Inleiding

Op 29 juni 2000 is de Raad akkoord gegaan met de nota “Bereikbare binnenstad, parkeerbeleid sleutel tot autoluw (plus)”. Conform goedgekeurd wijzigingsvoorstel nr. 2 is destijds afgesproken dat niet eerder gestart zou worden met de uitvoering van de volgende fase van het Autoluw (plus) maken van de binnenstad voordat de uitkomsten van de evaluatie van de eerdere fase afgewogen zijn.

Na afweging van fase 1, het autoluw (plus) maken van de Noordelijke binnenstad heeft de Gemeenteraad op 27 maart 2003 besloten tot de start van fase 2, het autoluw maken van de Markt. De werkzaamheden zijn begonnen in oktober 2003 en de herinrichting van de Markt is officieel afgesloten op 15 mei 2004.

 

Stand van zaken autoluwe binnenstad

De vraag ligt nu voor of fase 2 nog apart van fase 3 kŕn worden geëvalueerd. Fase 3 betreft immers de ontwikkelingen van het gehele Zuidpoortgebied, waarover de afgelopen jaren reeds alle besluitvorming heeft plaastgevonden.

 

De belangrijkste besluiten zijn:

-          Definitieve ontwerp velden 5 + 7 van het Zuidpoortgebied, incl. verdwijnen van parkeerplaatsen op maaiveld + besluit over de bouw van de parkeergarage (13 september 2001);

-          Definitieve ontwerp openbare ruimte rond de velden 5 en 7, incl. autoluw (plus) maatregelen Zuiderstraat (13 mei 2003);

-          Definitief bouwplan veld 10 (11 mei 2004);

-          Definitief bouwplan veld 9 (8 juni 2004).

 

De opening van de Zuidpoortgarage is medio november 2004 gepland, waarna de winkels erboven in maart 2005 open zullen gaan. Als consequentie van de eerdere besluiten zullen per 1 januari 2005 de bezoekersparkeerplaatsen op de velden 9, 10, 2 en het Yperdek vervallen.

 


Evaluatie

De evaluatie van fase 2 “sec” van de invoering van de autoluwe binnenstad betreft alleen het wegvallen van de 80 bezoekersparkeerplaatsen op de Markt en (tijdelijke) compensatie daarvan aan de M. Duystlaan en de bijbehorende herinrichting van de Markt.

Nu fase 2 en 3 vrijwel parallel in uitvoering zijn, ligt  het voor de hand de evaluatie van fase 3 direct te koppelen aan een evaluatie van fase 2. Thans wordt wel een aparte gebruikersevaluatie over de herinrichting van de Markt voorbereid, te houden eind 2004. Deze betreft alleen het functioneren van het marktplein zelf.

 

In samenhang met eventuele bijstellingen in het bestaande autoluwe (plus) gebied zal uiterlijk in februari 2006 een besluit worden genomen over fase 4 van de autoluwe binnenstad.

Hiertoe behoort het gebied:

  1. restant Oude Langendijk + Nieuwe Langendijk.
  2. Vrouwenregt
  3. Burgwal
  4. Beestenmarkt
  5. Kruisstraat/Achtersack/Pieterstraat

 

Oude Delft

Tevens wordt het al dan niet toevoegen van de Oude Delft – tussen Peperstraat/Binnenwatersloot en Heilige Geest Kerkhof – aan het autoluw plus gedeelte in de besluitvorming betrokken. Zie ook bijgevoegd kaartje.

 

Gasthuisplaats

Tenslotte wordt de herontwikkeling van de Gasthuisplaats eveneens betrokken bij de besluitvorming over de invoering van fase 4 van de autoluwe binnenstad.

 

Het spreekt voor zichzelf dat bij deze evaluatie de economische aspecten en branchering uitgebreid zullen worden meegenomen en meegewogen.

 

De planning ziet er momenteel als volgt uit:

 

Activiteit

Fasering

Evaluatie Autoluwe binnenstad

fase 2 + 3

Oktober 2005 – Jan 2006

Besluitvorming activiteiten fase 4 autoluwe binnenstad

Februari 2006 (uiterlijk)

Besluitvorming herontwikkeling Gasthuisplaats (algemeen)

Februari 2006 (uiterlijk)

 

Uitvoering fase 4 autoluwe binnenstad

Najaar 2006 –

uiterlijk gereed: mei 2007

Koepoortgarage gereed

Voorjaar 2007

 

Evt. herinrichting Nieuwe Langendijk

 

Voorjaar 2007

Nieuwbouw Gasthuisplaats

2008/2009

Monitoring

De Stichting Centrum Management Delft (SCMD) heeft de afgelopen 4 jaar een extern adviesbureau de opdracht gegeven om de effecten van de invoering van de autoluwe binnenstad, jaarlijks, op de voet te volgen. De gemeenteraad heeft van de resultaten kennis genomen op 27 maart 2003 en 20 april 2004.

 

Op 13 mei 2004 heeft de SCMD besloten de monitoring van 2004 niet te laten plaatsvinden. Volgens de SCMD het raadzaam om periodiek de effecten van bepaalde maatregelen op een verantwoorde wijze, zo kwantitatief mogelijk in kaart te brengen. De kosten van een dergelijke jaarlijkse monitoring zijn echter erg hoog, zeker gezien het beperkte werkbudget van de SCMD. Daarnaast verwacht de SCMD dat de resultaten van een monitoring eind 2004 niet tot nieuwe inzichten zal leiden. Enerzijds omdat er nauwelijks sprake is van fysieke veranderingen tussen november 2003 en november 2004. Anderzijds omdat de sterk veranderende situatie in het Zuidpoort-gebied met name rond november 2004 dermate groot is dat het waarschijnlijk erg moeilijk zal worden eenduidige conclusies te trekken uit een op dat moment gehouden meting.

 

De SCMD heeft  besloten om de monitoring in 2005 wel uit te (laten) voeren, maar niet noodzakelijkerwijs door hetzelfde bureau dat tot op heden de opdracht heeft gekregen. In het voorjaar van 2005 zal de SCMD offertes vragen aan diverse onderzoeksburo’s.

 

Voorts beveelt de SCMD aan om kennis nemen van ander feitenmateriaal dat via het binnenstadsmanagement binnenkomt, opdat dit materiaal meegenomen kan worden bij de monitoring van november 2005. Het gaat hierbij om een eigen bezettingsgraadmeting van parkeerplaatsen en om passantentellingen en detailhandelonderzoek dat via Locatus* wordt gedaan. Tevens vindt er in de loop van 2004 het vierjaarlijkse regionale koopstromenonderzoek plaats, waar ook de gemeente Delft actief bij betrokken is.

 

Voorstel:

 

-          kennis te nemen van het besluit van de SCMD op geen aparte, externe monitoring te houden in november 2004.

-          Het uitvoeren van een gebruiksevaluatie ten aanzien van de herinrichting van de Markt begin 2005.

-          in het najaar van 2005 evalueren van de invoering van de autoluwe binnenstad van de fases 2 en 3 tezamen;

 

 

* Locatus B.V. is een onafhankelijk bedrijf dat op eigen rekening en risico – veel informatie verzamelt en via digitale Databases informatie verspreid over winkels en winkelgebieden in Nederland.