30 augustus 2001

Besluitenlijst commissie Duurzaamheid - 17 mei 2000

 


naar agenda
17 mei 2000


naar agenda
20 juni

 

Aanwezig:

M. Tienstra, W. Den Boef, mw. C. Heuvelman, J. Oosterhuis, mw. C. Lourens, J. Weertman, C. Mooiweer, J. van den Doel, A. Meuleman, J. de Jong,

M. Bouman, mw. W. Steffen-Hoogendoorn, mw. M. Koop, mw. L. de Jongh Swemer, R. Grashoff (vz.), E. Nas (secr.)

Ambtelijk:

E. Kesselaar, J. Bron, K. i.´t. Veld, J. Koetsenruijter, R-J. Blom, A. v.d. Sande, M. v. Arendonk, E. de Jong, A. de Jong

Afwezig:

M. Mahler, S. Reuvers, mw. M. Roorda van Eijsinga, mw. W. Wijnmaalen-van Leenen, C. Baljé, R. Kroon, R. Dingler, J. de Wit

 

1.

Opening en vaststelling agenda

De voorzitter opent de vergadering. Agendapunt 9 zal als eerste worden behandeld, daarna volgen de reguliere agendapunten.

9.

Bestemmingsplan Heilige Land 2000 (00/008445)

De commissie stemt in met het voorstel.

2.

Mededelingen

Het bespreken van de parkeernota zal worden gesplitst. Op 13 juni zal er een uitgebreide (technische) vragenronde worden gehouden. Vragen zullen vooraf gesteld kunnen worden. Behandeling van het voorstel (inclusief insprekers) vindt op 20 juni plaats. Over deze procedure zal de secretaris een brief naar de commissie doen uitgaan. De inspraaktermijn voldoet aan de wettelijk gestelde norm. De termijn kan wel met 5 dagen worden verlengd.

Met betrekking tot het RIS/internet wordt medegedeeld dat het medium nu weer beschikbaar is voor raadsleden.

Dhr. Bouman geeft aan dat enkele fracties een brief hebben geschreven om de reactietermijn m.b.t. de parkeernota te verlengen. De voorzitter zegt toe de brief te beantwoorden.

3.

Inventarisatie wensen publieke tribune om in te spreken bij een agendapunt

4.

Vaststelling wijze van afdoening ingekomen stukken

Het voorbereidingsbesluit sportpark Mekelweg (00/007596) wordt ter bespreking gevraagd door mw. De Jongh Swemer en geagendeerd voor de vergadering van 6 juni a.s.

Voor het overige stemt de commissie in met de voorgestelde wijze van afdoening.

5.

Vaststelling besluitenlijst commissie Duurzaamheid

d.d. 18 april 2000

Dit agendapunt wordt doorgeschoven naar de vergadering van 6 juni a.s.

6.a.

b.

c.

Ontwikkelingsplan huisvesting brandweerkazerne (00/000294)

Voorbereidingskrediet brandweerkazerne (00/001817)

Voorbereidingsbesluit Krakeelpolderweg t.b.v. huisvesting brandweerkazerne (00/001816)

De voorzitter geeft desgevraagd aan dat er nog geen besluiten zijn genomen over het aantakken van de Reinier de Graafweg op de A4. Voor het openbaar vervoer zijn hierover wel besluitengenomen. De voorzitter geeft aan dat hierop nog wordt teruggekomen. Ook de architectonische uitwerking komt nog terug in de commissie.

De voorzitter zegt toe het DUBO-ambitieniveau wordt meegenomen bij de verdere uitwerking. Dit onderdeel komt terug bij het volgende besluitvormingsmoment.

De commissie stemt in met de onder a., b. en c. genoemde voorstellen.

7a.

b.

c.

Startnota bestemmingsplan binnenstad

Voorbereidingsbesluit binnenstad (00/009702)

Kredietaanvraag bestemmingsplan binnenstad

Insprekers:

Dhr. Tummers

Heeft nog enkele bezwaren, nadat een deel van zijn bezwaarschrift is overgenomen. Een deel over randvoorwaarden/ambities is niet overgenomen. Er mag niet worden geknabbeld aan de Wallertuin; hij vindt het bebouwen van het gebied met 2 urban villa´s onbegrijpelijk. Hij wenst dat er wordt vastgehouden aan de omschrijving in het Komplan ´76, namelijk nul procent bebouwing.

Dhr. De Groot

Wil meer aandacht voor daglichttoetreding in het voorstel. Hij wil weten waar de "bodem" licht hieromtrent. Hij wenst dat de gemeente een oordeel uitspreekt over de minimale daglichttoetreding en de visie van de gemeente daarop.

Dhr. Veeger, namens de Stichting Zicht op Delft (ZOD)

De stichting ZOD wil dat de gemeente de Wallertuin koopt en onderbrengt in een stichting ter behoud van de cultuurhistorische waarde. Hij benadrukt het streven van nul procent bebouwing.

Dhr. V.d. Burg, namens bewonersvereniging grachtengebied-zuid

Vraagt aandacht voor het in het voorstel gestelde over de uitbreiding van de horeca. Hij vindt dat horeca een belangrijke functie heeft in de binnenstad, maar dat de gemeente geen enkel instrument heeft om horecabedrijven te weren die niet gewenst zijn.

mw. V.d. Jagt

Vraagt aandacht voor de procedure. Tot 10 mei is er een luisterend oor geweest van de gemeente, maar daarna is het misgegaan. Toen kwam het standpunt van het college dat het restrictief horecabeleid verlaten wordt. Dat vindt zij niet behoorlijk, omdat daar niemand zijn zegje over heeft kunnen doen.

De commissie adviseert het college:

de achterrooilijn aan de Voldersgracht en Oude Langedijk vast te houden (p.13-14). Dus geen uitzonderingen (voor de waterpanden) toe te staan, waarbij de rooilijnen vrij zijn;

de inconsistentie op p.23 ("overige stegen", derde aandachtspuntje) ten opzichte van p.21 als volgt wijzigen op p.23: "Repetitie toegestaan, doch maximaal vier keer hetzelfde";

te bezien of het Kalverbos en ander openbaar groen een bestemming kunnen krijgen met de expliciete aanduiding ‘nul procent bebouwing toegestaan’;

een volledig stratenregister toe te voegen aan de startnota bestemmingsplan binnenstad Delft;

de eerste alinea op p.26 inzake de Wallertuin te wijzigen, zodat een positiever connotatie wordt gegeven aan de Wallertuin. In ieder geval het woordje "maar" te schrappen;

tenslotte geeft de meerderheid van de commissie (m.u.v. de RPF/GPV/SGP-fractie) te kennen de Wallertuin dermate belangrijk te vinden, dat daar een stringent nul procent bebouwing dient te worden gehanteerd. De commissie wil in meerderheid de passages hierover in de startnota aangepast zien (p.26).

De voorzitter zegt toe deze punten als zodanig aan te zullen passen.

 

De voorzitter zegt naar aanleiding van de discussie de commissie toe diverse elementen mee te nemen in de verdere uitwerking, voornamelijk ten behoeve van het voorontwerp bestemmingsplan binnenstad:

de dakhelling van max. 75° te bezien in relatie tot vergelijkbare regelingen in andere recente bestemmingsplannen;

de woningopgangen in principe aan de voorzijde te situeren;

de zuidrand van het plangebied expliciet te benoemen, maar dit aspect voorts m.n. te betrekken bij het bestemmingsplan Zuidpoort;

besluitvorming over een mogelijke gracht naast de Nieuwe Kerk na te kijken;

eisen aan verbouwingen van oude panden ter behoud van waardevolle inwendige onderdelen van een pand mee te nemen in het kader van Welstandsbeleid/beeldkwaliteit;

de mogelijkheden en beperkingen van moderne architectuur in de binnenstad eveneens mee te nemen in het kader van het welstands-/beeldkwaliteitsbeleid.

De commissie geeft voorts te kennen discussie over beperkte uitbreiding van de horeca wenselijk te achten.

Met inachtneming van bovenstaande stemt de commissie in met de onder a., b. en c. genoemde voorstellen.

8.

Voortgangsrapportage Zuidpoort (00/008803)

De voorzitter zegt naar aanleiding van de discussie toe:

dat een onderzoek naar de effecten van een bioscoop/discotheek op de omgeving zal plaatsvinden, zodra een exploitant een reëel en toetsbaar plan heeft;

dat er een fietsenstalling in, of aan de parkeergarage komt;

toiletten/bagagekluizen worden opgenomen in het plangebied;

dat er voor de velden 1, 9, 10 en 12 in het plangebied afzonderlijke ontwikkelingsplannen zullen komen. Veld 9 komt rond de zomer, in combinatie met voorstellen over de woonboten in de Zuidergracht;

dat er m.b.t. veld 10 naar een totaalplan wordt gestreefd in relatie tot de maat en schaal van het gebied. Uitgangspunt inzake de portierswoningen is behoud. Verschuiven van de woningen is een voorkeursoptie;

dat de mogelijkheid om de parkeergarage uiteindelijk tóch voor rekening en risico van de MAB te realiseren wordt opengehouden.

De commissie stemt in met het voorstel.

10.

Startnota Bestemmingsplan Noord-West, deelgebied 1 (00/006362)

Inspreker:

Dhr. Ogink, mede namens de bewoners Justus van Schoonhovenstraat/Hoornsestraat

Hij geeft aan dat bewoners overlast ondervinden van het Stanislascollege en heeft zorgen over de uitbreiding van de school. Het huidige bestemmingsplan (BP) staat uitbreiding toe. De bewoners zijn blij met een conserverend karakter van het BP. Hij wil dit ook geldend zien voor de hoogte en het bebouwingsoppervlak van de school.

In reactie op de inspreker wordt gemeld dat het huidige bestemmingsplan reeds in bepaalde uitbreidingsmogelijkheden voorziet. Dat recht kan niet zomaar worden teruggedraaid, dat kan leiden tot schadeclaims. Het gaat om een verworven recht. De tijdelijke vrijstelling voor noodlokalen is voor maximaal vijf jaar. In het kader van ruimtelijke ordeningsprocedures wordt wel de plek bekeken voor de noodlokalen.

De voorzitter geeft aan dat de omschrijving "in en rond de binnenstad" op p.17 moet zijn: "rond de binnenstad". De horeca-etablissementen zullen worden ingetekend in de plankaart.

De commissie stemt in met het voorstel.

11.

Rondvraag

Mw. Koop vraagt wanneer de evaluatie van buslijn 61 aan de orde komt. De voorzitter meldt dat deze evaluatie nog zal volgen.

Dhr. Bouman vraagt of de parkeerplaatsen tussen de nieuwe bomen op de Oude Delft het inparkeren bemoeilijken. Zijn er nu kleinere parkeerplekken ontstaan? De voorzitter komt hierop terug.

Dhr. Oosterhuis vraagt naar de stand van zaken over het sluipverkeer Midden-Delfland. De voorzitter geeft aan dat dit wel vlot, maar nog niet af is.

Dhr. Oosterhuis vraagt nader in te gaan op de kap van de bomen op de Oude Delft. De voorzitter komt hierop de volgende vergadering terug.

Mw. Heuvelman vraagt n.a.v. de ramp in Enschede welke lessen B&W hieruit trekt. De voorzitter geeft aan dat dit onderwerp door de burgemeester ter hand is genomen. Het is een onderwerp voor de commissie Leefbaarheid.

Dhr. Meuleman geeft aan dat enkele bewoners aan de burgemeestersrand zelf zeggen dat zij met de gemeente hebben afgesproken dat een afvalverzamelpunt voor hun deur is opgeheven. Andere bewoners weten hier niets van. De voorzitter komt terug op dit onderwerp.

Dhr. Mooiweer vraagt om een nieuwe commissieplanning. De voorzitter geeft aan dat deze zal volgen.

12.

Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering.

terug naar boven