Inventarisatie Productafspraken dNA 2006:

 

Naam vakteam/programma:Jeugd en Brede school

Naam project: brede school2

Contactpersoon: Rien Griep

 

 

Wat is het probleem, de vraag, de aanleiding?

Het brede schoolprogramma voor de kinderen van het voortgezet onderwijs (VMBO) wordt door verschillende partners aangeboden en was tot op heden gebaseerd op een aantal losstaande pilotprojecten op diverse scholen, maar het ligt in de bedoeling om tot een structureel aanbod te komen op drie Delftse VMBO-scholen te komen.

De brede school wil aansluiten bij de leefwereld van de doelgroep; Het programma is daarom in belangrijke mate gebaseerd op de vraag die bij de leerlingen leeft. De nieuwe Amateur is een belangrijke aanbieder, die er in slaagt om een aansprekend antwoord op de vraag te geven.

DNA heeft veel expertise op noodzakelijke gebieden, waaronder organisatie en kennis van de jongerencultuur, is flexibel en maakt gebruik van werkvormen die jongeren aanspreken zoals peer-education.

Ook is het zo dat de activiteiten die DNA aanbiedt niet op zichzelf staan maar meestal de mogelijkheid bieden van doorstroming naar een cursus, project of activiteit naast de brede school. Hierdoor worden jongeren meer betrokken bij de Delftse jongerencultuur en komen zij tot een zinvolle vrije tijdsbesteding.

Op grond van het bovenstaande wil de gemeente vanuit het programma jeugd en brede school voor de komende twee jaren een structurele relatie met DNA aangaan, waarbij aan DNA gevraagd wordt om een aantal activiteiten aan te bieden binnen het Brede School2 programma, hetgeen ook past in de wens van DNA om een meer structurele relatie met de gemeente Delft aan te gaan.

 

 

Bepaal de doelgroep zo exact mogelijk

Leerlingen van de VMBO-afdelingen van de Delftse scholen voor voortgezet onderwijs, in de leeftijd tussen 12 en 15 jaar. Vooralsnog gaat het om CLD, Grotius en Stanislas. De mogelijkheid voor Laurentius om in een later stadium aan te haken wordt daarbij opengelaten.

 

 

Wat is het beoogde doel

Algemeen doel is om de kinderen van de doelgroep kennis te laten maken met een breed scala van activiteiten, waardoor hun belangstelling wordt gewekt en ze ook buiten het brede schoolprogramma actief worden op sociaal, cultureel en sportief gebied.

De taak van DNA ligt uiteraard voornamelijk op cultureel terrein, waarvoor de onderstaande subdoelstelling gehanteerd kan worden:

 

Doel van de door DNA georganiseerde activiteiten is door kennismaking met verschillende creatieve en kunstzinnige werkvormen de belangstelling bij jongeren wekken voor amateurkunst en de jongeren hiermee te prikkelen tot actieve deelname.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat zijn de beoogde resultaten in meetbare termen (output, afspraken, kengetallen)

  • Jaarlijks nemen ongeveer 400 leerlingen van de onderbouw van het VMBO deel aan de culturele brede school2 activiteiten die worden verzorgd door DNA
  • Van deze groep stroomt 25% door naar andere activiteiten op dit gebied
  • DNA levert hiertoe halfjaarlijks overzichten, waaruit inzicht kan worden verkregen in deelname, deelnemers, waardering door de doelgroep en doorstroming.
  • DNA verzorgt hiertoe een nader te bepalen aantal workshops op de drie VMBO-scholen
  • DNA is actief betrokken bij de ontwikkeling van het programma en voert daartoe overleg met de makelaar, de doelgroep en de betrokken scholen
  • Tot het moment dat door de Gemeente Delft een alternatief is ontwikkeld beheert DNA de Brede School2 website, die tenminste informatie bevat over de aangeboden programma’s en waardoor het mogelijk is om in te schrijven voor de diverse onderdelen
  • DNA stelt zich proactief op en speelt een actieve rol in doorontwikkeling van activiteiten

 

 

Aan welke randvoorwaarden moet de aan te bieden activiteit voldoen (kwaliteitseisen, looptijd, meetmomenten, meetinstrumenten, overige randvoorwaarden)

Reguliere activiteiten:

  • Activiteiten worden uitsluitend in overleg met de makelaar aangeboden
  • De activiteiten worden altijd aangeboden door of onder begeleiding van gekwalificeerde krachten, in de beschrijving van de activiteit wordt hieraan aandacht besteed
  • De activiteiten worden altijd in overleg met de makelaar en de betrokken school aangeboden,
  • De schoolregels zijn altijd leidend, in overleg met de aanbieders en andere betrokkenen is een handleiding opgesteld, die voor alle betrokkenen geldt
  • De aanbieder is op de hoogte van deze regels en respecteert ze
  • Als buiten de onderwijsinstelling activiteiten worden aangeboden gebeurt dit altijd in overleg met en na formele toestemming van betrokken ouders en school
  • Alle activiteiten worden zo spoedig mogelijk maar in ieder geval binnen 4 weken na afloop ervan geevalueerd met de makelaar
  • Bij de evaluatie wordt altijd aandacht besteed aan de deelnamecijfers en de waardering van de jongeren en van de betrokken school
  • Ieder half jaar vind een totaal evaluatie plaats.
  • Voor de evaluatie wordt gebruik gemaakt van de door de gemeente gehanteerde methodiek en formulieren

 

Andere activiteiten:

In principe kent de brede school geen activiteiten, die niet in het programma van een semester zijn opgenomen. Uitzonderingen hierop worden slechts in overleg met de makelaar gemaakt.

 

De website is ontwikkeld in overleg met de gemeente Delft, de ontwikkelkosten worden niet doorberekend in de onderhoudskosten, die niet apart worden berekend, maar onderdeel zijn van het totaal budget.. DNA garandeert een storingsvrije werking en zal indien daartoe noodzaak is wijzigingen binnen het beschikbare budget uitvoeren.

De makelaar is gemachtigd als redacteur.

 

 

 

 

Beschikbaar budget in 2006

Onder voorwaarde van goedkeuring van de programmabegroting door de gemeenteraad is naar verwachting een bedrag van € 26.000.—beschikbaar voor DAN activiteiten binnen het kader van het Brede School2 programma.

 

 

Toelichting:

 

Rien Griep, sector Leefbaarheid, november 2005