30 augustus 2001

Nota - Plan Voorstraat/Drie Akerstraat
 


naar agenda

 

Inleiding

"Het voormalige gebouw van de St. Agnes huishoudschool op de hoek van de Voorstraat en de Drie Akerstraat kan blijven staan. De projectontwikkelaar heeft in overleg met de gemeente een plan gemaakt om het pand te verbouwen tot appartementen.

Onderdeel van het plan is om het voormalige pand van bakkerij Kees van den Berg te vervangen door nieuwbouw, deels op het binnenterrein."

Dit was het voorstel zoals dat op 15 september 1998 in de Cie. Duurzaamheid is behandeld.

De Cie. Duurzaamheid stemde in met het voorstel.

Zie voor een globaal overzicht van de plannen in september ’98 bijlage 1.

Vervolgens is tot september 1999 geen vervolg aan de plannen gegeven.

Een frisse start

In september 1999 blijkt dat de projectontwikkelaar de panden Voorstraat 36, 38 en 40 (het gehele complex) heeft verkocht aan twee bewoners van het pand, die nu als eigenaar-ontwikkelaars een nieuwe en ander aanpak van de ontwikkeling van het complex voorstaan.

Dit betekent dat bij de verdere planvorming ook een architectenbureau is aangetrokken dat past bij de voorgestane ontwikkeling.

Dit is het architectenbureau Hulshof & Compagnons, architekten gevestigd te Rotterdam.
(Met de vorige architect van het plan is een regeling getroffen.)

De nieuwe insteek is dat - inplaats van zoveel mogelijk nieuwbouw - de bestaande bebouwing zoveel mogelijk behouden blijft en geschikt gemaakt wordt voor wonen en bijbehorende functies (bergingen, parkeren en tuinen)

Binnen de bestaande bouwvolumes worden appartementen gebouwd.

Door afwijkende bouwhoogtes en pand/constructiebreedtes van de bestaande panden zijn dit er minder dan in een ( qua volume vergelijkbaar) nieuwbouwplan.

Hiervoor wordt compensatie gezocht door aan de Drie Akerstraat 3 nieuwe woningen toe te voegen.

Daarbij wordt uitgegaan van dubbel grondgebruik.

Boven bergingen en op een dek boven de parkeerplaatsen worden tuinen voor de woningen en appartementen gemaakt. Dit is van belang voor zowel de woonkwaliteit van de individuele woning als voor het binnengebied als voor het geheel. In totaal zitten er in het plan 20 woningen en er komen ook 20 parkeerplaatsen. Dit voldoet aan de gestelde parkeernorm uit de Randvoorwaarden en Uitgangspunten voor het plan.

Zie voor een globaal overzicht van de huidige plannen bijlage 2

 

Bestemmingsplan en

stedebouwkundige randvoorwaarden.

Voor zover het bij dit plan gaat om verbouw/renovatie van de bestaande gebouwen past dit binnen het Komplan ’76, de (niet meer vigerende) Technische Herziening van het Komplan en de in december 1996 opgestelde Randvoorwaarden en Uitgangspunten. Voor de nieuwbouw van woningen, het dek boven de parkeerplaatsen en de aanleg van de parkeerplaatsen is dit niet het geval.

Ten tijde van de opstelling van het Komplan en de Technische Herziening en de Randvoorwaarden en Uitgangspunten was geen bebouwing aan de Drie Akerstraat voorzien en ook de mogelijkheid van dubbel grondgebruik is niet opgenomen.

Bij eventuele nieuwbouw aan de Drie Akerstraat derhalve zou een voorbereidingsbesluit moeten worden genomen.

Ook het bouwen van een dak boven de parkeerplaatsen, de lift aan de achterzijde van de v.m. St Agneshuishoudschool en de "loopbrug"vanaf de lift naar de voormalige brouwerij zouden hieronder vallen.

Nu de Technische Herziening van het Komplan niet meer vigeert moet ook voor het passende deel van de aanvraag "een verklaring van geen bezwaar" worden aan gevraagd.

Voor het plan als geheel betekent dat -bij instemming van de Cie Duurzaamheid - een verklaring van geen bezwaar aan de provincie gevraagd zal moeten worden.

Voor dit gehele plan moet dan ook een voorbereidingsbesluit worden genomen.

Zie het bijgevoegde voorstel.

 

Stedebouwkundige visie

Alhoewel de nieuwbouw naar de letter niet past binnen de bepalingen van het Komplan past het plan wel binnen de stedebouwkundige visie zoals die in het Komplan voor de binnenstad in opgesteld.

Deze visie gaat uit van bebouwing langs de grachten en dwarsstraten waardoor een (min of meer gesloten) bouwblok ontstaat.

Aan de voorgevels van de woningen een "drukke" kant aan de achtergevels een "rustig" binnengebied. Bebouwing langs de Drie Akerstraat is derhalve stedebouwkundig gezien goed verdedigbaar.

 

Welstand

Het huidige plan (het voorlopig ontwerp) is - in verschillende varianten - inmiddels drie keer in de Welstandscommissie besproken. De laatste keer op 13 oktober 1999.

De opmerkingen van de Cie Welstand van die vergadering zijn verwerkt in het huidige voorstel. Bij het definitief maken van het voorstel

(definitief ontwerp) wordt een definitief Welstandsadvies uitgebracht.

Bij deze advisering van de Cie Welstand gaat het dan met name om de

verschijningsvorm van de gebouwen in samenhang met de verschijnings-vorm van het gebouwencomplex als geheel.

 

Informatieavond

Op een informatievergadering d.d. 9 november is het plan aan omwonenden en belanghebbenden in de aangrenzende en iets ruimere omgeving gepresenteerd.

De informatieavond is door ca 25 belangstellenden bezocht.

Het verslag van deze vergadering is aan iedere bezoeker en genodigde van deze vergadering toegezonden.

Het verslag is als bijlage 3 bijgevoegd.

Voorstel

  • Voorgesteld wordt het voormalige gebouw van de St. Agnes huishoudschool op de hoek van de Voorstraat en de Drie Akerstraat en de panden van de voormalige bakkerij Kees van de Berg te laten staan.
  • De panden worden verbouwd tot appartementen.
  • Aan de Drie Akerstraat worden 3 nieuwbouw woningen toegevoegd.
  • Het parkeren op het binnenterrein wordt overdekt zodat er voor de woningen en appartementen daktuinen gemaakt kunnen worden.
  • Bij instemming van de Cie. Duurzaamheid wordt de bouwverguningverleningsprocedure gestart.
  • Het voorstel voor het nemen van een voorbereidingsbesluit na advies van de commissie duurzaamheid voor te leggen aan de gemeenteraad.

terug naar boven