30 augustus 2001

Besluitenlijst commissie Duurzaamheid d.d. 18 januari 2000
 


naar agenda
18 januari


naar agenda
1 februari


Aanwezig:

M. Tienstra, W. den Boef, mw. C.J. Edwards (t/m agendapunt 5),

mw. C. Heuvelman, mw. M.J.C. Turkenburg (t/m agendapunt 5), W. Bot (agendapunt 5), J. Oosterhuis, mw. C.E. Lourens, S. Reuvers, M. Mahler,

J. van den Doel (t/m agendapunt 5 en na agendapunt 8), P. Slijkhuis,

A. Meuleman, J.Ph. de Jong, mw. W.M. Wijnmaalen-van Leenen (t/m agendapunt 5), mw. W.C. Steffen-Hoogendoorn, J.M. Bouman,

C. Baljé (t/m agendapunt 5), A. Bulthuis (t/m agendapunt 5),

mw. L.J.F. de Jongh Swemer, mw. M.E.H. Koop, J.P. de Wit, D. Rensen (t/m agendapunt 5), R. Grashoff (vz.), E. Nas (secr.)

   

Afwezig:

mw. M.T. Roorda van Eijsinga, J. Weertman, M.C. Mooiweer, R.H. Kroon,

R. Dingler

 

 

1.

Opening en vaststelling agenda

De voorzitter opent de vergadering. De inventarisatie van insprekers wordt als agendapunt toegevoegd (agendapunt 2a). De besluitenlijst wordt na agendapunt 5 besproken. De agenda wordt aldus vastgesteld.

2.

Mededelingen

Er zijn geen mededelingen.

2a.

Inventarisatie wensen van de publieke tribune om in te spreken bij een agendapunt

Dhr. Gravenstein, bij agendapunten 5 en 9.

Dhr. Tromp, bij agendapunt 8.

3.

Vaststelling wijze van afdoening ingekomen stukken

De commissie gaat akkoord met de voorgestedle wijze van afdoening.

4.

Vaststelling besluitenlijst commissie Duurzaamheid d.d. 21 december 1999

De besluitenlijst wordt vastgesteld.

Naar aanleiding van:

Mw. Koop vraagt naar de stand van zaken renovatie begraafplaatsen. De voorzitter komt hierop de volgende vergadering terug.

5.

Voorstel tot koop en verkoop van locatie Paulus-mavo en Jan Vermeerschool raam-20 en voldersgracht-21 (M99010405)

Gecombineerde behandeling met de commissie WZO

Inspreker: Dhr. Gravenstein

De heer Gravenstein vraagt aandacht voor een speelplek na schooltijd voor jongeren tussen de 8 en 16 jaar op het terrein van de huidige Paulusmavo. Hij wil graag dat er in het uitwerkingsplan een randvoorwaarde dienaangaande wordt opgenomen. ´s Nachts kan het terrein worden afgesloten, maar na schooltijd zou de speelplek toegankelijk moeten zijn.

Wethouder Rensen antwoordt in reactie op de inspreker dat de realiseerbaarheid van een dergelijke speelplek bepalend is. Hij vindt dat dit wel een aandachtspunt moet zijn en zal het bezien in het kader van het speelplaatsenbeleid. Voorts streeft de wethouder naar de uitwerking van het principe van de brede school, met meerdere functies. Het onderwerp "brede school" komt in februari in de commissie WZO.

Naar aanleiding van de discussie zegt de voorzitter toe dat omwonenden (tezijnertijd) zullen worden betrokken bij de uitwerking van de afzonderlijke bouwplannen.

De voorzitter geeft aan dat de herontwikkeling van het gebied station-zuid materieel wel e.e.a. oplevert, maar dat er geen garanties kunnen worden gegeven of dit het huidige tekort volledig zal compenseren.

Voor het parkeren op/nabij lokatie Vermeerschool (Voldersgracht) geldt het uitgangspunt dat het parkeren op eigen terrein wordt opgelost. Dit leidt tot parkeerruimte voor ca. 14 woningen. Uitbreiding van dit aantal is niet gewenst, omdat dan een reëel knelpunt ontstaat t.a.v. het autoluw-plus karakter van het gebied.

Er wordt naar gestreefd om het Paulusmavo-gebouw in de bestaande bouw te handhaven. Een nieuwe gymzaal is of wordt opgenomen in het nieuwe plan. Wethouder Rensen zegt toe dat er wel meerdere functies worden onderzocht in en om de lokatie Paulusmavo, maar dat de ruimte daarvoor wel programmatisch moet worden bezien.

Voor het kunstwerk voor de huidige Vermeerschool bestaat de voorkeur deze van die plaats te verwijderen.

De commissie steunt het algemene idee van een Vermeercentrum op de lokatie Voldersgracht, mits het commercieel wordt ingevuld. Er is een mogelijke initiatiefnemer. De voorzitter zal daarom een gesprek initiëren tussen de mogelijke initiatiefnemer, gemeente en ontwikkelaar van de lokatie.

De commissie stemt in met het voorstel.

6.

Duurzaamheidsmonitor (M99009586)

De voorzitter licht toe dat de eerste monitor in juni in de commissie zal komen, daarna voortaan in de maand mei. De trends en ontwikkelingen zullen zoveel mogelijk overzichtelijk bij elkaar worden gezet. Op basis van de monitor zullen conclusies en eventueel bijstelling van het beleid mogelijk zijn. Daarvoor zal voldoende tijd in de commissie worden gereserveerd. Delen van het GIM (feitenmateriaal) zullen alsnog worden opgenomen in het vaste deel van de duurzaamheidsmonitor.

De commissie stemt in met het voorstel.

7.

Voorstel project herstructurering bedrijventerrein Schieoevers (S99008988)

De voorzitter licht toe dat het om een startnotitie gaat. Voorts zegt hij toe:

dat er zal worden gestreefd naar een convenant met de BKS;

dat het convenant terug zal komen in de commissie, zo mogelijk voor de zomer;

dat de BKS zal worden uitgenodigd deel te nemen aan de stuurgroep Schieoevers;

dat de positie van de fietstunnel zal nader worden bezien. Nog niet zeker is of gekozen wordt voor de nu in het bestemmingsplan opgenomen lokatie;

dat er afstemming zal plaatsvinden met de ontwikkelingen in het gebied TU-zuid;

dat het onderwerp vervoer over water zal worden opgenomen in de aandachtspuntenlijst en zal worden verwerkt in een projectfasering;

dat gepoogd wordt voor de raadsvergadering een uitwerking van de financiële opbouw te geven m.b.t. de besteding van het startkrediet van 3 ton, voor de daarin genoemde bedragen voor onderzoek en uitvoering.

De meerderheid van de commissie stemt in met het voorstel. De fracties van VVD en Stadsbelangen nemen het voorstel voor nader beraad terug in de fractie.

8.

Presentatie bouwplannen locatie Laan der Verenigde Naties (M99010269)

Inspreker: Dhr. Tromp, namens Janssen/De Jong Plancoördinatie BV

De heer Tromp licht de door hem uitgedeelde tekst toe. Hij bepleit dat het voor hem concurrerende plan van Moes niet mag worden gepresenteerd in de buurt, omdat het niet binnen de door de gemeente gestelde randvoorwaarden past.

De commissie neemt kennis van de presentatie.

De meerderheid van de commissie stemt in met het bespreken van de beide voorgestelde plannen in de buurt.

De fracties Stadsbelangen, RPF/GPV/SGP en CDA en VVD stemmen hiertegen.

9.

Voorstel ophogen boezemkades (M99009642)

Inspreker: Dhr. Gravenstein

De heer Gravenstein is blij met de aandacht voor bodemdaling, dit was een weggezakt probleem. Hij vraagt zich af waarom een deel van de kosten niet door de NAM of de Gist worden betaald. Voorts vraagt hij zich af waarom er geen peilaanpassing plaatsvindt. Hij vraagt wie de aanpassingen aan riolering onder de huizen betaalt. De heer Gravenstein is tegen het verkleinen van het boezemgebied. Dat maakt de problematiek in de binnenstad groter. Hij bepleit compensatie voor het boezemgebied.

Vanwege het late tijdstip wordt de bespreking van dit onderwerp naar de volgende vergadering doorgeschoven.

10.

Rondvraag

Mw. Steffen vraagt waarom welstand de terrasboot heeft afgewezen, omdat het niet zou passen binnen de nautische uitstraling. De voorzitter komt op deze vraag terug.

Dhr. Oosterhuis meldt de secretaris dat de raadsleden geen toegang hebben tot het intranet.

Mw. Heuvelman vraagt naar de exacte invulling van de herstelwerkzaamheden in de Kromstraat. De voorzitter geeft aan dat op belangrijke plekken in de straat de stenen worden vervangen. De gehele straat zal opnieuw worden ingewassen, zodat er geen lappendeken van reparaties ontstaat.

11.

Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering.

 

terug naar boven