22 september 2005

Besluitenlijst commissie Cultuur, Kennis, Economie & Mobiliteit d.d. 9 juni 2005

 


naar agenda
 9 juni 2005



naar agenda
28 juni 2005



naar agenda 
6 oktober 2005

 

Voorzitter:

Dhr. H. Gabeler

Griffier:

Mw. A. Niesthoven

Aanwezig:

Wethouder R. Grashoff;
De dames A. Koning (PvdA), C. E. Lourens (D66) ), M.H. Welle Donker (VVD), W. Steffen (VVD), M. de Jong (CDA) en M. C. Junius (CDA).
De heren P. Kiela (PvdA), M. Stoelinga (Leefbaar Delft), J.P. de Wit (Leefbaar Delft), W. Bot (GroenLinks), R. Witsenboer (GroenLinks),
A. van Breukelen (STIP), J. van Putten (STIP), W. M. de Koning en J. Ph. de Jong (Stadsbelangen), G. Engels (CDA), R.H. Kroon (Onafhankelijk) en J. van der Goot (ChristenUnie / SGP)

Voorafgaand aan de vergadering een presentatie voorlopig ontwerp ‘Tracé tramlijn 19’

1.

Opening
De voorzitter opent om 20.00 uur de vergadering.

2.

Mededelingen
Er zijn geen mededelingen.

3.

Inventarisatie insprekers
De heren Bazelmans (NCO/NCW/MKB/KvK/ABCD), De Vette, Prins (Bewonersvereniging Olofsbuurt / Westerkwartier en Platform Spoor), Kips (3VO), Pauw (Fietsersbond), Rijk, Bergsma, Snel en Nanninga en mw. De Fouw, allen voor agendapunt 7.

4.

Vaststellen besluitenlijst 10 maart en 7 april 2005
De besluitenlijsten wordt zonder wijzigingen vastgesteld.

5.

Vaststellen lijst niet te bespreken stukken
De lijst wordt ongewijzigd vastgesteld.

6.

Rondvraag
Van de rondvraag wordt geen gebruik gemaakt.

7.

 

Lokaal verkeers- en vervoerplan en Fiets Actie Plan II (575752, 75754, 575755)

Insprekers:
De heer Bazelmans: het Delftse bedrijfsleven beschouwt deze plannen als een goede basis voor nader overleg. Niet van alle onderdelen is de status duidelijk: het is een mix van algemene voornemens en concrete plannen. Spreker roept op tot creativiteit in de uitwerking. Zo kan bereikbaarheid ook vergroot worden door bestemmingen te brengen naar bereikbare plekken. De geschiktheid van het 40-km concept moet blijken uit een evaluatie van de eerste proef.
De heer De Vette spreekt zijn teleurstelling uit. Verkeersremmende  maat- regelen aan de Krakeelpolderweg waren toegezegd direct na de plaatsing van de pollers. In de nota staat, dat deze maatregelen in een later stadium ‘meeliften’ met andere projecten. Hij vreest voor de verkeersveiligheid.
De heer Prins van Bewonersvereniging Olofsbuurt / Westerkwartier en Platform Spoor wijst op de effecten van het LVVP op de inrichting van de Spoorzone. Op een bewonersavond over dit onderwerp bleek er veel onge- rustheid te bestaan onder de bewoners.
De heer Kips (3VO) vraagt aandacht voor kinderen. Zij gebruiken de straat om te spelen en te fietsen. Bij een ongeval valt de schade vaak mee als de rij- snelheid onder de 30 km per uur lag. Spreker pleit daarom voor 30 km als maximumsnelheid.
De heer Pauw (Fietserbond): pleit voor een goede fietsinfrastructuur. Ontbrekende schakel hierbij is een fietstunnel/-brug Faradayweg. Fietsers zijn de zwakkere verkeersdeelnemers en hebben wettelijk recht op bescherming. De onderlinge snelheidsverschillen in het verkeer moeten klein zijn. Brommers horen qua snelheid bij het overige gemotoriseerde verkeer. Spreker pleit voor een maximumsnelheid van 30, maximaal 40 km per uur.
De heer Rijk vraagt aandacht voor de luchtkwaliteit in het gebied rondom de Mijnbouwstraat. Deze moet verbeterd worden en het is tot op heden niet duidelijk hoed die verbetering wordt ingevuld. Hij waarschuwt voor de negatieve gevolgen voor de luchtkwaliteit langs stroomwegen.
De heer Bergsma spreekt namens de bewoners Harnaschpolder. Goed dat de kruising Van Foreestweg nu ook als ‘black spot’ erkend is. Hij vraagt om uitvoering van de genoemde veiligheidsmaatregelen eerder dan 2010 en een gelijktijdige aanpak van fietstunnel en kruising. Het is lastig om als burger te zien hoe het met de kosten zit. Is er geld voor ondertunneling van de stroom- wegen?
De heer Nanninga ziet veel goede zaken in het LVVP. Stelt aan het einde van tramlijn 19 een gratis parkeerplaats voor om gebruik openbaar vervoer te bevorderen. Spreker is tegen belemmeringen voor vrachtverkeer. Wijkontsluitingswegen moeten een gelijke status en dus een gelijke snelheid hebben als gebiedsontsluitingswegen: dat bevordert de doorstroming en dus de luchtkwaliteit.
Mevrouw De Fouw (spreekt ook namens de heer Beugels) vraagt aandacht voor de plannen Mijnbouwstraat e.o.: die maken geen onderdeel uit van het LVVP, maar vaststellen van het LVVP leidt tot onomkeerbare gevolgen voor de buurt.
De heer Snel is blij met de toezegging dat het doorgaande centrumverkeer over de Sebastiaanbrug wordt ontmoedigd. Kan 40km goed gehandhaafd worden?
Hij spreekt zijn zorgen uit over de luchtkwaliteit Mijnbouwstraat en omgeving: er staan tegenstrijdige cijfers in het plan. In het LVVP zouden ook black spots luchtkwaliteit moeten worden opgenomen. Vraagt om te onderzoeken of eenrichtingsverkeer op de Sebastiaanbrug mogelijk is.

Wethouder Grashoff geeft een reactie op hetgeen door de insprekers naar voren is gebracht. Daaruit volgen de volgende aanpassingen:
De aanpassing Krakeelpolderweg is opgenomen in het eerste tijdvak, maar staat inderdaad verkeerd. Dit wordt gecorrigeerd.
De kruising Van Foreestweg is een van de plekken waar de meeste ongeluk- ken gebeurden: hij zal het antwoord in de inspraaknota aanpassen.

Eerste termijn commissie:
De commissie stelt een aantal vragen aan de wethouder en doet de volgende uitspraken / voorstellen:

STIP, PvdA en GroenLinks achten de fietsverwijderacties in de binnenstad ontoelaatbaar zolang er nog volstrekt onvoldoende fietsparkeerplaatsen zijn.

Fracties VVD, CDA, Leefbaar Delft en Stadsbelangen zijn niet voor het invoeren van een wegcategorie 40 km/uur.

Fractie PvdA stelt voor de eindpunten van de tramlijnen 1 en 19 met elkaar te verbinden langs station Delft Zuid, om zo het gebruik van het openbaar vervoer te bevorderen.

Wethouder Grashoff doet de volgende toezeggingen:

De ’40 km-inrichting’ van de Ruys de Beerenbroucklaan wordt ook geëvalu- eerd op effect op de doorstroming van het verkeer.

Het definitieve plan voor de servicelijn komt terug naar de commissie. De mogelijkheid van een ‘rondje markt’ op de route van de servicelijn zal hij onderzoeken.

Er komt een afzonderlijk voorstel voor extra stallingsmogelijkheden voor fietsen in de binnenstad. Er zal tot die tijd geen grote fietsverwijderactie gehouden worden.

De term 40 km-weg is minder gelukkig gekozen, het gaat om een bepaalde inrichting van de straat die het effect moet hebben dat het verkeer zijn snelheid matigt. De wethouder vraagt suggesties voor een passende andere naam.

Voorts benadrukt wethouder Grashoff het belang van Delftse maatregelen voor verbetering van de luchtkwaliteit: Om voor de Raad van State de grotere stedelijke plannen overeind te kunnen houden, moet Delft aan kunnen tonen hier het uiterste aan te hebben gedaan.

Alle fracties houden voorbehoud voor fractieoverleg.

De voorzitter sluit de vergadering om 23.50 uur.

terug naar boven