Stuk 13 I                                                                     Delft, 11 januari 2005

483105

 

Onderwerp:  Wijziging van de Uitvoeringsregeling projectsubsidie amateurkunst.

 

 

Aan de gemeenteraad,

 

Geachte dames en heren,

 

De Uitvoeringsregeling projectsubsidie amateurkunst, zoals vastgesteld in februari 2002 middels de nota 2-de fase amateurkunst behoeft enige aanpassing.

Bij de invoering was het de bedoeling de aanvragen voor te leggen aan een in te stellen adviescommissie van deskundigen. Dit voornemen is nooit ten uitvoer gebracht. Voor een goede uitvoering van de regeling is het in relatie tot afhandeling van bezwaarschriften noodzakelijk dit uit de huidige Uitvoeringsregeling te schrappen.

Om de administratieve handelingen rond te verlenen subsidies te vereenvoudigen wordt in de Uitvoeringsregeling nu voorgesteld subsidies tot een bedrag van € 2.300,= voorafgaand aan het project al vast te stellen. Wel wordt een inhoudelijke verantwoording gevraagd. De Subsidieverordening maatschappelijke activiteiten biedt voldoende mogelijkheden bij gebleken misbruik van subsidies achteraf alsnog subsidie terug te vorderen.

De alinea over bezwaar kan uit de regeling worden geschrapt. Dit berust op de Algemene wet bestuursrecht, die geheel van toepassing op deze Uitvoeringsregeling.

 

Aan u wordt voorgesteld deze Uitvoeringregeling in uw vergadering van 27 januari 2005 vast te stellen. De inwerkingtreding is echter bepaald op 1 januari 2005. Als overgangsrecht zal gelden dat aanvragen voor het eerste trimester van 2005 die tussen 1 november 2004 en één dag na de bekendmaking binnenkomen alsnog in behandeling zullen worden genomen, echter binnen de kaders van een door ons ingesteld subsidieplafond voor het eerste trimester.

 

Wij stellen u voor, onder voorbehoud van gunstig advies van de commissie cultuur, kennis, economie en mobiliteit, de in het raadsbesluit volledig afgedrukte Uitvoeringsregeling projectsubsidie amateurkunst vast te stellen.

 

Hoogachtend,

 

Burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

mr. drs. G.A.A. Verkerk                  ,burgemeester.

 

 

mr. drs. H.G.L.M. Camps               ,secretaris.

 

 

 

De raad der gemeente Delft;

 

gelezen het voorstel van het college van 11 januari 2005;

 

gelet op artikel 82 en 149 van de Gemeentewet, titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht, de Algemene subsidieverordening en de Subsidieverordening maatschappelijke activiteiten;

 

b e s l u i t :

 

vast te stellen de Uitvoeringsregeling projectsubsidie amateurkunst

 

Artikel 1 Definitie

Een projectsubsidie is een bijdrage in de kosten van eenmalige activiteiten die op projectbasis worden ondernomen. Projectsubsidies zijn variabele bedragen. Subsidiabel zijn onder meer de kosten van zaalhuur, honoraria artistieke leiding en publiciteit. Projectsubsidie is aan te vragen door organisaties en personen. Voor deze subsidies zijn per jaar drie momenten om aanvragen in te dienen.

De subsidies voor overige exploitatie en activiteiten en incidentele subsidies (openbare presentaties) vervallen hiermee.

Deze uitvoeringsregeling is gebaseerd op de Subsidieverordening maatschappelijke activiteiten 2002 en de nota 2e fase Amateurkunstbeleid (vastgesteld in februari 2002).

 

Artikel 2 Reikwijdte van de Uitvoeringsregeling

Amateurverenigingen en -groepen en amateur-kunstenaars uit Delft kunnen een beroep

doen op deze regeling. De gemeente Delft verstaat onder 'amateurs' diegenen die uit liefhebberij, derhalve niet overwegend beroepsmatig om in eigen inkomsten te voorzien, een vorm van kunst beoefenen. Aanvragen kunnen worden ingediend door organisaties die rechtspersoonlijkheid naar burgerlijk recht bezitten (verenigingen, stichtingen), en door natuurlijke personen (individuen). Er is geen sprake van commercieel oogmerk. Aanvragers kunnen werkzaam zijn in alle gebieden van kunst, waaronder: muziek, dans en bewegingstheater, toneel, muziektheater, beeldende kunst en fotografie, bewegend beeld, literatuur en nieuwe media.

 

Artikel 3 Voorwaarden en criteria

Om voor projectsubsidie in aanmerking te komen, wordt de kwaliteit van een aanvraag aan de hand van de volgende criteria getoetst:

  1. Het project is van artistiek-culturele aard. Het project heeft voldoende zeggingskracht en draagt bij aan de diversiteit van het aanbod in Delft.
  2.  Het project heeft betekenis voor de stad Delft. Dit kan blijken uit het feit dat de initiatiefnemers en/of deelnemers Delftenaren zijn, of dat de inhoud van het project gerelateerd is aan de stad, dan wel omdat het project van belang is voor de Delftse amateursector en/of het Delftse publiek.
  3.  Wanneer in het project met professionals wordt gewerkt - de artistieke leiding, solisten of anderen die een honorarium ontvangen - dan dient desgewenst de professionaliteit te worden aangetoond door middel van een curriculum vitae en/of diploma's van ter zake doende opleiding(en).

 

 

  1. De organisatie van het project is solide; dit komt tot uitdrukking in de staat van dienst van de personen die deel uitmaken van de organisatie, de inhoudelijke projectomschrijving, het werkplan, de tijdsplanning, de financiële onderbouwing en de evaluatie van activiteiten die de aanvrager eerder heeft ondernomen. Begroting en dekkingsplan moeten realistisch zijn. Het dekkingsplan dient voor tenminste 20% te bestaan uit inkomsten uit eigen middelen. Er dient gestreefd te worden naar het vergaren van inkomsten uit fondsen en sponsoring. Bewijzen van pogingen hiertoe dienen desgewenst bij de aanvraag gevoegd te worden.
  2. Bij het aanvragen van een projectsubsidie mogen uitsluitend de kosten voor huur van repetitieruimte en honoraria worden opgevoerd die niet reeds door de basissubsidie gedekt worden.
  3. De organisatie houdt met de planning van het project rekening met de spreiding van culturele activiteiten in de gemeente Delft en raadpleegt hiervoor de culturele activiteitenkalender.

 

Voorbeelden van (extra) te subsidiëren projecten:

een voorstelling, concert of uitvoering op een bijzondere locatie in Delft;

vernieuwing van het repertoire;

een thematisch project;

een productie die gericht is op (een) nieuwe doelgroep(en);

startactiviteiten van nieuwe amateurverenigingen;

een project waarvan een choreografie-, schrijf-, of compositieopdracht een wezenlijk onderdeel is;

samenwerkingsprojecten tussen organisaties;

samenwerkingsprojecten tussen amateurs en professionals

multidisciplinaire projecten;

educatieve projecten die op voorhand niet door of in samenwerking met bestaande cursusinstituten kunnen worden uitgevoerd;

projecten, die leiden tot professionalisering van de sector in de voorwaardenscheppende sfeer.

 

Artikel 4 Het aanvragen van subsidie en de behandeling van aanvragen

  1. Subsidieaanvragen worden ingediend op aanvraagformulieren die bij het vakteam Cultuur, kennis en economie van de gemeente Delft verkrijgbaar zijn. Alleen aanvraagformulieren die volledig zijn ingevuld en op tijd zijn ingediend, worden in behandeling genomen. Subsidieaanvragen dienen te worden gericht aan het college van Burgemeester en wethouders, t.a.v. vakteam Cultuur, kennis en economie, postbus 340, 2600 AH te Delft. De aanvragen moeten voorzien zijn van naam en adres van de aanvrager, een datum en een ondertekening. Bij organisaties door daartoe bevoegde bestuursleden.
  2. Aanvragen voor projectsubsidies kunnen drie maal per jaar worden ingediend.
    De uiterste indieningdata zijn 1 maart, 1 juli en 1 november. De periodes waarvoor subsidie verstrekt wordt zijn:
    januari, februari, maart en april (uiterlijke inleverdatum 1 november van het voorgaande jaar);
    mei, juni, juli en augustus (uiterlijke inleverdatum 1 maart van hetzelfde jaar);
    september, oktober, november en december (uiterlijke inleverdatum 1 juli van hetzelfde jaar).

 

 

  1. Tussen de uiterste indieningdatum en de aanvang van het project zit een periode van minimaal acht weken. De gemeente Delft verleent geen subsidies tijdens of na afloop van een project, behoudens plotseling opkomende bijzondere situaties. Projecten kunnen maximaal een jaar voor de betreffende activiteit worden ingediend, behoudens de gevallen waarbij er sprake is van de noodzakelijkheid om eerder afspraken te maken met professionals. Deze noodzakelijkheid dient desgewenst aangetoond te worden. Projecten kunnen voor een maximale duur van 4 jaren worden gesubsidieerd.

 

Artikel 5 Uitkering en eindafrekening van ter beschikking gestelde subsidies

  1. De precieze datum waarop het inhoudelijk verslag en de eindafrekening van een projectsubsidie moeten worden ingediend, wordt meegedeeld in de subsidiebeschikking. Dit is conform de Subsidieverordening acht weken na afloop van het project. De eindafrekening dient vergezeld te gaan van relevante betaalbewijzen als bonnen en facturen. Op basis hiervan wordt het definitieve subsidiebedrag vastgesteld.
  2. Bij subsidies tot een bedrag van € 2.300,= wordt de subsidie voorafgaand aan het project definitief vastgesteld onder de voorwaarde dat binnen acht weken na afloop van het project een inhoudelijk verslag wordt ingediend.

 

Artikel 6 Financiële verdeling

Voor de projectsubsidies is in totaal 66,6% van het volledige budget voor amateurkunst beschikbaar, waarvoor minimaal 20% beschikbaar wordt voor de periode van januari tot en met april, en telkens maximaal 40% voor de overige twee periodes (mei t/m augustus en september t/m december).

 

Artikel 7 Inwerkingtreding, citeertitel, overgangsrecht en onvoorziene omstandigheden

  1. Deze Uitvoeringsregeling treedt in werking op 1 januari 2005.
  2. Deze uitvoeringsregeling kan worden aangehaald als “Uitvoeringsregeling projectsubsidie amateurkunst”.
  3. Voor de periode van 1 januari 2005 tot en met de dag na de datum van bekendmaking is overgangsrecht van toepassing. Aanvragen voor projectsubsidie amateurkunst voor een project in het eerste trimester van 2005, die zijn ingediend tussen 1 november 2004 en de dag na de datum van bekendmaking, zullen alsnog in behandeling worden genomen, echter binnen de kaders van een door ons ingesteld subsidieplafond voor het eerste trimester van 2005.
  4. In gevallen, waarin de wet, de Algemene subsidieverordening, en de Subsidieverordening maatschappelijk activiteiten en deze Uitvoeringsregeling niet voorzien beslissen burgemeester en wethouders.

 

Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 27 januari 2005.

 

 

 

                                            ,burgemeester.

 

 

 

                                            ,griffier.