30 augustus 2001

Besluitenlijst commissie Duurzaamheid d.d. 20 juni 2000

 


naar agenda
20 juni 2000


naar agenda
29 aug. 2000


 

Aanwezig:

W. Den Boef, M. Tienstra, mw. C. Heuvelman, J. Oosterhuis, mw. C. Lourens, J. Weertman, C. Mooiweer, A. Meuleman, J. de Jong, M. Bouman,

mw. W. Steffen-Hoogendoorn, A. de Graaff, mw. M. Koop, W. v. Leeuwen,

A. v. Tongeren, D. v.d. Goot, R. Grashoff (vz.), E. Nas (secr.)

Ambtelijk:

J. Koetsenruijter, R. de Groot, T. Cornax

Afwezig:

S. Reuvers, mw. M. Roorda van Eijsinga, mw. W. Wijnmaalen-van Leenen,

J. van den Doel, C. Baljé, R. Kroon, R. Dingler, J. de Wit

 

1.

Opening en vaststelling agenda

De voorzitter opent de vergadering en stelt de agenda vast

2.

Mededelingen

Op 4 juli aanstaande is er een "kijkje in de keuken" georganiseerd inzake het voorlopig ontwerp Zuidpoort.

De voorzitter verzoekt de datum van 29 augustus te mogen benutten om met de commissie een eerste ronde discussie (meningsvorming) over het voorlopig ontwerp Zuidpoort te houden. De commissie stemt hiermee in.

3.

Inventarisatie wensen publieke tribune om in te spreken bij een agendapunt

De volgende personen wensen in te spreken bij agendapunt 6:

Mw. De Jong, dhr. Deelstra, dhr. Abels, mw. V.d. Heijden, dhr. De Fraiture, mw. Kuijpers, dhr. Stoll, dhr. Timman, dhr. V.d. Linden, mw. Grijn, mw. Hamers, dhr. Prins, dhr. Ploegmakers, mw. Van Koppen, mw. V.d.Jagt, dhr. Legierse, dhr. Ploegmakers sr., dhr. V.d. Broek, mw. Wolsma, dhr. Trompper, dhr. Weijers, dhr. V. Dalen.

En bij agendapunt 7: dhr. Van Tull.

4.

Vaststelling wijze van afdoening ingekomen stukken

De commissie stemt in met de voorgestelde wijze van afdoening.

5.

Vaststelling besluitenlijsten commissie Duurzaamheid

d.d. 17 mei en 6 juni 2000

Tekstueel:

De besluitenlijst van 17 mei wordt vastgesteld.

De besluitenlijst van 6 juni wordt vastgesteld, met dien verstande dat dhr. Slijkhuis aanwezig was.

Naar aanleiding van:

17-5: Dhr. Meuleman vraagt naar het antwoord op zijn vraag over een afvalverzamelpunt aan de Burgemeestersrand. De voorzitter geeft aan dat deze vraag voor 27-6 wordt beantwoord.

6.

Nota "Bereikbare binnenstad, parkeerbeleid sleutel tot autoluw(plus)", inclusief nota van wijziging (00/013023)

Insprekers:

Mw. De Jong, bewoner binnenstad en lid binnenstadsforum

Mevrouw De Jong geeft aan dat de nota reeds lange tijd geleden in het binnenstadsforum is behandeld. Zij kan de anonieme advertentie in de krant (de motie van wantrouwen) niet begrijpen. Ze geeft aan dat er ook inspraak op dit onderwerp is geweest. Over het toegenomen autogebruik zegt mevrouw dat de binnenstad hier niet op is toegerust. Ook het laten toenemen van het aantal parkeerplaatsen ten koste van bomen lijkt haar geen goed idee. De nota biedt de mogelijkheden om de binnenstad te beschermen en pleit derhalve voor het doorvoeren van de plannen.

Dhr. Deelstra

De heer Deelstra steunt het plan op zichzelf. De bewoners van "de schil" realiseren zich de consequenties van het plan niet. Er zal ook verdringing van parkeerdruk naar het gebied buiten de schil zijn. Hij kondigt aan de grens van de schil te willen aanvechten.

Dhr. Abels, namens Delfia Batavorum

Steunt het bestemmingsplan en het autoluw maken van de binnenstad. Hij kan niet instemmen met het autoluw-plus maken van de Oude Delft.

Mw. V.d. Heijden

Zij bepleit het niet autoluw-plus maken van de Oude Delft. Ze wil onvoorwaardelijk de Oude Delft kunnen bereiken; de overlast van het huidige verkeer is gering. Ze wil niet onder camera’s door hoeven om haar huis te bereiken.

Dhr. De Fraiture

Hij gaat nader in op de uitbreiding van het autoluw-plusgedeelte, m.n. de Oude Delft. Hij geeft aan dat de bewoners de OD niet autoluw-plus willen. Hij stelt dat het wonen de drager is van de cultuurhistorische waarde. Het parkeren voor bewoners moet worden gegarandeerd.

Mw. Kuijpers, mede namens dhr. Ubels

Zij spreekt namens 66 bewoners die bezwaar maken tegen de autoluwplannen, o.a. bewoners van de Van Renswoudestraat. Er waren plannen om in de Van Renswoudestraat 55 parkeerplaatsen te realiseren. De bewoners hebben daar tegenover eigen plannen gemaakt. Parkeerplekken gaan ten koste van groen en speelruimte; ze bepleit meer ruimte voor spelende kinderen en een groene buffer tussen de Maria Duystlaan en de binnenstad. Er blijft een meningsverschil met de gemeente van 30 parkeerplaatsen. Ze bekritiseert de tijdelijkheid van onder andere de drugsopvang, waar ze al jaren last van hebben.

Dhr. Stoll

De heer Stol spreekt namens 50 bewoners van de Voorstraat, Kolk en Noordeinde. Hij stelt dat de gemeente met meer regels komt ten koste van de bereikbaarheid. Er is maar een keer inspraak geweest voor de bewoners van de binnenstad-noord. Hij wil geen ongastvrij gebied, kraskaarten, bureaucratie of het beperken van bezoekers van bedrijven. Als de Oude Delft (OD) autoluw wordt, leidt dat tot ongewenste verkeersstromen. Hij is tegen runshopplaatsen. Hij bepleit dat de parkeervergunningen voor bewoners van 10 tot 22 uur geldig zijn, 7 dagen per week en wil parkeerplaatsen op een normale afstand van huis. Hij stelt dat er gebrek aan maatwerk is.

Dhr. Timman

De heer Timman vertegenwoordigt 17 ondernemers, 8 aan de west- en 9 aan de oostzijde. Met name de westzijde is erg tegen. Daar komt 40% van de bezoekers met de auto. De garages zijn onvoldoende bronpunt voor de binnenstad. De plaatsen rijmen niet met de afstand tot het Vrouw Juttenland. Daarnaast zijn er vier bejaardencentra in de binnenstad. Het autoluw maken betekent soms economische schade voor ondernemers en bepleit dat het langsrijden van auto’s langs de winkel een verworven recht is. De heer Timman stelt dat de wethouder niet ingaat op de soms harde conclusies van het BRO-rapport. Hij betwijfelt de praktische en juridische haalbaarheid van een aantal voorgestelde regelingen. Tenslotte geeft hij aan dat de fietsers te gast zijn in de binnenstad, maar zich aan geen enkele regeling houden.

Dhr. V.d. Linden

De parkeertellingen zijn in ’98 en ’99 in de vakantie verricht. Het autobezit in de binnenstad is normaal t.o.v. het landelijk gemiddelde. Er komen te weinig parkeerplaatsen terug in de stad. Hij wil dat ook in de uitwerking rekening wordt gehouden met de spoorplannen.

Mw. Grijn

Zij geeft aan dat de parkeerdruk in de schil enorm toeneemt. Alleen voor bewoners in de wijk is er nu al een tekort van 25% op dit moment. Ze stelt dat veel cijfers uit het plan niet kloppen. Ze stelt voor om extra parkeerplaatsen bij te bouwen en een duidelijk onderscheid te maken tussen wie waar mag parkeren. Ze wil de binnenstad alleen autoluw, niet autoluw-plus. Autoluw zorgt beter voor een prettig leefklimaat.

Mw. Hamers, bewoner van de binnenstad

Zij heeft kritiek op het autoluw-plus gedeelte van het plan. Er blijkt niet uit de nota van wijzigingen dat er veel rekening is gehouden met de belangen van de bewoners. Ze bepleit dat er beter moet worden nagedacht over de uitwerking van de plannen. Ze heeft liever betere regels dan wat nu wordt voorgesteld.

Dhr. Prins

De heer Prins geeft aan dat hij reeds lange tijd een bedrijf heeft in de binnenstad. Hij pleit voor een distributiesysteem in de binnenstad en een onderzoek hiernaar. Hij bepleit het handhaven van "de aorta van De Klis".

Dhr. Ploegmakers

Hij woont en werkt op de markt. Hij stelt dat het autoluw-plus maken gelijk is aan het onbereikbaar maken van de binnenstad. Hij geeft aan dat een camerasysteem duur is en heeft liever dat dit geld wordt ingezet voor parkeerplaatsen in de garages. Daarnaast zijn de laad-/lostijden te krap zijn; hierdoor is een flexibele bevoorrading onmogelijk. Ook zijn er te weinig runshop- en invalidenparkeerplaatsen. Er zal zoekverkeer in de binnenstad ontstaan. Tenslotte stelt de heer Ploegmakers dat het democratisch gehalte van de nota onvoldoende is.

Mw. Van Koppen

Mevrouw Van Koppen geeft aan dat wonen, werken en recreëren op orde moet zijn voor een goed economisch klimaat. Als de loopafstanden naar de winkels te groot zijn, komt de bezoeker niet meer. Consumenten zijn nu al uitgeweken naar de regio. Ze bepleit tenslotte aandacht voor de ouderen in de binnenstad, in relatie tot de loopafstanden naar parkeerruimte.

Mw. V.d.Jagt, namens bewonersvereniging Grachtengebied-Zuid

De binnenstad autoluw had een breed draagvlak in het binnenstadsforum. Plotseling was er op 19 april een wijziging in het voorstel, waarbij de OD autoluw-plus stond vermeld. Ze geeft aan dat dit niet is wat de bewoners willen. Zij wil een vrije doorgang van de garage naar De Klis. Voorkom ook dode lussen in het gebied. Daarnaast uit ze zorgen over de bewaking en de ontheffingen. Dit is een bureaucratisch element in het voorstel. Autoluw maken is prima, maar is tegen het afsluiten van de OD.

Dhr. Legierse, bewoner Van Genestetlaan

Hij moest in de krant lezen dat er huizen bij hem in de buurt worden gesloopt voor de bouw van een parkeergarage. Hij is tegen de plannen.

Dhr. Ploegmakers sr.

Hij pleit voor een duurzame, leefbare binnenstad, een historische stad die in de 21e eeuw staat. Autoverkeer is daarbij een gegeven. Mensen moeten soms in de binnenstad kunnen komen. Denk aan ouderen, invaliden etc. Hij vraagt de nota te verwerpen en de belangen beter af te wegen. Dhr. Ploegmakers sr. presenteert vervolgens de motie van wantrouwen namens 190 ondernemers. Hij besluit met het verzoek het plan te herzien.

Dhr. V.d. Broek

Hij refereert aan het pleidooi van mw. Van der Jagt. Hij vraagt aandacht voor een enquête die door 85% van de bewoners in het grachtengebied-zuid is ingevuld tegen het autoluw-plus maken. De gemiddelde loopafstand van de auto naar huis gaat van 150 meter naar 400-500 meter. Het plan leidt tot onbereikbaarheid in de binnenstad.

Mw. Wolsma, voorzitter belangenvereniging In de Veste

Mevrouw geeft aan dat het standpunt van de belangenvereniging zal worden vertolkt door dhr. Van Dalen.

Dhr. Weijers, mede namens dhr. Trompper

De heer Weijers geeft aan dat zijn standpunt door dhr. Van Dalen zal worden overgebracht.

Dhr. V. Dalen, voorzitter OndernemersFederatie Delft, mede namens de ondernemersvereniging In de Stede, In de Veste, Poort van Delft en De Klis, de Raad Nederlandse Detailhandel Delft en de Koninklijke Horeca Nederland Afdeling Delft-Oost

De heer Van Dalen schetst de aanleiding van de huidige discussie. Hij schetst een aantal voorwaarden voor een goede invoering van het voorgestelde beleid. Daarbij horen: bezoekersparkeren aan de rand in garages met voldoende plaatsen, een evenwichtige verdeling van bezoekersparkeren over de binnenstad, met name voor het noordelijke deel en aantrekkelijke korte looproutes naar het kernwinkelgebied. Hij signaleert dat er veel overleg is geweest met de gemeente en dat er veel is bereikt, maar nog niet voldoende. Er is een tekort aan parkeerplaatsen in fase 2. Onvoldoende parkeerplaatsen leidt tot omzetverlies. Hij houdt een pleidooi voor het overnemen van de door hem ingediende zienswijze. Daarnaast wenst hij dat het parkeren op de markt gehandhaafd blijft tot het moment dat de Koepoortgarage open gaat. Tenslotte bepleit hij een parkeerdek in zuidpoort, het herinrichten van de Phoenixstraat en de Paardenmarkt.

De voorzitter zegt de commissie toe dat voor de implementatie van de plannen een monitoringplan aan de commissie wordt voorgelegd. Ook de pendelvoorziening zal voorafgaand aan fase 2 in gebruik moeten worden genomen. Met de Technische Universiteit is overeenstemming bereikt om op TU-gebied 450 parkeerplaatsen te gebruiken. Daarnaast zegt de voorzitter toe de volgende optimalisatiemogelijkheden te bekijken: extra parkeerplaatsen op de Phoenixstraat (enkele tientallen), het optimaliseren van het zuidpoortgebied en de mogelijkheid van een parkeerdek op veld 9 (afgewogen tegen de financiële en praktische consequenties).

De fracties VVD, Stadsbelangen, CDA en PvdA spreken zich uit tegen het (nu reeds) autoluw-plus maken van de OD.

De voorzitter zegt naar aanleiding van de discussie de commissie toe dat vervolgfasen eventueel met bijstelling apart in de commissie ter bespreking worden gebracht.

Nadere uitwerkingsvragen zijn:

handhaving: het technische systeem, de samenwerking met de politie en de uitbreiding van de bevoegdheden voor de handhavers. Dit overleg is gaande. Hierop wordt in de commissie op een later moment teruggekomen;

het toetsen van het belsysteem en objectieve criteria voor ontheffing moeten ook worden uitgewerkt;

er zal voldoende mogelijkheid moeten zijn voor communicatie van de invoering naar betrokkenen. De invoeringsdatum van de eerste fase zal mede hiervan afhankelijk zijn.

De voorzitter zegt de commissie voorts toe:

om het autoluw-plus maken van de OD tussen de Mauriciusbrug en de Oude Kerk in het plan op te schuiven naar fase 3;

een maximum van 40 bezoekersparkeerplaatsen te realiseren aan de Van Renswoudestraat. Daartoe het nu nog voorliggende schetsplan aan te passen;

te overwegen of de Koepoortplaats buiten het toeristenseizoen in fase 2 als additionele parkeerruimte te gebruiken is;

te bezien of er extra parkeerplaatsen te realiseren zijn aan de Nieuwe Plantage, die overigens niet ten koste mogen gaan van groen.

het voorstel voor de invoering van een pendelbusdienst in september in de commissie te brengen, waardoor de bus eind dit jaar kan rijden;

het langer openstellen van de parkeergarages is bespreekbaar als toekomstperspectief.

De voorzitter geeft aan dat het Vrouw Juttenland-westzijde wél in fase 1 van het autoluw-plus wordt opgenomen teneinde een gesloten wandelcircuit te realiseren in het noordelijke winkelgebied.

De vergadering wordt aan het einde van de eerste termijn van de zijde van de commissie en de voorzitter geschorst. Alle resterende openbare en besloten agendapunten worden doorgeschoven. Op 27 juni wordt de commissievergadering hervat.

7.

Stimulering inzameling kringloopgoederen (00/013124)

Dit onderwerp wordt doorgeschoven naar de vergadering van 27 juni.

8.

Aanpak sluipverkeer polderwegen Midden-Delfland (00/012118)

Dit onderwerp wordt doorgeschoven naar de vergadering van 27 juni.

9.

Plan Paardenmarkt 1, huisvesting Stichting IPSE (00/011704)

Dit onderwerp wordt doorgeschoven naar de vergadering van 27 juni.

10.

Rondvraag

Dit onderwerp wordt doorgeschoven naar de vergadering van 27 juni.

11.

Sluiting

De voorzitter schorst de vergadering tot 27 juni aanstaande.

terug naar boven