31 januari 2006

Besluitenlijst commissie Cultuur, Kennis, Economie en Mobiliteit 12 januari 2006

 


naar agenda
12 januari 2006


naar agenda
2 februari 2006


 

Voorzitter : de heer H. Gabeler
Griffier      : de heer E. Geldorp
Aanwezig : wethouders R. Grashoff, R. Vuijk en C. Mooiweer (gedeeltelijk)
                 de dames L.C. A. Zweekhorst (PvdA), M.H. Welle Donker (VVD) en M.C.
                 Junius (CDA);
                 de heren R. Witsenboer (GroenLinks), R. Clason (PvdA), J.B. van Putten 
 
                 A. van Breukelen (STIP), W. M. de Koning en A. Meuleman
                 (Stadsbelangen), N. van Doeveren (CDA), A. van Leeuwen (VVD),
D. van
                 der Goot (Christen Unie / SGP) en B. Taebi (SP).
Afwezig    :
met kennisgeving: Mevrouw C.E. Lourens (D66) en de heer R. Eduard (LD)

1.

Opening
De voorzitter opent om 20.05 uur de vergadering en heet een ieder welkom. De voorzitter deelt de leden mede dat per 1 januari 2006 een nieuwe commissiegriffier, de heer E.M. Geldorp, in dienst is getreden. Hij zal mevrouw Niesthoven gaan opvolgen. De nieuwe commissiegriffier stelt zich kort aan de leden voor.

2.

Inventarisatie insprekers *Bij gezamenlijke behandeling van agendapunten 7 en 8: De dames: Fusco, Nitzsche, Kemper en Van der Jagt.
De heren: Muller, Stol, Penners, De Wolff, Weyers, Van den Broek, Van der Ploeg, Jonquière, Prins, Buisman en Trompper.
*Bij agendapunt 9:
De heer De Bruijn
*Bij agendapunt 11a:
De heer Weyers

3.

Vaststellen besluitenlijsten van de openbare vergadering van 1 december 2005
Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.
Naar aanleiding van: (pag 4.) Mevrouw Junius vraagt of er daadwerkelijk een betere naam gaat komen voor de naamgeving voor de categorieën evenementen A en B. Dit is nu verwarrend. Wethouder Mooiweer geeft aan dat bij het uitvoeren van de nota namen worden gekozen die niet tot verwarring kunnen leiden. Aangesloten zou kunnen worden bij evenementen die eenmalig bijdrage van de gemeente krijgen of meerjarig worden gefinancierd.

4.

Vaststellen lijst niet te bespreken stukken. De Lijst niet te bespreken stukken wordt ongewijzigd vastgesteld.

 

5.

Mededelingen
De voorzitter deelt mede dat berichten van verhindering zijn binnengekomen van de leden Lourens (D66) en Eduard (LD). De fractie van D66 heeft aangegeven een positieve grondhouding te hebben ten aanzien van de agendapunten, maar houdt de mogelijkheid open om tijdens de raadsvergadering nog opmerkingen te maken.
De fractie van Leefbaar Delft heeft aangegeven tegen het verder autoluw maken van de binnenstad te zijn. LD houdt eveneens de mogelijkheid open om tijdens de raadsvergadering nog opmerkingen te maken. De heer Meuleman deelt mede dat de uitkomsten van de debat over de nota Delft Kennisstad op dit moment in een verslag worden verwerkt. Het kan zijn dat het verslag van dit debat pas kort voor de volgende vergadering beschikbaar is. Wethouder Mooiweer deelt mede dat hij in het kader van economische betrekkingen die de gemeente Delft heeft met de Chinese steden Xian en Shenzhen ter voorbereiding van een handelsmissie van 18 tot 24 januari 2006 op werkbezoek naar deze steden gaat. Mevrouw Welle Donker vraagt of aan de termijnagenda de VVD nota "Delft knooppunt land – water" kan worden toegevoegd.

6.

Rondvraag
De heer Clason vraagt of de verkeersborden in de binnenstad op een of andere manier meer inzichtelijk kunnen worden gemaakt voor de buitenlandse toeristen.
Wethouder Grashoff geeft aan dat de verkeersborden voldoen aan de internationale standaard, de onderborden uitgezonderd. Hij zal bezien of op onderdelen verduidelijking mogelijk is. De heer Witsenboer vraagt of er door de gemeente meer aandacht kan worden geschonken aan de allochtone ondernemers in het gebied rond de Papsouwselaan. Omdat een aantal huurders geen huur betaalt maar een vorm van schadevergoeding, dreigen deze ondernemers in de nieuwe plannen buiten de boot te vallen. Wethouder Vuijk geeft aan dat vanwege de juridische constructie deze ondernemers min of meer uit het oog van de gemeente zijn geraakt. De gemeente heeft geen bevoegdheden hierin, maar zal wel een bemiddelende rol gaan spelen.

7 en 8

Evaluatie beleid autoluwe Binnenstad fase 1-3 , gecombineerd met Binnenstad autoluw+, fase 4.
De voorzitter geeft het woord aan de insprekers:
De heer Muller: Het causale verband tussen het resultaat van de winkels en het autoluw plus bestaat niet. Het aantal foutgeparkeerde auto’s bij hem in de straat nam enorm toe na de invoering van autoluw plus en de plaatsing van de pollers. Er is veel overlast voor hemzelf en voor anderen. Het voorliggende plan vindt hij een uitstekend plan: het centrum zal aantrekkelijker worden, niet alleen voor bewoners maar ook voor bezoekers en toeristen. De heer Stol: De voorganger spreekt als individu, de bewonersgroepen zijn meer kritisch over het plan. Het gestelde in de evaluatie dat de eerste ervaringen overwegend positief zijn, wordt door spreker en de groepen die hij vertegenwoordigt niet onderschreven. De grote meerderheid van direct betrokkenen is negatief. Mevrouw Fusco: Zij is tegen het verschuiven van de pollers richting Markt. Per dag komen er zo’n 60 bussen over de Lange Nieuwendijk en die gaan overlast bezorgen, o.a. bij het draaien. Het vervallen van parkeerplaatsen ten gunste van het verbreden van stoepen zal ook negatief uitpakken. Zij is tegen het in/uitstappen van touringcars op de Koepoortplaats. Als alternatief kan daarvoor gedacht worden aan het leuke treintje. Mevrouw Nitzsche: Zij is tegen het autoluw maken van haar straat (Oude Delft). Er zouden in elk geval plaatsen voor bewoners in de parkeergarage (Phoenix) moeten komen tegen een lagere prijs. Het gaat om 15 auto’s in haar stuk van de straat. Mevrouw Kemper: Voor de bewoners in het gebied zal afsluiting voor autoverkeer de leefbaarheid van de woonomgeving aantasten, want ze zijn niet bereikbaar voor familie en vrienden. Er komen in deze straten ook veel parkeerders uit straten waar niet meer geparkeerd mag worden. De auto’s zijn hard nodig voor de winkels. Fase 4 is niet goed doordacht, knelpunten zijn niet opgelost. Zij hoopt dat de raad meer tijd zal nemen om na te denken over goede oplossingen. De heer Penners: Hij gaat in op niet uitgevoerde toezeggingen, zoals het plaatsen van pollers bij Vrouwenregt, en niet uitgenodigd zijn voor een informatieavond.
Mevrouw Van der Jacht (Bewonersvereniging Grachtengebied zuid): Met het afsluiten van het stuk gracht zal het verkeer niet afnemen (pollers). De bloemenmarkt is praktisch verdwenen. De verkeerssituatie zal verslechteren door opheffen van parkeerplaatsen. Wie wil dit nu eigenlijk? De evaluatie leert dat het niet heeft gewerkt voor wat betreft de economische ontwikkeling. En de meerderheid van de bewoners is erop tegen. Alleen omdat dit het mooiste en meest gefotografeerde stukje Delft is, is geen argument. Het is geen openluchtmuseum. Besluitvorming daarom uitstellen.
De heer De Wolff (bewonersplatform Binnenstad Noord): Hij is voorstander van invoering fase 4. Wel aanscherpen van enkele flankerende maatregelen. Vrouwenregt: autoluw plus maken heeft haast, in verband met veiligheid. Hij is voorstander van maximale benutting van de parkeerplaatsen. De bevoorrading van winkels mag geen overlast veroorzaken in smalle woonstraten, dus strenger handhaven op de grootte van vrachtwagens etc. Er moet een verkeerscirculatieplan voor de binnenstad worden gemaakt. De heer Weyers (voorzitter winkeliersvereniging De Klis): Hij wil fase 4 uiteindelijk niet tegenhouden, maar voordat verdere uitbreiding wordt gerealiseerd eerst:
-Extra parkeermogelijkheden voor bewoners en ondernemers;
-Het bevorderen van eigen initiatieven van maken nieuwe parkeerplaatsen;
-Goede bereikbaarheid na afsluiting garanderen;
-Deze afspraken vastleggen voor invoering.
De heer Van den Broek: Hij heeft onderzoek gedaan naar draagvlak voor invoering van autoluw plus. 80-90% van alle bewoners is tegen de nu voorliggende plannen. Dit stuk Oude Delft heeft voornamelijk woonbestemming. Binnen loopafstand zijn er geen alternatieven voor parkeerplaatsen, naast de Phoenixgarage voor 1100,- euro per jaar. De gemeente heeft een zorgplicht voor bewoners. De bezoekerskaart werkt ingewikkeld. Roept de commissie op om invoering uit te stellen tot na de duidelijkheid rond de ontwikkeling van de Spoorzone.
De heer Van den Ploeg (bewoner Vlamingstraat noord): De afsluiting van het Vrouwenregt heeft negatief gevolg voor de Vlamingstraat. Die is daar niet voor geschikt. De heer Jonquière (Belangenvereniging Wateringsepoort): Het plan heeft een effect op het hele binnenstadsgebied. Hij is tegen het autovrij maken van een deel van het gebied. De binnenstad moet leefbaar zijn. Er zijn te weinig alternatieven voor parkeren. Het aantal invalidenparkeerplaatsen is te laag. Bewoners dragen zelf ook bij aan uiterlijk en leefbaarheid van de binnenstad. Er kan geen parkeerplaats meer gemist worden. De heer Prins (ondernemer): Hij is geen tegenstander van het uitbreiden, maar het huidige economische klimaat staat dit thans niet toe. Mensen die niet in het centrum willen komen, zou je moeten interviewen. Ondernemers Federatie Delft overlegt met de gemeente, maar de binnenstadsondernemers zijn daar geen lid van en die hebben dus geen invloed gehad. Dit heeft hij herhaaldelijk gemeld aan de gemeente. De heer Buisman: Het komt steeds vaker voor dat mensen Delft willen verlaten, zich er niet meer thuis voelen. Zij verliezen sociale contacten door de autoluwe straten. De parkeerdruk neemt steeds toe. Uiteindelijk zal dit leiden tot achteruitgang en de artikel 12 status van de gemeente! De heer Trompper: Fase 4 mag wel eerder worden gerealiseerd. Met betrekking tot de Burgwal: Het moet mogelijk worden om terrassen te maken op de Burgwal, gepaard met een goede looproute die voor de consument aantrekkelijk is. Misschien kunnen er nog enkele parkeerplaatsen blijven, in het belang van ondernemers. In 2007 (of later) wordt een groter gebied autoluw. Er zijn ook ondernemers die niet kunnen wachten tot het zo ver is. Veel van de huidige parkeerplaatsen worden ingenomen door aannemers die in de binnenstad werken. Hij is dus voorstander van autoluw maken en nog een paar parkeerplaatsen intact laten tot 2007. Niet wachten tot de Koepoortgarage klaar is. Wethouder Grashoff gaat kort in op enkele vragen van insprekers:
Fase 4 bestaat uit een combinatie van verschillende acties:
- opnieuw autovrij maken van een stukje binnenstad en;
- realiseren van de Koepoortgarage, meer bezoekersplaatsen.
In de nachturen (de bewoners-piekuren) beter gebruik maken van de parkeercapaciteit in de garages. De garage voorkomt ook dat bezoekers gaan rondrijden op zoek naar een plek op straat. Aantal vergunningplaatsen kan minder door nachtparkeren te introduceren in de garage voor wie wil. Tellingen bezettingsgraad vergunningparkeren wijzen uit dat het "spits" in de nacht is.
De verkeersafwikkeling aan de oostkant van de Vlamingstraat is zeer beperkt. Voor vrachtverkeer blijft de poller voor het Vrouwenregt toegankelijk. Extra voorlichting daarover is nodig.
Toezegging: Commissie krijgt een overzicht van de beschikbare tellingen. Als er sluipverkeer in de Trompetstraat voorkomt, dan kunnen er direct maatregelen worden genomen, maar de gemeente verwacht dit niet. Omvorming naar Parking Delft BV blijkt positief: er zijn meer parkeerarrangementen mogelijk. De parkeerplaatsen aan de Burgwal worden niet eerder opgeheven dan na de opening van de Koepoortgarage. De commissie stelt vragen en maakt opmerkingen over:
1  De evaluatie geeft een diffuus beeld. De aanbevelingen zijn over het
    algemeen goed.
2  De onevenwichtigheid in het tempo van de afzonderlijke projecten (autoluw
    maken in relatie met bouw parkeergarages).
3  De commissie wenst meer inzicht in de kosten van het project.
4  College moet een gezond economisch klimaat méér stimuleren.
5  Er moet een onderzoek komen naar parkeren in het noordelijk deel van de
    binnenstad.
6  Het beeld van de binnenstad is zeker ten positieve veranderd, maar er is
    geen economische groei.
7  Er is een teruggang in het aantal bezoekers van de binnenstad. Is er een
    relatie met het autoluw maken? Meer duidelijkheid over oorzaken van het
    achterblijven van de economie is gewenst.
8  Commissie zet vraagtekens bij moment van de besluitname. Het plan is
    immers voorzien voor 2007.
9  Welke mogelijkheden zijn er voor gratis openbaar vervoer?
10 Wat is de relatie met de ontwikkeling van het spoorzonegebied?
11 Zijn er nadere mogelijkheden tot ondergronds parkeren in de binnenstad?
12 Gemeente moet proberen om het draagvlak voor de plannen te vergroten.
13 Meer aandacht schenken aan compensatie van parkeerplaatsen.
14 Tevens meer aandacht aan het verbeteren van de OV- en
     fietsvoorzieningen.
15 Er moet meer worden gehandhaafd als het gaat om foutief parkeren.
16 Onderzoek naar parkeergarages/parkeerplaatsen verder buiten de
    binnenstad en een transferium.
Wethouder Grashoff: Er is steeds een koppeling geweest tussen het opheffen en vervangen van parkeerplaatsen. Als de commissie niet zou besluiten het autoluw maken voort te zetten, zou eigenlijk de bouw van de Koepoortgarage moeten stoppen, want er is een koppeling. De evaluatie geeft geen aanleiding tot vertraging. De kwalitatieve analyse geeft hoop voor de kwaliteit en vindbaarheid van onze parkeervoorzieningen. Het autoluwbeleid is thans in uitvoering en zal geheel moeten worden gecompleteerd.
Uitstel is schadelijk voor de economische ontwikkeling. De looproutes, het realiseren van de tweede (Burgwal, Nieuwe Langendijk, Vrouwenrecht etc.), zijn daarvoor noodzakelijk en de parkeerplekken die staan daarbij in de weg. Voor parkeerders moet de bekende rode loper liggen bij het Koepoortplein. Over de toeristenbussen moet later nog eens gesproken worden, dat is nu niet binnen dit plan te realiseren. Ook het college maakt zich zorgen over de slechte cijfers van de ontwikkeling van de non-food ondernemingen. Flankerend beleid is daarom nodig, het autoluwbeleid alleen is niet voldoende. De wethouder zegt een korte notitie toe ter onderbouwing dat het geringere bezoekersaantal niet wordt veroorzaakt door minder parkeerplaatsen. Ten aanzien van de Oude Delft moet het verlies aan parkeerplaatsen natuurlijk worden gecompenseerd, maar dat is een oplosbaar issue. Alle mooie oude binnensteden in Europa worden autovrij gemaakt, Delft is geen uitzondering. Het onderzoek naar een parkeergarage in het noordelijk deel van de binnenstad wordt over gelaten aan het nieuwe college. Wethouder Grashoff maakt nog een aantal korte opmerkingen:
1 Spoorzone: toevoeging parkeerplekken onder nieuwe stadskantoor;
2 Tram 19 sluit aan op het transferium;
3 Gratis openbaar vervoer: vergt overleg in stadsgewest, de zaterdagspits
   behoort tot een realistische optie, maar langere termijn;
4 Kruisstraat: tweerichtingsverkeer zou niet goed werken;
5 Fietsen in twee richtingen in gebieden die niet onder autoluw gebied vallen
   hebben tot op heden te weinig draagvlak;
6 Bouwen ondergronds voor bewoners in de binnenstad wordt al jaren
   aangemoedigd, er zijn wel voorwaarden.
Wethouder Vuijk:
Het bedrijf C1000 ervaart knelpunten in de bereikbaarheid. Voor het college staat de bewoonbaarheid van de binnenstad centraal. Het college zal kijken naar de overlast die vrachtverkeer en bussen met zich brengen. Het onderzoek geeft een positief toekomstbeeld van de economie. De slechte economische situatie is niet te linken aan het autoluw beleid. Naar alle punten van kritiek wordt geluisterd en nog voor de raad wordt er zoveel mogelijk aan gedaan. Flankerend beleid heeft tot doel de vicieuze cirkel van het vertrekken van bezoekers uit de stad met als gevolg een slechtere kwaliteit van de binnenstad te doorbreken. Er komt meer aandacht voor promotie, ook gericht op de Delftenaar zelf. Met betrekking tot de toeristenbussen is de inzet van de DelftXpress zeker mogelijk, ook bij Transferium. Hier komt wethouder voor de raad op terug. De organisatiegraad van ondernemers in de binnenstad is volgens het college te laag. Met betrekking tot de nadeelcompensatie merkt de wethouder op dat de regeling door onafhankelijke commissie is bekeken en dat alle gedane aanvragen zijn afgewezen, voor de raad komt hij nog hierop terug.
Tweede termijn:
In tweede termijn herhalen de insprekers hun bezwaren en zorgen. Er komen geen nieuwe zienswijzen naar voren. De commissie in tweede termijn: Positief adviseren de fracties van: PvdA, GroenLinks en D66
Negatief adviseren de fracties van: LD, SP en SB (4e fase)
Voorbehoud voor fractieoverleg: CDA, VVD, STIP (positieve grondhouding), CU/SGP en SB (evaluatie fase 1-3) Wethouder Grashoff doet de volgende toezeggingen:
1 Hij zal de commissie helderheid verschaffen over de kosten van en
   voorwaarden voor nachtgebruik van de parkeergarages.
2 Het college zal de situering van invalidenparkeerplaatsen tussen nu en de
   raadsvergadering heroverwegen. Hiervan komt een korte inhoudelijke
   motivering.

9.

Schorsing van de vergadering om 00.08 uur tot 24 januari

 

 

terug naar boven