Stuk 31 I                                                                                             Delft, 7 februari 2006.

833741

 

Onderwerp: Steiger Zuid--Kolk en thema ‘water’.

 

 

Aan de gemeenteraad.

 

Geachte dames en heren,

 

Op dit moment wordt door de provincie Zuid Holland het remmingwerk aan de noordkant van de Zuid--Kolk vervangen. Dit remmingwerk wordt uitgevoerd als aanlegsteiger voor recreatietoervaart, waardoor een steiger ontstaat van 54,5 m. lengte waar 7 tot 10 plezierjachten kunnen afmeren.

Op aanraden van de gemeente en de Stichting Recreatie Toervaart (SRN) zal een aansluitend stuk kade van 38 meter op dezelfde wijze van remmingwerk/aanlegsteiger worden voorzien, mits dit financieel mogelijk is. Om deze  financiële mogelijkheid te realiseren is bij de SRN subsidie aangevraagd. De SRN heeft de intentie om tot subsidiëring over te gaan reeds uitgesproken. Formele besluitvorming moet echter nog plaatsvinden. Uitgaande van een positief besluit zal deze 28 meter steiger in de loop van 2006 daadwerkelijk gerealiseerd worden.

De gemeente heeft de realisatie van de steiger te baat genomen om een beperkte aanmeervoorziening voor de recreatietoervaart te realiseren door 'in het werk'  drinkwatertappunten en walstroom voorzieningen met verlichting en reddingmiddelen aan te laten brengen. De lopende begroting voorziet in dekking van deze incidentele kosten. De provincie is op 14 december jl. met de werkzaamheden gestart. De 54,5 meter steiger / remmingwerk zal naar verwachting op 15 februari voltooid zijn.

 

Ratio

De huidige voorzieningen voor watertoerisme zijn in Delft thans zeer onvoldoende. In vaarrouteboekjes wordt over Delft vastgesteld dat het aantal officiële ligplaatsen laag is, dat aanmeren als onprettig ervaren wordt, dat de voorzieningen zeer minimaal zijn en dat informatie ontbreekt. Dit, terwijl zowel Nederlanders als buitenlanders in toenemende mate hun vakanties op het water doorbrengen, de verhuur van boten bij internationale verhuurorganisaties snel groeit en varen in Holland actief gepromoot wordt.

Ervaring leert dat de pleziervaartschippers hun meerplaatsen met name kiezen op basis van de bereikbaarheid van een aanlegmogelijkheid, de aanwezigheid van voorzieningen en de aantrekkelijkheid van de (directe) omgeving. Met het Rijn-Schiekanaal is de bereikbaarheid (potentieel) goed en met de binnenstad beschikt Delft over een toeristisch uitermate aantrekkelijke bestemming. Wat ontbreekt zijn ligplaatsen, voorzieningen en informatie. Door actief in te haken op de door de provincie gecreëerde kans zal bij de aanvang van het toeristenseizoen 2006 een beperkt aantal ligplaatsen met basisvoorzieningen gerealiseerd zijn, waardoor een start is gemaakt om Delft voor de toervaart recreant te ontsluiten.

 

Bevoegdheid

De Zuid--Kolk behoort tot het Rijn-Schiekanaal. Dit kanaal is in (nautisch) beheer bij de provincie Zuid Holland. Dit beheer betreft zowel het civieltechnisch beheer en het onderhoud als het nautisch toezicht en handhaving. Adequaat gebruik van de steiger betekent dat de gemeente een bevoegdheid moet hebben om het aanmeren van vaartuigen elders op het Rijn-Schiekanaal tegen te gaan. De gemeente heeft deze bevoegdheid nu niet en gaat hierover met de provincie in gesprek. Volgens de provinciale regelgeving is het vaartuigen niet toegestaan om langs de oevers van het Rijn-Schiekanaal, en dus niet in de Zuid--Kolk aan te meren. De provincie kan op dit verbod ontheffing verlenen, en waar het de Zuid--Kolk betreft wordt deze ontheffing doorgaans ook verleend. Om op korte termijn afmeren mogelijk te maken en een wettelijk kader voor toezicht en het heffen van haven- of kadegeld te hebben is de provincie verzocht om de gemeente ontheffing te verlenen voor het meren van schepen. Met deze ontheffing kunnen pleziervaartuigen -met toestemming van de gemeente- aldaar aanmeren en heeft de gemeente een basis voor het houden van toezicht en innen van havengelden.

Voor de ontheffingconstructie is gekozen omdat deze op korte termijn realiseerbaar bleek. De ontheffingconstructie is echter wel een beperkte oplossing. Beperkt omdat immers de formele handhaving, ook in de Zuid--Kolk bij de provincie blijft. Daarnaast heeft de gemeente geen mogelijkheid om zelf illegaal afmeren elders in het kanaal tegen. In deze afwezigheid schuilt een risico van illegaal meren om de kosten van havengeld te ontlopen. In vervolg op de ontheffing wordt dan ook met de provincie gesproken om tot een alomvattende en duurzame oplossing voor een adequate handhaving en toezicht op het meren van schepen in het Rijn-Schiekanaal te komen. Vanwege de complexiteit van deze materie en de respectievelijke belangen zal naar verwachting met deze gesprekken wel de nodige tijd gemoeid zijn.

 

Beheer en toezicht

De steiger is direct bereikbaar vanuit en gelegen in de nabijheid van open water met een doorvaartfunctie voor grote (vracht)schepen. De steiger is gelegen aan en vrij toegankelijk vanaf de openbare weg. Dit maakt dat de steiger tot het openbaar terrein behoort. De steiger is geen (besloten) jachthaven en qualitate qua ook niet als zodanig geschikt. Feitelijk is de steiger is een afmeervoorziening voor (plezier)vaartuigen. De vrije bereikbaarheid en toegankelijkheid heeft consequenties voor de aard en wijze van beheer en toezicht. Hoewel de gemeentelijke ontheffing van het provinciaal meerverbod ter plaatse en de aanwezigheid van basale voorzieningen, het beoogd gebruik door de recreatietoervaart van de steiger mogelijk maakt, geschiedt het afmeren geheel op eigen risico van de schipper, analoog het parkeren van een auto op de openbare weg. Dit wil zeggen dat de gemeente niet aansprakelijk gesteld kan worden in geval van braak in of beschadiging of vervreemding van het vaartuig.

De steiger zal voorzien worden van een duidelijk bord met de voorschriften en aanbevelingen voor verantwoord en veilig gebruik van de steiger. Tevens zal daarop melding worden gemaakt van de afwezigheid van gemeentelijke aansprakelijkheid.

De mate waarin en de wijze waarop toezicht op de steiger in de Zuid--Kolk noodzakelijk is hangt sterk af van de omvang en wijze van gebruik. Gekozen is om hierin een groeimodel te hanteren en niet verder te gaan dan uit de praktijk noodzakelijk blijkt. Dit betekent dat er vooralsnog van uitgegaan wordt dat de feitelijke aanwezigheid van toezicht beperkt zal zijn. Uiteraard doen de daartoe bevoegde toezichthouders datgene wat gezien hun taak van hen verwacht mag worden dan wel gegeven de situatie noodzakelijk is.

Het kiezen voor een groeimodel betekent dat de aard en intensiteit van de rol van de  gemeente wordt aangepast op basis van periodiek uit te voeren evaluaties van het gebruik, de voortgang en uitkomst van de gesprekken met de provincie en de ontwikkelingen in de regio of in andere velden van het beleidsthema 'water'. De kosten van het toezicht zoals dat naar huidig inzicht als voldoende wordt ingeschat, is voor het jaar 2006 gedekt. Inzicht in de kosten voor 2007 en verder wordt verkregen door de ervaringen en evaluaties voor het jaar 2006. Dit impliceert dat een en ander op termijn financiële en formatieve consequenties kan hebben.

Om de kosten gemoeid met de instandhouding van de voorzieningen en de toezichtrol is -ten dele- te dekken door voor gebruik van de steiger kade- of havengeld te heffen. Een voorstel hiertoe is in voorbereiding.    

 

Evaluatie

Hoewel op basis van ervaringen elders de nodige verwachtingen bestaan over het gebruik van een passanten meerplaats nabij de binnenstad zal de praktijk uitwijzen of en in welke mate deze verwachtingen ook waargemaakt worden. Daarnaast zijn er thans geen Delftse ervaringgegevens over hoe de voorziening feitelijk gebruikt zal worden en welk type vraagstukken zich daadwerkelijk zullen aandienen. Om deze reden zal de haven na eerste maand van toeristisch gebruik en na het eerste seizoen geëvalueerd worden. Op basis van deze eerste ervaringen zal, zoals eerder gesteld,  de beheersconstructie nader vormgegeven worden. Zoals eerder gesteld voorzien, naar het zich nu laat aanzien, de thans beschikbare middelen in dekking van eventuele beheer- en aanloopverliezen. Op basis van de evaluatie is in te schatten of en in welke mate in de navolgende jaren een bijpassing noodzakelijk zal blijken. 

 

Integrale aanpak en regionale samenwerking

Om Delft als 'waterstad' stevig op de kaart te zetten is een integrale en een regionale aanpak noodzakelijk. Integraal, omdat het thema vele beleidsterreinen bestrijkt en regionaal omdat een effectief waterrecreatiebeleid alleen in goede samenwerking in de regio gerealiseerd kan worden. Integrale aanpak wordt geborgd door zowel politiek-bestuurlijk als ambtelijk goede regie op het item 'water' te voeren. Deze regie noodzaak stelt eisen aan de portefeuilleverdeling en noopt tot het instellen van een ambtelijke projectleider en stuurgroep.

De regionale samenwerking is nodig omdat het Rijn-Schiekanaal de gehele regio 'aandoet' en recreatietoervaart 'zwerftoerisme' is. Het succes wordt groter naarmate meer mogelijke bestemmingen aantrekkelijk en interessant zijn. Dit vereist afstemming en creëren van win-win situaties. Alleen in samenwerking kan in het zuidwestelijk deel van Zuid Holland de recreatietoervaart effectief bevorderd worden.

Om deze regionale samenwerking van de grond te krijgen zijn de betreffende portefeuillehouders van de potentiële partnergemeenten uitgenodigd voor een startbijeenkomst waarin afgetast wordt op welke wijze adequate samenwerking realiseerbaar is. Deze bijeenkomst wordt op 27 januari a.s. gehouden.

De noodzaak van het adequaat betrekken van de lokale samenleving bij een adequaat waterrecreatiebeleid is evident. De eerste stap hierop is gezet door over de huidige stappen met belanghebbenden, zoals de roeiverenigingen te spreken en hen hierbij te betrekken.

 

Toekomst

De realisatie van de passantenvoorziening in de Zuid--Kolk kan de start zijn van een actief waterrecreatiebeleid in Delft. Actief door het water een prominente positie te geven in gebiedsstudies voor bijvoorbeeld de Zuid-kolk. Actief door komende jaren meer vaarpassanten voorzieningen te treffen, zoals in de Nieuwe Haven, waarmee dit gebied opgewaardeerd wordt, wat bijvoorbeeld een bedrijf als de Porceleyne Fles ten goede kan komen. Actief door een veilig en efficiënt gebruik van kades te realiseren door met de provincie een adequaat, afgestemd en helder systeem van handhaving en toezicht overeen te komen. Actief door goede op en aan water gerelateerde evenementen te realiseren. Actief door te onderzoeken of bijvoorbeeld de hydrologische kringloop symbolisch zichtbaar is te maken in een watermonument. Actief door aanmeerplaatsen voor een watertaxi te realiseren. Actief door een geïntegreerd wateractieplan op te stellen, waardoor het thema 'water' in zijn recreatieve, culturele, historische en kennis dimensies verder wordt benut en de identiteit van Delft met water wordt versterkt.

 

Aanbeveling

Aanbevolen wordt

a. met instemming kennis te nemen van de provinciale activiteiten in de Zuid--Kolk en de wijze waarop en redenen waarom hierop ingehaakt is om een passanten afmeer voorziening ten behoeve van de recreatietoervaart te realiseren

b. deze realisatie te beschouwen als start om de beleidsvelden economie, toerisme en cultuurhistorie aan het integraal thema 'water'  toe te voegen, hierop een actief waterrecreatiebeleid te voeren en dit op de politiek bestuurlijke agenda te plaatsen

c. in te stemmen met het aangaan van regionale samenwerking op het gebied van het waterrecreatiebeleid, in bijzonderheid het bevorderen van de recreatietoervaart en het treffen van handelingen ter voorbereiding hiervan

d. in te stemmen met voornemen om met de provincie Zuid Holland tot (nieuwe) afspraken inzake het toezicht op het Rijn-Schiekanaal te komen

e. in te stemmen met een groeimodel als beheerconstructie voor de steiger in de Zuid--Kolk, wat onder meer inhoudt de wijze van beheer en toezicht af te stemmen op de intensiteit en wijze van gebruik van de voorziening en deze periodiek te evalueren en op basis hiervan en te verwachten ontwikkelingen de wijze van beheer en toezicht zonodig aan te passen.

f. op basis van de onder e verkregen ervaringen het financieel beheer voor 2007 en verder nader uit te werken 

g. in te stemmen met het opstellen van een geïntegreerd wateractieplan, wat ondermeer omvat: gebiedsstudies voor Zuid--Kolk en Nieuwe Haven, studie naar realisatie van een passantenhaven in de Nieuwe Haven, een op en aan water gerelateerde evenementenkalender, haalbaarheid van een watermonument en realisatie van voorzieningen voor een watertaxi

h. in te stemmen met het instellen van een haven - of kade geld voor de Zuid-Kolk

 

Hoogachtend,

 

Het college van burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

mr. drs. G.A.A. Verkerk                          ,burgemeester.

 

 

mr. drs. H.G.L.M. Camps                       ,secretaris.

 

        


Stuk 31 II

833741

 

 

De raad van de gemeente Delft,

 

gelezen het voorstel van het college van 7 februari 2006;

 

 

b e s l u i t

 

a. met instemming kennis te nemen van de provinciale activiteiten in de Zuid-Kolk en de wijze waarop en redenen waarom hierop ingehaakt is om een passanten afmeer voorziening ten behoeve van de recreatietoervaart te realiseren

b. deze realisatie te beschouwen als start om de beleidsvelden economie, toerisme en cultuurhistorie aan het integraal thema 'water'  toe te voegen en dit op de politiek bestuurlijke agenda te plaatsen en hierop een actief waterrecreatiebeleid te voeren

c. in te stemmen met het aangaan van regionale samenwerking op het gebied van het thema water, in bijzonderheid het bevorderen van de recreatietoervaart en het treffen van handelingen ter voorbereiding hiervan

d. in te stemmen met voornemen om met de provincie zuid Holland tot (nieuwe) afspraken inzake het toezicht op het Rijn-Schiekanaal te komen

e. in te stemmen met een groeimodel als beheerconstructie voor de steiger in de Zuid--Kolk, wat onder meer inhoudt de wijze van beheer en toezicht af te stemmen op de intensiteit en wijze van gebruik van de voorziening en deze periodiek te evalueren en op basis hiervan en te verwachten ontwikkelingen de wijze van beheer en toezicht zonodig aan te passen

f.   in te stemmen met het opstellen van een geïntegreerd wateractieplan, wat onder meer omvat: gebiedsstudies voor Zuid-kolk en Nieuwe Haven, studie naar realisatie van een passantenhaven in de Nieuwe Haven, een op en aan water gerelateerde evenementenkalender, haalbaarheid van een watermonument en realisatie van voorzieningen voor een watertaxi

g. in te stemmen met het instellen van een haven - of kade geld voor de Zuid--Kolk

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 23 februari 2006.

 

 

 

,burgemeester.

 

 

 

,griffier.