Geacht college,

 

Na de vaststelling van de nota Aanpak Breedband 2004–2005  is het in deze nota genoemde project Vraagbundeling Breedband tot uitvoering gebracht. Nadat het adviesbureau Expanding Visions (EV) op basis van hun ervaringen in Tilburg voor eigen rekening een verkenning had gedaan naar de belangstelling voor een vergelijkbare aanpak in Delft, heeft de gemeente besloten dit bureau een opdracht te geven om de geconstateerde belangstelling bij een aantal organisaties om te zetten in een projectplan. De gemeente was opdrachtgever voor de werkzaamheden van EV, maar heeft bedongen dat de kosten van het projectplan worden meegenomen in de exploitatie van het Vraagbundelingsproject. Dat betekent dat de gemeente de kosten terugbetaald krijgt wanneer de gunning van het project (oktober/november 2004) een feit is.

 

Het onderzoek wees uit, dat er voldoende belangstellenden zijn voor de aansluiting van panden op een glasvezelinfrastructuur. De volgende organisaties hebben aangegeven in het project te willen participeren: Reinier de Graafgroep, Mondriaan Groep, Christelijks Lyceum Delft, Stanislas College, het Delftse onderwijs verenigd in DIA, gemeentelijke vakteam ICT, TUD, TNO, het Legermuseum, de ICT-Kring Delft. Waarschijnlijk zal ook de zorgsector (DSW/Pieter van Foreest) meedoen en het Grotius College. Met een aantal andere potentiële deelnemers wordt in de komende maanden nog overleg gevoerd over deelname.

 

De Delftse woningbouwvereniging hebben aangegeven dat de ontwikkeling van een glasvezelnet niet tot hun kerntaken behoort en zij zullen daarom het project wel met interesse volgen, maar niet participeren in de ontwikkelfase.

 

De deelname van de TU Delft en de vakafdeling ICT van de gemeente heeft twee invalshoeken: enerzijds zijn beide afnemer (uitbreiding/verbetering van het bestaande glasvezelnetwerk), anderzijds brengen beide ook (tegen een nader vast te stellen vergoeding) glasvezelcapaciteit in.


Zo heeft met name de TU Delft overcapaciteit op het glasvezelnetwerk naar de studentenwoningen. Door gebruik te maken van deze overcapaciteit behoeft minder nieuwe glasvezel aangelegd te worden. De gemeente heeft ook (maar minder dan de TUD) glasvezelcapaciteit beschikbaar voor het project. De TU Delft is voornemens ook het beheer van het glasvezelnet dat is aangesloten ter ontsluiting van de studentenwoning aan het Vraagbundelingsinitiatief over te dragen.

 

Voor het Delftse onderwijs, dat via DIA, zeer goed georganiseerd is, betekent deelname een verbetering van de capaciteit en snelheid van de verbinding. Dat vergroot de gebruiksmogelijkheden van het netwerk aanzienlijk, waardoor het ook mogelijk is “streaming videobeelden” te ontvangen en te gebruiken in het onderwijs. Daarnaast biedt een glasvezelnet naar de scholen voordelen op het gebied van beheer en exploitatie. Door gebruik te maken van een of meer centrale servers ontstaat een netwerk, waardoor een deel van het beheer niet meer op de scholen plaats hoeft te vinden; bovendien biedt een centrale server mogelijkheden voor het delen van bijvoorbeeld software.

 

 

Stand van zaken en geplande activiteiten

 

Nadat Expanding Visions het projectplan afgerond had, zijn de potentiële deelnemers gevraagd om aan te geven of zij het aanbestedingstraject willen ingaan. Om hun deelname te bevestigen hebben alle deelnemers een intentieverklaring getekend. De deelnemers kunnen na de aanbesteding, maar voor de gunning van de werkzaamheden, nog uit het project stappen indien blijkt dat de aanleg van een glasvezelinfrastructuur voor de betrokken organisatie toch onvoldoende voordelen biedt in verhouding tot de prijs. Naar verwachting zal de aanbesteding in oktober 2004 afgerond zijn. Met de intentieverklaring verklaren de deelnemende organisaties zich bereid een financiële bijdrage te leveren als aanbetaling van de projectkosten.

 

Voor de aanbestedingsfase is dezelfde afspraak gemaakt als bij het ontwikkelingsplan: de gemeente is opdrachtgever en bij realisatie van het project worden de kosten gedragen door het project, dus verrekend in de prijs van de glasvezelinfrastructuur. Daarnaast is met EV afgesproken, dat de opdracht ophoudt wanneer eerder dan aan het einde van het aanbestedingstraject besloten zou worden dat het project stopt.

 

Na afronding van de aanbestedingsfase is de gemeente Delft niet langer opdrachtgever. Een door de deelnemers gedragen juridische eenheid wordt dan de opdrachtgever voor de feitelijke aanleg van het glasvezelnetwerk. De benodigde rechtsvorm moet nog worden opgericht, maar er is een tijdelijke oplossing beschikbaar in de vorm van de stichting ID2. Deze stichting is eind jaren negentig opgericht met als doel een deel van de opbrengst van de verkoop van de kabelrechten te investeren in de ontwikkeling van interactieve diensten in Delft. Na enige jaren actief te zijn geweest, leidt deze stichting nu een slapend bestaan.


De statuten van de stichting ID2 bieden ruimte om de huidige activiteiten op het terrein van vraagbundeling onder de stichting te brengen. Aan de hand van voorbeelden van vraagbundelingsprojecten elders in het land, wordt een voorstel ontwikkeld voor een wijziging van de statuten. Deze wijziging moet zijn vastgesteld voor de gunning van het project.  Het huidige bestuur van de stichting ID2[1] heeft aangegeven geen bezwaar te hebben tegen deze koerswijziging. De voorzitter van de stichting heeft aangegeven zijn zetel beschikbaar te willen stellen ten behoeve van iemand die meer betrokken is bij het vraagbundelingsproject in Delft.

De stichting int de door de participanten te betalen bijdrage in de kosten van het project en wordt verantwoordelijk voor de gunning en de uitvoering. Vanuit de in het vraagbundelingsproject participerende organisaties worden enkele bestuursleden afgevaardigd in het bestuur.

 

De afronding van de aanbestedingsfase en de gunning is in oktober/november 2004, waarna met de aanleg van de infrastructuur wordt begonnen. De oplevering van het gehele project is in de loop van 2005. De begeleiding bij de uitvoering wordt niet door de stichting zelf verricht, maar wordt ook uitbesteed. Het is voor de hand liggend daarbij ook gebruik te maken van de ervaring van Expanding Visions.

 

De aanbesteding

De aanbesteding bestaat uit drie ‘kavels’: de passieve infrastructuur van kabels en glasvezel, de actieve apparatuur om de infrastructuur te kunnen gebruiken  en de belichting van de vezels met diensten, zoals internet. Niet alle partijen zullen op alle drie de kavels intekenen, bijvoorbeeld omdat zij bij hun huidige internetprovider blijven. 

In de kavel voor de infrastructuur wordt niet alleen de aanleg van buizen en glasvezels aanbesteed, maar ook de exploitatie en het onderhoud daarvan. Dat betekent dat de stichting ID2 voor exploitatie en onderhoud geen personele capaciteit hoeft in te huren. In principe wordt alle capaciteit die nodig is voor de exploitatie van het glasvezelnetwerk, zoals ook het innen van betalingen voor diensten, uitbesteed.

 

Dankzij de aanbesteding van de actieve apparatuur en de diensten, bestaat ook de mogelijkheid breedbandig internet via glasvezel aan te bieden aan de bewoners van de twee blokjes woningen waar al buizen ten behoeve van de glasvezel is aangelegd bij de nieuwbouw en de bewoners van de Markt waar ook al glas is aangelegd. Ook kunnen de gebruikers van Bacinol  worden benaderd met een aanbod voor breedbandig internet.

Daarnaast wordt de mogelijkheid onderzocht om in nieuwbouwprojecten, zoals de VDD-locatie, een glasvezelnetwerk aan te leggen en de kosten van de aanleg te integreren in de kosten van de woning, zodat deze meegefinancierd kunnen worden. Wanneer dit mogelijk blijkt, kan deze aanpak ook worden gekozen bij grotere woongebieden, zoals de Harnaschpolder. Ook wordt overleg gevoerd met de ontwikkelaars van Technopolis over de wijze waarop hier de glasvezelinfrastructuur wordt ontwikkeld een aangesloten op het de te ontwikkelen Delftse glasvezelring.

 

Financiële aspecten van het vraagbundelingsproject

De kosten van het project worden doorberekend aan alle deelnemers. Het gaat daarbij om de kosten van de aanleg, exploitatie, onderhoud, afschrijving en rente. De exploitatie wordt berekend over een periode van 15 jaar; dat is tevens de gehanteerde afschrijvingstermijn van de glasvezelinfrastructuur.

 

Zoals hier boven is aangegeven worden ook de kosten die Expanding Visions maakt voor de begeleiding van het project doorberekend naar de exploitatie. C.q. de gebruikers van het glasvezelnet. Slechts wanneer het project wordt afgebroken voor de gunning, zijn deze kosten (minus de bijdrage van de deelnemers) voor de gemeente Delft.

Voor twee deelnemers zijn er naast kosten ook opbrengsten: de TU Delft en de gemeente Delft, omdat zij glasvezel inbrengen in het project en daarvoor een vergoeding krijgen.

 

De organisaties die deelnemen in de aanbestedingsfase (op dit moment zijn dat er 11) hebben ingestemd met een eerste betaling aan het project € 4500; indien een organisatie besluit niet mee te doen in het project na de start van de aanbestedingsfase, maar voor de gunning, dan wordt deze bijdrage niet terug betaald. De totale kosten van de aanbestedingsfase zijn hoger dan het bedrag dat de deelnemers bijdragen, tenzij in de komende periode nog meer deelnemers worden gevonden. De gemeente Delft heeft zich bereid verklaard dit bedrag te voorfinancieren totdat het kan worden verrekend met de stichting ID2 als onderdeel van de totale projectkosten.

 

Voor de Delftse scholen leidt participatie tot verhoging van de kosten voor het gebruik van internet. Daar staat een verbeterde kwaliteit tegenover. De vergelijking van de kosten thans en straks na aanleg van de glasvezelinfrastructuur is niet eenvoudig. Een deel van de huidige beheerskosten van DIA zit inbegrepen in de exploitatie; daarnaast kan het beheer dankzij de glasvezelinfrastructuur goedkoper. De voordelen van participatie in het project worden op diverse werkgebieden en bij verschillende vakteams gehaald: zo is de verbetering van de glasvezelinfrastructuur via het vraagbundelingsproject goedkoper dan wanneer de gemeente dat zelfstandig zou doen en bovendien worden er opbrengsten gegenereerd door de inbreng van overcapaciteit. Verder staat voor 2006 de vervanging van de huidige servers in alle scholen van het basisonderwijs gepland. Dit budget kan  - een jaar vervroegd – ingezet worden. Wanneer dan gekozen wordt voor een centrale server en beheer op afstand, zullen de beheerskosten lager zijn dan thans geraamd. Verder kan de gemeente de reeds aangelegde glasvezelinfrastructuur die is aangelegd op de Markt en rond twee woonblokjes in  het project inbrengen.

Daarnaast is er een niet exact te berekenen voordeel dat ontstaat, omdat de scholen nu kunnen participeren in een vraagbundelingsproject. En dat is goedkoper dan wanneer de scholen over een aantal jaar zouden worden aangesloten op glasvezel zonder de voordelen van vraagbundeling..

 

Om er voor te zorgen dat de kosten voor de scholen niet veel hoger worden dan thans en om het gebruik van een snelle glasvezelinfrastructuur te stimuleren, wordt voorgesteld uit de Kabelreserve een bedrag van € 200.000 beschikbaar te stellen ten behoeve van het project. Dit bedrag komt geheel ten goede aan de investeringen die via DIA gemaakt worden voor de verglazing van de infrastructuur van de basisscholen in Delft. In de aanloop naar de uitvoering van de werkzaamheden wordt dit budget ook gebruikt als dekking van de voorfinanciering van dat deel van de kosten van de aanbestedingsfase die niet gedekt worden door de bijdrage van € 4500 van de deelnemers.

 

Er wordt tot en met de aanbesteding gewerkt met geraamde kosten, omdat de exacte kosten van het project pas duidelijk zijn na de aanbesteding. Dus ook de kosten voor de deelnemers zijn thans nog niet precies aan te geven. Bovendien worden de kosten lager naarmate er meer deelnemers zijn. In de komende maanden worden meer deelnemers gezocht en op het moment van de aanbesteding wordt het aantal deelnemers vastgesteld. Indien er na de aanbesteding nieuwe deelnemers voor het project zijn, wordt de infrastructuur nog beter benut wat leidt tot een aanvullend kostenvoordeel. Er komt een financiële regeling waardoor niet alleen de nieuwe deelnemers profiteren van dit voordeel, maar ook de initiële deelnemers op het moment van de gunning van de aanbesteding.

 

Samenvatting

Samenvattend kan worden gesteld dat met het project Vraagbundeling niet alleen aan aantal deelnemende organisaties profiteren van de aanleg van een Delftse Glasvezelinfrastructuur, maar dat de glasvezelinfrastructuur ook volop mogelijkheden biedt om in de toekomst meerdere participanten aan te sluiten, waaronder ook woongebieden of woonblokken. Daarmee draagt het project bij aan het behalen van de doelstelling, genoemd in het collegeprogramma, dat in 2006 een kwart van de Delftse adressen aangesloten is op een glasvezelinfrastructuur. Bovendien draagt het project bij aan een kwalitatief sterk verbeteren van de digitale communicatiemogelijkheden van de Delftse basisscholen. Wanneer na de afronding van de aanbesteding (oktober/november 2004) het project tot uitvoering komt, is de gemeente Delft niet langer opdrachtgever. Deze rol ligt dan bij de stichting ID2. De gemeente is vanaf dat moment nog afnemer van de stichting ID2 (DIA en vakteam ICT).

Om de deelname van de Delftse basisscholen aan het project te faciliteren, wordt voorgesteld € 200.000 vrij te maken vanuit de Kabelreserve en deze beschikbaar te stellen aan het project. Deze bijdrage komt volledig beschikbaar voor de deelname van de scholen, maar wordt ook gebruikt als dekking van het risico dat de gemeente draagt in de aanbestedingsfase. Dat risico bestaat uit de kosten van de aanbesteding minus de bijdrage van de participanten en is maximaal € 60.000. Dat maximale risico loopt de gemeente wanneer er tot aan de aanbesteding geen nieuwe deelnemers worden gevonden, die een bijdrage van € 4500 betalen en wanneer na de aanbesteding het project in zijn geheel wordt afgeblazen.

 

 

Cees van Laren, Projectleider Breedband.



[1] Voorzitter is de heer W. Etty, indertijd bij de kabelprojecten betrokken als adviseur van Delft en secretaris is de heer H. Speetjens, medewerker bij het vakteam CKE