30 augustus 2001

Raadsvoorstel stuk 172 (S99006989)
 


naar agenda


Stuk 172 I

Dienst Stadsontwikkeling S99006989

Delft, 21 september 1999.

Onderwerp: Voorbereidingsbesluit buurthuis Westerkwartier e.o.


Aan de gemeenteraad.

Geachte dames en heren,

Enige tijd geleden is een start gemaakt met de ontwikkeling van een nieuwbouwplan voor het afgebrande buurthuis de Wending aan de Raamstraat. Behalve een nieuwe buurthuisaccommodatie staat voor het gebied ook de realisatie van een kinderdagopvang op het programma. Bovendien heeft woningbouwvereniging Vestia de Mattheuskerk aan de Frank van Borselenstraat aangekocht, teneinde op deze locatie (ouderen)woningen te realiseren.

Hoewel in eerste instantie getracht is voor buurtaccommodatie en kinderopvang een bouwplan te ontwikkelen dat de huidige bestemmingsplanbepalingen respecteert, bleek dit niet haalbaar. In het vigerende ‘bestemmingsplan Westerkwartier’ heeft de locatie aan de Raamstraat weliswaar de bestemming ‘maatschappelijke doeleinden’ maar zijn de bouwgrenzen en bouwhoogte destijds bepaald aan de hand van het inmiddels afgebrande gebouw. Nieuwbouw van buurthuis en kinderopvang binnen deze bestemmingsplangrenzen zou ruimtelijk niet de gewenste situatie opleveren. Bovendien was het programma hiervoor te omvangrijk.

De Mattheuskerk kent in het bestemmingsplan eveneens de bestemming ‘maatschappelijke doeleinden’. Om hier woningbouw te kunnen realiseren is dus eveneens een vrijstelling nodig van het huidige bestemmingsplan.

In het, relatief kleine, plangebied zijn drie opdrachtgevers actief: de gemeente voor de buurtaccommodatie, Stichting Plukkebol voor de kinderdagopvang en Vestia voor de locatie van de Mattheuskerk. Daarnaast ligt het plangebied binnen de invloedssfeer van het Spoorproject. Gezien alle verschillende belangen, werd het gewenst geacht een ruimtelijk kader op te stellen, zodat ontwikkelingen op elkaar kunnen worden afgestemd. De ruimtelijke context is in overleg tussen gemeente, architect en opdrachtgevers opgesteld. Dit heeft begin juli 1999 geresulteerd in het concept ‘Masterplan buurthuis Westerkwartier’ (zie de voor u ter inzage gelegde bijlage). Het masterplan beschrijft de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van het gebied tussen de Raamstraat en Frank van Borselenstraat.

ruimtelijke context

De voor het Westerkwartier kenmerkende rasterstructuur is als uitgangspunt gehanteerd voor de stedebouwkundige inpassing van buurthuis, kinderopvang en woningbouw. Dit sluit aan bij de gedachtengang voor het Spoorproject. In tegenstelling tot de gesloten (woning)bouwblokken in het Westerkwartier is voor dit bouwblok gekozen voor een meer open inrichting. De locatie van het plangebied tegenover de markante Guido en Gezellenkerk aan de Raamstraat, de aanwezigheid van de speeltuin in het plangebied én het feit dat het bouwblok straks een klein voorzieningencentra in de buurt zal vormen, lagen aan de keuze voor het openbreken van het bouwblok ten grondslag. Dit heeft geresulteerd in een zestal ontwerp-uitgangspunten (zie masterplan) voor het plangebied.

Hierbij moet worden aangemerkt dat het masterplan de ontwikkeling van het geheel beschrijft. Vestia is in haar planvorming nog niet zo ver, dat de woningbouw op korte termijn gerealiseerd zal worden. Onderzoek naar de mogelijkheden en financiën vinden nog plaats. Om het totaalbeeld van de ontwikkelingen niet uit het oog te verliezen, heeft het voorbereidingsbesluit wel betrekking op het gehele gebied.

relatie Spoorproject

Het masterplan beschrijft ook de inpassing van het gebied in de eerste schetsvoorstellen van Busquets voor het spoorgebied. Het schetsplan gaat uit van een groene zone, die het water langs de Van Bleyswijkstraat begeleid en eindigt voor de Guido en Gezellenkerk aan de Raamstraat (zie masterplan). Het concept, waarbij bebouwing de hoekpunten van het raster vastlegt en een centrale open ruimte gehandhaafd blijft, past in deze planopzet. In het concept ‘Masterplan buurthuis Westerkwartier’ is uitgegaan van een koppeling tussen twee groengebieden (een ‘binnen- en buitenkamer’) met verschillende karakters die deze groenzone gezamenlijk vormgeven. De buurthuisaccommodatie, kinderopvang en woningbouw vormen daarbij losse elementen in het groen.

Momenteel wordt de door Busquets voorgestelde groenzone aan de Van Bleyswijckstraat ter discussie gesteld, vooral omdat de functie van deze groenplek ten opzichte van de centrale groene parkruimte onduidelijk is. Ook wanneer deze tweede groene ruimte geen doorgang vindt in de uiteindelijke planvorming, blijft de rasterstructuur van het Westerkwartier bepalend voor de ruimtelijke invulling van het gebied tussen de Raamstraat en Frank van Borselenstraat en liggen de hoekpunten van het bouwblok vast. Deze planopzet past ook in de huidige ruimtelijke structuur, dus bij handhaving van het Van der Madecomplex, onder voorbehoud dat de verkeersstructuur wordt aangepast.

Onder voorbehoud van gunstig advies van de commissies duurzaamheid en leefbaarheid stellen wij u voor te bepalen dat een bestemmingsplan wordt voorbereid voor het binnen het met een zwarte stippellijn op de voor u ter inzage gelegde tekening S 13-22-19 aangegeven gebied, waartoe wij u een in ontwerp opgemaakt besluit ter vaststelling aanbieden.

 

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van Delft,

H.M.C.M. van Oorschot ,burgemeester.


N. Roos ,secretaris.

 

 

Stuk 172 II

Dienst stadsontwikkeling S99006989

De raad der gemeente Delft;


gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 september 1999;

gelet op artikel 21 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening;

b e s l u i t :

  1. te bepalen dat de vaststelling van een bestemmingsplan wordt voorbereid voor het binnen de met een zwarte stippellijn op de bij dit besluit behorende tekening S-13-33-19 aangegeven gebied;

  2. te bepalen dat dit besluit in werking treedt met ingang van 11 oktober 1999.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 30 september 1999.


,burgemeester.

,secretaris.

terug naar boven