30 augustus 2001

Raadsvoorstel stuk 173 - (S99006812)
 


naar agenda

 

tuk 173 I

Dienst stadsontwikkeling S99006812

Delft, 19 oktober 1999.

Onderwerp: GSM nota: een aanzet tot beleid ter regulering van de oprichting van GSM-antennes.

 

Aan de gemeenteraad.

 

Geachte dames en heren,

Door het toenemend aantal gebruikers van GSM-netwerken en door het toenemende aantal GSM-aanbieders groeit de vraag naar plaatsingsmogelijkheden voor GSM-zendapparatuur, zowel in de bebouwde kom als daarbuiten. Door de werking van artikel 43 Woningwet en de geldende bestemmingsplannen kan de gemeente in veel gevallen publiekrechtelijke invloed op de plaatsing van dergelijke masten hebben.

 

Voor de plaatsing van zendmasten vormen de vigerende bestemmingsplannen in de meeste gevallen het toetsingskader. De vigerende bestemmingsplannen laten in het algemeen het oprichten van zendmasten t.b.v. een GSM-netwerk niet toe. Het volledig tegengaan van de plaatsing van GSM-apparatuur kan er voor zorgen, dat de operators kiezen voor bouwwerken die vanwege hun omvang als vergunningsvrije bouwwerken dienen te worden geduid, waarop de gemeente publiekrechtelijk geen invloed heeft. Dit kan leiden tot stedebouwkundige- en welstandshalve ongewenste situaties en een toenemende maatschappelijke onrust.

 

Om enerzijds de plaatsing van GSM apparatuur mogelijk te blijven maken en anderzijds de plaatsing in het kader van het Delfts duurzaamheid beleid te reguleren, is een toetsingskader noodzakelijk. Voorgesteld wordt algemene toetsingscriteria in te stellen, geldend voor de gehele gemeente en daarnaast per gebiedstype aangepaste toetsingscriteria te formuleren en te hanteren bij bestemmingsplanherzieningen of planologische vrijstellingen. Daarnaast wordt voorgesteld ook de reeds geplaatste masten te toetsen aan het te formuleren toetsingsbeleid en de handhaving strak ter hand te nemen.

Deze nota is mede gebaseerd op het beleid dat in de gemeenten Haarlemmermeer en Dordrecht ter zake is geformuleerd. De tekst in de kaders is bedoeld als verdieping c.q. nadere informatie.

 

Begin 1998 heeft de Rijksoverheid een contract afgesloten met 5 telefoonmaatschappijen om binnen een periode van 2 jaar in heel Nederland een dekkend net van zendmasten ten behoeve van mobiele telefoons te realiseren. De verwachting is, dat binnen een periode van 3 jaar, 8 miljoen mensen gebruik zullen maken van draadloze telefoons en dat door deze ontwikkeling de normale telefoons van de markt zullen worden verdrongen.

Om in Nederland een dekkend net te realiseren zullen het komende jaar duizenden zendmasten in het hele land worden geplaatst, op korte afstand van elkaar. Hier rijst dan meteen het probleem.

 

Deze zendmasten veroorzaken een elektromagnetisch veld, straling in de volks-mond geheten, in de directe omgeving van de mast. Veel mensen vrezen dat zij onder de invloed van deze straling gezondheidsklachten zullen krijgen.

 

Wij stellen u voor om, in overeenstemming met het advies van de commissie duurzaamheid, met de beleidslijn zoals verwoord in de GSM nota Delft als uitgangspunt, in overleg te treden met de providers van mobiele telefonie om te komen tot bepaling van waar en binnen welke randvoorwaarden GSM masten kunnen worden geplaatst en de uitkomst daarvan te hanteren als ingang voor beleid in het kader van de Ruimtelijke Ordening.

 

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van Delft,

 

H.M.C.M. van Oorschot ,burgemeester.

 

N. Roos ,secretaris.

 

 

Stuk 173 II

Dienst stadsontwikkeling S99006812

 

De raad der gemeente Delft;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 19 oktober1999;

 

b e s l u i t :

  • het college van burgemeester en wethouders op te dragen - met de beleidslijn zoals verwoord in de GSM nota Delft als uitgangspunt - in overleg te treden met de providers van mobiele telefonie om te komen tot bepaling van waar en binnen welke randvoorwaarden GSM masten kunnen worden geplaatst en de uitkomst daarvan te hanteren als ingang voor beleid in het kader van de Ruimtelijke Ordening.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 28 oktober 1999.

 

,burgemeester.

 

,secretaris.

terug naar boven