30 augustus 2001

Nota - Voorstellen dienstregeling openbaar vervoer 2000 - 2001
 


naar agenda

 

Op 8 juni jl. heeft een workshop plaatsgevonden over de stadsdienst Delft. Het doel van deze workshop was om ideeën voor de stadsdienst te bespreken en deze tot concrete plannen voor komend jaar en de jaren daarna om te vormen. Bij de workshop waren vertegenwoordigers van conneXXion, stadsgewest Haaglanden en de gemeente aanwezig.

Aan het begin van de bijeenkomst hebben alle partijen hun wensen kenbaar gemaakt. Naast alle wensen staat echter het feit dat de stadsdienst Delft nog niet op de vereiste kostendekkingsgraad zit (in 2004 35%, Delft nu rond 30%). Om deze reden is gezocht naar mogelijkheden om besparingen in het voorzieningenniveau te realiseren zonder de kwaliteit van het openbaar vervoer te zeer aan te tasten. Tevens is een doorkijk gegeven naar de toekomst.

Op basis van de resultaten van de workshop heeft Stadsgewest Haaglanden voorstellen voor de dienstregeling 2000 - 2001 uitgewerkt (zie kopje "Korte termijn (mei 2000)"). Deze voorstellen zijn begin september ter inzage gelegd door stadsgewest Haaglanden. Bij brief van 18 augustus 1999 vraagt het stadsgewest ook om de reactie van de gemeente Delft.

Korte termijn (mei 2000)

De volgende voorstellen voor de dienstregeling 2000-2001 hebben betrekking op het Delftse openbaar vervoer:

Lijn 60 en 62 worden samengevoegd tot één lijn 60

Dit betekent dat lijn 62 op het traject Van der Slootsingel - station Zuid vervalt en dat op het traject Van der Slootsingel - Stefanna (eindpunt Voorhof lijn 60) de frequentie verdubbeld wordt. De nieuwe lijn 60 rijdt maandag t/m zaterdag overdag 4x per uur, ‘s avonds en zondag 2x per uur.

Voordelen:

  • eenduidige dienstregeling en lijnvoering;
  • onrendabel stuk lijn 62 wordt vervangen door rendabeler stuk lijn 60 waarmee voortbestaan lijn 60 als geheel zekerder wordt;
  • reizigers van/naar In de Hoven en Voorhof krijgen 4x per uur een bus.

Nadelen:

  • de "slingerroute" door Tanthof wordt minder bediend: alleen nog maandag t/m vrijdag in de spitsuren een bus;
  • de rechtstreekse verbinding Buitenhof - Tanthof (- station Zuid - TU-wijk) verdwijnt. De meeste bestemmingen kunnen met één overstap alsnog bereikt worden. Deze ingreep is het meest nadelig voor circa 170 reizigers per werkdag (van de in totaal 1700 op lijn 62) omdat men tweemaal moet gaan overstappen.

 

Eindpunt lijn 60 wordt verlegd van Brasserskade naar Ypenburg

Met het oog op het toenemend aantal bewoners van Ypenburg en het beperkte aantal reizigers van/naar sportpark Brasserskade stelt Haaglanden voor het eindpunt van lijn 60 te verleggen van het sportpark naar Ypenburg (eindpunt lijnen 15 en 62). In de huidige situatie rijdt lijn 60 alleen ‘s avonds en op zondag door naar Ypenburg.

Voordelen:

  • eenduidige dienstregeling en lijnvoering;
  • weinig gebruikte halte sportpark Brasserskade (circa 10 tot 15 instappers per dag) wordt vervangen door rendabeler route naar Ypenburg (groeipotentie!) waarmee voortbestaan lijn 60 als geheel zekerder wordt;

Nadeel:

  • sportpark Brasserskade wordt per openbaar vervoer minder bereikbaar. Dit nadeel is echter zeer betrekkelijk: de loopafstand naar de meest nabij gelegen halte van lijn 60 is circa 200 m.

Lijn 63 rijdt alleen nog in de spitsuren en neemt route lijn 62 in Tanthof over

Vanwege de geringe bezetting buiten de spitsuren wordt voorgesteld lijn 63 alleen nog in de spitsuren te laten rijden. Om het verdwijnen van lijn 62 in Tanthof op te vangen rijdt lijn 63 na station Zuid via de route van lijn 62 door naar het eindpunt van de lijnen 1 en 64.

Voordelen:

  • lagere exploitatiekosten en hogere kostendekkingsgraad, waarmee het voortbestaan van lijn 63 zekerder wordt;
  • het verdwijnen van lijn 62 wordt zoveel mogelijk gecompenseerd;
  • doordat de aansluiting van de lijnen 62 en 63 bij station Zuid vervalt, kan de dienstregeling van lijn 63 tussen het centraal station en de TU-wijk beter op met name lijn 129 afgestemd worden. Hierdoor ontstaat een gelijkmatiger vervoeraanbod van/naar de TU-wijk.

Nadelen:

  • de verbinding Tanthof - TU-wijk vervalt buiten de spitsuren;
  • station Zuid wordt vanuit Tanthof minder goed bereikbaar per bus: in de ochtendspits kan men alleen naar het station, in de middagspits alleen van het station de wijk in.

Een belangrijk aandachtspunt voor Haaglanden is wel dat men goed kijkt naar de periode van de dag waarin lijn 63 gaat rijden. Lijn 63 kent op diverse momenten van de dag een goede bezetting en niet alleen in de reguliere spitsuren (7 tot 9 uur en 16 tot 18 uur). Van station-centrum naar de TU zit de topdrukte globaal tussen 8 en 14 uur, van de TU naar station-centrum ligt de piek tussen 15 en 17 uur. Op het traject TU - station-zuid v.v. (en door naar Tanthof) gelden wel de reguliere spitstijden.

Een voorstel kan daarom zijn om lijn 63 in de reguliere spitsuren de hele route station-centrum - TU - station-zuid - Tanthof te laten rijden en om de route tussen 9 en 16 uur te beperken tot het traject station-centrum - TU.

Lange termijn (2001 en verder)

Naast bovengenoemde voorstellen, waarover de gemeente Delft zich dient uit te spreken, bestaan voor de langere termijn de volgende gedachten:

  • Mogelijk worden in de toekomst de nieuwbouwlokaties Emerald en Harnaschpolder aangesloten op het stadsnet. (2002/2003 ?)
  • In de gemeentelijke planvorming rond station Zuid wordt rekening gehouden met de doortrekking van buslijn 60 vanuit Voorhof naar dit station. (2002/2003 ?)
  • Mede naar aanleiding van de doelstellingen van de gemeente Delft omtrent leefbaarheid van de binnenstad onderzoekt conneXXion de mogelijkheden voor inzet van kleiner en milieuvriendelijke materieel. Lijn 61 leent zich hiervoor in eerste instantie het meeste, gezien het karakter van de buslijn (krappe infrastructuur, geringere capaciteitsbehoefte). Zowel vanwege de functie van lijn 61 (ontsluitend, sociale functie) als vanwege de mogelijkheid van milieuvriendelijker vervoer komt de route Beestenmarkt voor deze lijn weer in beeld. Dienstregeling 2001/2002.
  • Door het beschikbaar komen van de busroute Wateringseweg eind 2001 verandert per dienstregeling 2002/2003 de lijnvoering tussen Delft en Rijswijk. ConneXXion gaat ervan uit dat de lijnen 48 en 129 via de Wateringseweg naar de Plaspoelpolder gaan rijden en dat lijn 130 via de Ruys de Beerenbrouckstraat blijft gaan om de wijken Hof van Delft en Agnetapark van voldoende openbaar vervoer te voorzien.

Zeer korte termijn (september 1999): Beestenmarkt

Het is duidelijk dat een aantal lange termijngedachten zich concentreert rond lijn 61: bediening Harnaschpolder, route Beestenmarkt, mogelijk bediening Emerald. In dat kader doet conneXXion in haar brief van 9 juni jl. aan het college van B&W het voorstel om lijn 61 na de openstelling van de vernieuwde Mauriciusbrug bij wijze van proef via de Beestenmarkt te laten rijden. Dit heeft volgens conneXXion de volgende voordelen:

  • het leidt tot meer busreizigers
  • dit past bij de ontsluitende, sociale functie van de lijn: zoveel mogelijk herkomst- en bestemmingspunten in de stad bedienen.
  • de Wippolder krijgt de rechtstreekse verbinding met In de Veste terug. Hiermee wordt aan vele verzoeken van reizigers voldaan.
  • in de afgelopen maanden (de meest kritieke tijd van het jaar, met terrassen en veel toeristen) hebben drie buslijnen via de Beestenmarkt gereden, zonder dat dit tot klachten heeft geleid.
  • zoals al eerder genoemd is lijn 61 bij uitstek geschikt voor kleiner en milieuvriendelijker voertuigen. In dat geval past de bus veel beter in het verblijfsklimaat van de Beestenmarkt.

Hoewel er nog geen onderbouwing van de reizigerstoename door conneXXion is, denk ik dat bovengenoemde argumenten voldoende steekhoudend zijn om het gemeentelijke standpunt ten aanzien van bussen over de Beestenmarkt in heroverweging te nemen.

Voorwaarde zou hierbij wel moeten zijn dat er op lijn 61 met kleiner materieel gereden wordt. Gezien het feit dat conneXXion nog niet over aanzienlijk kleinere bussen beschikt, lijkt het volgende voorstel redelijk:

  • per direct inzet van reeds aanwezige 11 meter-bussen op lijn 61
  • per dienstregeling 2000-2001 inzet van kleiner materieel, tenzij in het voorjaar wordt besloten om alsnog op de Marktroute terug te vallen.

Voorstellen

Hierbij wil ik de volgende voorstellen in overweging geven:

  • positief te reageren op de voorstellen voor de dienstregeling 2000/2001, met daarbij het alternatieve voorstel voor lijn 63 (zie bijgevoegde conceptbrief aan Haaglanden)
  • instemmen met de proef van lijn 61 via de Beestenmarkt, nadat conneXXion heeft aangetoond dat er sprake is van een reizigerstoename en onder de hierboven geformuleerde voorwaarden met betrekking tot materieelgrootte (zie bijgevoegde conceptbrief aan conneXXion).

E. Pippel

sector Infrastructuur, sectie VB

 

paraaf hoofd, d.d.

terug naar boven