Het Erfgoedhuis Zuid-Holland heeft een aanvraag ingediend voor stimuleringssubsidie voor een cultuurhistorisch interstedelijk project ‘Steden met vaart’. Het Erfgoedhuis heeft ook de gemeenten Gouda, Gorinchem, Schiedam, Vlaardingen, Zoetermeer en Leiden aangeschreven.

 

Doel project

Het bereiken van nieuw, niet gangbaar publiek voor stadsgeschiedenissen. Het stimuleren van het cultuurtoerisme en de vrijetijdsbesteding.

 

Doelgroep

Inwoners van deelnemende steden en hun regio’s, vooral de schoolgaande jeugd en de groep 55+ cultuurtoeristen.

 

Activiteiten

De beoogde activiteit is het voorbereiden en uitvoeren van een meerjarig cultuurhistorisch interstedelijk project in samenwerking met de gemeenten Gouda, Gorinchem, Schiedam, Vlaardingen, Delft, Leiden (vanaf 2007) en Zoetermeer.

 

Opzet/werkwijze

Voortbouwend op het succes van het meerjarig stedelijk samenwerkingsproject “Verhalen van Steden” (2001-2004), heeft het Erfgoedhuis Zuid-Holland samen met zeven Zuid-Hollandse steden voor de periode 2006 t/m 2008 een concept ontwikkeld voor een nieuw meerjarig samenwerkingsproject.

 

Water als verbindend element voor stadsgeschiedenis

De in Zuid-Holland gelegen (oud-) Hollandse steden hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat zij aan waterwegen zijn gelegen en door water met elkaar verbonden. De oude vaarverbindingen hebben de historische ontwikkeling van deze steden bepaald en vormen dan ook het uitgangspunt voor een gezamenlijk cultuurproject, dat jonge en oudere bewoners op educatieve, innovatieve en speelse manieren actief met deze geschiedenis in contact brengt. Tegelijk wordt een link gelegd met de actuele problematiek rond de waterbeheersing. Invalshoeken en elementen van dit project zijn onder meer:

·       De stedelijke architectuur met monumentale bebouwing langs het water en met waterwerken als bruggen, sluizen, gemalen en molens;

·       Het historische interstedelijke vervoer over water, waarvan ook de vitale historische vloot getuigt die binnen en buiten (museum-) havens aanwezig is;

·       Aspecten van techniek; met name de jeugd wordt met medewerking van de TU-Delft en andere onderwijsinstellingen wegwijs gemaakt in oude (ambachten) en nieuwe technieken;

·       Watermanagement, ecologie, water als profileringfactor voor Zuid-Hollandse steden;

·       Waterbeheersing en waterhuishouding in samenwerking met onder meer waterschappen.

 

Afzonderlijke en gezamenlijke activiteiten

Deelnemende gemeenten ontwikkelen en realiseren binnen het concept activiteiten. Naar analogie van ‘Verhalen van Steden’ wordt daarbij ingezet op het bereiken van ander dan gangbaar cultuurpubliek. Dat kan door het toepassen van specifieke technieken, media, locaties en onderwerpen, zo is bij ‘Verhalen van Steden’ gebleken. De activiteiten spelen zich af in het kader van ‘Steden met Vaart’ en zijn duidelijk als zodanig herkenbaar.

 

Rol Erfgoedhuis Zuid-Holland

Het Erfgoedhuis verzorgt de inhoudelijke en organisatorische voorbereiding van het project. Het gaat om onder meer het vervaardigen van een Plan van Aanpak 2006-2008, een communicatieplan, het ontwikkelen van een huisstijl, website en pr-materiaal voor dezelfde periode. Daarnaast: het samen met de gemeenten formuleren van de afzonderlijke locale activiteiten en het voorbereiden van de planning en financiering daarvan. Ook het voorbereiden en coördineren van een jaarlijkse gemeenschappelijke locale manifestatie en een afsluitend kinderproject behoren ertoe.

 

Groeimodel

Een complex gemeenschappelijk meerjarig project als het onderhavige kan zich niet anders van in de vorm van een groeimodel ontwikkelen. Het Erfgoedhuis ziet als eerste fase het opstarten van het project (voorbereiding en uitvoering manifestatie 2006) en als tweede fase het uitvoeren van de activiteiten in 2007 en 2008.

 

Begroting

De begroting eist een nauwgezet samenspel tussen het Erfgoedhuis, Provincie Zuid-Holland en de deelnemende gemeenten. Het gaat immers om bijdragen van alle partijen aan één project. De stimuleringssubsidie van de gemeente Delft kan worden toegekend aan het Erfgoedhuis als centrale organisatie.

 

 

Voorstel

De gemeente Delft ondersteunt activiteiten op het gebied van 'water als verbindend element voor stadsgeschiedenis', Zowel inhoudelijk, waarbij naast de historische aspecten, ook een link gelegd kan worden met eigentijdse problematiek rond waterbeheersing en techniek, als in de organisatorische aspecten. Wat dit laatste betreft, met de provincie Zuid-Holland en de stichting Erfgoedhuis Zuid-Holland hebben we in een recent verleden in het kader van 'Verhalen van steden' (Actieplan Cultuurbereik 2001-2004) goede ervaringen opgedaan.

In principe stellen wij een (gevraagde) bijdrage ad € 7.500,-- voor 2006 beschikbaar (uit project 71230) mits natuurlijk het project gerealiseerd gaat worden en in dit geval de provincie Zuid-Holland de subsidieaanvraag van de stichting Erfgoedhuis Zuid-Holland honoreert.