30 augustus 2001

Besluitenlijst commissie Duurzaamheid d.d. 14 maart 2000
 


agenda
 14 maart 2000


agenda
4 april 2000

 

Aanwezig:

D. v.d. Goot, S. Reuvers, W. den Boef, M. Tienstra, J. Weertman,

mw. C. Lourens, J. de Jong, A. Meuleman, J. Bouman, mw. W. Steffen-Hoogendoorn, mw. C. Heuvelman, J. Oosterhuis, mw. M. Koop, J. van Koppen, R. Grashoff (vz.), E. Nas (secr.)

Ambtelijk:

M. Gerritsen (IWACO), P. den Dood, J. Tuit, J. v. Reenen, J. v.d. Hoest, M. v. Arendonk, W. v.d. Berg

Afwezig:

J. van den Doel, M. Mooiweer, M. Mahler, mw. M. Roorda van Eijsinga,

mw. W. Wijnmaalen-van Leenen, C. Baljé, mw. L. de Jongh Swemer, R. Kroon, J.P. de Wit, R. Dingler

 

1.

Opening en vaststelling agenda

De voorzitter opent de vergadering en stelt de agenda vast.

2.

Mededelingen

De voorziene ingelaste commissievergadering op 21 maart gaat niet door. Deze datum was gereserveerd voor de vaststelling van het contract met de MAB inzake Zuidpoort. Dit nadert nu de afrondende fase.

De voorzitter beantwoordt de vragen over de "nautische uitstraling" van de terrasboot van het Boterhuis. De voorgaande terrasboot was niet herkenbaar als boot. In overleg met de betreffende ondernemer zijn aanpassingen gepleegd, waardoor de terrasboot nu voldoet aan de door de gemeente gewenste uitstraling.

3.

Inventarisatie wensen publieke tribune om in te spreken bij een agendapunt

Er zijn geen insprekers.

4.

Vaststelling wijze van afdoening ingekomen stukken

De commissie stem in met de voorgestelde wijze van afdoening.

5.

Vaststelling besluitenlijsten commissie Duurzaamheid

d.d. 1 en 15 februari 2000

1 februari 2000, tekstueel:

- Dhr. Gravensteijn was aanwezig (hij was inspreker bij dit doorgeschoven agendapunt op 18 januari jl.).

- Toevoegen bij agendapunt 6 (Minervaplein): "Met betrekking tot de verplaatsing van het buurthuis bestaat het idee dit dicht tegen of ingepast in de Artemisflat te realiseren. Zo is de voorziening voor (oudere) bewoners van de flat eenvoudig te bereiken, eventueel via een overdekte doorgang."

- Toevoegen bij agendapunt 6: "Bij de tellingen van het parkeren zal ook het effect van het kerkbezoek op het parkeren worden meegenomen in het onderzoek."

Met inachtneming van bovenstaande wordt de besluitenlijst vastgesteld.

15 februari 2000:

De besluitenlijst wordt vastgesteld.

6.

Presentatie afkoppeling regenwater Wippolder

De commissie neemt kennis van de presentatie.

7.

Wijziging artikel 19 Wet ruimtelijke ordening (WRO)

De voorzitter zegt toe in de nota aan te passen: onder voorstel sub d. de verwijzing naar het vakteamhoofd te wijzigen in "het vakteamhoofd Bouwtoezicht en monumenten (BTM)".

De voorzitter zegt de commissie toe in de evaluatie van het werken met ontwikkelingsplannen (over een jaar) tevens de ervaringen met de gedelegeerde bevoegdheid van de raad aan B&W mee te nemen.

Ter verduidelijking wordt toegelicht dat "een project" moet worden opgevat als een samenhangend bouwproject.

Daarnaast zegt de voorzitter de commissie toe dat er nog een afzonderlijke notitie zal volgen over het omgaan met ontwikkelingsplannen (voorheen randvoorwaarden en uitgangspunten).

Met inachtneming van het bovenstaande stemt de commissie in met het voorstel.

8.

Rondvraag

- Dhr. Den Boef vraagt wanneer de commissie geďnformeerd wordt over het rapport van IWACO over de grondwaterproblematiek binnenstad. De voorzitter geeft aan dat het niet in de bedoeling ligt om nu iets in bestuurlijk opzicht met het rapport te doen. Het IWACO-rapport is een tussenstap. Er wordt eerst gewacht op duidelijkheid over hoe we met de problematiek willen omgaan.

- Dhr. Meuleman vraagt wanneer de bewoners het verslag mogen ontvangen van de informatie-avond inzake de bouwplannen aan de Laan der Verenigde Naties. Dit zou er binnen drie weken nadien zijn. De voorzitter antwoordt dat dit zo snel mogelijk recht zal worden gezet, zodra het verslag er is en de beoogde verdere procedure duidelijk is.

- Mw. Steffen vraagt aandacht voor de afslag Delft-Zuid vanaf Rotterdam. De afslag bij de rotonde is slecht voorzien van borden en belijning. De voorzitter laat dit opnemen met de provincie.

- Dhr. Bouman vraagt of er iets kan gebeuren aan de overlast van (brom-)fietsers op het trottoir bij het Oostplein. Daarnaast vraagt dhr Bouman zich af of er voldoende ruimte is geweest om van bewonerszijde alternatieven aan te dragen op de bewonersbijeenkomst inzake de herstructurering van het Oostplein. De voorzitter geeft aan dat er wel een alternatief is aangeboden, maar deze is na zorgvuldige beschouwing afgewezen. De overlast van fietsers wordt doorgegeven aan de uitvoerenden, eventueel de politie.

- Dhr. Oosterhuis vraagt naar de commissieplanning. Wanneer komen de diverse onderwerpen in de commissie. De voorzitter geeft aan dat er zeer snel een volledig gewijzigde planning komt.

- Dhr. van Koppen merkt op dat de omleiding Oostplein wel goed is, maar dat langzaam rijdende (invaliden-)auto´s toch het risico lopen om op de A13 uit te komen. De voorzitter geeft aan hier niets aan te kunnen doen.

- Mw. Koop vraagt of de in het kader van het Oostplein toegezegde studie naar eenrichtingsverkeer voor fietsers op een rotonde is verricht. De voorzitter antwoordt dat deze studie wel degelijk is uitgevoerd, zoals toegezegd. Deze optie had de voorkeur, maar is op het kostenaspect afgevallen. De ENFB heeft hierover een brief geschreven. De voorzitter zal een gesprek met hun aangaan en verwacht dat hier uit te komen is.

- Mw. Koop heeft een klacht ontvangen van de belangenvereniging Zuidpoort dat ze niet zijn betrokken bij de herinrichting Oostplein, terwijl er ook consequenties zijn in het Zuidpoortgebied.

9.

Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering.

terug naar boven