30 augustus 2001

Nota - Huisvesting Brandweer Delft
 


naar agenda

 

Geacht college,

Inleiding

Op donderdag 2 september 1965 werd door de toenmalige burgemeester

D. de Loor de nieuwe brandweerkazerne aan de Jacoba van Beierenlaan geopend. De kazerne, waarvoor een bouw- en inrichtingskrediet van

ƒ 2.194.000,= (!!) was gevraagd, moest 25 jaar meegaan.

Nu, in het voorjaar van 1999 en 34 jaar later, moet er opnieuw een besluit over de huisvesting van de Brandweer Delft genomen worden. Ter voorbereiding zijn een drietal varianten uitgewerkt:

  • een nieuwbouw variant in eigen beheer;
  • een door een projectontwikkelaar globaal uitgewerkte variant waar naast de bouw van een nieuwe brandweerkazerne ook extra kantoren op de locatie gerealiseerd worden;
  • en een renovatie variant.

Probleemstelling

Het bestaande gebouw is al 34 jaar oud. Tussen nu en 34 jaar geleden is het een en ander bij de brandweer veranderd. De personeelsformatie is toegenomen, mede door het aangaan van een samenwerkingsverband met een aantal Delftse bedrijven. Het wagenpark is uitgebreid, de wagens zijn in het algemeen groter en passen niet goed in de bestaande garages. De wet- en regelgeving is gewijzigd en het gebouw is dringend aan een grote opknapbeurt toe. De in de afgelopen jaren ingevoerde organisatie- en functiewijzigingen zijn met knip- en plakmiddelen in het bestaande gebouw ingepast. Dit alles maakt het noodzakelijk om eens goed naar de huisvesting van de brandweer te kijken.

Vaststaande gegevens

Locatie

De huidige huisvestingslocatie van de Brandweer aan de Krakeelpolderweg voldoet nog altijd aan alle daarvoor gestelde (wettelijke zorg)normen. Ook kijkend naar de veronderstelde groei van onze stad en denkbare andere regionale ontwikkelingen, is de huidige locatie nog steeds geschikt.

Functioneel programma van eisen

In het opgestelde functioneel programma van eisen (zie bijlage 1) is rekening gehouden met de huidige personeelsformatie en het thans benodigd materieel. Daarnaast zijn in het functioneel programma van eisen de consequenties van de aangegane samenwerkingsverbanden met Gistbrocades, TNO en TU, alsmede een prognose ten aanzien van toekomstige ontwikkelingen verwerkt.

De omzetting van bovengenoemde ontwikkelingen naar benodigde aantallen m² heeft in samenwerking met Twijnstra Gudde plaatsgevonden om een zo objectief mogelijk beeld te schetsen en aansluiting te krijgen met de laatste landelijke ontwikkelingen bij de (ver)bouw van brandweerkazernes. Uiteraard is in het functioneel programma van eisen rekening gehouden met de thans geldende wet- en regelgeving zoals de bekende ARBO-normen.

Bestemmingsplan

Het vigerende bestemmingsplan "Westerkwartier" is nog van voor de vestiging van de brandweerkazerne 34 jaar geleden. De bestemming ‘Brandweerkazerne’ ligt nog niet in het bestemmingsplan vast. Er zal dan ook rekening gehouden moeten worden met een procedure tot wijziging van het vigerende bestemmingsplan.

Bodemsanering

Omdat bij een aanvraag om bouwvergunning een zogenaamde "schoongrondverklaring" dient te worden overlegd, is onlangs een bodemonderzoek uitgevoerd, waarvan de conclusies binnenkort bekend worden. Op grond van de eerste resultaten van het onderzoek en op grond van eerdere bodemonderzoeken en de normeringen volgens de huidige regelgeving, wordt verwacht dat een bodemsanering op een klein gedeelte van het totale terrein noodzakelijk is.

Oefen- / droogtoren

De toren wordt al enige jaren niet meer intensief gebruikt. Voor de toekomst wordt aan de toren geen (nieuwe) functie toebedeeld. Bij elke hieronder genoemde variant wordt dan ook uitgegaan van het feit dat deze toren gesloopt wordt. Het laten staan van de toren zou namelijk onnodige exploitatiekosten en risico’s met zich mee brengen.

 

Beschrijving van de nieuwbouwvariant

Algemeen

Bij nieuwbouw op de huidige locatie ontstaat de mogelijkheid om de bestaande huisvestingsproblemen optimaal op te lossen en de brandweerkazerne zodanig in te richten dat met de uitbreiding van de personeelsformatie en het wagenpark, als gevolg van de aangegane samenwerkingsverbanden met bedrijven, rekening gehouden kan worden. Het complex zal ten opzichte van de huidige functionele indeling efficiënter worden ingericht. De nieuwe kazerne, waaronder de verblijfsruimten, zal aan de laatste wet- en regelgeving voldoen. De uitstraling van het nieuwe gebouw zal beter zijn dan de huidige situatie. Zonder al te ingrijpende eventueel toekomstige wets- en of organisatie wijzigingen kan de brandweerkazerne vele jaren mee.

Nieuwbouw op basis plan projectontwikkelaar

Een projectontwikkelaar heeft op ons verzoek een eerste planschets en een daarop gebaseerde berekening gemaakt. Dit verzoek is gedaan om:

  • te bezien in welke mate op die locatie invulling gegeven kan worden aan de term "compact bouwen" en
  • een vergelijking en afweging te kunnen maken tussen het bouwen in eigen beheer en door derden.

Beschrijving van de renovatievariant

Het kantorengedeelte van het totale complex is zodanig te renoveren dat onder redelijke omstandigheden de brandweer kan functioneren. Optimaal is het echter niet. Wat zichtbaar wordt bij de vergelijking tussen de gewenste vierkante meters en de aanpassing van het bestaande kantoorblok aan deze wens, is dat de kantoorruimten veel te ruim en ongunstig ingedeeld moeten worden door de ongunstige stramienmaten (Zie ook de toelichting bij het overzicht confrontatie aantal m² op blz. 4).

De werkplaatsen en de garage kunnen niet zodanig opgeknapt worden dat de werkzaamheden en het stallen van het wagenpark naar redelijke maatstaven kan plaatsvinden. Sommige werkplaatsen zijn te groot en inefficiënt ingericht en gesitueerd. Telkens moeten fysieke aanpassingen plaatsvinden om goed en onder veilige omstandigheden te kunnen werken. Daarbij wordt de functionaliteit van de werkplaatsen echter niet recht evenredig vergroot met de hoogte van de noodzakelijke investeringen.

De garage is te klein en te ondiep waardoor niet alle voertuigen gestald kunnen worden. In het verleden zijn stukken uit de garage gezaagd om een diepe wagen toch te kunnen stallen. Doordat alles dicht tegen- en op elkaar gezet is, is er weinig loop en manouvreerruimte. Voorgesteld wordt daarom de bestaande werkplaatsen en garage te slopen en te vervangen door nieuwbouw.

Samenvattend

Er zijn vier modellen doorgerekend, waarvan de uitkomsten hieronder samengevat weergegeven worden. De doorgerekende modellen zijn:

  • Nieuwbouw in eigen beheer: in dit model wordt er vanuit gegaan dat het bestaande complex geheel gesloopt wordt en dat de gemeente Delft op dezelfde locatie in eigen beheer een nieuwe brandweerkazerne bouwt.
  • Brandweerkazerne kopen van projectontwikkelaar: in dit model wordt er vanuit gegaan dat de gemeente Delft de grond op de huidige locatie bouwrijp aan een projectontwikkelaar verkoopt. De projectontwikkelaar heeft daardoor mogelijkheden om naast een brandweerkazerne ook kantoren te bouwen. De brandweerkazerne wordt vervolgens door de projectontwikkelaar aan de gemeente Delft verkocht.
  • Brandweerkazerne huren van projectontwikkelaar: idem als bij het zogenoemde koopmodel, maar in plaats van het feit dat de gemeente Delft de nieuwe brandweerkazerne gaat kopen wordt de kazerne voor minimaal 20 jaar van de projectontwikkelaar gehuurd.
  • Renovatiemodel: in dit model wordt de oefen- /droogtoren, de werkplaatsen en de garage gesloopt. Het kantorengedeelte wordt gerenoveerd. Dit alles in eigen beheer.

Overzicht confrontatie aantal m² bruto vloeroppervlak bestaande accommodatie bij renovatie en nieuwbouw (de genoemde aantallen m² bij nieuwbouw kunnen gelezen worden als de optimale situatie)

 

bestaande accommodatie

nieuwbouw

situatie na

renovatie

m² kantoor- en verblijfs-ruimten

1.815

 

1.810

* 1.815

 

m² garage

717

 

953

953

m² werkplaatsen

1.050

 

687

687

m² totaal

3.582

3.450

3.450

* In de bestaande kantoor- en verblijfsruimte is 1.815 m² beschikbaar. Volgens het functioneel programma van eisen en rekening houdend met de bestaande inefficiënte (bouw)constructie zou bij renovatie 2.111 m² benut moeten worden. Aangezien de extra benodigde 296 m² er niet zijn dienen creatieve oplossingen gevonden te worden om het benodigde bruto vloeroppervlak terug te brengen naar 1.815m².

Overzicht investeringslasten

 

Eigen beheer

Project-

ontwikkelaar

Project-

ontwikkelaar

Eigen beheer

 

Nieuwbouw

Brandweer-

kazerne kopen van ontwikkelaar. Kantoorruimte wordt door ontwikkelaar aan locatie toegevoegd.

Brandweer-

kazerne huren van ontwikkelaar. Kantoorruimte wordt door ontwikkelaar aan locatie toegevoegd.

Renovatie

Totale netto investering

14.200.000

12.899.000

1.374.000

12.460.000

Overzicht bestaande en nieuwe exploitatiekosten

 

begroting 1999

nieuw-bouw in eigen beheer

bij koop

bij huur

bij renovatie

           

Exploitatielasten

263.070

292.000

292.000

1.016.760

272.500

           

Kapitaallasten

185.000

1.063.812

1.198.617

467.500

961.044

Totale exploitatiekosten

448.070

1.355.812

1.490.617

1.484.260

1.233.544

           

Kosten per m²

ƒ 125

ƒ 393

ƒ 432

ƒ 430

ƒ 358

Conclusie

Renoveren of bouwen in eigen beheer zijn relatief goedkopere varianten voor verbetering van de huisvesting van de Brandweer sec. De totale kosten kunnen echter verminderd worden door meerdere functies te ontwikkelen. Zo kan bijvoorbeeld de kantoorfunctie aan het gebied toegevoegd worden. De ontwikkeling van een gecombineerd gebouw met een brandweerfunctie en een kantoorfunctie is niet direct een gemeentelijke taak in het licht van de kantoorfunctie. De ontwikkeling van kantoorgebouwen wordt liever aan de markt overgelaten. Afdeling Grondzaken kan in deze variant middels een grondexploitatie de financieel economische aspecten van de gronduitgifte voor haar rekening nemen. Vandaar dat aan een projectontwikkelaar gevraagd is een eerste en verkennende berekening te maken. Dan blijkt dat de kosten voor nieuwbouw van een brandweerkazerne weliswaar hoger zijn dan de nieuwbouwkosten in eigen beheer, maar dat de opbrengsten door toevoeging van de kantoorfunctie aan het gebied de totale gemeentelijke kosten drukken.

Ik stel u voor om:

  1. verder overleg met de projectontwikkelaar te voeren inzake de koop- en huurvariant ;
  2. U in april 2000 over de uitkomsten van het overleg met de projectontwikkelaar te berichten gelijktijdig met een definitief huisvestingsvoorstel en een daarbij behorende financiële paragraaf.

terug naar boven