30 augustus 2001

Nota: VOORSTEL INVESTERING EN FINANCIERING DEELNAME DELFT AAN WATERSTAD 2000 (M99005162)

agenda.gif (201 bytes)
naar agenda

 

Op initiatief van het Delftse bedrijf Van Essen Instruments heeft een aantal bedrijven (KPN Research, Siemens en TNO) een innovatief hoogstaand systeem ontwikkeld voor integraal waterbeheer. Die methodiek bestaat uit het meten van kwantiteit en -kwaliteit van regenwater, rioolwater, oppervlaktewater, grondwater en grond(water)vervuiling. Door een systeem van sensoren, dataloggers en telemetrie met behulp van radiocommunicatie en internettechnologie.

Het initiatief zal onder de naam "Waterstad 2000" het project verder ontwikkelen en implementeren ten behoeve van twee grote bijeenkomsten in het jaar 2000: in maart wordt het systeem gedemonstreerd tijdens het World Water Forum in Den Haag en in september tijdens Aquatech in Amsterdam. De installatie van het pilot-netwerk, dat bestaat uit ongeveer 1000 meetpunten in een straal van 10 km rondom de Delftse Nieuwe Kerk, start in juli van dit jaar, opdat tijdens de beide conferenties tijdreeksen beschikbaar zijn die als resultaat van het project kunnen worden getoond.

De innovatieve elementen van Waterstad 2000 bestaan enerzijds uit de toepassing van radiocommunicatie en internettechnologie om metingen vanuit elke willekeurige omgeving te kunnen uitlezen en analyseren en ten tweede uit het integraal benaderen van de verschillende meetgegevens. Tot op heden werkt iedere "meetkolom" vrijwel volledig autonoom en is integraal beleid nog slechts spaarzaam aanwezig.

Het project Waterstad 2000 is tijdens een kick-off bijeenkomst op 31 maart 1999 gepresenteerd aan circa 125 vertegenwoordigers van de "waterwereld" en is daar positief ontvangen. Ten behoeve van de implementatie van het systeem worden vijf werkgroepen gevormd: bodem, grondwater, oppervlaktewater, rioolwater en integraal waterbeheer. Deze laatste zal de nadruk leggen op de waarde van de te integreren gegevens uit de tot op heden zelfstandige werkende kolommen.

Voor de verdere organisatie van het project wordt een stichting. De gemeente zal worden uitgenodigd te participeren in het bestuur van deze stichting.

Het projekt heeft een totaal begroting van f 5,8 miljoen, waarbij is inbegrepen de aanschaf van de meetinstrumenten en radio-units, de activiteiten van de werkgroepen, het maken van een nieuwsbrief en de introductie en demonstratie tijdens het World Water Forum en Aquatech 2000. Daarnaast is reeds veel geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van de technologie die in dit project wordt toegepast.

De afdeling OWW heeft aangeboden als trekker op te treden van de werkgroep rioolwater. Dit sluit aan bij de al langer bestaande wens van de afdeling om gegevens over onder andere de 25 riooloverstorten telemetrisch te verzamelen Daarnaast is een voorstel ontwikkeld voor de installatie van 150 meetpunten ten behoeve van het grondwaterbeheer. Het gebruik van deze nieuwe methode binnen Delft, sluit ook aan bij een van de doelstellingen van Delft Kennisstad om de stad aan te bieden als proeftuin voor nieuwe technologische ontwikkelingen.

De afdeling werktuigbouw zal met een voorstel komen om de 175 meetpunten ten behoeve van het water- en rioolbeheer aan te leggen en te onderhouden. Indien gewenst zal de daarmee te ontwikkelen deskundigheid ook aan andere partijen in de regio worden aangeboden.

Bijdrage vanuit Delft Kennisstad

De initiatiefnemers hebben gevraagd of Delft Kennisstad het project wil adopteren en wil meehelpen het project in de markt te zetten. Steun vanuit een overheidsorganisatie is van groot belang, omdat het waterbeheer zich vrijwel overwegend in overheidssferen afspeelt. Delft Kennisstad biedt bij uitstek de basis voor een dergelijk project; daarom is een bijdrage geleverd aan de kick-offbijeenkomst door het aanbieden van het stadhuis en de receptie na afloop. De kosten van de organisatie van de kick-off bijeenkomst worden gedekt uit de totale Waterstad 2000 begroting.

Naast de bijdrage aan de kick-off bijeenkomst, is een bijdrage nodig aan het proefproject met het rioolbeheer. De investering voor de aanschaf en installatie van 175 meetinstrumenten bedraagt ongeveer f 472.500 (inclusief btw); deze investering kan voor een deel (f 56.500 per jaar) gedekt wordt uit de begroting van de afdeling oww via het anders aanwenden van middelen die thans worden gebruikt voor het meten van riool-overstorten en het verrichten van onderzoek naar waterstanden.

Een deel van de investering is niet rendabel; voorgesteld wordt hiervoor een bijdrage beschikbaar te stellen uit het MilieuTechnologiefonds.

Wanneer wordt uitgegaan van een afschrijvingstermijn van het meetnet van 10 jaar, een rente van 7,5 % en een lineaire afschrijving, is een eenmalige bijdrage vanuit het MTF nodig van f 150.000 om de investering dekkend te maken.

Aanschaf 175 meetpunten 472.500

bijdrage MTF 150.000

te dekken door OWW 322.500

De jaarlasten van OWW, uitgaande van een te financieren investering van

f 322.500, bedragen f 56.500. De gemiddelde jaarlast bestaat uit een afschrijving van
f 32.250 per jaar, een gemiddelde rentelast van f 12.250 en een exploitatiebudget van
f 12.000 per jaar.

Door de gekozen opzet wordt het project Waterstad 2000 niet rechtstreeks gesubsidieerd (afgezien van de kosten van de kick-off bijeenkomst in het stadhuis), maar via de aanschaf van een substantieel aantal meetpunten.

Met een bijdrage van f 150.000 uit het MilieuTechnologiefonds (MTF) levert Delft een belangrijke bijdrage (175 van de 1000 geplande meetpunten) aan het slagen van het project Waterstad 2000 en bovendien zelf ervaring opdoen met het telemetrisch meten van gegevens en het interpreteren van die gegevens.

Andere partijen die medewerking hebben toegezegd zijn het Hoogheemraadschap Delfland (100 meetpunten), de provincie Zuid-Holland (200 meetpunten bij vuilstorten); verder zullen ook TNO-NITG en de TUD meetpunten afnemen. In de komende weken zal de projectorganisatie van Waterstad 2000 kontakt opnemen met de gemeenten rondom Delft om het aantal door hen af te nemen meetpunten te inventariseren.

Naar verwachting zal het streefaantal van 1000 meetpunten in de komende tijd worden gerealiseerd.

Samenvattend stel ik voor accoord te gaan met de actieve deelname van Delft aan het project Waterstad 2000 door de aanschaf en installatie van 175 meeteenheden ten behoeve van het rioolbeheer en ter financiering van de onrendabele top van deze investering in het kader van Delft Kennisstad een bijdrage beschikbaar te stellen van f 150.000 uit het Milieutechnologie Fonds.

 

c.j. van laren

07041999

terug naar boven