In de zomernota 2003-2006 is 262.000 euro exclusief BTW beschikbaar voor ‘’intensivering Fietsactieplan’’. Genoemd is dat dit bedrag besteed dient te worden aan de oost-west fietsroute (‘de centrale as van Delft’).

 

Het voorstel is:

1. De 12e begrotingswijziging van het dienstjaar 2005 goed te keuren

2. Besteding van 262.000 euro als volgt:

·     Fietsstraat parallelweg Westlandseweg, 62.000 euro

·     2-richtingen fietspad Zuidwal, 60.000 euro

·     2-richtingen fietspad Rijksstraatweg, 100.0000 euro

·     Up-grading rest van de route, 40.000 euro

 

 

Algemeen: Oost-west fietsverbinding

 

De regionale oost-west fietsverbinding verbindt De Lier en Pijnacker met Delft langs de Westlandsweg, Zuidwal, Ezelsveldlaan, Delfgauwseweg. De fietsverbinding vormt een centrale as door Delft langs de rand van het centrum. Inmiddels is een groot aantal schakels gerealiseerd. In deze nota is een beschrijving gegeven van maatregelen van nog ontbrekende schakels.

 

In de bijgevoegde tekening is de oost-west route opgenomen.

 

 

Ad 1. Uitwerking Fietsstraat

 

Een ontbrekende schakel is het gedeelte tussen het 2-richtingen fietspad langs de Papsouwselaan en het fietspad door de Princes Irenetunnel. Op dit gedeelte is vanwege de beperkte breedte geen ruimte voor een aparte fietsvoorziening of voor tweezijdige fietsstroken. Specifiek voor dit gedeelte gaat het ook om een verbetering van de verkeersveiligheid. Een fietsstraat is op de parallelweg een goede oplossing.

 

Fietsstraten kunnen worden toegepast op relaties waar veel fietsers rijden, waar de autointensiteit beperkt is en waar de gemeente sterk op fietsbeleid gerichte maatregelen wil inzetten. Fietsers krijgen op een fietsstraat een belangrijkere positie dan motorvoertuigen en rijden in het midden van de weg. De auto is te gast en dient achter de fietsers te blijven rijden. De fietsstraat heeft minder ruimte nodig dan een aanliggend fietspad, is daarmee beter inpasbaar en versnipperd de openbare ruimte minder.

 

Vormgeving fietsstraat

Over de parallelweg rijden fietsers in twee richtingen en motorvoertuigen, waaronder ook vrachtwagens, in één richting. De aanwezige benutbare breedte voor de fietsstraat is 4,7 m (buiten deze breedte is dan voldoende ruimte voor het parkeren en het passeren van de geparkeerde auto’s). Vanwege de beperkte breedte dient bij de aanleg van een fietsstraat op de parallelweg van de Westlandseweg een breedtebeperking voor autoverkeer ingesteld te worden. Qua vormgeving is gekozen voor een lastig overrijdbare middengeleider/rabatstrook. Voor de fietsers is gekozen voor rode asfaltverharding.

 

 

Ad 1. 2-richtingen fietspad Zuidwal

 

In het kader van de ontwikkelingen van het Zuidpoort-gebied wordt een 2-richtingen fietspad in asfalt gerealiseerd aan de zuidzijde van de Zuidwal. Het fietspad zal aansluiten op het fietspad Irenetunnel en op de Ezelsveldlaan die wordt gereconstrueerd tot fietsstraat. De totale lengte is ongeveer 260 meter. Het fietspad is 3,5 meter breed. De aanleg van het fietspad wordt meegenomen met de reconstructie in het kader van de trambaan. De meerkosten voor aanleg van het fietspad bedragen ongeveer 60.000 euro. 

 

 

Ad 3.  Fietspad Rijksstraatweg

 

Met de reconstructie van de Rijksstraatweg wordt een nieuw vrijliggend 2-richtingen fietspad aangelegd dat begint bij de rotonde Delfgauwseweg en een onderdeel vormt van de verbinding naar Emerald. Het fietspad is ongeveer 360 meter lang en ruim 3 meter breed. De kosten voor aanleg van het fietspad bedragen ongeveer 100.000 euro. 

 

 

Ad 4.  Upgrading rest van de route

 

De resterende 40.000 euro worden besteed aan verdere upgrading van de route zoals realisatie van extra bebording om het 2-richtingen fietspad duidelijker aan te geven en het aanbrengen van extra markering.