Geacht College,

Tijdens de planontwikkeling rond de uitbreiding van Ikea, de verkeers-situatie en de stedenbouwkundige infrastructuur, heeft het College gevraagd te onderzoeken of een mogelijke kunsttoepassing een toegevoegde waarde kan zijn voor de inrichting van de openbare ruimte, als ‘entree’ naar het centrum van Delft.

De ervaring uit het eerdere ontwerpproces leerde dat de benadering om het gehele plangebied erbij te betrekken, en dus een integraal ontwerp met inbegrip van een kunsttoepassing, af te leveren, een (te) ambitieuze operatie bleek.

Een nieuwe opdracht is gegeven aan het kunstenaarsduo Berkman en Janssens (www.berkman-janssens.nl) met de beperking zich te concentreren op het viaduct A13/Ikea. 
Voor u ligt een voorstel om akkoord te gaan met het Voorlopig Ontwerp van de kunstenaars Berkman en Janssens voor het Viaduct/Ikea onder de A13 verder uit te werken in een Definitief Ontwerp.


Voorstel:

1.       Akkoord gaan om het vakteam CKE Berkman en Janssens op te dragen verder te gaan met het uitwerken van het VO naar een DO dat op 12 juli in het College van B&W wordt gepresenteerd.

2.       Akkoord te gaan met  dekking van de kosten  van € 10.000,=. voor de uitwerking van het VO naar een DO vanuit budget Ikea Kunsttoepassing (projectnr.35400001).

3.       Accoord te gaan om in het DO de financiële haalbaarheid vast te stellen van de (meer) kosten van het meenemen van (de schildering van) plafonds, pilaren en het effect van de verlichting voor een optimaal beeldend resultaat.



Viaduct A13/ Ikea

De kunstenaressen Berkman en Janssens (uit Utrecht) zijn gevraagd een Voorlopig Ontwerp (VO) te maken. Zij hebben veel ervaring met het transformeren van viaducten in kunstwerken (o.a. Betuweroute A15,Grote Haarse Kade, Gorkum).

Bij de opdracht is aangegeven dat het maximale budget van de kunsttoepassing
Є200.000,= bedraagt (dekking reserve beeldende kunst).

 
Centraal stond de vraag : “ kan het viaduct een aangename entree voor Delft worden?” Een aangename entree  houdt een belofte in. Het ontwerp voor de onderdoorgang dient daartoe onder meer ruimtescheppend te zijn (d.m.v. kleur, vorm, perspectief) en het moet zodanig vanuit eenvoud zijn ontwikkeld dat het voor de gebruiker/ passant te bevatten valt.


De illusie van ruimte is één van de aandachtspunten in de schilderijen van Johannes Vermeer. Berkman en Janssens lieten zich al eerder inspireren door de tegelvloertjes die in het werk van Vermeer voorkomen en een ruimtewerking suggereren.

Ook de tafels en de lichtval in het werk van Vermeer vormen inspiratie-bronnen voor het voorlopig ontwerp van de onderdoorgang te Delft. Stadspoorten en de aanrijroutes van dorpen en steden werden in het verleden en ook nu nog vaak gesierd door vaassculpturen, bloembakken en dergelijke. In de 17de-eeuwse schilderkunst werd overvloed onder meer uitgebeeld in bloemstillevens, waarbij uitbundige boeketten samengesteld uit zowel inheemse als uitheemse bloemen in prachtige siervazen werden afgebeeld. Maar niet alleen op schilderijen, ook op tegeltableaus die behalve in Delfts Blauw ook in majolicakleuren (o.m. groen, goudgeel, oranjerood) werden uitgevoerd.

Bovenstaande zijn de belangrijkste uitgangspunten voor het voorlopig ontwerp, dat nog verder uitgewerkt dient te worden waar het gaat om de vraag of het uiteindelijke beeld grafisch dan wel vlakmatig interessant moet zijn, of er al dan niet met coulissen gewerkt gaat worden, hoe eenheid of ritme in variatie wordt verkregen, welke tonen van de drie hoofdkleuren gekozen worden en hoe de pilaren in de onderdoorgang bij het ontwerp voor de wanden zullen worden betrokken. Bijgevoegd zijn enkele ‘tekeningen’ die dit werkproces illustreren.

 


Berkman en Janssens hebben reeds in de fase van het voorlopig ontwerp gekeken naar materialen in verband met de uitvoerbaarheid en haal-baarheid van het project binnen het gestelde budget. In plaats van tegels zijn ‘Alliance’ platen, dwz. geëmailleerd staal beter geschikt en beproefd.

Voor een optimaal beeld zouden ook de plafonds (in ieder geval die terzijde van de wanden) en de pilaren geschilderd moeten worden en zou er gekeken moeten worden naar het effect van de verlichting, waarbij een doorlopende lichtlijn aanbeveling verdient.


Bovengenoemde uitgangspunten van het VO worden in het concept Definitief Ontwerp(DO) in een sterk beeldend resultaat vastgelegd. Dit concept DO wordt midden juli 2005 aan B&W gepresenteerd.

Andere randvoorwaarden voor uitwerking naar DO
Het viaduct is eigendom van Rijkswaterstaat, die positief tegenover het idee staat (zonder daar overigens budget aan te verbinden). In de meeste gevallen wordt na oplevering de opdrachtgever de eigenaar. De intentie is om het eigenaarschap bij Rijkswaterstaat te laten, dat de gemeente de aanschaf mogelijk maakt van de kunsttoepassing en dat het beheer vervolgens bij Rijkswaterstaat wordt ondergebracht. Met Rijkswaterstaat zullen de consequenties van e.e.a. nog worden besproken, definitieve toestemming is nog nodig, evenals afspraken over onderhoud en beheer, schade en vernieling.

Ook de wijze van informatie naar en communicatie met de Delftse bevolking zal onderdeel zijn van het DO.
En in het DO zal de financiële haalbaarheid worden vastgesteld van de (meer) kosten van het meenemen van (de schildering van) plafonds,  pilaren en het effect van de verlichting voor een optimaal beeldend  resultaat.

 

Risico’s en beheersmaatregelen

Risico:  niet op tijd gereed om aan te kunnen sluiten bij overige werkzaamheden plangebied. Beheersmaatregel: op gezette tijden afstemmen met projectteam IKEA INFRA.

Risico: onduidelijkheid over wie het kunstwerk uiteindelijk gaat beheren/onderhouden. Beheersmaatregel: Vroegtijdig afspraken maken met Rijkswaterstaat (=eigenaar viaduct), zowel over het eigenaarschap als over het beheer.

Risico: te maken kunsttoepassing sluit niet aan op overige gebied. Beheersmaatregel: afstemmen planvorming met betrokken partijen.

 

Om deze beheersmaatregelen goed te kunnen bewaken, maken IB, Projecten en Civiel onderdeel uit van de projectgroep ‘Entree van Delft’.



Hoogachtend,

Paulus van Uythoven

Vakteam Cultuur, Kennis, Economie