30 augustus 2001

Raadsvoorstel stuk 66  (00/008445)  bp Heilige land 2000

 


naar agenda

 

Stuk 66 I

00/008445 Delft, 9 mei 2000.

Onderwerp: Vaststelling bestemmingsplan Heilige Land 2000.

 

Aan de gemeenteraad.

Geachte dames en heren,

Voor het gebied Heilige Land, gelegen tussen de A-13, de Oostpoortweg, Rijn-Schiekanaal en de Bieslandsekade is een modern bestemmingsplan opgesteld. In het nieuwe bestemmingsplan worden de omvangrijke vernieuwingsplannen in de wijk juridisch mogelijk gemaakt. De vernieuwingsplannen hebben betrekking op de renovatie, sloop en nieuwbouw van de flatgebouwen langs de rijksweg, renovatie, sloop en nieuwbouw van huurwoningen gelegen aan weerszijden van de Van Lodensteystraat en renovatie en nieuwbouw van het verzorgingstehuis "Die Delfgauwse Weije".

Voorts biedt het bestemmingsplan een moderne regeling voor bestaande bebouwing.

A. Voorontwerp-bestemmingsplan

Het voorontwerp-bestemmingsplan is op 12 maart 1998 om overleg ex artikel 10 Besluit op de ruimtelijke ordening toegestuurd naar betrokken instanties. Er zijn diverse reacties gegeven die zijn verwerkt in het bestemmingsplan (zie onder Inspraak, pagina’s 22 en 23 van de voor u ter inzage gelegde toelichting bestemmingsplan Heilige Land 2000).

De planvorming heeft vervolgens een periode stilgelegen in afwachting van de inwerkingtreding van de wijziging Wet geluidhinder. De voorgestelde nieuwbouw- en renovatieplannen passen wel in de gewijzigde wet maar voldeden niet aan de bepalingen van de oude Wet geluidhinder.

Het bestemmingsplan is gebaseerd op deze wijziging van voornoemde wet en het vaststellen van dit bestemmingsplan moest derhalve wachten op de inwerkingtreding van de wetswijziging.

Het voorontwerp is ter inzage gelegd van 15 oktober tot 12 november 1999 met mededeling van de mogelijkheid voor een ieder tot indiening van schriftelijke zienswijzen en de aankondiging van de inspraakavond op het bestemmingsplan op 1 november 1999.

Van de mogelijkheden tot inspraak en informatie is geen gebruik gemaakt. Er is derhalve geen verslag gemaakt van de bijeenkomst.

B Ontwerp-bestemmingsplan

Na verwerking van de reacties uit het overleg ex artikel 10 Besluit ruimtelijke ordening is het bestemmingsplan in ontwerp ter inzage gelegd van 6 maart tot 3 april 2000 met de mogelijkheid tot het indienen van schriftelijke zienswijzen.

Van de mogelijkheid tot indienen van schriftelijke zienswijzen is gebruik gemaakt door de minister van Verkeer en Waterstaat.

In de zienswijze wordt aangevoerd dat de kantorenlocatie aan de Hendrik de Keyserweg een maximale oppervlakte heeft van 3000 m2 hetgeen in strijd is met het rijks kantorenbeleid voor dergelijke locaties.

C. Vaststelling bestemmingsplan

Thans wordt het bestemmingsplan Heilige Land 2000 ter vaststelling aan de gemeenteraad van Delft aangeboden.

Naar aanleiding van de ingediende zienswijze en ambtshalve is het ontwerp-bestemmingsplan op een aantal punten aangepast. De wijzigingen worden in het onderstaande genoemd en gemotiveerd.

Aan artikel 5 lid 1 bestemming kantoren is toegevoegd..."met dien verstande dat ter plaatse van de aanduiding R een maximum vloeroppervlak geldt van 500 m2 per kantooreenheid".

Deze wijziging is aangebracht naar aanleiding van de reactie van de minister van verkeer en waterstaat inhoudende dat de kantorenlocatie zoals nu in het plan opgenomen in strijd is met het rijksbeleid inzake vestigingen van kantoren. Niet opgenomen is het voorstel van de minister de kantoorvestiging in de voorschriften te beperken tot lokaal gebonden kantoren. De beperking in oppervlak in de voorschriften biedt hiervoor voldoende garantie. Bovendien is het al dan niet plaatsgebonden zijn van een bedrijf geen zaak die in het bestemmingsplan kan worden geregeld wegens ontbreken van ruimtelijke relevantie. Met het opnemen van een oppervlaktebeperking menen wij aan de zienswijze van de minister tegemoet te zijn gekomen. Ook de plankaart is op dit punt gewijzigd. De aanduiding R is opgenomen ter plaatse van de kantorenlocatie aan de Hendrik de Keyserweg.

Ambtshalve zijn de volgende wijzigingen aangebracht:

In artikel 11 lid 1 sub a van de voorschriften regelend de bestemming tuin is de zinsnede "bij woningen" vervangen door "ten dienste van de aangrenzende hoofdbebouwing".

De wijziging is aangebracht om de bebouwing van tuingronden, behorend bij de hoofdbestemming bedrijf of detailhandel mogelijk te maken. Formeel juridisch mochten tuinen in alle gevallen slechts gebruikt worden ten behoeve van de bestemming wonen.

Artikel 11 lid 3 inhoudende een wijzigingsbevoegdheid van de bestemming tuinen onder voorwaarde van wijziging van de aangrenzende bestemming wonen is geschrapt.

Eerder in de procedure is de in het voorontwerp aanwezige mogelijkheid tot wijziging van bestemming wonen reeds geschrapt. Verzuimd is toen om ook de aan die wijzigingsbevoegdheid gekoppelde wijzigingsbevoegdheid bij de bestemming tuinen te schrappen. Dit verzuim wordt alsnog hersteld.

Conform de wijziging van artikel 11 lid 1 is ook artikel 12 lid 1, regelend de bestemming Voortuin, gewijzigd. Ook in dit artikellid is de zinsnede "bij woningen" vervangen door "ten dienste van de aangrenzende hoofdbebouwing".

Artikel 13 lid 1 sub b inhoudende een regeling voor de aanduiding "waterberging" is in de bestemming Openbaar groen geschrapt. Dit artikellid is vervallen omdat eerder in de procedure op de plankaart reeds de functie waterberging is geschrapt en het artikellid daarmee zijn betekenis heeft verloren.

Artikel 24 inhoudende de strafbepaling is gewijzigd. Op basis van dit artikel worden het overtreden van bepaalde artikelen strafbaar gesteld. Per vergissing is in de diverse stadia van het bestemmingsplanprocedure steeds verwezen naar de verkeerde artikelen.

De in artikel 24 strafbaar gestelde artikelleden 12 lid 3 en 16 lid 1 zijn vervangen door de artikelleden 17 lid 1 en 22 lid 1.

Tot slot is op de plankaart een wijziging in hoogte aangebracht voor een deel van het zogenoemde atriumgebouw dat tegen de zorgflat "Die Delfgauwse Weije" is voorzien. De op de plankaart aangegeven goothoogte is voor dat bouwdeel gewijzigd van 10 meter naar 13 meter. Wijziging was nodig omdat het dak van het atrium niet past binnen de in het ontwerp-bestemmingsplan voorstelde hoogteregeling.

Omdat de bouwplannen stedebouwkundig en welstandshalve akkoord zijn bevonden en medewerking aan dit bouwplan wenselijk wordt geacht, is aanpassing van de plankaart op dit punt noodzakelijk.

Wij stellen u voor, onder voorbehoud van gunstig advies van de commissie duurzaamheid, vast te stellen het bestemmingsplan Heilige Land 2000 bestaande uit een plankaart S-12-21-01-C en de voorschriften d.d. 12 april 2000, vergezeld gaande van een toelichting d.d. 12 april 2000.

 

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van Delft,

H.M.C.M. van Oorschot ,burgemeester.

 

N. Roos ,secretaris.

 

Stuk 66 II

00/008445

De raad van de gemeente Delft;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 9 mei 2000;

gezien het advies van de commissie duurzaamheid;

gelet op het bepaalde in de Wet op de Ruimtelijke Ordening

overwegende dat het noodzakelijk is een nieuw bestemmingsplan vast te stellen voor de wijk Heilige land, zoals nader is aangegeven op plankaart behorende bij het bestemmingsplan;

dat het plan een planologische basis biedt voor realisatie van grootscheepse nieuwbouw- en renovatieplannen in het gebied dat het plan voor het overige een conserverend karakter heeft en voorziet in moderne regelgeving voor de bestaande bebouwing;

dat het plan op 12 maart 1998 is verzonden om overleg ex artikel 10 van het Besluit op de ruimtelijke ordening;

dat naar aanleiding van dit overleg diverse in de toelichting op het plan nader aangegeven reacties zijn ingekomen;

dat het voorontwerp-bestemmingsplan ter inzage is gelegd van 15 oktober 1999 tot 12 november 1999 met mededeling tot indiening van schriftelijke zienswijzen;

dat op 1 november 1999 de mogelijk is geboden tot inspraak bedoeld in artikel 6A van de Wet op de Ruimtelijke Ordening juncto de gemeentelijke Inspraakverordening;

dat noch van de mogelijkheid tot indienen van zienswijzen, noch van de mogelijkheid tot inspraak op 1 november 1999 gebruik is gemaakt;

dat het voorontwerp-bestemmingsplan naar aanleiding van reacties uit het overleg ex artikel 10 Besluit op de ruimtelijke ordening is aangepast tot ontwerp-bestemmingsplan;

dat het ontwerp-bestemmingsplan van 6 maart 2000 tot 3 april 2000 ter inzage is gelegd met mededeling van de mogelijkheid tot indiening van schriftelijke zienswijzen;

dat naar aanleiding van de ter inzage legging op 31 maart 2000 per fax een zienswijze is ingediend door het ministerie van Verkeer en Waterstaat;

dat de ingediende zienswijze tijdig is ingediend en derhalve reclamant in zijn zienwijze is ontvangen;

dat de zienswijze heeft geleid tot aanpassing van het voorschrift voor de bestemming kantoren en van de plankaart;

dat de voorschriften van het bestemmingsplan voorts op een vijftal andere punten ambtshalve zijn aangepast;

dat de plankaart ambtshalve op één punt is aangepast;

 

b e s l u i t :

dat de indiener van de zienswijze met betrekking tot het ontwerp-bestemmingsplan in zijn zienswijze ontvangen wordt;

te verklaren dat de zienswijze wordt overgenomen met dien verstande dat:

aan artikel 5 lid 1 van de voorschriften wordt toegevoegd...met dien verstande dat ter plaatse van de aanduiding R een maximum vloeroppervlak geldt van 500m2 per kantooreenheid;

op de plankaart de aanduiding R is opgenomen ter plaatse van de kantorenlocatie aan de Hendrik de Keyserweg;

dat in artikel 11 lid 1 sub a van de voorschriften regelend de bestemming tuin de zinsnede "bij woningen" is vervangen door "ten dienste van de aangrenzende hoofdbebouwing";

dat artikel 11 lid 3 inhoudende een wijzigingsbevoegdheid van de bestemming tuinen onder voorwaarde van wijziging van de aangrenzende bestemming wonen is geschrapt;

dat in artikel 12 lid 1 de zinsnede "bij woningen" is vervangen door "ten dienste van de aangrenzende hoofdbebouwing";

dat artikel 13 lid 1 sub b inhoudende een regeling voor de aanduiding waterberging in de bestemming Openbaar groen is geschrapt;

dat de in artikel 24 strafbaar gestelde artikelleden 12 lid 3 en 16 lid 1 zijn vervangen door de artikelleden 17 lid 1 en 22 lid 1.

dat op de plankaart de hoogte van het atriumgebouw gelegen in de hoek van de Bieslandsekade en de Van Lodensteynstraat ten dele is gewijzigd van 10 meter in 13 meter;

vast te stellen het bestemmingsplan Heilige Land 2000 bestaande uit een plankaart S-12- 21- 01- C en de voorschriften d.d. 12 april 2000, vergezeld gaande van een toelichting d.d. 12 april 2000.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 25 mei 2000.

 

,burgemeester.

 

,secretaris.

terug naar boven