Datum: donderdag 6 november 2003 – 20.00/21.30u

Locatie:          Delftstede, Phoenixstraat 66 te Delft

Opkomst:        Circa 40 personen, waarvan 28 geregistreerde volgens de intekenlijst

 

 

Algemeen

Gedurende de inloopavond stonden medewerkers van de gemeente Delft ter beschikking voor het beantwoorden van vragen. Doel van de avond was om de  direct betrokkenen, omwonenden en overige gebruikers te informeren over de consequenties van de voorgestelde maatregelen met betrekking op de verkeersveiligheid in de Buitenwatersloot. Middels een presentatie verdeeld over 6 panelen werd de huidige situatie, de 4 mogelijkheden en het voorstel van het vakteam Mobiliteit toegelicht. Het voorstel van het vakteam Mobiliteit is het aanleggen van een bussluis, het aanleggen van fietssuggestiestroken en het niet meer verstrekken van taxi-ontheffingen.

 

De bezoekers hadden de mogelijkheid om schriftelijk opmerkingen te noteren met betrekking op dit voorstel. Onderaan het verslag zijn de opmerkingen overgenomen uit deze lijst. Deze is ingedeeld in opmerkingen met betrekking op het voorstel danwel algemene opmerkingen over de Buitenwatersloot en omgeving.

 

Samenvatting van de avond

- Gedurende de avond hebben er diverse discussies plaatsgevonden met direct betrokkenen, omwonenden en gebruikers van de Buitenwatersloot. Dat de Buitenwatersloot verkeersonveilig is en met name bij de ‘Mosjesbrug’ is voor het merendeel bekend. Er is dan ook behoefte aan een oplossing hiervoor.

- Om het doorgaande verkeer (grootste veroorzaker verkeersonveiligheid) uit de Buitenwatersloot te weren dient er een ‘knip’ gemaakt te worden door middel van een fysieke afsluiting. De locatie en het type van een dergelijke afsluiting brengt enige discussie met zich mee, al is het merendeel van de bezoekers het eens met het voorstel van de gemeente.

- De locatie van de sluis blijkt echter op één locatie mogelijk te zijn i.v.m. het profiel van de Buitenwatersloot. Deze is gelegen tussen de in- en uitrit van de huisnummers 321 t/m 325 en de ‘Mosjesbrug’. Het verzoek van enkele van deze bewoners is om de eventuele bussluis zover mogelijk richting de ‘Mosjesbrug’ te ontwerpen, zodat de in- en uitrit geen hinder ondervindt van de bussluis, dit wordt in de verdere uitwerking meegenomen.

- Een andere vraag is of het type bussluis niet gevaarlijk is voor fietsers en of er daarom geen ander type afsluiting mogelijk is. Dit is in een eerder stadium al door de gemeente onderzocht. Een alternatief voor de bussluis is het toepassen van een ‘Poller’. Deze optie is bekeken en bleek na onderzoek financieel niet rendabel te zijn in verhouding met de aanlegkosten en onderhoudskosten van een bussluis.

Daar de gemeente terughoudend is met het toepassen van bussluizen, is het op deze locatie de enige optie om het doorgaande verkeer te weren en doorgang te bieden voor de huidige lijndiensten. Er dient wel gestreefd te worden naar een type bussluis waarin extra aandacht aan fietsers wordt besteed (goede verlichting, markering, bebording). In een verdere uitwerking wordt nog gekeken of het type sluis (kuilconstructie) aangepast kan worden om de sluis voor fietsers veiliger te maken.

- Een andere discussie betrof de mogelijkheid tot het fysiek afsluiten van het westelijke gedeelte Buitenwatersloot en de doorgang van de Buitenwatersloot-Marlotlaan te behouden. Uit eerder onderzoek is deze optie ook bekeken en het blijkt dat deze maatregel nauwelijks invloed op het doorgaande verkeer ter hoogte van de ‘mosjesbrug’ waar de verkeersonveilige situatie het grootst is. Het doorgaande verkeer zal de Buitenwatersloot blijven gebruiken als alternatieve route voor de Krakeelpolderweg-Westlandseweg. Het verkeer zal de route vervolgen door de woonwijk om tenslotte bij de Alletta Jacobsstraat de woonwijk te verlaten. Deze route is voor de gemeente niet acceptabel. Daarbij blijft het snelheidsprobleem op de Buitenwatersloot bestaan en dient hier alsnog een oplossing van een drempel gerealiseerd te worden. Gezien de kans bestaat dat een drempel trillingen veroorzaakt is deze optie juist niet gewenst voor de huisnummers 321 t/m 325.

- Op de vraag of een bussluis ook trillingen veroorzaakt wordt uit ervaring bij andere sluizen vermeld dat deze te verwaarlozen zijn, zeker op deze locatie waar de bus een lage snelheid heeft in verband met de nabije halteplaatsen. Bij de afdeling Civiel wordt nagegaan hoe de fundering van een dergelijke sluis is opgebouwd. Dit wordt teruggekoppeld naar de bewoners van huisnummer 321 t/m 325.

 

Overigens is het merendeel van de bezoekers het eens met de overige maatregelen van het niet meer verlenen van taxi-ontheffingen en het aanleggen van fietssuggestiestroken op het overige gedeelte van de Buitenwatersloot.

 

Op de vraag of in het verslag de procedure van inspraak vermeld kan worden en wat de mogelijkheden zijn voor het maken van bezwaar, bij deze het antwoord: Het is mogelijk om bezwaar te maken op het verkeersbesluit welke voor een fysieke afsluiting genomen moet worden. Verder is het mogelijk dat de bewoner gebruik maakt van het recht tot inspreken in de Commissie Duurzaamheid.

 

Schriftelijke opmerkingen met betrekking tot het voorstel van een bussluis:

1                Bussluis is geen structurele oplossing. Delft heeft drie belemmeringen in de noord-zuid richting; spoor, Schie, Provinciale weg. Afsluiting zou leiden tot verlegging van drukte.

2                Afsluiten is in feite beloning voor overheid, van het niet willen handhaven van het éénrichtingsverkeer; de “spookrijders” zijn veelplegers, zij doen dit stelselmatig en op vaste tijdstippen. Door deze mensen streng aan te pakken (boete=te laag) zal het probleem verminderen. (Deze mensen horen niet in de auto thuis)

3                Milieu argument: omrijden is 3 maal zo lang + het duur nog eens 3 maal zo lang (veel stoplichten= veel optrekken + remmen)

4                Economische schade: gebruikers – niet overtreders – zullen qua tijd en afstand gedupeerd worden. (dit is een veel grotere groep dan de overtreders)

5                Combinatie van een bussluis + 2 haltes is qua vrije doorgang voor de fietsers in combinatie met de bussen die stoppen te klein.

6                Wat voor invloed heeft een bussluis in het wegdek op trilling die via de bodem wordt afgegeven. Dit i.v.m. de niet onderpaalde bebouwing van de naastgelegen boerderij.

7                Handhaving hoge voertuigen zoals hoge Yellow Cabs, andere bussen dan openbaar vervoer, bedrijfsauto’s e.d. desnoods een kleine camera.

8                Verlichting herzien t.p.v. eventuele bussluis. Voorstel om trottoir aan de waterkant in te korten.

9                We zijn het eens met de het voorstel van de gemeente. Wij zouden het niet eens zijn met een optie waarbij de Buitenwatersloot wordt afgelsoten ter hoogte van de Marlotlaan, zodat de Marlotaan vanaf de kant Den Hoorn niet meer bereikbaar is.

10             Denk aan voldoende verlichting ter hoogte van de sluis.

11             Verlichting herzien, trottoir waterzijde inkorten. Ik sta achter het voorstel, prima. Geen bomen weg.

12             Zoek naar een goed alternatief voor de bushalte. Desnoods doe je de bushalte meer naar de brug toe.

13             Zet de bushalte a.u.b. niet aan de andere kant van de ‘Mosjesbrug’, want dat maakt de verkeersveiligheid juist nog veel minder.

 

14             Een afsluiting op de Buitenwatersloot betekent voor ons bedrijf (gedeelte Buitenwatersloot – Westlandseweg) een slechtere bereikbaarheid. Hierdoor zullen wij klanten missen en zal de omzet verminderen. Wij zijn dan ook tegen het voorstel voor afsluiting van de Buitenwatersloot.

    

 

Overige schriftelijke opmerkingen met betrekking op de Buitenwatersloot:

1       De fietsroute ‘Mosjesbrug’ richting Combiwerk is ook gevaarlijk. Kan hier ook niet naar gekeken worden?

2       VRI afstelling Buitenwatersloot-Krakeelpolderweg;de vraag is of de voetgangers een paar seconden eerder groen kunnen krijgen in verband met het afslaand verkeer.

3       Oversteek Buitenwatersloot parallel aan de Krakeelpolderweg: daar een zebrapad aanleggen en de voetgangerslichten als enige op groen.

4       Of het mogelijk is om meer verlichting onder het viaduct te plaatsen.

5       Hoe gaat het met de handhaving van hoge voertuigen zoals ‘yellow cabs’, andere bussen dan openbaarvervoer, bedrijfauto’s e.d. Desnoods een kleine camera.

6       Buitenwatersloot hoek Krakeelpolderweg. Als je op de brug bij het voormalig belastingkantoor staat en rechtsaf wil met de fiets op auto, gaat het voetgangerslicht – waar trouwens geen zebra ligt – tegelijk op groen.

7       Het 30km gebeid aan de smalle kant van de Buitenwatersloot staat niet volledig aangegeven. Bijvoorbeeld vanaf de provinciale weg is niets aangegeven.

8       Niet het gebied zelf, maar de vraag is of er een zebra kan komen (minimaal) tussen het voormalig Lidl kantoor en het Westeinde.