nutswinsten)

75

75

75

75

 

 

 

 

 

150

150

150

150

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


4. Regie, evaluatie, uitvoering & kwaliteit

Het vakteam Cultuur, Kennis en Economie (CKE) van de gemeente Delft vervult in de realisatie van het Actieplan Cultuurbereik een initiërende, regisserende en faciliterende rol.

Het vakteam CKE wil beleid ontwikkelen op haar deelgebieden cultuur, kennis, economie en citymarketing, dat aansluit bij de wensen en behoeften van die gebruikers en draagt actief bij aan een duurzame ontwikkeling van Delft.

 

Het vakteam CKE zal als regisseur in een netwerkstructuur verbindingen leggen om de doelstelling(en) van het Actieplan Cultuurbereik realiseren.

 

Tekstvak: Uitvoerende organisaties 
St.Lijm&Cultuur,st.Bacinol,st.Baby Blue,Trico bv, Giotto bv,museum Prinsenhof,VAK,WAC,st.Ketelhuis,DNA,DK,st.MWS,st.LEF, Mediatheek,studio 52,etc


Tekstvak: Actieplan Cultuurbereik 2005 – 2008
cultuurprogrammering,cultuur en school, vormgeving en netwerken Delft,
 festival Licht-op-Delft
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekstvak: Netwerk Cultuurbereik
Vakteam CKE 
I.O./Architectuur TU Delftnetwerk
ondernemers-en kennisnetwerken
De Nieuwe Amateurnetwerk
Brede School/BWD/Wijkaanpak
Popkoepel Delft/Erfgoedcluster
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Naar analogie van de Visitatiecommissie in het lopende Actieplan, willen we voor het komende Actieplanperiode ‘Visitatoren’ instellen, individuele kunstenaars, journalisten en wetenschappers inschakelen die jaarlijks hun (kwalitatief) verslag maken op basis van de genoemde outputindicatoren.

Op deze wijze leveren zij ook hun ‘culturele dimensie’ aan de versterking van het ‘cultureel bewustzijn’ van de burger, het is toegankelijk, openbaar en leesbaar of gevisualiseerd. De informatie die zij leveren is ten allen tijden relevant voor het volgen van de doelstelling, zodat de informatie de resultaten voldoende afdekt.

 

Vervolgens zal om de centrale doelstelling “versterken cultureel bewustzijn” te toetsen in het jaar 2008 worden gemeten of Delftenaren zich bewust zijn of er nieuwe culturele activiteiten in het kader van het Actieplan Cultuurbereik plaatsvinden en of ze deze activiteiten bezocht hebben. Dit gebeurt via de reguliere publieksonderzoeken en panels van het gemeentelijk vakteam Statistiek en Onderzoek.

Voor de vier genoemde cultuurverbindingen zal verslaglegging per project of activiteit voorwaarde zijn binnen het beschikbaar stellen van het budget.

In het jaar 2007 zal een (tussentijdse) evaluatie plaatsvinden die mogelijk tot inhoudelijke wijzigingen en herverdeling van budgetten kan leiden. Deze evaluatie zal aan de gemeenteraad worden aangeboden.

6.Communicatie & Publiciteit

Via de Stadskrant en andere locale media wordt in het laatste kwartaal 2004 informatie gepubliceerd over de opzet van het Actieplan Cultuurbereik 2005 – 2008 en een oproep tot initiatieven, ideeontwikkeling en project-aanvragen. Ook zal er een ‘spreekuur’, speciaal voor het Actieplan Cultuurbereik worden ingesteld.
In het eerste kwartaal van 2005 wordt er een activiteiten – en communicatieplan samengesteld.

7. Voorstel

1.       Akkoord gaan met de Aanvraag Cultuurbereik Delft 2005 – 2008 voor het ministerie van OCW.

2.       Akkoord gaan met de toekenning van €150.000,-- jaarlijks voor de jaren 2005, 2006, 2007, 2008. De dekking hiervan komt uit de reserve nutswinsten (zoals afgesproken bij de Programmabegroting) en vanuit het ministerie van OCW,Actieplan Cultuurbereik.

3.       De financiële consequenties in de 49ste begrotingswijziging van het dienstjaar 2004 vast stellen.

4.       De subsidieaanvraag met aanbiedingsbrief o.v.v. ‘goedkeuring van de gemeenteraad’ voor 15 november aan het ministerie van OCW opsturen t.n.v. de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw M. van de Laan.

5.       Deze nota en bijgaand raadsvoorstel aan de gemeenteraad zenden.

 

 

Hoogachtend,

 

LGHP van Uythoven

Senior Beleidsmedewerker CKE

 

 

 

 

 

Bijlage:  Format (subsidie)aanvraag Actieplan Cultuurbereik 2005-2008 (ministerie OCenW)



[1] Zie het Format, blz. 12 e.v.

[2] communicatie & publiciteit, voorbereidingskosten, incl. overhead periode 2005 – 2008 als monitoring, registratie,outputmeting;accountantverklaring; honoraria Visitatoren.