In het kort

 

Het voorlopig ontwerp voor de Nassaulaan is gereed. Dit is gemaakt naar aanleiding van diverse klachten uit de buurt en in overleg met een buurtwerkgroep. Deze notitie beschrijft het ontwerp en de afwegingen. Voorgesteld wordt het ontwerp op deze wijze te presenteren op een inloopavond in de buurt en over te gaan tot opstelling van een definitief ontwerp. Dan kan na positieve ontvangst door de buurt overgegaan worden tot aanbesteding.

 

Voor de herinrichting van de Nassaulaan zijn een aantal varianten uitgewerkt, die op de verschillende delen van de Nassaulaan kunnen worden toegepast. De weg zou op termijn versmald kunnen worden tot een rijbaan met gemengd profiel, onder gelijktijdige verwijdering van fietsstroken, ten gunste van extra trottoirbreedte en/of (dwars)parkeerruimte. Voor de herinrichting wordt gekozen voor een fasering, zowel met het oog op de kosten als met het oog op het nu nog ontbreken van de alternatieve route via de N470. Er wordt voorgesteld met het "plein" voor de Mauritsschool (1) te starten. Eventuele versmalling van de rest van de Nassaulaan wordt vooruitgeschoven tot na de aanleg van de N470. Het 30 km-regime zal voorlopig alleen worden ingevoerd op het plein rond de school. Naast de aanpassingen rond de Mauritsschool worden nog enkele kleine aanpassingen op de rest van de Nassaulaan meegenomen. Bij succes van het plein voor de Mauritsschool kan een vergelijkbaar principe worden toegepast voor het gezondheidscentrum.

 

Probleembeschrijving

Op basis van een klachtenstroom over de onveiligheid van de verkeerssituatie rond de Nassaulaan is een bewonersbrief gestuurd, waarin de bewoners is toegezegd een samenhangende aanpak te ontwikkelen. De klachten betroffen onder meer: hoge snelheid van voertuigen en het grote aantal voertuigen; onduidelijkheid over de parkeersituatie, tekort aan laad- en losplekken en plek voor de schoolbusjes bij de Pr. Mauritsschool; trillingen en geluidshinder; slecht zicht op verkeerslichten; problemen met handhaving en behoefte aan handhaving.

 

Beleidsuitgangspunten

De Nassaulaan en de Delfgauwseweg zijn momenteel beide ingericht als gebiedsontsluitingswegen. In de wegencategorisering van het LVVP is de Nassaulaan aangewezen als erftoegangsweg, hiermee is de wens geuit om de Nassaulaan op termijn een snelheidsregime van 30 km/u te geven.

Er rijden bussen over de Nassaulaan. Op busroutes op erftoegangswegen kunnen wel plateaus worden toegepast, zij het met een flauwere aanloop.

 

 

Overleg met de buurt

Op de bewonersavond en tijdens de werkgroep hebben bewoners hun zorg geuit over het verwijderen van de fietsstroken. Dat is, gezien de huidige intensiteiten, begrijpelijk. Het voorstel nu wel de weg op het "plein" voor de Mauritsschool (1) te versmallen is positief ontvangen.

 

Gekozen oplossing

 

Plein voor Pr. Mauritsschool

Het plein wordt versmald, licht verhoogd, busvriendelijk uitgevoerd. Bij de entrees van het plein worden de woorden “SCHOOL ZONE” op het wegdek aangebracht. Tevens worden er 30 km-borden aangebracht. Om extra geluid- en trillinghinder tegen te gaan, is uitgegaan van inrichting van het "plein" met streetprint. Streetprint is asfalt waarin een klinkerpatroon wordt aangebracht. In het ontwerp zijn op het plein voor de Mauritsschool 7 plekken voor de schoolbusjes opgenomen, waarvan er 5 buiten haal/brengtijden als gewone parkeerplaats in gebruik zijn. 2 plekken voor busjes kunnen daarnaast gebruikt worden voor laden en lossen. Er zijn daarnaast aan de zuidzijde permanent 4 extra parkeerplaatsen ten opzichte van de huidige situatie mogelijk.[1] Voor de school worden fietsbeugels aangelegd. Met de aanleg van het plein wordt ook een laad- en losplek ter hoogte van de bloemenkiosk aangelegd. De verkeerslichten worden op uitdrukkelijk verzoek van de buurt voorlopig gehandhaafd.

Kosten:            (1) euro 140.000,-- ex BTW

 

 

Fietsenklemmen aan rotondezijde

Aan de rotondezijde worden extra fietsenklemmen geplaatst.[2]

Kosten:            (2) euro 2.000,-- ex BTW


Figuur: Plein voor Pr. Mauritsschool (1)


Figuur: Fietsenklemmen aan rotondezijde
Doorzichten naar park en aanleg laad- losplek t.h.v. bakker Vatan

Ter vergroting van de samenhang rond het Nassauplein worden al in de eerste periode maatregelen aan het groen getroffen. De plantsoenstrook langs de zuidzijde van het park wordt open gemaakt, waarmee twee doorzichten naar het park worden bewerkstelligd. Tevens wordt een laad- en losplek voor bakker Vatan gerealiseerd. De fietsklemmen worden daartoe verplaatst naar de andere zijde van de Keurenaerstraat (3).

Kosten:            (3) euro 8.000,-- ex BTW


Figuur: Doorzichten naar park en aanleg laad- losplek bakker Vatan

 

 


Aanpassen bushaltes Poortlandplein-zijde

Bij de bushalte aan de zijde van het Poortlandplein halteren de bussen momenteel op de fietsstroken. Als de fietsstroken niet worden verwijderd, is het wenselijk de fietsstroken achter de bushalte om te leggen. Met de buurt zal nader worden overlegd om daarbij tevens de haltes aan beide zijden dichter bij elkaar te leggen.[3]

Kosten: (4) euro 20.000,-- ex BTW


Problemen die in de eerste fase zullen worden aangepakt:

·          snelheid: door verhoging attentie bij rotonde en Mauritsschool, door versmalling en aangepaste bestrating

·          parkeerplekken schoolbusjes

·          meer parkeerplekken mauristschool ivm halen en brengen

·          3 laad en losplek thv de stomerij/pr. Mauritsschool, bloemenkiosk, thv bakker

·          zicht op vri's: de oversteekplekken worden benadrukt, waardoor de VRI's minder onverwacht zijn

·          Halteren bussen op fietsstroken (op een later moment)

·          De behoefte aan en rechtvaardiging van handhaving zal met de politie worden besproken. Er moeten afspraken met de Mauritsschool worden gemaakt over de schoolbusjes.

 

In deze fase wordt geen oplossing gevonden voor:

·          overige parkeerdruk (o.a. klacht parkeren klanten bloemenkiosk)

·          vuilniswagen op fietsstrook. Een aantal vuilcontainers langs de Nassaulaan wordt ondergronds gebracht. Deze containers worden daarbij verplaatst naar de zijstraten. De vuilwagens stoppen hier dus niet langer op de fietsstrook. Langs de Nassaulaan zijn echter ook losse opstelplaatsen waar clico’s worden aangeboden. Voor de aanbiedplaatsen van clico’s worden geen oplossingen geboden.

 

Planning

November         -           informatieavond

November         -           definitief ontwerp voor punten 1 t/m 3

December         -           aanbesteding punten 1 t/m 3.

Februari            -           uitvoering punten 1 t/m 3

 

Punt 4 zal worden uitgewerkt na nader overleg met direct omwonenden.

 

 

Financiering

 

Kosten

1, plein Mauritsschool                           euro 140.000,-- ex BTW

2, klemmen bij rotonde                          euro     2.000,-- ex BTW

3, doorzicht park, laad/losplek Vatan      euro     8.000,-- ex BTW

4, fietsstrook achter bushalte                 euro   20.000,-- ex BTW

eventueel plein voor gezondheidscentrum            PM

eventueel versmallen rest Nassaulaan     PM

Totaal                                                              euro 170.000,-- ex BTW

 

Dekking:

rijksbijdrage aanpassing bushalte                       euro   20.000,--

20330   veiligheid rond scholen               euro   10.000,--

20328   kleine aanp. verkeersvoorzieningen         euro   20.000,--

Wijkbudget                                                      euro   20.000,--

Onderhoudsbudget                                           euro   20.000,--

LVVP                                                              euro   80.000,--



[1] Eerder was dwarsparkeren aan de zuidzijde van het plein voorzien. Het is gebleken dat ook bij langs parkeren 4 vakken extra te realiseren zijn (omdat de ruimte voor bomen dan buiten de parkeerstrook valt). Deze inrichting verdient de voorkeur, omdat hiermee de versmalling tweezijdig kan worden ingezet.

[2] Eerder is gedacht de entree van de Nassaulaan aan de zijde van de rotonde Delfgauwseweg voor de auto (visueel) te versmallen en het 30 km-regime daar in te laten gaan. Daadwerkelijk versmallen bleek niet mogelijk, i.v.m. bus- en vrachtverkeer. Visueel versmallen zou kostbaar zijn met beperkt resultaat en bovendien voor afwijking zorgen ten opzichte van de inrichting van de rest van de rotonde. Van beide is dus afgezien.

[3] De bus halteert nu nog op de fietsstrook. Indien de fietsstroken achter de bushalte om gelegd worden, moet de halte aan de zuidzijde worden verplaatst. Deze ligt nu te dicht bij het Poortlandplein, waardoor voertuigen vanaf het Poortlandplein anders achter op de – in de toekomst op de rijbaan halterende – bus rijden. (4).