30 augustus 2001

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de commissie Duurzaamheid d.d. 12 oktober 1999
 


naar agenda
12 okt. 1999


naar agenda
26 oktober

 

Aanwezig:

R. de Prez, mw. M.T. Roorda van Eijsinga, mw. C. Heuvelman, J. Oosterhuis,

mw. C.E. Lourens, M.C. Mooiweer, M. Mahler, J. van den Doel, A. Meuleman, J.Ph. de Jong, mw. W.M. Wijnmaalen-van Leenen,

mw. W.C. Steffen-Hoogendoorn, J.M. Bouman, mw. M.E.H. Koop,

R.H. Kroon (t/m agendapunt 6), R. Grashoff (vz.), E. Nas (secr.)

Ambtelijk:

E. Pippel, T. Koevermans, Æ. Ruiter, J. v. Reenen, Pieter Boone

Afwezig:

M. Tienstra, W. den Boef, J. Weertman, mw. L.J.F. de Jongh Swemer,

J.P. de Wit, R. Dingler

 

1.

Opening en vaststelling agenda

De voorzitter opent de vergadering en stelt de agenda vast.

2.

Mededelingen

Er wordt een bijgestelde commissieplanning uitgedeeld. Deze zal periodiek naar de commissie worden gezonden.

3.

Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren

Dhr. Van Woerkom, namens reizigersvereniging ROVER, bij agendapunt 6.

4.

Vaststelling wijze van afdoening ingekomen stukken

Met betrekking tot de nagezonden ingekomen brief van dhr. De Groot geeft de voorzitter aan dat een jurist de zaak bekijkt. Los van de juridische component zegt de voorzitter toe dat hij met dhr. De Groot een gesprek wil aangaan. De voorzitter zal de commissie inlichten over eventuele resultaten.

Overigens stemt de commissie in met de voorgestelde wijze van afdoening.

5.

Vaststelling besluitenlijst commissie Duurzaamheid

d.d. 28 september 1999

Tekstueel:

N.a.v. verzoek mw. Steffen wordt de tekst op p.2, agendapunt 6 aangepast. Toegevoegd wordt de tekst: "Wethouder Torenstra zegt toe dat de peuterspeelzaal bij voorkeur in de wijk en bij voorkeur in het opgetrokken gebouw zal worden gevestigd."

Naar aanleiding van:

N.a.v. vraag dhr. Meuleman: De fax van de gemeente aan ABB zal deze week nog naar de bewonerscommissie worden gezonden.

6.

Dienstregeling openbaar vervoer 2000-2001 (S99007536)

Inspreker: Dhr. Van Woerkom, namens reizigersvereniging ROVER

Spreker is het eens met het feit dat lijn 60 ieder kwartier naar Ypenburg zal rijden. Hij is ook te spreken over het rijden van lijn 61 via de Veste en de Beestenmarkt. Dhr. Van woerkom is het niet eens met het opheffen van lijn 62 buiten de spits; de wijk is net te groot om de "slingerlijn" te moeten missen. Bewoners willen graag snel naar de binnenstad en het station. Opheffen is daarom geen goede oplossing. Kostendekkendheid is een goed criterium, maar er zou ook gestreefd kunnen worden naar meer reizigers in plaats van het schrappen van lijnen. Hij geeft tenslotte aan altijd bereid te zijn om mee te denken aan een alternatieve oplossing.

De voorzitter zegt toe dat in het kader van en tijdens de proef met lijn 61 over de Beestenmarkt de bewoners van de Beestenmarkt naar hun bevindingen zal worden gevraagd. In het voorjaar zal de voorzitter in de commissie terugkomen met de resultaten hiervan.

De voorzitter zegt tevens toe dat specifiek zal worden gekeken naar de sociale veiligheid van de looproute van de nieuwe halte naar de sporthal Brasserskade.

Voor het einde van dit jaar zal een voorstel naar de commissie komen inzake de ritprijs van het CVV. Bezien wordt of de ritprijs voor de niet-WVG-ers kan worden verlaagd.

De voorzitter zal de verdeling en capaciteit van materieel, bijvoorbeeld het op sommige punten inzetten van gelede bussen aan de orde stellen bij ConneXXion.

Het alternatieve voorstel voor lijn 62 van de RPF/GPV/SGP-fractie zal, voorzien van een reactie van het college, naar de commissie worden gezonden.

De concept-brief naar ConneXXion zal worden nagekeken op consistentie met de nota, vooral m.b.t. de te leveren gegevens over de proef met lijn 61. De nota is in dezen leidend.

Omdat een ruime meerderheid van de commissie twijfels heeft over de gekozen opzet voor lijn 62 zal de voorzitter deze reactie aan Haaglanden doorgeven.

De commissie stemt voor het overige in met het voorstel.

7.

Bromfiets op de rijbaan (S99005364)

De voorzitter zegt toe de commissie nader te informeren over de financiële mogelijkheden door aanmelding van het project bij het mobiliteitsfonds. De voorzitter deelt de zorgen van de commissie over handhaving van de maatregel.

De commissie benadrukt het belang van monitoring van het effect van de maatregel. De voorzitter zegt toe na 1 jaar te bezien of er significante wijzigingen zijn in verkeersveiligheid n.a.v. deze maatregel.

De commissie stemt in met het voorstel.

8.

GSM nota: een aanzet tot beleid ter regulering van de oprichting van GSM- antennes (S99006812)

De voorzitter zegt toe de status van beleidsregels, voortkomend uit de Algemene Wet Bestuursrecht (AWB), schriftelijk toe te lichten naar de commissie. De toetsingscriteria in de nota zullen worden verfijnd. De toetsingscriteria voor Midden-Delfland moeten gezien worden als sub-onderdeel (en dus precisering) van de criteria voor het buitengebied.

De commissie stemt in met het voorstel.

9.

Evaluatie pilotproject Retourette (M99007470)

Een projectvoorstel voor het vervolg, uitbreiding van het aantal retourettes, is onderdeel van het Duurzaamheidsplan Delft, dat op 26 oktober zal worden besproken.

De commissie neemt kennis van de evaluatie.

10.

Uitvoering bouwstoffenbesluit (S99003604)

De voorzitter deelt de mening van de commissie dat het irritant is dat een aan de gemeente toe te wijzen taak niet van Rijkswege van de benodigde financiële middelen wordt voorzien om deze taak naar behoren te kunnen uitvoeren. De voorzitter zal bevorderen dat het college van B&W een brief met deze strekking stuurt aan de VNG met het verzoek dit gevoelen door te geven aan de minister.

De commissie stemt in met het voorstel.

11.

Handboek openbare ruimte Delft stad

De voorzitter zegt toe dat niet te rigide aan het handboek zal worden vastgehouden. Ter verduidelijking: het handboek geeft aan wat het voorstel zal zijn van gemeentewege om op buurt- en wijkniveau aan materiaal te plaatsen. Als in bespreking met de buurt signalen komen om hiervan af te wijken, dan zal dat niet op voorhand worden afgewezen onder verwijzing naar het handboek. Afwijken van het handboek is mogelijk als daar goed argumenten voor zijn. Aanschaf- en onderhoudskosten en duurzaamheid van het materiaal zijn daarbij belangrijke criteria.

Er zal in de loop van 2000 een hoofdstuk worden toegevoegd betreffende Water & Groen in de stad.

De commissie stemt in met het voorstel.

12.

Rondvraag

Mw. Wijnmaalen: Wanneer worden op het parkeerterrein Maria Duystlaan het toilet etc. geplaatst? De voorzitter geeft aan dat hij hier achteraan zal gaan.

Dhr. Mahler vraagt of het nog mogelijk is om met dhr. Busquets in gesprek te komen. De voorzitter betwijfelt of een gesprek op zo korte termijn nog zinvol is.

Dhr. Oosterhuis vraagt wanneer het sluipverkeer Midden-Delfland besproken wordt in de commissie Duurzaamheid. Voorzitter: volgens de planning wordt een poging gedaan dit onderwerp op 9 november te bespreken.

Mw. Lourens verzoekt om het verslag van het platform spoor. De voorzitter geeft aan dat de verslagen van zowel het platform spoor, als van de consultatieronde vóór de vergadering van de commissie van 26 oktober naar de commissie wordt verzonden.

13.

Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering.

terug naar boven