Geacht college,

 

Het doel van het per 1-1-2000 van kracht zijnde reclamebeleid was om uiterlijk en kwaliteit van de reclames te verbeteren en de hoeveelheid begrenzen. Om verschillende redenen is dat doel niet bereikt. Enerzijds negeerden de meeste ondernemers de vergunningplicht. Anderzijds was de amtelijke organisatie onvoldoende toegerust om het reclamebeleid uit te voeren. Er was wel formatie beschikbaar voor toezicht en handhaving, maar niet voor vergunningverlening. Wel is er over de jaren vanaf 2000 reclamebelasting geheven.

 

Om het beoogde doel (grotendeels) alsnog te bereiken is in de afgelopen tijd naar oplossingen gezocht. Uit oogpunt van deregulering, maar ook door de herziening van de Woningwet per 1 januari 2003, is een andere aanpak noodzakelijk. De uitgangspunten voor deze oplossingen zijn met u besproken in de B&W-presentatie over gevelreclamebeleid op 13 april jl.

 

Andere aanpak

Door de bepalingen in de Woningwet mogen er geen aanvullende eisen in de reclameverordening worden gesteld ten aanzien van welstand. Vandaar dat alle welstandseisen voor gevelreclames naar de welstandsnota moeten worden overgebracht (zie bijlage 1). De bepalingen in de Woningwet en de gemeentelijke welstandsnota maken een vergunning voor gevelreclame overbodig. 

De reclame-dragers waarmee reclames aan panden worden aangebracht zijn in de binnenstad (beschermd stadsgezicht) licht-vergunningplichtig. Overeenkomstig de handhavingstrategie gevelreclame (zie bijlage 2) gebeurt handhaving van het gevelreclamebeleid voortaan op basis van, in volgorde, de Woningwet, de welstandsnota en de reclameverordening. Wij verzoeken u de bijgevoegde handhavingstrategie gevelreclame vast te stellen.

 

Overige aanpassingen

Het vervallen van de vergunningplicht voor gevelreclame is een van de grootste aanpassingen. Daarnaast is het wenselijk gebleken om de reclameverordening en de verordening voor reclamebelasting op een aantal punten aan te passen. De belangrijkste aanpassingen zijn:

·         een tussenstap in de huidige getrapte tarieventabel bij de kleinere reclame-uitingen;

·         wijziging en oplopende tarieven voor grote reclame-uitingen;                       (zie de tarieventabel in bijlage 3)

·         Nederlandse en Delftse vlaggen worden niet meer beschouwd als reclame-objecten en zijn dus belastingvrij.

 

Uitvoering

Met een inhaalslag worden van alle adressen de reclame-uitingen in het (digitaal) archief geactualiseerd of opgenomen. Tegen excessen wordt handhavend opgetreden. Na de inhaalslag controleren de toezichthouders van de sector TOR jaarlijks de reclame-uitingen en verwerken de mutaties van de inspecties. Vervolgens leveren zij de mutaties aan a) de vakteams Bouw- en woningtoezicht en Monumentenzorg en bouwkwaliteit ter beoordeling en eventueel handhaving en aan b) het vakteam Belastingen voor de heffingen.

 

Financiën

De inhaalslag en de wijzigingen hebben gevolgen voor inkomsten en uitgaven. Een tijdelijke kracht voor de inhaalslag en de structurele handhaving kosten geld: € 100.000 incidenteel en € 50.000 structureel. Deze kosten zijn opgenomen in de Programmabegroting 2005-2008 – “nieuw beleid”. (Zie overzicht financiële consequenties in raadsvoorstel.)

 

Afstemming

De evaluatie en aanpassing van de reclameverordening, de reclamebelastingverordening en de welstandsnota, zijn tot standgekomen in samenwerking met het vakteam Belastingen, de (TOR) vakteams Toezicht en Handhaving en Vergunningen en Ontheffingen, JZ en de (BM) vakteams Bouw- en Woningtoezicht en Monumentenzorg en bouwkwaliteit. De handhavingstrategie gevelreclame is tot stand gekomen in samenwerking met de handhavingsregisseur.

 

Voorstel

Wij stellen u voor om:

·         de handhavingstrategie gevelreclame vast te stellen en

·         deze ter kennisname toe te sturen aan de gemeenteraad

·         in te stemmen met de nota gevelreclame

·         in te stemmen met de aanpassingen van de

-  Reclameverordening voor Delft 2000;

-  Verordening op de heffing en de invordering van reclamebelasting

   2004;

-  Welstandsnota Delft

·         deze ter besluitvorming voor te leggen aan de gemeenteraad

·         in te stemmen met de inzet van de financiële middelen, onder voorwaarde van goedkeuring van de programmabegroting 2005-2008.

 

 

John-Paul Smolders / Tineke Kronshorst