Nota - Handboek Openbare Ruimte Stad | ||
Geacht college, In 1993 is het beleidskader voor de Openbare Ruimte van Delft door de gemeenteraad vastgesteld. Een beleidskader dat is opgesteld omdat bij de inrichting van de openbare ruimte een groot aantal belangen tegelijkertijd een rol spelen en om te voorkomen dat bij iedere nieuwe (her-)inrichting weer opnieuw een afwegingskader voor de verschillende niveaus van beslissingen moet worden gemaakt. Als eerste uitwerking van dit beleid zijn tegelijkertijd de nota "Uitgangspunten Openbare Ruimte Delft Binnenstad en het Handboek Openbare Ruimte Delft Binnenstad vastgesteld. Als tweede uitwerking van dit beleid is het Handboek Openbare Ruimte Delft Stad ontwikkeld dat u hierbij wordt aangeboden. Het beleidskader Openbare Ruimte Delft is als bijlage aan deze nota toegevoegd. Conform opzet en doel van het Handboek Openbare Ruimte Delft Binnenstad is door de dienst Stadsontwikkeling in samenwerking met de dienst Beheer en Milieu dit tweede handboek voor de rest van de stad geschreven. Hierin worden de schil, de naoorlogse wijken, de bedrijventerreinen en de Delftse Hout behandeld. Het "vlakken, lijnen, punten-pamflet" dat Delft ruimtelijk verdeelt in vlakken, lijnen en punten ligt hieraan ten grondslag (zie beleidskader in de bijlage). De opzet en hoofdstukindeling komen overeen met het handboek voor de binnenstad, met dit verschil dat er een apart hoofdstuk over de ruimtelijke structuur is toegevoegd, waarin de hoofduitgangspunten voor de inrichting per vlak zijn geformuleerd. Deze uitgangspunten zijn samen met de indeling van het infrastructurele netwerk in categorieën maatgevend voor de uitwerking in profielen en materialen. Het handboek bestaat uit vijf delen:
het vlakken,lijnen,punten-pamflet vormt de basis voor de verdere uitwerking.
de infrastructuur is ingedeeld in een aantal categorieën wegen. Per categorie wordt een standaardinrichting vastgelegd, uitgedrukt in profielen en materialen. Daarbij zijn richtlijnen voor de inrichting en detailoplossingen opgenomen.
hierin zijn alle gewenste elementen opgenomen die op straat (mogen) voorkomen, met de relevante gegevens en het toepassingsgebied.
de relevante beleidsstukken, die op enigerlei wijze invloed uitoefenen op de openbare ruimte, zijn hierin opgenomen.
hierin zijn afspraken vastgelegd ten aanzien van afstemming beleid en praktijk. Het handboek is samengesteld uit losse bladen. Zo kunnen aanvullingen en veranderingen op eenvoudige wijze worden verwerkt. Het voorstel is:
Pia Kolfschoten Sector Ruimte en Groen/sectie OOR Paraaf sectorhoofd d.d. |
||
![]() |
![]() |