30 augustus 2001

Besluitenlijst commissie Duurzaamheid d.d. 27 juni 2000

 


naar agenda
27 juni 2000


naar agenda
29 aug. 2000



Aanwezig:

A. Hollink, M.Tienstra, W. Den Boef, J. Oosterhuis, W. Bot, mw. C. Lourens,

J. Weertman, C. Mooiweer, A. Meuleman, J. de Jong, M. Bouman,

mw. W. Steffen-Hoogendoorn, D. v.d. Goot, W. v. Leeuwen, A. v. Tongeren,

R. Grashoff (vz.), E. Nas (secr.)

Ambtelijk:

J. Koetsenruijter, R. de Groot, T. Cornax, A. de Jong, Ć. Ruiter, D. ten Grotenhuis

Afwezig:

S. Reuvers, mw. M. Roorda van Eijsinga, mw. C. Heuvelman,

mw. W. Wijnmaalen-van Leenen, J. van den Doel, C. Baljé, mw. M. Koop,

R. Kroon, R. Dingler, J. de Wit

 

1.

Opening en vaststelling agenda

De voorzitter heropent de vergadering, nadat deze op 20 juni is geschorst en stelt de bijgestelde agenda vast.

2.

Mededelingen

De commissie heeft na 20 juni een notitie toegezonden gekregen "tussenstand autoluw-plus". Deze notitie is onderdeel van de beraadslagingen. Een verwijzing in het stuk naar de Nieuwelaan moet zijn: Nieuwe Plantage.

Uitgedeeld is een aanvulling van de Leefmilieuverordening.

3.

Inventarisatie wensen publieke tribune om in te spreken bij een agendapunt

Dhr. V.d. List, bij agendapunt 6.

Dhr. De Rijk, dhr. Van Tull en dhr. Link, bij agendapunt 7.

Mw. Slee en dhr. V.d. Kooij, bij agendapunt 8.

4.

Vaststelling wijze van afdoening ingekomen stukken

De commissie stemt in met de voorgestelde wijze van afdoening.

5.

Voortgezette behandeling van de nota "Bereikbare binnenstad, parkeerbeleid sleutel tot autoluw(plus)", inclusief nota van wijziging (00/013023)

De commissie zet de discussie voort in tweede termijn.

De commissie heeft op 22 juni, naar aanleiding van de behandeling in eerste termijn, een voorstel van wethouder Grashoff ontvangen om het voorstel op enkele punten te herzien. De brief bevat twee bijlagen: een kaartje met gewijzigde lokaties van invalidenparkeerplaatsen en een tabel met de nieuwe parkeerbalans, waarin de herzieningen zijn verwerkt. Deze herzieningen worden geacht van toepassing te zijn op de nota (en nota van wijziging).

De voorzitter zegt naar aanleiding van de discussie de commissie toe:

te willen kijken naar geconstateerde "witte vlekken" in de vertegenwoordiging van de binnenstad in het binnenstadsforum. Dit zijn: noordwest (omgeving Voorstraat, OD-noord) en zuidoost (omgeving Harmenkokslaan);

in de commissie op 3 oktober het monitoringplan en de uitwerking van de handhaving te presenteren;

de oostgarage zo spoedig mogelijk aan te leggen. Om deze in 2005 open te hebben, moet nu met de voorbereiding worden begonnen. Volgend jaar mei zal de eerste paal van de zuidpoortgarage worden geslagen, deze is in 2003 gereed. Dan kan de oostgarage worden gebouwd.

De fracties van PvdA, Groen Links, D66, STIP en RPF/GPV/SGP stemmen in met de nota´s, mede gezien de brief tot herziening op onderdelen. De fracties VVD, CDA en Stadsbelangen nemen het voorstel voor nader beraad terug naar de fractie.

6a.

b.

Leefmilieuverordening (LMV) binnenstad (00/014420)

Aanvulling exploitatieverordening Horeca 1998

Inspreker:

Dhr. Van der List, bewoner binnenstad en belegger in onroerend goed

De heer Van der List stelt dat de (uitbreiding van de) horeca al van ’94 tot heden is bevroren. In andere steden is er een gemiddelde stijging van zo’n 23%, in Delft zijn er de afgelopen 10 jaar 3 vestigingen bijgekomen. De restaurantsector is een positieve functie. Ze geeft geen overlast en tast het leefmilieu niet aan, maar versterkt de sociale controle.

De voorzitter concludeert dat de commissie in hoofdlijnen akkoord gaat met deze maatregel, mede vanwege de tijdelijkheid ervan. De horeca wordt in het kader van het bestemmingsplan meegenomen. Er wordt dit jaar een horecanotitie gemaakt. Het voorontwerp bestemmingsplan staat gepland voor maart 2001. De voorzitter zegt toe in het najaar een kleine "conferentie" te houden over de Beestenmarkt inzake de voor dit gebied geldende afspraken. Met betrekking tot de gevraagde nadere begripsbepaling omtrent individuele vrijwillige prostitutie zegt de voorzitter toe hierop in de raadsvergadering terug te komen.

De commissie stemt in met de onder 6a en 6b genoemde voorstellen.

7.

Stimulering inzameling kringloopgoederen (00/013124)

Inspreker:

Dhr. De Rijk

De kleinere kringloopwinkel wordt door de maatregelen benadeeld. De Flintstones worden zo de dupe. Dit terwijl de kleine kringloopwinkels ook een gemeentelijk beleidsdoel realiseren.

Dhr. Link

De heer Link geeft aan dat de kleine bedrijven jarenlang niet de mogelijkheden hebben gekregen die de grote wel hadden. Hij is tegen de plannen.

Van Tull, namens St. Kringloopbedrijf Delft

Hij is blij met het voorstel en ziet het als een erkenning voor haar diensten. Het bedrijf is uitgegroeid naar 70 mensen. De heer van Tull betoogt dat de SKD een not-for-profitbedrijf is dat voor milieurendement staat door het ophalen van papier en materialen (herbruikbare goederen) en de reparatie van witgoed.

De voorzitter geeft aan dat m.b.t. het voorstel wordt gedacht aan een minimum ophaalgewicht van 30 kilo. Dit wordt verder uitgewerkt. De voorzitter constateert dat het criterium van 3000 ophaaladressen om voor subsidie in aanmerking te komen, zal worden heroverwogen.

De commissie stemt in met het voorstel.

8.

Aanpak sluipverkeer polderwegen Midden-Delfland (00/012118)

Insprekers:

Mw. Slee, namens buurtcomité Abtswoude en is lid van de beheerscommissie natuurcamping De Grutto

Mevrouw Slee stelt diverse vragen over de wijze van afsluiting van het gebied. Ze bepleit de meest verkeersveilige inrichting van de polderwegen, waaronder goede belijning en aanleg van het fietspad ten oosten van Abtswoude. Daarnaast wenst ze een goede uitwerking van de wijze van verkeersdosering. Ze besluit met de constatering dat de politie helaas geen snelheidscontroles uitvoert en niet wil uitvoeren op de polderweg Abtswoude.

Dhr. V.d. Kooij

Pleit voor het verlagen van de snelheid ter plaatse, wenst geen sluipverkeer. Hij bepleit een systeem dat gebruik maakt van een kentekencamera die aan het begin en aan het eind van het traject meet en de snelheid berekent. Daarnaast bepleit hij het afmaken van het fietspad, waar geld en grond voor is.

De voorzitter zegt toe dat de technische uitwerking van het systeem terugkomt in de commissie. De snelheidslimieten op de weg worden nader bekeken, mede in relatie tot het aanleggen van drempels. Bij de inrichting wordt ervan uitgegaan dat de auto er te gast is. De weg is voor langzaam verkeer bedoeld.

De commissie stemt in met het voorstel.

9.

Plan Paardenmarkt 1, huisvesting Stichting IPSE (00/011704)

Dit onderwerp is van de agenda afgevoerd.

10.

Presentatie herinrichting noordelijk winkelgebied

Kredietaanvraag (00/004547)

Dit onderwerp is van de agenda afgevoerd.

11.

Presentatie ontwikkeling veld 9 zuidpoort

Dit onderwerp is van de agenda afgevoerd.

12.

Rondvraag

De commissie maakt geen gebruik van de rondvraag.

13.

Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering.

terug naar boven