619192                                                                                                            

 

 

Nota Branchering Binnenstad 2005 (verkorte versie)

 

 

In december 2004 is een evaluatie gehouden van het binnenstedelijk brancheringsbeleid, zoals is neergelegd in de nota “Details maken het verschil” en op 27 maart 2003 door de raad is vastgesteld. De conclusie van de evaluatie is dat het beleid niet heeft gebracht wat er van was verwacht. Geconstateerd is dat de locatie van detailhandel nog steeds significant afwijkt van het wensbeeld.

De oorzaak dat het geformuleerde wensbeeld niet gerealiseerd wordt is de afwezigheid van machtsmiddelen om een branchering af te dwingen.

 

Voorgesteld wordt het brancheringsbeleid en het geformuleerde wensbeeld als richtinggevend in plaats van doelstellend te formuleren. Dit betekent dat er een richting (het wensbeeld) wordt aangegeven, maar het primaat van de ondernemer om op hem moverende redenen de eigen vestigingsplek te kiezen blijft overeind. Door stimuleren wordt getracht de ondernemer te bewegen zich conform het wensbeeld te vestigen, waardoor het beoogd effect van branchering, zoals het creëren van een voor de consument aantrekkelijk en overzichtelijk winkelgebied met aspecten als gesloten winkelfronten en min of meer gethematiseerde looproutes, daadwerkelijk gerealiseerd wordt en daarmee meer economische kracht ontwikkeld wordt.

 

Tevens wordt voorgesteld het wensbeeld niet te fixeren, maar als uitgangspunt te beschouwen en het na vier jaar te herijken, wanneer nieuwe ontwikkelingen hiertoe aanleiding geven.

 

Op basis van de huidige vestigingsplekken van winkelbedrijven worden drie wensbeeldroutes voorgesteld:

1.       Een “rode slinger” # met als thema body (kleding, juwelen, schoenen, accessoires, kapper en schoonheidssalons, drogist en parfumerie) volgens de route: Gasthuislaan – Paradijspoort -  Molslaan – Brabantse turfmarkt – Jacob Gerritstraat – Oude Langendijk (richting Koornmarkt)

2.       Een “groene vork” met drie tanden met als thema kunst en vrije tijd (kunst, antiek, aardewerk, boeken, geluiddragers, home deco, gifts, sport, vrije tijd, klein meubelen), beginnend bij Vrouwenregt: tand één à Kerkstraat; tand twee à Voldersgracht – Nieuwstraat; en tand drie à Vrouw Juttenland – Choorstraat. 

3.       Een “blauwe loop” met als thema de meer traditionele centrum detailhandel en dienstverlening (zakelijke dienstverlening, ambachten, levensmiddelen, drank en tabak, supermakrkten, bedrijfsgoederen, makelaardij, grote gebruiksgoederen, bruin en witgoed, electronica, doe het zelf): Pijnepoort – Kruisstraat – Beestenmarkt – Burgwal – Nieuwe Langendijk.

·         De ‘slinger’ en de ‘vork’ worden met elkaar verbonden door met beide thema’s gemengde straten: Wijnhaven, Hippolytusbuurt, Markt, Oude Langendijk ten oosten van de Jacob Gerritstraat.

·         De Voorstraat, Verwersdijk, Breestraat en Binnenwatersloot – Peperstraat zijn aanlooproutes en gedijt het best bij de meer traditionele centrum detailhandel

 

 

Voorgesteld wordt accoord te gaan met:

 

 

1.       het in deze nota en bijlagen beschreven beleidskader en de systematiek om tot het brancheringswensbeeld te komen;

2.       het wensbeeld voor de periode 2006-2009 jaar als richtinggevend vast te stellen;

3.        de inzet van de volgende instrumenten ter realisatie van het wensbeeld:

  1. Gerichte communicatie naar diegene die zich oriënteert op een vestigingsplek in de binnenstad én ieder die beroepshalve of uit oogpunt van belangenbehartiging zijdelings betrokken is bij de vestiging van bedrijven

·          het ter beschikking stellen van een starterspakket met informatie.

·          openstelling van de SBS (verbouw) subsidieregeling, ook voor zich nieuw in een pand vestigende ondernemers;

·          het gratis ter beschikking stellen van een ontwerp voor een winkelpui passend bij het karakter van de stad en het pand;

  1. Verlenen van een verhuispremie bij verhuizing naar een locatie passend binnen het brancheringswensbeeld;
  2. Het brancherend effect van toepassing van het Functielimitering Systeem ten volle te benutten

  

4.        de wijziging van artikel 4.8 lid 1 onder d. van de verordening Stadsvernieuwing, laatstelijk gewijzigd op 16 december 2004, door de zinsnede “minimaal drie jaar voorafgaand aan” te vervangen door “op het moment van toekenning van”.

 

 

                                               0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

 

 


 



#  De kleuren verwijzen naar de brancheindelingen: Rood = kleding, accessoires, juweliers, leer en schoenen, accessoires, kapper- en schoonheidssalons. Groen = Kunst, antiek, aardewerk, boeken, geluiddragers, home-deco, gifts, vrije tijd, sport, klein-meubelen. Blauw = zakelijke dienstverlening, ambachten, levensmiddelen, drank en tabak, supermarkten, makelaardij, bedrijfsgoederen, grote gebruiksgoederen, bruin en witgoed, elektronica, doe het zelf.