Plan voor realisatie internationaal belevingscentrum

 

 

 

 

 

                                 “VermeerDelftcentrum”

 

 

 

 

29 juli 2004


Indeling plan belevingscentrum VermeerDelftcentrum

 

  1. Samenvatting                                                                           2

 

  1. Omschrijving van het plan

2.1   Doel van het plan                                                    3                                

2.2   Globale beschrijving van het plan                              4

2.3   Locatiekeuze                                                         5                   

2.4   Brandveiligheid                                                        6                     

2.5   Inrichting van het plan (masterplan)                          7                      

2.6   Projectplannen                                                       10       

2.7   Personele bezetting                                                10                   

2.8   Verzekeringen, levering en betalingsvoorwaarden       11

2.9   Diploma’s/erkenningen                                            11

 

  1. Marketingplan

3.1   Omschrijving van de markt                                      11

3.2   Uitstraling van het centrum naar de markt                 12

3.3   Samenwerking                                                       13

3.4   Promotionele activiteiten                                         14

 

  1. Financieel plan

4.1   Investeringsplan                                                     15

4.2   Financieringsplan                                                   15

4.3   Exploitatiebegroting                                                16

4.4   Liquiditeitsbegroting                                                17

4.5 Risicoparagraaf                                                       17

 

5.Organisatievorm

                  5.1 Stichting Vermeer in Delft                                        18

                  5.2 Denktank                                                               18                               

                  5.3 Comité van aanbeveling                                           19

                  5.4 Vereniging Vrienden van Vermeer                             19

                 

6. Tijdsplanning

                  6.1 voorlopige tijdslijn                                                    19

 

7. Slot                                                                                          20

 

Bijlage I

- de historische locatie

- voorgevel gebouw

Bijlage II

- organisatie

- netwerkschema

Bijlage III

- Bezoekersaantallen en berekening entreegelden

- Overzicht initiële investeringen en aanloopkosten

- Overzicht dekking initiële investeringen en aanloopkosten

- Meerjarenbegroting (kas- en exploitatiebegroting)


1. Samenvatting

 

1         Johannes Vermeer is een 17de eeuwse schilder die wereldfaam geniet. Zijn hele leven heeft hij gewoond en gewerkt in Delft. Zijn werk is verspreid over de gehele wereld. In Delft zelf zijn geen werken te vinden en blijft alleen de beleving van de nog gave binnenstad uit de Gouden Eeuw.

2         Mede door de grote successen van de wereldtentoonstelling over de schilderijen van Vermeer in Washington DC, Den Haag, Frankfurt, Londen, Osaka en Madrid, en de films die de afgelopen jaren over Vermeer zijn gemaakt, zijn steeds meer toeristen op zoek naar de bakermat van Vermeer in Delft.

3         Moderne technologie maakt het nu mogelijk om in Delft met behulp van multimedia de bezoekers de mens Vermeer, zijn werken en zijn stad te kunnen leren kennen. Om deze multimedia presentaties een plek in Delft te geven is het plan voor realisering van een “VermeerDelftcentrum” ontwikkeld.

4         Toeristen uit Nederland en het buitenland zullen in het multimediale VermeerDelftcentrum een rijke visuele, informatieve en emotionele presentatie van hoge kwaliteit meemaken. Deze presentatie kent drie elementen:

-Vermeer, zijn stad en zijn tijdgenoten;

-zijn werk, zijn atelier,

-zijn mysterie: een verkenning van zijn schilderijen.

5         De bezoeker wordt bij binnenkomst enthousiast gemaakt: door de open structuur ( een vide over alle verdiepingen) ziet hij op de boven en onder hem gelegen verdiepingen al een glimp van wat hem te wachten staat. In de vide een hangende wand over alle verdiepingen heen waar de afbeeldingen van de 35 schilderijen te zien zijn.

6         De bezoeker ontvangt op individuele wijze, in een aantal gevallen interactief, informatie over Vermeer, zijn werken en zijn tijdgenoten. De informatie is in meerdere talen beschikbaar.

7         Vanuit het centrum moet zich een netwerk van verwijzingen ontwikkelen over de gehele stad, maar ook naar buiten de stad (Mauritshuis en Rijksmuseum), zodat bezoekers op een gemakkelijke manier het Nederlandse culturele erfgoed kunnen leren kennen.

8         Het VermeerDelftcentrum is, doordat het een internationaal centrum moet worden, niet alleen van groot belang voor de verdere bekendheid van de Nederlandse geschiedenis uit de 17e eeuw, maar ook voor de Delftse economie.

9         Het centrum zal behalve voor de binnenlandse en buitenlandse toerist ook aantrekkelijk zijn voor jongeren: de moderne presentatietechnieken die gebruikt gaan worden spreken jongeren aan. Ook de interactieve manieren om zelf kennis te vergaren zal jongeren aantrekken. De vijf zintuigen worden op inventieve wijze aangesproken.

10     Het voorliggende plan gaat uit van de locatie aan de Voldersgracht. Dit omdat dit een historische plek is: hier stond in de Gouden Eeuw het St.Lucasgilde, het schildersgilde waar Vermeer enige jaren voorzitter van is geweest en waar hij met zijn tijdgenoten bijeenkwam en waar zij elkaar stimuleerden.

11     De exploitatiebegroting van het centrum is kostendekkend. Voor de start van de bouw, gepland in december 2004, is een initieel bedrag nodig van € 2.080.000. Via Fondsen, overheden en bedrijfsleven en andere donaties wordt gewerkt om deze gelden bijeen te krijgen.

12     Met de projectontwikkelaar is afgesproken dat de stichting de tijd krijgt de gelden bijeen te brengen. De gemeente Delft heeft in zijn ontwerpbegroting voor 2005 € 500.000 opgenomen als steun aan het centrum. Verder is de steun van diverse landelijke fondsen en bedrijven van essentieel belang.


2. Omschrijving van het plan

 

2.1 Doel van het plan

 

De Delftse kunstschilder Johannes Vermeer (1632-1675) geniet een wereldfaam. Vooral de laatste honderd jaar wordt hij niet alleen door deskundigen erkend, ook het grote publiek heeft Vermeer ontdekt. Zijn 35 schilderijen roepen zoveel enthousiasme en verbazing op dat steeds meer mensen over de gehele wereld nader willen kennismaken met Vermeer en zijn werken.

 

Dit plan moet leiden tot het realiseren van een multimediacentrum, waarin bezoekers actief de wereld van Johannes Vermeer, zijn werk en zijn stad ontdekken en herontdekken.

Op die manier wordt het culturele erfgoed van Delft en Nederland uit de Gouden Eeuw bewaard en beleefd.

In Delft zal daarom een internationaal belevingscentrum moeten worden ontwikkeld, waar op basis van multimediale presentatietechnieken bezoekers op een uiterst moderne wijze Vermeer leren kennen. In dit belevingscentrum worden de presentaties, die van hoge kwaliteit zijn, in diverse talen weergegeven zodat ook de buitenlandse bezoekers het Delfts erfgoed leren kennen en zich erover kunnen verwonderen. Op een zeer uitnodigende manier komt het culturele erfgoed (de Gouden eeuw, de Delftse historie) beschikbaar voor zowel de individuele bezoeker als voor groepen. Ook mensen die tot nu toe niet geïnteresseerd waren in de geschiedenis leren op een speelse wijze de rijke historie kennen.

Het VermeerDelftcentrum wordt naast het culturele belang ook van direct economisch belang voor Delft, als instrument voor citymarketing en vanwege de beoogde aantrekkingskracht voor toeristen uit binnen- en buitenland.

 

Het centrum is “VermeerDelftcentrum” genoemd, omdat deze naam internationaal herkenbaar zal zijn. Het centrum geeft op een fascinerende, moderne, levendige en attractieve manier vele aspecten over Vermeer, zijn schilderijen en zijn tijd weer. Het centrum zal een kruising zijn van een multimediaal centrum en een informatiecentrum over het erfgoed van Delft. In een totaalervaring telt niet alleen het zien en het feest van het herkennen, maar ook een levensverhaal van Vermeer en het emotioneel ervaren en begrijpen van de wonderlijke werking van zijn schilderijen. Een virtuele tour door het Delft van zijn tijd behoort ook tot de mogelijkheden.

 

Dit multimediale bezoekerscentrum zal niet alleen een bron van visueel genoegen en emotionele ervaring zijn; het zal ook zorgen voor de bredere verspreiding en grotere waardering van een belangrijk deel van ons cultureel erfgoed. Deze vorm van brede cultuurverspreiding is zowel maatschappelijk als economisch van groot belang.

Daarnaast straalt dit centrum door zijn uiterst moderne presentatietechnieken ook uit dat “Delft Kennisstad” er niet alleen in de Gouden Eeuw als Delftse School was, maar dat “Kennisstad” ook in de 21ste eeuw nog steeds uitdrukkelijk aanwezig is.

Het centrum biedt concrete aangrijpingspunten en mogelijkheden voor cultuureducatie en participatie voor zowel volwassenen als ook voor scholen.

In dit centrum willen wij samen met communicatie- en multimediadeskundigen van Delft Kennisstad (o.a. TU-Delft) geschikte presentatie vormen ontwikkelen, waaronder geavanceerde audiovisuele methoden en andere technische middelen van overdracht inzetten. De medewerking van de erfgoedinstellingen zoals de Gemeentemusea, Gemeentearchief, Archeologie, Legermuseum en Techniekmuseum, maar ook van de TU-Delft, Industrieel Ontwerpen aan dit plan is hierbij van essentieel belang.

 

Bijlage II geeft aan vanuit welk netwerk Vermeer in Delft zichtbaar gemaakt kan worden.

 


Om dit belevingscentrum te realiseren is een stichting opgericht, die de verantwoordelijkheid neemt om de plannen uit te werken. Hierbij hebben de opstellers van het plan zich laten leiden door onderstaande overwegingen:

 

-          Johannes Vermeer is wellicht de beroemdste Delftenaar. Zijn schilderijen, verspreid over de hele wereld, zijn even zovele ambassadeurs van Delft.

-          Zijn faam, zowel bij kunstkenners als het grote publiek, is groot. Vermeer wordt al meer dan 100 jaar gerekend tot de absolute top van oude meesters. Die reputatie is het afgelopen decennium sterk bevestigd door succesvolle tentoonstellingen in Washington DC, Den Haag, Frankfurt, London, Osaka en Madrid.

-          In Nederland is werk van Vermeer te zien in het Mauritshuis Den Haag en in het Rijksmuseum Amsterdam, weliswaar dicht bij Delft, maar niet op de plek waar hij heeft geleefd.

-          Hoewel de sfeer van Vermeer nog steeds zeer voelbaar is in Delft, zijn ook de panden waarin hij heeft gewoond en gewerkt verdwenen, evenals de ruimte waarin men in Gildeverband samenkwam.

-          Moderne technologie maakt het nu mogelijk zijn leven en werk op een aansprekende en op de individuele bezoeker toegesneden manier te presenteren.

-          In een dergelijke opzet kan Vermeer bovendien uitgroeien tot ambassadeur van ‘Delft Kennisstad’. Historisch gezien opereerde hij in een vooruitstrevend klimaat, waarin de fundamenten voor de exacte wetenschap werden gelegd. Een geavanceerde presentatie onderstreept deze relatie tussen kunst en wetenschap.

-          Samenvattend is het uit cultureel, toeristisch en economisch oogpunt wenselijk om in Delft een bezoekerscentrum, het VermeerDelftcentrum, te creëren waarin leven en werk van Vermeer centraal staan. Dit met de ambitie om tot een vernieuwende en spraakmakende presentatie te komen, een presentatie met een internationale aantrekkingskracht.

 

2.2.  Globale beschrijving van het plan

 

In het centrum zal een hoge kwaliteit en een brede verscheidenheid van kennis- en presentatievormen aanwezig zijn. Een bezoek aan het VermeerDelftcentrum moet als een rijke belevenis worden ervaren, wil het nationaal en internationaal de aandacht trekken.

Om dit te bereiken moeten de presentaties kunnen inspelen op uiteenlopende verlangens en interesseniveaus. Beleving en informatieoverdracht kunnen plaats vinden door:

-          visuele waarneming (zoals beeldschermen en 3D-projectie)

-          auditieve uitleg in de eigen taal (centraal en op individueel niveau)

-          interactief datgene te laten exploreren waar de interesse naar uitgaat

-          op één wand de presentatie van alle 35 afbeeldingen van de schilderijen van Vermeer (als unicum in de wereld)

-          tastbare objecten uit de tijd van Vermeer (3D schilderij)

-          bij de presentaties zullen de vijf zintuigen worden aangesproken: zien, horen, voelen, ruiken en proeven

-          de verkoop van kwalitatief sfeer- en informatief materiaal

-          stadswandelingen om het Delft van Vermeer te leren kennen

-          samenwerking met Het Prinsenhof om de tijdgenoten van Vermeer te leren kennen

-          samenwerking met het gemeentearchief om de daar aanwezige unieke verzameling van boeken over Vermeer te bestuderen.

-          Verdere samenwerking met andere instellingen, zoals het Mauritshuis en het Rijksmuseum, zodat de echte kenner het VermeerDelftcentrum als startpunt gebruikt en zich vervolgens op andere locaties verder verdiept in de Gouden eeuw.

 

De bezoeker wordt door de manier van de inrichting van het centrum ongemerkt uitgenodigd van de ene presentatie of interactieve opstelling naar de andere te lopen, ongeacht verdiepingsverschillen.

Door het inbouwen van vides wordt de bezoeker getrokken naar wat er boven of onder hem gebeurt: “daar moeten we ook nog kijken.”

 

In deze opzet is het centrum een educatief en onderhoudend startpunt voor een kennismaking met de stad Delft. Door een nauwe samenwerking met andere culturele ijkpunten in de stad, zoals onder andere met Het Prinsenhof, de Porceleyne Fles, het Techniek Museum, Gemeentearchief en Legermuseum zal de bezoeker Delft gaan kennen als een stad met internationale allure en historische rijkdom. Buiten Delft ligt samenwerking in het verschiet met het Mauritshuis en het Rijksmuseum.

Verder zal er gewerkt worden aan een netwerk van organisaties en activiteiten rond Vermeer. Het VermeerDelftcentrum kan vervolgens uitgroeien tot internationaal centrum en startpunt. Een eigen website, als bron van informatie en PR, zal niet ontbreken.

 

Het is bovendien, uit oogpunt van exploitatie, zeer wenselijk om, via wisselende presentaties, de schare kunstliefhebbers uit Nederland regelmatig tot een bezoek te verleiden.

Daarom wordt er een beleid voor de wisselende presentaties ontwikkeld, waarbij bijvoorbeeld de invloed en de ‘constante betekenis’ van Vermeer wordt aangestipt door het tonen van relevante moderne kunst, ook andere onderdelen zoals de samenwerking met Anthonie van Leeuwenhoek met zijn lenzen, thematische benaderingen van zijn schilderijen, de vervalsingen van Han van Meegeren zullen worden gepresenteerd. Ook dit onderstreept de innovatieve opzet van het VermeerDelftcentrum. Met name hierin kan de TU-Delft, Industrieel Ontwerpen  een innovatieve rol spelen.

 

2.3. Locatiekeuze: de Voldersgracht

 

In dit rapport wordt, op basis van het rapport van Bureau Marktplan over de haalbaarheid van een VermeerDelftcentrum, ingegaan op de locatie van de huidige Jan Vermeerschool.

 

Een eerste en belangrijk argument is dat op deze plek in de 17de eeuw het St.Lucasgilde stond, waar het gilde was gehuisvest waar de schilders bijeenkwamen en elkaar inspireerden. Johannes Vermeer is tweemaal een periode voorzitter van dit gilde geweest. Op deze plek spraken de beroemde schilders uit de Gouden Eeuw over hun schilderkunsten en wisselden ervaringen uit. De tijdgenoten van Vermeer, zoals Fabritius, de Hoogh, van Mieris, van Vliet, Steen, Potter en anderen brachten Delft in die tijd tot centrum van de Hollandse schilderkunst en de Delftse School. De locatie is dus cultuurhistorisch van groot belang.

 

Een tweede argument is dat deze school eind 2004 wordt gesloopt, waardoor er mogelijkheden zijn voor een nieuwe ontwikkeling. Bijlage I geeft de locatie op de Voldersgracht aan ten opzichte van de Markt en de Oudemanshuissteeg.

Een derde argument is de ligging, vlak achter de Markt. Deze geeft een grote mogelijkheid om toeristen gemakkelijk naar het VermeerDelftcentrum te kunnen leiden. In dit hoofdstuk wordt daarom ingegaan op de mogelijkheden op deze locatie, die wij dan ook de naam St.Lucasgilde geven.

De projectontwikkelaar is bereid om de voorgevel te bouwen als een reconstructie van de voormalige gevel van het St. Lucasgilde. Zie bijlage I.

 

Om een kwalitatief hoogstaand belevingscentrum te ontwikkelen is meer ruimte nodig dan het oorspronkelijke plan aangeeft. De enige mogelijkheid om dit te realiseren is het bouwen van een kelder waardoor het centrum bijna 300 m2 wordt vergroot.

Volgens het bestemmingsplan mag er onder het voorpand een kelder worden gebouwd.

De kosten hiervoor zullen aanzienlijk zijn, maar gezien de benodigde aantallen m2 wordt in het plan ervan uit gegaan dat deze aangelegd kan worden.

Hieronder staat aangegeven met welk oppervlak het centrum dan kan werken.

 

 Kelder:

16,8 x 18,2 m =                        305,8  m2

                        trappenhuis 3,6 x 6,2 =                22,3  m2 

                        besteedbaar oppervlak               283,5  m2                                 283,5  m2

 

Begane grond, hoogte van 3,2 meter:

                        17,3 x 6,3 m =                          109     m2

                        17,1 x 7,8 m =                          133,3 m2

                        bruto                                        257,3 m2

                        trappenhuis 3,6 x 6,2 =                22,3  m2 

                        besteedbaar oppervlak               235,0  m2                                 235,0  m2

 

Eerste verdieping, hoogte 3 meter:

                        17,3 x 6,3 m =                          109     m2

                        17,1 x 5,6 m =                             95,7 m2

                           9,5 x 1,9 m =                            18,0 m2

                        bruto                                        222,7 m2

                        trappenhuis 4,7 x 5 =                  23,7  m2 

                        besteedbaar oppervlak                199,0  m2                                199,0  m2

 

Tweede verdieping, hoogte 3 meter:

                        17,3 x 6,3 m =                           109    m2

                        17,1 x 5,6 m =                             95,7 m2

                        bruto                                         204,7 m2

                        trappenhuis 4,7 x 5 =                   23,7 m2 

                        besteedbaar oppervlak                181,0  m2                                181,0  m2

 

totaal oppervlak voor het centrum(met de kelder)                                        898,5  m2

 

2.4 Brandveiligheid

Tijdens overleg met de gemeentelijke brandweer van Delft is gebleken dat er voor gebouwen die publieksfuncties hebben categorieën bestaan: afhankelijk van de situatie is er een maximaal aantal bezoekers toegestaan. Er bestaan drie bezettingsgraden: B1, B2 en B3.

B1: 1 persoon per 1 tot 2 m2      B2: 1 persoon per 2 tot 5 m2      B3: 1 persoon per 5 tot 12 m2.

Bij de categorie B2 zijn de volgende eisen van toepassing: Met de huidig ontworpen trappen naar de eerste en tweede verdieping, trappen van 110 cm breed, mogen maximaal 90 personen per verdieping aanwezig zijn. Dat betekent 180 personen voor de beide bovenverdiepingen.

Het totale vloeroppervlak voor de twee bovenverdiepingen bedraagt 380 m2. De begane grond kent meerdere uitgangen direct naar de straat. Terwijl voor de kelderverdieping een aparte achteruitgang naar achter is gemaakt (trappenhuis), zodat ook daar maximaal 90 personen zouden mogen verblijven.

In de berekening, weergegeven in bijlage III, is ervan uitgegaan dat er in het vierde jaar 92.000 bezoekers komen. Rekening houdend met de piek aan bezoek (zaterdag en zondag in augustus) betekent het dat er 150 bezoekers in enig uur in het gehele pand aanwezig zullen zijn, terwijl er 180 personen op de beide bovenverdiepingen zouden mogen zijn. Het schema in bijlage III geeft de capaciteitsberekening weer waaruit blijkt dat veiligheidstechnisch het plan voldoet. Als voorwaarde voor de categorie B2 is dat de muren en de deuren van het trappenhuis 60 minuten brandwerend moeten zijn. Verdere aanpassingen in het gebouw zijn niet nodig. Wel zal er een brandmeldinstallatie met gedeeltelijke bewaking in de verkeersruimte moeten komen, aangevuld met een ontruimingsinstallatie.

 

2.5 Inrichting van het plan (masterplan)

 

Voorgevel

De bezoeker of voorbijganger wordt, lopend op de Markt of langs de Voldersgracht, getrokken naar het gebouw dat in donkere steen is opgetrokken: de kleuren die het in de Gouden Eeuw had. De begane grond valt op door de acht meter brede afbeelding van Vermeers “Gezicht op Delft”. Daarachter zijn de schaduwen van de bezoekers binnen waar te nemen. De nieuwsgierigheid is gewekt. De afbeelding in bijlage I geeft een beeld hiervan.

 

Begane grond, 235 m2: ontvangst, restaurant, verkoopruimte

Bij binnenkomst in het centrum worden de bezoekers in een overzichtelijke ontvangstruimte van hoge kwaliteit verwelkomd. Direct valt de  verdiepingenhoge hangende transparante wand op. De opening erin laat de bezoeker in de wereld van Vermeer en zijn stad.

Daar de productie van Vermeer overzichtelijk is, is gekozen om hier het gehele oeuvre van Vermeer te tonen. Om dit ‘spannender’ te maken dan een serie ‘droge’ reproducties, zal van de werken middels een wereldkaart en een tijdbalk ‘verteld’ worden wanneer deze zich waar op de wereld bevonden hebben en is het mogelijk prijsvergelijkingen te plegen: Wat waren de schilderijen waard toen Vermeer deze maakte, bij de eerste veilingen eind 17de eeuw en nu? ‘Gevoel’ voor deze waarden kan ook versterkt worden door deze op hun beurt weer te leggen naast de waarden van panden op de Markt in Delft of naast salarissen van hedendaagse voetballers.

De musea waar de schilderijen zich thans bevinden worden getoond als zijnde reclame tegenover hun gunst om afbeeldingen af te staan.

 

Op de begane grond doet de vloer denken aan het geblokte marmer dat in Vermeer’s schilderijen voorkomt. Het plafond vertoont een moer- en kinderbinten constructie, zoals deze begin 18de eeuw is aangebracht. Voor de bezoeker wordt een helder overzicht verschaft doordat een overzichtskaart de inhoud van het centrum op een aantrekkelijke manier weergeeft. Dit gebeurt uiteraard in meerdere talen. Men raakt geïnspireerd vanwege de thematische verhalen die hieruit blijken.

Het open karakter van de vide heeft een zuigende werking naar alle lagen in het gebouw.

Kijk je langs de vide naar beneden dan is al een glimp op te vangen van de grote vloer met daaronder de stadsplattegrond van Delft ten tijde van Vermeer. Achtergrondgeluid dat via deze weg naar boven sijpelt, vormt een soundscape die nieuwsgierigheid opwekt. Omhoog kijkend en luisterend is er eenzelfde herkenningspunt op de eerste en tweede verdieping waarneembaar. Nu eerst een kaartje kopen. De behulpzame baliemedewerk(st)er wijst op de combinatiemogelijkheid om een entreekaartje te combineren met een bezoek aan Het Prinsenhof.

Doordat op de begane grond een tweetal informatiezuilen met schermen met touch screen functie zijn opgenomen kan de bezoeker al vluchtig inzoomen naar de thema’s in het VermeerDelftcentrum en ook andere links naar de stad Delft ontdekken.

 

Op de begane grond bevindt zich ook de vrij toegankelijke en smaakvol ingerichte restaurant voorziening. Onder het genot van een consumptie kan hier ook informatie worden bekeken op een televisie achtige consumerende manier. Meerdere films over het werk van Vermeer zijn hier op te roepen. Bijvoorbeeld de opera van Andriessen over Vermeer. Het geluid is goed gecontroleerd, zodat meerdere mensen naar verschillende producties kunnen kijken en luisteren. Op deze plek kun je natuurlijk ook rustig een boek over Vermeer doorbladeren of ervaringen met anderen delen.

 

Aan de zijde van de uitgang ziet hij een winkel waar boeken, reproducties van hoge kwaliteit, cd roms met verhalen achter het werk van Vermeer en andere kwaliteitsproducten uitnodigen tot rondkijken, maar dat pas op het eind. Nu eerst maar eens het centrum bezoeken. De moderne receptie verschaft de bezoeker een audiosysteem waar in 5 verschillende talen informatie beluisterd kan worden over alle thema’s en exhibits waar de bezoeker tijdens zijn rondgang langskomt.

 

Kelder oppervlakte 283 m2: De stad van Vermeer, digitaal woonhuis

Men daalt de trap af naar de kelder en stapt rechtstreeks op een enorme glazen vloer met daaronder de stadsplattegrond van Delft als historische stad ten tijde van Vermeer: het mediale plein. Een overzicht van de ommuurde stad in al zijn schoonheid komt zo naar voren. Al lopend over de vloer ontwaart de bezoeker op de muren dmv ruimtelijk geplaatste focuskaders de belangrijke plekken  in Vermeerstijd om zich heen. Uiteraard van de nodige informatie voorzien.

 

Vervolgens begeeft de bezoeker zich in een labyrintachtige ontmoeting met Vermeer’s mensen uit Delft: zijn echtgenote, zijn kinderen, de vrouwen, zijn kopers, zijn vrienden. In de “fluisterkamers”hoort hij de mensen  met elkaar in gesprek.

 

Een speciale locatie, het woonhuis van Vermeer wordt extra belicht in een aparte presentatie gekoppeld aan deze plek in de stad. Je kunt hierbij digitaal door het woonhuis van Vermeer lopen aan de Oude Langendijk. De inboedel trekt aan je voorbij.

 

In de filmzaal worden een zestal thema’s met zeer spannende aansprekende verhalen die een rechtstreeks verband hebben met locaties in Delft en het leven van Vermeer er letterlijk uitgetild. Met een LCD projector die een wandvullende grootformaat projectie laat zien beleeft de bezoeker de documentaires, maar ook wordt hier een film vertoond over een stadswandeling die je door het historische centrum van Delft kan gaan maken.

Zo kunnen thema’s als het geboortehuis van Vermeer, de kerk waar hij gedoopt is en waar Vermeer begraven is, de bierbrouwerij van Jan Steen, een tijdgenoot en vriend van Vermeer, aanleiding zijn voor meer spannende verhalen in ‘de stad van Vermeer’.

Gedurende een paar seconden razen we als het ware door Delft, waarna het beeld tot stilstand komt voor een highlight waar meer van verteld gaat worden.

Bijvoorbeeld ‘Gezicht op Delft’ 2004. Je hoort hedendaagse geluiden, sirenes auto’s e.d.  Langzaam wordt teruggegaan in de tijd: steeds meer historie. Uiteindelijk wordt het 1655 en Vermeer schildert zijn gezicht op Delft. De geluiden zijn veranderd, autogeluiden zijn veranderd in paard en wagens. Een totale rust van het schilderij komt naar ons toe.

 

Langzaam wordt het bestaande onderdeel op de route dus getransformeerd tot wat het was in de tijd van Vermeer. De achtergronden komen naar voren in een historisch verhaal.

Dit verhaal herhaalt zich meerdere malen waardoor in een kort tijdsbestek de hele route doorlopen is. Uiteraard wordt er maar een tipje van de sluier opgelicht aangezien de bezoeker gestimuleerd moet worden de werkelijkheid met eigen ogen te gaan aanschouwen!

 

Eerste verdieping 199m2: De werken: kleur, perspectief, het licht

Met een duidelijke route komt de bezoeker op de eerste verdieping eerst in het atelier “kleur”. Hier ervaart hij door middel van details van de doeken de achter elkaar liggende verflagen.  Ook worden door vergelijkingen de kleuren belicht: waarom gebruikte Vermeer  juist die compositie? Een ambachtelijke kleurenscanner geeft de diepere geheimen van de schilderijen bloot.

Het ruikt er naar de pigmenten, de oliën. Je ziet de gebruikte verven, je voelt ze.

Via interactieve  computers kan de bezoeker zelf verder naar dieperliggende informatie.

 

Vervolgens komen we in het atelier van het perspectief: Het fenomeen van het perspectief houdt  mensen al heel lang bezig, ook Vermeer. Thema is hier: “Het Begoochelde Beeld”. Inzichtelijk wordt gemaakt dat Vermeer perspectieflijnen gecorrigeerd moet hebben, ondanks (of juist dankzij!) dat juist in die tijd de Camera Obscura – een hulpmiddel om de perceptie van de werkelijkheid beter te benaderen – ter beschikking kwam. Uitleg wordt gegeven over de werking en het nut van de Camera Obscura en als voorbeeld worden enkele beelden getoond van hoe schilderijen geweest zouden zijn wanneer de schilder zich wél aan de wetten van het perspectief gehouden zou hebben, bijvoorbeeld ‘Gezicht op Delft’, waarbij torens verdraaid zijn, en een aantal van ‘De hoek bij het raam’, waarbij de vloer er nooit in werkelijkheid zo uitgezien kan hebben. De vraag wordt opgeworpen waarom de schilder dit gedaan moet hebben. Zou het zijn om een esthetisch doel te dienen? De bezoeker wordt uitgenodigd om aangeboden beelden dusdanig te manipuleren dat zij op de schilderijen van Vermeer gaan lijken. Worden ze hier aantoonbaar beter van? Een andere denkbare presentatie is het de bezoeker confronteren met twee afbeeldingen. Hierdoor wordt verwarring gewekt: Welke is de echte, waar zit het verschil hem in, waarom is het ene schilderij spannender dan het andere? Kan hier gesproken worden van auto-focus avant-la-lettre?

 

Het derde atelier is dat van het licht van Vermeer: 

Deze opstelling hangt nauw samen met de vorige – ‘Perspectief’. Wat was er bij Vermeer zo anders of bijzonder aan het licht? De bezoeker wordt gepresenteerd hoe de werking van het licht is in zijn werk. Zo wordt bijvoorbeeld inzichtelijk gemaakt, dat de belichting niet alleen door het beroemde venster gevallen kan zijn en dat de schilder dus gemanipuleerd moet hebben. Bezoekers van het centrum worden uitgenodigd zelf het licht dusdanig te sturen dat dit overeenkomt met het beeld op de schilderijen. Er staat een opstelling met raam en attributen. De bezoeker kan via een computer lampen op een verschillende manier neer zetten. Ook het buitenlicht kan op meerdere manieren worden ingesteld. Doel is het ‘namaken’ van het licht van Vermeer. Aan het eind van je instelling kun je kijken in hoeverre je er in geslaagd bent. De computer heeft namelijk ook ‘de ideale Vermeer’ instelling paraat, waarmee jouw licht vergeleken kan worden.

 

Tweede verdieping: de raadselruimte

 

In de raadselruimte, het enigma van Vermeer worden  de mysteries van Vermeer belicht. Op verschillende plekken, waar gemakkelijke banken staan om de beelden, de geluiden, de mystieke verlichting tot je door te laten dringen, krijgt de bezoeker op basis van details van schilderijen de verhalen ervan te horen.

Van hieruit kijkt de bezoeker naar beneden langs de indrukwekkende hangende wand met alle afbeeldingen van zijn werken. Ook hier kan de bezoeker kiezen van welk schilderij of thema  hij meer informatie wil horen.

 


2.6 Projectplannen

 

Om de concrete invulling van het centrum  gestalte te geven wordt op dit moment met diverse instellingen gesproken over het opzetten van een verhaallijn voor het gehele centrum. Daar vanuit gaande zullen de diverse presentaties  concreet worden ontwikkeld.

Duidelijk hierbij is dat  uitgangspunt voor het centrum blijft:

  1. De wereldberoemde schilder Johannes Vermeer leren kennen;
  2. De schilderijen zijn het onderwerp van waaruit de verhalen gemaakt dienen te worden;
  3. De schilderijen zijn gemaakt in Delft, de stad die heden ten dage nog  de sfeer uit de tijd van Vermeer oproept, dat zal levendig gemaakt worden in het centrum;
  4. De verhalen zullen moeten doorlopen naar andere locaties, waarbij  het stedelijk museum

Het Prinsenhof, maar ook het Mauritshuis en het Rijksmuseum belangrijke bezoekpunten moeten zijn als vervolg op het bezoek aan het centrum;

 

Mogelijke projectplannen

  1. Op de hangende wand zijn digitaal alle 35 schilderijen van Vermeer te zien.  Vervolgens worden deze per thema zichtbaar, waarbij de vergelijking over de schilderijen wordt gemaakt.
  2. De stadsplattegrond van de ommuurde stad Delft, onder een glazen vloer waar de bezoeker overheen loopt. Vervolgens ervaart hij om zich heen de projecties van de belangrijkste punten uit die historische tijd.
  3. Gezicht op Delft anno 2004 wordt via een computeranimatie teruggebracht naar de tijd van Vermeer, waarna vervolgens  de vergelijking met het schilderij Zicht op Delft wordt gemaakt.
  4. enz.

 

2.7 Personele bezetting

 

De dagelijkse leiding is in handen van een bedrijfseconomisch bedrijfsleider. Hij zal worden ondersteund door een  1e medewerker, die hem bij afwezigheid vervangt. De medewerkers zullen deels fulltime, deels parttime beschikbaar zijn. Er zullen steeds ten minste 4 medewerkers aanwezig zijn.

De personele bezetting, 8 fte’s, is krap begroot. Dit omdat er geen onnodige risico’s gelopen moeten worden in de exploitatie, die steeds kostendekkend moet zijn.

Analoog aan Het Prinsenhof, waar leden van de Vereniging van Vrienden van Het Prinsenhof de winkel bemensen, wordt ook in dit plan uitgegaan van vrijwilligers. Hiertoe wordt ook een Vereniging van Vrienden van Vermeer opgericht. De mate van inzet van vrijwilligers zal door de bedrijfsleider verder worden uitgewerkt.

Het in dienst zijnde personeel zal een brede functie krijgen: inzet bij de kaartverkoop, winkelverkoop, maar ook begeleiding van groepen in het centrum en toezicht tijdens de openingsuren.

 

Organigram

                                   Stichtingsbestuur

                                              

                                   Bedrijfsleider

           

Externe                        Personeel in dienst van de stichting vrijwilligers v.d.Vereniging

Deskundigheid:

Personeelsbeleid,

salarissen

 

2.8 Verzekeringen en leverings- en betalingsvoorwaarden

 

In de begroting is uitgegaan van normale verzekeringen tegen brand, inbraak, vernieling e.d. Aangezien het gebouw niet geschikt is om  op enig moment een echte Vermeer  tentoon te stellen zullen op dat vlak geen extra verzekeringen nodig zijn.

Bij het inkopen zullen de normale levering en betalingsvoorwaarden van leveranciers in acht worden genomen. Verkopen zullen vanuit het centrum via directe betaling geschieden.  Bij verkoop in hoeveelheden zullen betalingen binnen 30 dagen worden gevraagd.

 

2.9 Diploma’s

Hoe de uitvoering van de horecavoorziening wordt uitgevoerd wordt op dit moment overlegd met een mogelijke exploitant. Voor het schenken en serveren van zwak alcoholische dranken zijn vergunningen nodig. Er zal dan ook altijd bediening aanwezig moeten zijn die gerechtigd is deze en zo mogelijk andere taken die onderhevig zijn aan vergunningen uit te voeren.

 

3.  Marketingplan

 

3.1 Omschrijving van de markt

 

Bureau Marktplan Adviesgroep constateert in zijn onderzoeksrapport “Beleef Vermeer in Delft” van 26 augustus 2003 dat een Vermeercentrum  duidelijk economisch en exploitatietechnisch realiseerbaar is. In het rapport, gemaakt in opdracht van de gemeente Delft,  wordt uitgegaan van een centrum dat duidelijk afwijkend is van bestaande musea. Doordat gekozen is voor een multimedia centrum zal het bezoekersgedrag meer aanvullend en extra zijn in plaats van concurrerend, zo stelt het onderzoeksrapport. Van “kannibalisme” is dan ook volgens het rapport geen sprake.

 

De markt waar het centrum zich op moet richten wordt in het rapport als volgt weergegeven:

Jaarlijks komen 753.000 bezoekers naar Delft, die totaal 1.250.000 bezoeken in de stad Delft afleggen. Hiervan komen naar:

Nieuwe Kerk                                         178.000 bezoekers

Koninklijke Porceleijne Fles                   170.000 bezoekers

Stedelijk museum Het Prinsenhof           50.600 bezoekers

 

Van de bezoekers komt 60% uit Nederland  en 40% uit het buitenland.

40% van de Nederlandse bezoekers (452.000) heeft een HBO of Universitaire opleiding

50% komt met eigen auto naar Delft ( dus niet via de touroperators)

Bijna 80% brengt alleen een bezoek aan Delft.  8% brengt tevens een bezoek aan Den Haag. In 1995 was dat nog 10%. Het museumbezoek is in Delft zeer hoog: 29%.

 

Van de buitenlandse bezoekers (301.000) komt  komt 20% maximaal 2 uur naar Delft. Meer dan 50%  brengt een halve tot hele dag, eventueel met overnachting (16%), in Delft door. Tussen de 2 en 4 uur verblijven dus 30% van de bezoekers. Bijna 75% van de buitenlanders bezoeken het cultureel erfgoed in Delft.

 

Het rapport vervolgt:

Binnen de potentie van Nederlandse bezoekers geeft het rapport aan dat 60%  binnenlandse bezoekers zijn, afwel 452.000. Met een bezoekfrequentie van 2,1 per jaar geeft dat 950.000 bezoeken per jaar. Juist deze bezoekers zijn niet gebonden aan de strakke tijd van touroperators.  

 

Door een VermeerDelftcentrum zal het percentrage musea bezoeken (waaronder het Vermeercentrum) toenemen van 29 naar 35%, een toename van 27.000 bezoekers per jaar. Hiermee wordt het bezoekersaantal  van Het Prinsenhof positief beïnvloed. Circa 45.000 bezoekers zullen naar het VermeerDelftcentrum komen naast een bezoek aan een andere culturele locatie in Delft. Er worden 20.000 extra Nederlandse bezoekers aan Delft verwacht na opening van het VermeerDelftcentrum. Totale binnenlandse potentie is hiermee: 92.000 bezoekers.

 

Voor de buitenlandse bezoekers geldt het volgende:

Bijna 35% van de bezoekers zullen het VermeerDelftcentrum gaan bezoeken: totaal 105.000 bezoekers. In deze categorie zijn de bezoeken aan het VermeerDelftcentrum extra en zullen niet ten koste gaan van andere culturele bezoeken. Zo stelt Marktplan in zijn rapport.

 

Hierdoor komt het bezoekers potentieel totaal uit op 197.000 bezoekers.

 

Aantal bezoekers

Het stichtingsbestuur heeft kennis genomen van de prognose die het bureau Marktplan in zijn rapport  “Beleef Vermeer in Delft” van 26 augustus 2003 heeft aangegeven.

Bij verdere navraag bij o.a. de gemeentemusea  blijkt dat mede door de economische  ontwikkelingen,  wereldgebeurtenissen, zoals de aanslag in Amerika op 11 september 2001 en de ziekte SARS het aantal toeristen duidelijk is afgenomen. Het bestuur is daarom uitgegaan van lagere bezoekersaantallen, om meer zekerheid  voor de exploitatie te hebben.

Onderstaande tabel geeft een vergelijking

 

                                                      Jaar 1        jaar 2           jaar 3         jaar 4       jaar 5

Bureau Marktplan                            95.000        100.000      105.000      115.00     122.000        

Uitgangspunten Stichting                 67.500           75.000        85.000       92.000      97.000

 

3.2 Uitstraling van het centrum naar de markt

 

Gezien de internationale interesse voor Vermeer zal het centrum een grote aantrekkingskracht hebben op:

-De buitenlandse toeristen. Deze groepen zullen voor circa 50% met touroperators naar Delft komen. De belangrijkste buitenlandse groepen zullen uit Frankrijk, Verenigde Staten, Engeland en Japan komen.

-De individuele binnenlandse toerist zal voor een groot deel uit eigen interesse komen: het zijn cultuurliefhebbers die kennis willen maken met de Gouden Eeuw  van Delft en daarvan herkenning zoeken in de hedendaagse stad. Dit zal, kijkend naar het rapport Marktplan de grootste doelgroep van het VermeerDelftcentrum zijn.

- De binnenlandse groepstoeristen zullen ook  Delft aandoen: reizen die duidelijk gericht zijn op het leren kennen van het Delftse en Nederlandse erfgoed.

-Jongeren: door de moderne presentatietechnieken zullen jongeren gemakkelijker het centrum bezoeken en aandacht hebben voor  het erfgoed. Groepjes jongeren op vakantie of op doorreis zullen zich aangetrokken moeten voelen tot deze manier van kennisnemen van de Delftse en Hollandse geschiedenis. Door interactieve presentaties zullen jongeren geboeid raken en zelf op zoek gaan naar meer gerichte informatie.

-Scholieren: door de speelse wijze waarop verteld wordt over Johannes Vermeer zullen kinderen geboeid worden. De interactieve mogelijkheden om op zoek te gaan naar kennis zorgen ervoor dat kinderen ongemerkt geboeid raken.

 

3.3. Samenwerking

 

De ontwikkeling van het centrum, maar ook de inhoud van de presentaties maken het noodzakelijk dat  er een intensieve samenwerking ontstaat met de erfgoedkenners in Delft: Het Prinsenhof, de Porceleyne Fles, het Techniek Museum, het Gemeentearchief en Archeologie. Buiten Delft ligt samenwerking met het Mauritshuis en het Rijksmuseum voor de hand.

 

Prinsenhof

Het komen tot een goede en uitgebreide samenwerking met het Prinsenhof is een eerste prioriteit. Het Prinsenhof is een wezenlijke partner voor het verder ontwikkelen en uitbouwen van het netwerk over Vermeer en zijn tijdgenoten in Delft. Tevens kunnen bezoekers dan zeer natuurlijk doorverwezen worden om naar de tijdgenoten van Vermeer te gaan kijken. Hiervoor is het systeem van een combikaartje een laagdrempelige actie om bezoekers naar meerdere cultuurhistorische plekken te krijgen. In de inmiddels ingestelde werkgroep heeft de directeur van Het Prinsenhof zitting, zodat een gezamenlijke aanpak van het thema Vermeer kan worden opgezet.

Al zwervend door de historische stad kan men een route lopen langs kenmerkende plekken waar beroemde Delftenaren hebben gewoond (Anthonie van Leeuwenhoek aan de St.Hippolytusbuurt en  het woonhuis van Pieter de Hoogh aan de Oude Delft). In het Prinsenhof zou dan  vervolgens ook via koptelefoons uitleg gegeven kunnen worden  over de tijdgenoten: hoe werkten de schilders samen, uitleg over de ontwikkelingen in de Gouden eeuw, het vertrek van de beroemde schilders naar andere steden. Vervolgens komt men uit bij Het Prinsenhof.

 

Mauritshuis en Rijksmuseum

Hiermee worden ook  promotionele samenwerkingen aangegaan. Duidelijk zal zijn dat hier de echte Vermeers te zien zijn.

 

Gemeentearchief

Het gemeentearchief heeft kort geleden  de toezegging gekregen om een van de omvangrijkste bibliotheken van de wereld over Vermeer te mogen ontvangen. Duidelijk  zou moeten worden dat  Vermeer-geïnteresseerden  bij het gemeentearchief  de boeken kunnen gaan raadplegen. Zo mogelijk op een speciale avond per week of per maand.

Voor de toerist zou dan het Vermeerarchief te zien moeten zijn, maar voor de onderzoeker moet studie het hoofddoel zijn.

 

Toeristisch Informatie Punt (TIP)

Het bestuur  is voorstander van een nauwe samenwerking met  TIP, dat sinds 2003 is gevestigd aan de St.Hippolytusbuurt. Na gesprekken met de verantwoordelijke wethouder en ambtenaren over de verplaatsing  van TIP naar de Voldersgracht, in het gebouw van het St.Lucasgilde, is het bestuur positief over het samenwerken vanaf één plek. Echter er zijn twee problemen waardoor het bestuur nu een indelingsvoorstel maakt zonder de huisvesting van TIP:

a. het aantal m2  is duidelijk veel kleiner dan waar eerder van uit gegaan werd. Eigenlijk  is de conclusie dat de beschikbare m2  weinig is om de ambities over Vermeer in Delft goed waar te maken. Door aanleg van de kelder kan de minimaal benodigde ruimte voor een hoogwaardig belevingscentrum worden verkregen, maar ook dan is er, zonder aantasting van de kwaliteit, nog geen ruimte voor TIP.

b. De zelfstandige organisatie TIP is van mening dat de St.Hippolytusbuurt een uitstekende plek is en dat men duidelijk een eigen identiteit wil en niet een visuele relatie met het VermeerDelftcentrum. Het zou beide  organisaties qua herkenbaarheid niet ten goede komen.


 3.4. Promotionele activiteiten

 

In de opgerichte werkgroep heeft  de manager van het Toeristisch Informatie Punt (TIP) ook zitting, waardoor de samenwerking om het thema “Vermeer” promotioneel en professioneel uit te dragen optimaal is.

Speciale brochures zullen moeten worden gemaakt zodat er bij nationale en internationale promotie van Delft ook “VermeerDelftcentrum” onder de aandacht kan worden gebracht.

Vanuit het VermeerDelftcentrum zal stapsgewijs de promotie worden uitgebouwd:  het Toeristisch Informatie Punt (TIP) zal folders ontvangen om daar de bezoeker te informeren over het centrum. Ook het Zuid-Hollandsbureau voor Toerisme zal worden gevraagd  het centrum in zijn informatievoorziening en brochures op te nemen. Verder zal er in gesprekken met de Porceleyne Fles  gezocht worden naar samenwerking in het meeliften naar  landen waar Vermeer beroemd is en de Porceleyne Fles  zijn doelgroepen kent: Japan en Verenigde Staten.

Een belangrijke markt ligt bij de touroperators. Hier zal gezocht worden naar opneming in reisprogramma’s. Dit moet leiden tot een langer verblijf in Delft.

 

Website: op dit moment zijn er twee domeinnamen vastgelegd en is een eerste versie van de website operationeel. Sinds eind juni wordt de website in toenemende mate bezocht. Sinds eind augustus is de website ook in  het Engels en Duits beschikbaar. Circa 75% van de bezoekers komt uit Nederland, 5% uit België en de Verenigde Staten. Verder zijn er bezoeken uit nog eens zo’n 30 verschillende landen geregistreerd. Door middel van links met andere websites moeten bezoekers nog gemakkelijker  “Vermeer in Delft” kunnen vinden. De huidige domeinnamen waar Vermeer in Delft te vinden zal zijn:

www.vermeerdelft.nl

www.vermeerdelft.com

 

Als de startinvesteringen voor een groot deel zijn toegekend, zal gewerkt worden aan een concreet promotieplan. Hierbij zal tegenover gelden ook concrete activiteiten benoemd gaan worden.

 

Voor de verwijzing naar het centrum is het bestuur van mening dat dit moet passen  binnen de gemeentelijke bebording. Het promoten van het centrum is voor de gemeente van belang om  het toerisme langer in de stad te houden. De kosten voor nieuwe borden worden dan ook geacht  op enig moment, tegelijk met verwijzingen naar andere toeristische punten door de gemeente ter hand te worden genomen en zijn niet in  de begroting opgenomen.

 

4. Financieel plan

 

Het centrum zelf zal bedrijfsmatig gerund worden.
Omdat de ontwikkelingen dermate vernieuwend zijn dat het bij de tijd houden van de presentaties niet geheel uit de opbrengsten gedekt zal kunnen worden, zal ook bij latere ontwikkeling van weer nieuwe presentaties gezocht worden naar externe geldgevers. 

Het VermeerDelftcentrum kent  ruime openingstijden: van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, op zaterdag en zondag van 9.00 tot 18.00 uur.

1 of 2 avonden ook van 17.00 uur tot 21.00 uur om films te bekijken, maar ook om het centrum  te bekijken.

Als personele bezetting wordt uitgegaan van één eindverantwoordelijke: de bedrijfseconomisch bedrijfsleider en 4 medewerkers voor de dagelijkse werkzaamheden. Gedacht wordt aan een samenwerking met Het Prinsenhof om de artistieke kwaliteiten te waarborgen.

Er zal ook een beroep gedaan worden op vrijwilligers die toezicht willen houden in het gebouw of in de winkel bij de verkoop kunnen helpen.

4.1   Investeringsplan

 

De afgelopen maanden is er veel werk verricht om te komen tot een concreet beeld van benodigde initiële investeringen: wat is er nodig om het centrum geopend te krijgen. Bijalge III geeft een overzicht van deze initiële investeringen. Om het centrum up to date te houden zullen, afhankelijk van  de beschikbare middelen, herinvesteringen worden gedaan. Hierin is in de meerjaren exploitatie deels voorzien.

Het bestuur wil de initiële investeringen via fondsen, overheden en bedrijven dekken. Het is de bedoeling dat op deze manier voldoende gelden beschikbaar zullen komen voor de investeringen en herinvesteringen.

 

Beeldrechten

Op dit moment wordt onderzocht in hoeverre beeldrechten van toepassing zijn op de 35 schilderijen van Vermeer en zo ja hoe de stichting “Vermeer in Delft” de rechten kan krijgen om afbeeldingen van die schilderijen aan de hangende wand op ware grootte te presenteren en posters, ansichtkaarten e.d. van alle schilderijen voor de toerist beschikbaar te krijgen.

 

4.2   Financieringsplan

 

Op dit moment wordt er met veel partijen overleg gepleegd om de financiering van het plan rond te krijgen. Bijlage III geeft de stand van zaken aan zoals deze op 29 juli 2004 is. Een belangrijk element hierbij is dat de gemeente Delft  in zijn ontwerpbegroting 2005 € 500.000 heeft opgenomen. Hierover beslist de gemeenteraad in september. Verder zijn er gesprekken gaande met bedrijven en fondsen om de dekking voor 1 december rond te krijgen. Belangrijk hierbij is dat de stichting met de gemeente andere overheden en fondsen kunnen overtuigen van de meerwaarde van dit centrum.

 

De eerste startsubsidie, noodzakelijk om de stichting op te richten, een logo en de website te ontwikkelen en de namen vast te leggen en diverse advieskosten te kunnen betalen om dit plan tot uitvoering te laten komen is, met dank, ontvangen van de stichting “Het Meisjeshuis”.

Verder zijn twee subsidies toegezegd, van een bank en een ondernemer, om een start te maken bij het ontwikkelen van de hangende wand.

De stichting nodigt ook particulieren en ondernemers uit financieel hun steun te geven aan het centrum in de vorm van donaties, waarbij wordt overwogen giftcertificaten uit te brengen.

In augustus 2004 zullen zowel een businessclub als een vereniging Vrienden van Vermeer worden opgericht. Er zijn al veel reacties binnen van mensen die  zich voor deze ondersteuning aanmelden. Uiteraard volgt er een campagne op dit terrein.

 

Met banken zullen gesprekken worden gevoerd in hoeverre leningen tegen lage rente kunnen worden afgesloten.

 

Tot slot zal bij het  vervangen van presentaties gezocht worden naar subsidiemogelijkheden voor vernieuwende vormen van  presentaties van het culturele erfgoed. Hiervoor zijn gesprekken gaande met de TU-Delft, Industrieel Ontwerpen, die via speciale onderzoeken kan werken aan nieuwe ontwikkelingen.

 

Giften aftrekbaar

De Stichting Vermeer in Delft heeft van de belastingdienst de status van “goed doel” gekregen.

Giften die aan de Stichting worden overgemaakt kunnen dan ook als gift bij de belastingopgave worden verrekend.

 

 

4.3 Exploitatiebegroting

 

Het exploitatiesaldo na afschrijvingen kan rechtstreeks worden afgeleid uit de Meerjarenbegroting (Bijlage III) en is daarin opgenomen. Het bestuur is van mening dat het centrum een gezonde exploitatie moet hebben: kostendekkend. Het centrum moet onafhankelijk blijven van structurele overheidssubsidies.

Er moet ruimte zijn om presentaties te vervangen zodat bezoekers terugkomen om nieuwe ontwikkelingen te zien. Er zullen dus gelden beschikbaar moeten komen om nieuwe investeringen aan presentaties te kunnen realiseren. Het overzicht omvat de verwachte exploitatie over de eerste 5 jaar nadat het VermeerDelftcentrum is opengesteld

 

Entree-inkomsten

In bijlage III is een verdere detaillering van de inkomsten uit entreegelden te vinden. De toegangsprijs varieert van de € 1 tot  € 8 afhankelijk van de doelgroep. Gezien het hoge niveau van presentaties en de verblijfsduur die de bezoeker in het centrum kan verblijven moet een prijs van € 8 voor de individuele bezoeker als reëel worden geacht.

 

Winkelverkoop

Een belangrijk punt  is de winkelverkoop. Hier zal een deel van de baten gerealiseerd moeten worden om het centrum financieel gezond te houden. Uitgangspunt is dat het assortiment van de winkel voor een deel hi-tech c.q. design zal zijn met een hoge uniciteits-waarde. Rekening houdend met de mogelijkheid objecten in consignatie te verkrijgen, gaat het bestuur vooralsnog uit van een gemiddeld benodigd voorraadniveau van ongeveer  €25.000. Eén op de tien bezoekers  zal een aankoop doen van gemiddeld € 25. De aangenomen marge is 50%.

 

De verkoop van afbeeldingen van de schilderijen van Vermeer zal een belangrijk onderdeel van de omzet zijn. Het gaat om digitaal opgeslagen afbeeldingen van zeer hoge kwaliteit. Bezoekers kunnen kiezen om de afbeeldingen, die op doek worden afgedrukt, opgerold of ingelijst te kopen.

De verkoop van boeken over Vermeer is een tweede aspect. Er zal een grote verzameling van boeken moeten komen. Zonodig moeten boeken die alleen in het Nederlands of alleen in het Engels bestaan vertaald moeten gaan worden om deze voor een breder publiek bereikbaar te maken.

De verkoop van catalogi is belangrijk: de afbeeldingen die de bezoekers in het centrum zien moet hij mee naar huis kunnen nemen. Daarnaast  kunnen afbeeldingen van het digitale woonhuis e.d. er ook in opgenomen worden.

De verkoop van overige zaken.

Hiervoor zouden bijvoorbeeld met een juwelier afspraken gemaakt kunnen worden over het vervaardigen en de verkoop van de sieraden die de modellen van Vermeer gebruikten.

 

Wisselende presentaties

Om een gezonde bedrijfsvoering te houden zijn nieuwe ontwikkelingen nodig. Dat kan alleen als bezoekers terugkomen. Het ligt in het voornemen de presentaties met regelmaat te vernieuwen.

 

Restauratievoorziening

De opbrengst van de horeca uitbating is gerelateerd aan de afspraken die met een Delftse horecaondernemer kunnen worden gemaakt. Gesprekken zijn in een afrondende fase.

 

Huur gebouw

Als huurprijs is de vraagprijs van de eigenaar opgenomen voor het gebouw inclusief de kelder.

 

Personeelslasten

Hieronder zijn de loonkosten van het personeel opgenomen op basis van een minimum vereiste bezetting van vier personen tijdens openingsuren plus de loonkosten van de directie.

De eventuele kosten voor vrijwilligers zijn begrepen onder de overige kosten. Het is van belang om, ten gunste van de exploitatie, vrijwilligers van vrienden van Vermeer in Delft te vragen mee te helpen bij drukke momenten.

Bij het in dienst nemen van personeel zal gekeken worden naar de bestaande CAO’s. De gedachte gaat uit naar de in de toeristenbranche gebruikelijke CAO. Een definitief besluit wordt later genomen.

Afhankelijk van samenwerking met bijvoorbeeld Het Prinsenhof of andere organisaties zal worden gekeken naar samenwerking op het gebied van personele deskundigheid.

 

Overige kosten

Hieronder staat een zeer globale schatting op basis van 1/3e van de personele kosten voor alle overige kosten, zoals kantoorkosten, energie, klein onderhoud, verzekeringen, reguliere promotiekosten, schoonmaken, lokale lasten, enz. Rentelasten zijn apart opgenomen.

 

Exploitatieresultaat voor en na afschrijvingen

Reeds het eerste jaar wordt een positief exploitatieresultaat voor afschrijvingen verwacht. Gezien de afschrijvingstermijnen van de initiële investeringen is echter te verwachten dat de inkomsten de afschrijvingen niet geheel zullen kunnen dekken.

 

4.4 Liquiditeitsbegroting

 

Aflossingen krediet

Aanname is een over een periode van 10 jaar terug te betalen lening.

 

Donateurs, sponsoring, etc.

Het bestuur meent dat het mogelijk zal zijn na realisatie van het centrum uit het initieel benodigde bedrag een constante stroom van bijdragen te ontvangen via een vereniging Vrienden van Vermeer.

 

(Her)investeringen

Deze bedragen zijn een resultante van de uitkomsten van de daarboven staande bedragen. Indien de exploitatie, dan wel de fondsenwerving gunstiger of minder gunstig uitpakt, zal meer of minder geld beschikbaar zijn voor herinvesteringen.

 

4.5 Risicoparagraaf

 

De risico’s die aan het exploiteren van het centrum zitten kunnen zijn:

  1. tegenvallende bezoekers aantallen. Daarom is het bestuur al uitgegaan van een veel lager aantal dan in het marktonderzoek van bureau Marktplan staat aangegeven.
  2. Hogere personeelslasten:  het bestuur streeft er naar, zoals bij Het Prinsenhof, Het Mauritshuis en anderen om zo mogelijk met vrijwilligers bepaalde taken te doen, waardoor de lasten laag kunnen worden gehouden. Daarnaast is begroot met echte

 

loonkosten. Zo mogelijk kan in bepaalde situaties gebruik gemaakt worden van studenten, zoals Theater De Veste dit doet. Dit zorgt voor lagere loonkosten.

 

5. Organisatievorm

           

5.1 Stichting VERMEER in DELFT

 

Er is gekozen om een stichting op te richten die als taak krijgt, zo mogelijk samen met andere  organisaties in Delft, het VermeerDelftcentrum op te zetten en verder te doen ontwikkelen. Er is bewust gekozen voor een stichting, omdat het in de ogen van de initiatiefnemers moet gaan om een hoge kwaliteit van presentaties die ook inhoudelijk zodanig zijn dat bezoekers het ervaren als een “must attractie”. Het gaat niet om een winstgevende organisatie die dit toevallig denkt te bereiken met een Vermeerattractie. De belastingdienst heeft onze stichting aangemerkt als een instelling bedoeld in artikel 24, lid 4 van de Successiewet. Dat betekent dat particuliere giften aan de stichting binnen de fiscale grenzen aftrekbaar zijn en dat schenkingen en erfstellingen boven verhoogde vrijgestelde bedragen onderworpen zijn aan het lage 11% tarief. Volgens onze informatie zal de stichting BTW plichtig zijn.

Een schema in bijlage II geeft aan hoe de totale organisatie er uit kan zien.

Op 29 december is de “Stichting VERMEER in DELFT” officieel opgericht.

De stichting weet zich gesteund door een “denktank”: mensen die kosteloos brainstormen over de opzet van het centrum. Deze denkdank zal blijven zolang betrokkenen het wensen en er behoefte blijft om met elkaar over nieuwe ontwikkelingen te brainstormen.

Verder wordt de stichting gesteund door een comité van aanbeveling, die onze dank verdient voor het vertrouwen dat zij aan dit project schenken.

 

De volgende stap is eveneens gezet: om met steun van veel partijen diverse stichtingen, fondsen, overheden en bedrijfsleven te benaderen om de financiële onderbouwing compleet te maken.

De stichting is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 27263774.

 

Bestuurssamenstelling

Uitgangspunt bij de samenstelling van het bestuur is dat een brede vertegenwoordiging van deskundigheden erin vertegenwoordigd is. Hierbij wordt tenminste gedacht aan bestuurlijke, bedrijfseconomische, kunsthistorische, juridische, personele en promotionele deskundigheden.

 

Rechtspositioneel is de “Stichting VERMEER in DELFT” zelfstandig. Grote waarde wordt echter gehecht aan het opzetten van een structurele samenwerking met de erfgoedpartijen in Delft: de Gemeentemusea, het gemeentearchief en archeologie, zodat ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid mede vorm kan geven aan  het zichtbaar maken van Vermeer en zijn tijdgenoten in Delft. Verder zullen ook met andere organisaties die kunnen bijdragen aan het uitdragen van Vermeer vormen van samenwerking worden ontwikkeld.

 

5.2 Denktank

 

Met  groot enthousiasme heeft de denktank gewerkt aan de plannen om op een unieke en moderne wijze het Delfts cultureel erfgoed, en mede daardoor een stukje Gouden Eeuw, voor het grote publiek zichtbaar te maken. Hierbij werd  veel steun ervaren in gesprekken met derden die hielpen de plannen concreet te maken. De gemeente Delft is mede overlegpartner naar de projectontwikkelaar en externe geldgevers. Met de projectontwikkelaar is afgesproken eind 2004 te overleggen over de definitieve planning. Gesprekken zijn gaande zodat tot eind 2004 de denktank met behulp van derden de plannen concreet kan maken en de financiering rond kan krijgen. Normaal zou de voorbereiding van een plan als dit 2 jaar kosten. Om tijd te winnen zijn verschillende sporen  tegelijk  gevolgd:

-de inhoud en vormgeving

-de financiën die nodig zijn als initiële investeringen en vervangingsinvesteringen.

-het pand aan de Voldersgracht met zijn inrichting

-het oprichten van een stichting

-het zoeken van sponsors bij bedrijfsleven, overheden en fondsen

-het oprichten van de Vereniging Vrienden van Vermeer

 

5.3 Comité van aanbeveling

 

De Stichting VERMEER in DELFT weet zich gesteund door een uitzonderlijk aantal deskundigen op het gebied van Vermeer, de Gouden Eeuw en ICT: Deskundigen uit Nederland, maar ook uit de Verenigde Staten hebben hun vertrouwen gegeven dat in Delft een VermeerDelftcentrum kan komen dat een internationale uitstraling zal gaan krijgen. Het schema in bijlage II geeft dat weer.

 

5.4 Vereniging Vrienden van Vermeer in Delft

 

Het bestuur is van mening dat het VermeerDelftcentrum gedragen moet worden door de inwoners en ondernemers van Delft. Het VermeerDelftcentrum moet uitgroeien tot een netwerk van Vermeer herkenningen in Delft. Daar zijn anderen bij nodig. Tevens is afgelopen maanden gebleken dat veel mensen bereid zijn het initiatief om te komen tot een VermeerDelftcentrum te steunen. Velen hebben ook aangegeven dit financieel te willen steunen. Daarmee is reeds een kern van “Vrienden van Vermeer” gecreëerd. Het bestuur werkt er naar om in september 2004 de ondersteunende vereniging op te richten.

Aan leden zal een jaarlijkse donatie worden gevraagd, waarbij een burgerlidmaatschap van een andere orde is dan voor ondernemers.

Er kunnen aparte bijeenkomsten, lezingen e.d. worden georganiseerd om de leden van de vereniging ook werkelijk te binden. Ook kan gedacht worden aan een korting op de entreeprijs. Belangrijk is dat de verenging ook financiële impulsen kan geven bij het vernieuwen van presentaties of bij de aanschaf van specifieke voorwerpen die een goede aanvulling voor het centrum kunnen zijn. De vereniging zal met een eigen bestuur en een eigen begroting werken.

 

Gebleken is dat ondernemers ook bereid zijn financieel bij te dragen aan de ontwikkeling van het VermeerDelftcentrum. Uit gesprekken blijkt dat de ondernemers daarvoor een bedrijfslidmaatschap willen gebruiken om op die manier hun (financiële) steun te geven. Het bestuur werkt ook op dit front er naar dat binnen de vereniging bedrijfsleden hun plek vinden. Direct aansluitend zullen er financiële acties volgen om leden te werven.

 

6.Tijdsplanning

 

6.1 Voorlopige tijdslijn

 

De afgelopen maanden hebben wij zeer veel gesprekken gevoerd met fondsen, gemeente, projectontwikkelaar en potentiële geldgevers uit het bedrijfsleven. De voortgang in deze gesprekken is zeer wisselend. Wij hebben gemeend om nu een tijdsplanning dd. 29 juli 2004 te maken, zodat wij gesprekspartners kunnen laten zien waar we staan. Deze planning zal door ons op basis van de laatste ontwikkelingen steeds worden geactualiseerd.

 

7. Slot

 

Met dank

 

Veel mensen hebben de afgelopen tijd mee willen denken en informatie willen leveren om de plannen voor het VermeerDelftcentrum inhoud te geven.

Deze steun motiveerde het bestuur en de denktank door te gaan met de plannen.

Onze dank gaat dan ook uit naar onderstaande personen en instellingen voor de belangenloze medewerking bij het uitwerken van de plannen:

 

Gemeente Delft:

-wethouder Economische zaken

-afdeling Cultuur, Kennis en Economie

-Gemeente Musea

-Gemeentearchief

-Brandweer

 

Ontwikkelaars:

-Van Oosten en de Vette

-architectenbureau Molenaar en van Winden

 

Overigen:

Bureau Marktplan

TU Delft afdeling Industrieel Ontwerpen

Hypsos Soesterberg

Fabrique Delft

Metropolisfilm/Totems

Lijstenmakerij Paul Hoogduyn

Mediamaker

Zalwingroep

 

Financiën:

Stichting “Het Meisjeshuis”

Rabobank Delflanden Winstdelingsfonds

Particulieren en andere bedrijven

 

 

 

 

 

Delft, 29 juli 2004.

 

Namens het bestuur “Stichting Vermeer in Delft”

En de “denktank”

 

Ing.W.A.G. van Leeuwen, voorzitter

Bijlage I:

 

Een historische locatie:

de Voldersgracht, plek van het St.Lucasgilde

 

 

De voorgevel van het St.Lucasgilde

 

 


Bijlage II:

 

Organisatieschema

 

Netwerkschema

 

Lijst van schilderijen van Johannes Vermeer

 

Tijdlijn ontwikkeling VermeerDelftcentrum

 

 

 

Lijst van schilderijen van Johannes Vermeer

 

Nederland

Amsterdam       Rijksmuseum                           1. Het melkmeisje

                                                                       2. Brieflezende vrouw in het blauw/ Het blauwe vrouwtje

                                                                       3. De liefdesbrief

4. Het straatje

Den Haag         Mauritshuis                              5. De rust van Diana / Diana en haar Nimfen

                                                                       6. Gezicht op Delft

                                                                       7. Het meisje / Meisje met de oorbel

Duitsland

Berlijn               Gemäldegalerie SMPK              8. Vrouw met parelsnoer

9. Het glas wijn

Braunsweig       Hertog Anton Ulrich Mus            10. Dame en twee heren                                              

 

Dresden            Staatliche Gemäldegalerie         11. De koppelaarster

12. Brieflezend meisje

Frankfurt           Städelsches Museum                13. De geograaf

                                              

Engeland

Londen             Buckingham Palace                  14. Het concert / De muziekles

National Gallery                        15. Staande virginaalspeelster /  klavecimbelspeelster

                                                                       16. Zittende virginaalspeelster / klavecimbelspeelster

                        Kenwood House                        17. De gitaarspeelster

 

Frankrijk

Parijs               Louvre                                      18. De astronoom

                                                                       19. De kantwerkster

Ierland

Dublin               National Gallery of Ireland          20. Schrijvende vrouw met dienstbode

 

Oostenrijk       

Wenen             Kunsthistorisch Museum           21. De schilderkunst / De kunstenaar in zijn studio

 

Schotland

Edinburgh         National Gallery                        22. Christus in het huis van Martha en Maria

 

Verenigde Staten

Boston             Isabella Stewart Gardner Museum 23. Het concert

New York          Metropolitan Museum of Art       24. Slapend  meisje / Slapende dronken meid aan tafel

                                                                       25. Vrouw met waterkan

                                                                       26. De luitspeler / Gitaarspeelster bij het venster

                                                                       27. Allegorie op het geloof

                                                                       28. Meisjeskopje

Frick Collection                         29. Dame en dienstbode           
                                               30. De soldaat en het lachende meisje

                                                                       31. Onderbreking van de muziek

 

Washington      National Gallery                        32. Meisje met de rode hoed

                                                                       33.Schrijvend meisje / schrijvende vrouw in het geel

                                                                       34. Vrouw met weegschaal / Goudweegster

 

Onbekend plaats                                               35. Zittende vrouw aan het virginaal

 

Omstreden ‘Vermeers’  en ‘Omgeving van Vermeer’

 

Verenigde Staten

Washington DC National Gallery                        36. Meisje met de fluit 

Princeton, NJ    B.Piasecka Johnson coll.          37. St Praxedis

 

 


Bijlage III:

 

Bezoekersaantallen en berekening entreegelden

 

Overzicht initiële investeringen en aanloopkosten

 

Overzicht dekking initiële investeringen en aanloopkosten

 

Meerjarenbegroting (kas- en exploitaitebegroting)