30 augustus 2001

Bijlage 2: Aanvraagformulier EISS-regeling S99001462


list ingekomen stukken

 

Stadsgewestelijk uitvoeringsprogramma 1997-2001
Aanvraagformulier EISS-regeling

 

1 Projectnaam: Reconstructie Vrijenbanselaan/Insulindeweg

Projectnummer:  

2 Aanvrager


Aanvrager: Gemeente Delft
Contactpersoon: Dhr. J. Hutten

Afdeling: Dienst Stadsontwikkeling Sector Infrastructuur
Bezoekadres: Barabarasteeg 2
Postadres: Postbus 53
2600 AB Delft

Telefoonnummer: 015 - 2602142

 

3 Beschrijving van het project

Het project omvat de reconstructie van een kruising en het aanliggende haltecomplex ten behoeve van de doorstroming van de buslijnen 60-62 en 132 (bijlage I).

Komende vanaf de Brasserskade rijden de bussen nu tussen het overige verkeer en is er geen mogelijkheid voor het bieden van prioriteit in de verkeerslichtenregeling. Momenteel wordt de route naar de Insulindeweg (linksaf) gereden door eerst rechtsaf te slaan waarna de kruising haaks wordt overgestoken. Na de reconstructie kan gebruik gemaakt worden van de vrije baan voor tramlijn 1 en de verkeerslichtenbeļnvloeding voor een directe linksafslaande beweging.

Vanaf de Insulindeweg rijden de bussen nu tussen het overige verkeer en kunnen niet de vrije baan oprijden. Mede daardoor kan geen gebruik gemaakt worden van de verkeerslichtenbeļnvloeding bij de kruising met de Brasserskade. De reconstructie maakt het mogelijk dat ook de bussen vanaf de Insulindeweg gebruik maken van de vrije baan.

Ten opzichte van de huidige situatie verbetert ook de haltesituatie. In de huidige situatie halteert de bus richting Insulindeweg kort voor de kruising en de bus richting Brasserskade in het rechtsafvoorsorteervak naar de Brasserskade. Deze haltesituatie leidt tot oponthoud bij het benaderen en wegrijden van de haltes en tot veel hinder en onveiligheid voor overig verkeer.

Door het aandoen van de haltes gelegen aan de vrije baan voorkomen wordt dit oponthoud, de hinder en de onveiligheid weggenomen.

Tevens ontstaat door het gebruik van de vrije baan door bus en tram ook een gecombineerde tram- en bushalte die de overstap tussen bus en tram aanmerkelijk verbetert (met name van/naar Ypenburg van belang zolang Agglonet lijn 19 nog niet rijdt).

 

4 Planning van uitvoering in tijd

Start uitvoering 2e kwartaal 1999
Einde uitvoering 3e kwartaal 1999

 

5 Bestuurlijke besluitvorming

Wijzigen bestemmingsplan: Niet van toepassing

Vergunningen: Niet van toepassing

Procedure:

De gemeenteraad heeft in december 1996 ingestemd met dit project in het kader van de aanmelding van projecten door de gemeente Delft ten behoeve van het Stadsgewestelijk Uitvoeringsprogramma 1997-2001. Als onderdeel van het programma van projecten in het kader van de EISS-regeling binnen het Stadsgewest Haaglanden is het door de regionale directie Zuid-Holland van Rijkswaterstaat reeds in 1996 goedgekeurd.

In het kader van de uitvoering van de EISS-regeling is door u aangedrongen op een voortvarende aanpak en indiening van projecten op zo kort mogelijke termijn. Om die reden is volstaan met een verwijzing naar het raadsbesluit over de aanmelding. Overeenkomstig uw aanwijzingen is, in aanvulling op het raadsbesluit in 1996, dit project recentelijk voorgelegd aan het College van B&W. Het College van B&W heeft op 6 april 1999 ingestemd met de uitvoering van dit project onder de voorwaarde van 100% subsidiėring van de ten laste van de gemeente komende kosten.

De aard van de aanpassingen is zodanig dat afgezien is van een openbare voorbereidingsprocedure. De verbetering voor het openbaar vervoer heeft nauwelijks nadelige gevolgen voor andere verkeersdeelnemers en kan grotendeels worden gerealiseerd binnen de bestaande verkeersruimte. Omwonenden zijn reeds eerder ingelicht in het kader van werkzaamheden aan de groenvoorzieningen waarin rekening is gehouden met de mogelijke uitvoering van dit project.

Gelijktijdig met de verzending van de subsidie-aanvraag is door het College de gemeenteraad voorgesteld om in te stemmen met dit project en hiervoor een rendabel krediet ad. ƒ 585.000 beschikbaar te stellen.

6 Samenvatting van de kostenraming

Kosten uitvoering: ƒ 443.000,--
Kosten VAT: ƒ 64.000,--
BTW: ƒ 78.000,--
Totale kosten: ƒ 585.000,--
Kosten incl. BTW per kwartaal: 2e kwartaal 1999 ƒ 335.000,--
3e kwartaal 1999 ƒ 250.000,--

Voor een uitvoeriger raming van de kosten wordt verwezen naar bijlage II.

Subsidieverwachting

Uitgaande van subsidiėring door het Stadsgewest Haaglanden op basis van de EISS-regeling en de aanvulling tot 100% vanuit de GDU-regeling komt de subsidieverwachting overeen met de totaalkosten per kwartaal zoals hierboven aangegeven.

7 Organisatie uitvoering

 

Werkzaamheden

Niet aanbesteden Wel aanbesteden
Civieltechnische werkzaamheden   X
Nutsvoorzieningen x  

8 Effect

Verwacht wordt dat dit project leidt tot de volgende rijtijdwinst voor de buslijnen 60-62 en 132

lijnnumer richting Gemiddelde rijtijdwinst (in sec.)
60-62. Insulindeweg/Station

20

60-62 Brasserskade/Ypenburg

15

9 Bestuurlijke besluitvorming

De gemeenteraad heeft in december 1996 ingestemd met de realisatie van dit project in het kader van de aanmelding van projecten door de gemeente Delft ten behoeve van het Stadsgewestelijk Uitvoeringsprogramma 1997-2001.

Het College van B&W heeft ingestemd met de uitvoering van dit project onder de voorwaarde van 100% subsidiėring van de ten laste van de gemeente komen kosten. Gelijktijdig met de verzending van deze subsidieaanvraag is door het College de gemeenteraad het voorstel gedaan om in te stemmen met dit project en hiervoor een rendabel krediet ad. ƒ585.000,-- beschikbaar te stellen.

Bijgaande, door het College ondertekende aanbiedingsbrief is te zien als de verklaring van geen bezwaar van het bevoegde gezag ten aanzien van de uitvoering van dit project.

          

terug naar boven