30 augustus 2001

Nota Zuidtangent - (S99006487)
 


naar agenda


Door het Stadsgewest Haaglanden is in samenwerking met de gemeenten Schipluiden, Delft en de HTM een rapportage gemaakt ten aanzien van de routekeuze voor de Zuidtangent in Schipluiden/Delft. De Zuidtangent is ook bekend als lijn 37 van Agglonet, een netwerk van hoogwaardig regionaal openbaar vervoer in Haaglanden.

De Zuidtangent krijgt een route tussen Kijkduin en Zoetermeer via Wateringseveld, de Harnaschpolder, Delft en Pijnacker. Voor het routedeel tussen de A4 (Harnaschknoop) en Delft station zijn tot op heden twee varianten aangehouden, via de Van Foreestweg en Ruys de Beerenbrouckstraat en via de Harnaschpolder, R. de Graafweg en de Westlandseweg.

Vanwege de plan- en besluitvorming voor, onder andere, de Harnaschpolder en de Spoorzone maar ook de bestemmingsplanprocedure Delft noord-west is door de beide gemeenten bij Haaglanden aangedrongen op een uitspraak op korte termijn omtrent dit routedeel. Onnodige tracé- of haltereserveringen, discussies over complexe verkeerssituaties en eventuele verwerving en/of te volgen procedures worden daarmee voorkomen.

Voor de routekeuze is gekeken naar de vervoerwaarde, de inpassingsmogelijkheden, de kosten en de fasering bij uitvoering. De vervoerwaarde bleek voor de keuze uit beide varianten niet doorslaggevend, in tegenstelling tot met name de inpassing en de fasering.

Bij de uiteindelijke voorkeur voor een trace via de R. de Graafweg en Westlandseweg spelen de volgende aspecten voor Delft een rol:

T.a.v. de noordelijke route

De inpassing van een vrijliggende Agglonet-baan is problematisch op de Ruys de Beerenbrouckstraat tussen het Westplantsoen en het spoor (geen ruimte voor een fysiek afgescheiden baan, aanpassingen bij de kruisingen/oversteken, verwerving).

De situatie bij de Wateringsevest is zeer complex gezien de bochten, hoogtelijnen en wisselcomplexen (forse kosten, complexe vormgeving en regeling) en bovendien is de doorgang onder het spoor waarschijnlijk slechts tijdelijk nodig, uitgaande van aanleg van de spoortunnel.

De noordelijke route heeft voordelen als:

  • een bijdrage aan het behoud/versterken van de functie van het noordelijk deel van de binnenstad;
  • een gecombineerd gebruik van de haltes voor tramlijn 1, lijn 19 en 37 bij station Delft;
  • een duidelijk voordeel ten opzichte van de auto tussen Delft en de Harnaschpolder door zijn directe radiale route.

De kosten voor dit tracé in bestaand stedelijk gebied zijn relatief hoog; de totale kosten in Delft zijn geraamd op 36,4 mln.

De route via de R. de Graafweg en Westlandseweg

Op het routedeel R. de Graafweg is een ingrijpende aanpassing nodig die echter mogelijk gelijktijdig en/of in samenhang met de plannen voor het R. de Graaf Gasthuis kan worden uitgevoerd. Daarbij moet een deel van het parkeerterrein worden gebruikt voor de HOV-baan.

De zuidelijke route heeft als voordelen dat:

  • door de plannen van het Gasthuis meer bezoek zal worden gegenereerd terwijl beter OV het bezoek per auto zal beperken;
  • de realisatie maar beperkt afhankelijk is van de aanleg van de spoortunnel daar tijdens de werkzaamheden deze route gebruik kan maken van de voorzieningen die toch al nodig zijn voor tramlijn 1.

Bij Station Delft zijn aparte haltes nodig omdat gecombineerd gebruik met de bestaande tramlijn 1 niet mogelijk is. Daarbij moet worden opgemerkt dat op deze route in de huidige situatie geen haltes op korte afstand van het station mogelijk zijn. Deze variant hangt dan ook nauw samen met de verplaatsing van het station en de realisatie van de OV-knoop zoals nu opgenomen in het spoorzone-project.

Ten aanzien van de periode van uitvoering is de zuidelijke route sterk afhankelijk van de realisatie van de Harnaschpolder. In een fasering is busexploitatie mogelijk via de Van Foreestweg en/of Ruys de Beerenbrouckstraat vooruitlopend op de definitieve route.

Voor de OV-ontsluiting van het R. de Graaf Gasthuis wordt momenteel de mogelijkheid bezien voor een busroute vanaf Den Hoorn via een brug over de Gaag in het kader van de EISS-regeling (Haaglanden, Connexxion, Delft en Schipluiden) die later te gebruiken is door lijn 37.

De totale kosten in Delft zijn geraamd op 31,5 mln. Daarbij is een indicatief bedrag opgenomen voor de verwerving van grond van het Ziekenhuis (eventueel nog kosten voor vervangende parkeervoorzieningen).

Bij instemming door zowel de gemeenten Schipluiden en Delft als het Stadsgewest Haaglanden met deze voorkeur zal de voorkeursvariant als uitgangspunt dienen bij alle relevante planvorming en -uitwerking.

Gelijktijdig moet bij Haaglanden worden aangedrongen op een spoedige verdere uitwerking van deze Agglonet-lijn. Het is immers voor alle partijen gewenst om op zo kort mogelijke termijn zicht te krijgen op de periode waarin realisatie en financiering plaatsvinden. Naar verwachting zullen de discussies over Agglonet-lijnen met het rijk als grootste financier (MIT) nog de nodige tijd vergen.

In dit verband wordt ook aan een fasering gedacht. Gezien de te verwachten realisatietermijn van de gehele lijn (Haaglanden: 2005) kan vooruitlopend daarop mogelijk reeds een verbinding Delft - Harnaschpolder in gebruik worden genomen.

In het bestemmingsplan Noord-west zou een tracé-reservering worden opgenomen voor een OV-baan op de Ruys de Beerenbrouckstraat en Van Foreestweg. Deze tracé-reservering dient vooralsnog niet te vervallen.

Ten eerste is er waarschijnlijk de komende jaren (bestemmingsplan vaststellen vergt nog ca. 2 jaar) nog geen zekerheid over de realisatie van lijn 37. Niet uit te sluiten is dat er een mogelijke fasering plaatsvindt in de realisatie van lijn 37. Zo lang een tracé door de Harnaschpolder nog niet (zinvol) kan worden aangelegd kan een bus via de Ruys de Beerenbrouckstraat de gewenste verbinding Delft-Harnaschpolder verzorgen. Tenslotte is de voorkeur voor de route in Delft ook gekoppeld aan de verschuiving van het station in de richting van de Westlandseweg (anders halte niet bij station). Ook voor het spoorzone-project is nog geen zekerheid over de (termijn van) realisatie.

Bij het vooralsnog vasthouden aan een tracéreservering op de Ruys de Beerenbrouckstraat verdient het aanbeveling om voor de OV-baan uit te gaan van de Agglonet-normen (overal vrijliggend, geen of geregelde oversteken/kruisingen) waar dit binnen de beschikbare verkeersruimte mogelijk is .

Realisatie van het voorkeurstracé hangt grotendeels af van de medewerking van het Reinier de Graaf Gasthuis gezien de benodigde ruimte voor aanleg van de OV-baan.

Voorgesteld wordt om:

  1. in te stemmen met de principe-voorkeur voor een route voor de Zuidtangent via de Harnaschpolder en de R. de Graafweg zoals verwoord in het rapport van Haaglanden;
  2. bij uw instemming met de voorkeursvariant overleg te starten met het ziekenhuis omtrent hun instemming met en mogelijke voorwaarden voor verdere planuitwerking en besluitvorming;
  3. bij Haaglanden aan te dringen op een spoedige verdere uitwerking van deze Agglonet-lijn;
  4. de tracé-reservering op de Ruys de Beerenbrouckstraat vooralsnog niet te laten vervallen maar daarvoor niet star uit te gaan van de Agglonet-normen.

 

terug naar boven