30 augustus 2001

Bijlage1  bromfiets op de rijbaan (S99005364)
 


naar agenda

 

Bromfiets op de rijbaan

uitvoering Duurzaam Veilig

Dienst Stadsontwikkeling

Sector Infrastructuur/ verkeersontwerp

Ton Koevermans

Juni 1999

Samenvatting

In het kader van het landelijke ‘Startprogramma Duurzaam Veilig 1997-2000’ wordt per 1 december 1999 de regel ‘Bromfiets op de rijbaan’ ingevoerd. Deze nota behandelt de toepassing van deze regel in Delft en de maatregelen die daarvoor nodig zijn. De totale kosten van ‘Bromfiets op de rijbaan’ bedragen f 225.000.

 

Inhoudsopgave

1. Inleiding

2. Achtergrond ‘Bromfiets op rijbaan’

3. Toepassing ‘Bromfiets op rijbaan’ Delft

3.1 methodiek

3.2 wegennet Delft

3.3 maatregelen en kosten

3.4 planning 

Bijlagen

I. Nieuwe verkeersregels 

II. Overzichtskaart ‘Bromfiets op rijbaan’ Delft
(aparte bijlage)

 

1. Inleiding

Het landelijke ‘Startprogramma Duurzaam Veilig Verkeer 1997-2000’ heeft tot doel de verkeersveiligheid te verbeteren. Daartoe zijn in het ‘Startprogramma’ de volgende maatregelen opgenomen :

- uitbreiding van 30 km/gebieden;

- (uitbreiding van 60 km/uur-gebieden buiten de bebouwde kom );

- uniforme voorrangsregeling op verkeersaders;

- invoering voorrang fiets van rechts;

- invoering voorrang op rotondes;

- invoering ‘Bromfiets op de rijbaan.

Deze nota is een uitwerking van de maatregel ‘Bromfiets op de rijbaan’ voor de gemeente Delft.terug naar boven

 

2. Achtergrond ‘Bromfiets op de rijbaan’

Vanaf 1 december 1999 gelden andere verkeersregels in verband met de maatregel ‘Bromfiets op de rijbaan‘ [zie bijlage I : Nieuwe verkeersregels]. Vanaf dat moment zijn fietspaden met het verkeersbord G11 (rond bord met fietssymbool op blauwe achtergrond) uitsluitend bestemd voor fietsers en snorfietsers. Wel kan de wegbeheerder besluiten om sommige paden aan te wijzen als fiets/bromfietspad door plaatsing van een nieuw verkeersbord G12a (rond bord met een fiets- en een bromfietssymbool op een blauwe achtergrond).

Bord verplicht fietspad (G11) Bord verplicht fietspad (G12a)

De effecten van ‘Bromfiets op de rijbaan’ zijn in een drietal gemeentes onderzocht. Op verschillende proeftrajecten werd de bromfietser naar de rijbaan verwezen. De uitkomst komt neer op 50% minder ongevallen waarbij bromfietsers betrokken zijn. Ook het aantal slachtoffers vermindert in dezelfde mate. De verklaring is dat wordt voorkomen dat automobilisten en bromfietsers elkaar uit het oog verliezen, terwijl ze elkaar toch weer tegenkomen op het kruispunt. Daar komt nog bij dat het voor fietsers en snorfietsers prettiger en veiliger wordt om het fietspad te gebruiken.

terug naar boven

3. Toepassing ‘Bromfiets op rijbaan’ Delft

3.1 methodiek

De wegbeheerder dient te bepalen waar de bromfietser op de rijbaan moet rijden en waar hij gebruik moet maken van het verplichte fiets-/bromfietspad. De landelijke werkgroep ‘Duurzaam Veilig’ heeft daarvoor een aantal richtlijnen opgesteld. De algemene richtlijn is dat de bromfietser binnen de bebouwde kom in principe op de rijbaan moet rijden. Hierop zijn de volgende uitzonderingen van toepassing:

- wegen waarvoor een maximum snelheid van 70 km/uur (of hoger) geldt;

- situaties waarbij de bromfietser over een beperkte weglengte van het fietspad naar de rijbaan wordt verwezen (en vice versa);

- situaties waarbij de (brom-)fietsroute een belangrijke schakel vormt in een directe bromfietsroute en het weren van de bromfietser tot gevolg heeft dat de bromfietser onredelijk ver dient om te rijden.

De bromfietser dient in dergelijke gevallen gebruik te maken van het (verplichte) fiets-/bromfietspad.

In het VVP Delft ’98 (raadsbesluit maart 1998) heeft de gemeente Delft de volgende richtlijn toegevoegd: "Op wegen met meer dan één rijstrook per richting en/of een maximum snelheid van meer dan 50 km/uur dienen bromfietsers gebruik te maken van het fiets-/bromfietspad. Op dergelijke wegen wordt relatief hard gereden en verwachten bestuurders van motorvoertuigen geen langzaam verkeer, dus ook geen bromfietsers". Het onderstaande schema geeft een overzicht van de toegepaste richtlijnen.

methodiek toepassen ‘Bromfiets op rijbaan’ Delft

  • situaties waarbij de bromfietser over een beperkte weglengte van het fietspad naar de rijbaan wordt verwezen (en vice versa)
  • situaties waarbij de (brom-)fietsroute een belangrijke schakel vormt in een directe bromfietsroute en het weren van de bromfietser tot gevolg heeft dat de bromfietser onredelijk ver dient om te rijden.

3.2 wegennet Delft

Op basis van het bovenstaande schema is voor het Delftse wegennet bepaald waar de bromfietser op de rijbaan moet komen en waar de bromfietser gebruik moet maken van het ‘verplichte fiets/bromfietspad’ [zie ook bijlage II].

bromfietser op de rijbaan

Op wegen waar de bromfietser op de rijbaan komt, dienen in principe geen extra maatregelen te worden genomen. De invoering van ‘Bromfiets op de rijbaan’ betekent dat bromfietsers geen gebruik meer mogen maken van het verplichte fietspad, aangeduid met bord G11. Bromfietsers moeten dan gebruik maken van de rijbaan. De bestaande borden verplicht fietspad blijven hier gehandhaafd. Op de volgende wegen met vrijliggende fietspaden komt de bromfietser op de rijbaan :

- St. Jorisweg

- Schoemakerstraat

- Mekelweg

- Rotterdamseweg (gedeelte Jaffalaan - grens Rotterdam)

- Kluyverweg

- Schieweg

- Vulcanusweg

- Amazoneweg

- Reinier de Graafweg

- Delfgauwse weg / Delftse Straatweg

- Jaffalaan (tussen Leeghwaterstraat-Mekelweg)

- Christiaan Huygensweg

 

bromfietser op het verplichte fiets-/bromfietspad

Op wegen waar de bromfietser niet van de rijbaan gebruik mag maken, dient het fietspad te worden omgezet in een fiets/bromfietspad. Daarvoor dienen de bestaande borden verplicht fietspad (G11) vervangen te worden door het bord verplicht fiets-/bromfietspad (G12a). Het gaat hier om de volgende wegen of situaties:

Wegen met een maximum snelheid van meer dan 50 km/uur :

- Provinciale weg no. 15

- Kruithuisweg

- Brasserskade

Wegen met meer dan één rijstrook per richting :

- Zuidwal

- Westlandseweg (gedeelte tussen Westvest en Buitenhofdreef)

- Poortweg

- Voorhofdreef

- Tanthofdreef

- Buitenhofdreef (tussen Wilhelminalaan / Kruithuisweg)

Directe routes

  • Solitaire fietspaden (op zich zelf staande fietspaden die geen deel uit maken van een weg) en ‘fietsdoorsteekjes’ waar de bromfietser nu ook al rijdt, worden verplichte fiets-/bromfietspaden. Dergelijke paden/doorsteekjes maken vaak deel uit van een directe (brom-)fietsroute. Bovendien zijn bromfietsers op dergelijke fietspaden moeilijk te weren. Twee voorbeelden hiervan zijn :

- Lokomotiefpad

- Polderpad, etcetera

  • Een uitzondering vormt het fietspad in de Barbarasteeg. In deze steeg is beperkte ruimte voor zowel (brom-)fietsers als voetgangers. In verband met de veiligheid van met name voetgangers, dienen bromfietsers uit de Barbarasteeg te worden geweerd.


Engelsestraat (uitzondering)

De Engelsestraat bestaat uit één rijstrook per richting en de wettelijke maximum snelheid is 50 km/uur. Naast de rijbaan is een vrijliggend tweerichtingsfietspad (‘Spoorbaanpad’). Conform richtlijnen zou de bromfietser van de rijbaan gebruik moeten maken. Met name vanuit verkeersveiligheidsoverwegingen is het toch beter de bromfietser van het verplichte fiets-/bromfietspad gebruik te laten maken. Op het fiets-/bromfietspad heeft de bromfietser geen conflicten met afslaand autoverkeer.

terug naar boven

3.3 maatregelen en kosten

maatregelen

De maatregelen die nodig zijn voor de invoering van ‘bromfiets op de rijbaan’ bestaan uit :

- het vervangen van borden op de verplichte fiets-/bromfietspaden.

Het betreft hier het vervangen van G11 borden (‘verplicht fietspad’) door G12a borden (‘verplicht fiets-/ bromfietspad’). Daarnaast dienen eventuele ‘einde verplicht fietspad’ borden te worden vervangen door ‘einde verplicht fiets/bromfietspad’ borden.

- het plaatsen van nieuwe (extra) G12a borden (‘verplicht fiets/bromfietspad’) ter hoogte van verkeerslichten geregelde kruispunten, waar de bromfietser van het verplichte fiets/bromfietspad gebruik moet maken.

- infrastructurele aanpassingen/ ondersteunende markering

- aanpassen geregelde kruispunten zodat de bromfietser bij de verkeerslichten wordt gedetecteerd

- lokale publiciteitscampagne

kosten:

De kosten van genoemde maatregelen zijn:

Vervangen borden f 140.000

Nieuwe borden f 20.000

Infrastructurele aanpassingen / markering f 8.000

Aanpassen geregelde kruispunten f 54.000

Publiciteitscampagne (lokaal) f 3.000

Totaal gaat het dus om een bedrag van f 225.000

3.4 Planning

De planning ziet er als volgt uit :

- eind juni/begin juli 1999 :

benodigde wetswijziging voor ‘Bromfiets op de rijbaan‘ wordt in de Staatscourant gepubliceerd.

- september 1999 :

de borden G12 ‘verplicht fiets-/bromfietspad’ kunnen geplaatst worden op paden waar de bromfietser gebruik van moet maken.

- november 1999 :

start landelijke voorlichtingscampagne.

- 1 december 1999:

invoering maatregel ‘Bromfiets op de rijbaan’

terug naar boven

BIJLAGEN:

I. Nieuwe verkeersregels

II. Overzichtskaart ‘Bromfiets op rijbaan’ Delft

Bijlage I. Nieuwe verkeersregels

Om de nieuwe verkeersregel ‘Bromfietser op de rijbaan’ te kunnen invoeren wordt het RVV 1990 als volgt aangepast:

1. Bromfietsers mogen geen gebruik meer maken van het verplichte fietspad

aangegeven met bord G11. Er wordt een nieuw verkeersbord opgenomen voor paden waar zowel bromfietsers als fietsers gebruik van moeten maken (= ‘verplicht fiets-/bromfietspad’).

Bord verplicht fiets-/bromfietspad (G12a)

Daarnaast wordt ook het bord ‘ einde verplicht fiets-/bromfietspad’ (G12b) in het RVV 1990 opgenomen.

2. Bromfietsers mogen geen gebruik maken van fietsstroken met een doorgetrokken streep.

 

3. Het fietsverkeerslicht en het bord ‘Rechtsaf voor (brom-)fietsers vrij’ geldt alleen voor bromfietsers indien zij gebruik maken van het fiets- bromfietspad. Er wordt een nieuw verkeersbord ‘Rechtsaf voor fietsers vrij’ in het RVV 1990 opgenomen. Fietsers die gebruik maken van het fietspad kunnen dan buiten de verkeerslichten om, rechtsaf slaan.

4. Bromfietsers die op de rijbaan rijden, dienen zich aan dezelfde regels te houden als het overige verkeer d.w.z. :

- op de rijbaan dient men links in te halen

- men mag voor of op een rotonde links rijden

- bij een bijzondere manoeuvre dient men richting aan te geven.

- bij aanwezigheid van voorsorteervakken dient men deze te gebruiken.

5. Snorfietsers moeten gebruik maken van het verplichte fietspad. Het onverplichte fietspad blijft daarentegen verboden voor snorfietsers.

 

Bijlage II. Overzichtskaart ‘Bromfiets op rijbaan’ Delft

Zie bijgevoegde kaart !

terug naar boven