30 augustus 2001

Besluitenlijst commissie Duurzaamheid van 28 november 2000

 


naar agenda
28 nov. 2000


naar agenda
19 dec. 2000


 
Voorzitter:

de heer Grashoff

Secretaris:

de heer Nas

Aanwezig:

de dames Heuvelman, Steffen-Hoogendoorn, Koop, De Jongh Swemer

de heren Tienstra, Den Boef, Oosterhuis, De Graaf, Weertman, Vis, Reuvers, Van den Doel, Meuleman, De Jong, De Wit (t/m agendapunt 7), Kroon (t/m agendapunt 7), Bouman, Van Tongeren

Afwezig:

mevrouw Lourens,

de heren Mooiweer, Clason

 

1.

Opening

Voorzitter Grashoff opent de vergadering.

2.

Mededelingen

- De voorzitter herinnert de commissie eraan dat op 29 november het geplande bezoek plaatsvindt met de commissie aan het Hoogheemraadschap (Oostland) in Berkel.

- De voorzitter inventariseert of er behoefte is aan een excursie naar de Phoenixgarage. De commissie stelt dit op prijs, als het op korte termijn kan. Dit zal worden georganiseerd.

- De voorzitter vraagt tevens of de commissie het op prijs stelt om de waterwoning in de Nieuwe Haven te bezichtigen. Ook deze excursie zal worden georganiseerd, omdat daar belangstelling voor is.

3.

Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren

Bij agendapunt 6: De heren Aarts en Boon.

Bij agendapunt 7: De heren Venema, Pol, Boon en Lekkerkerk.

 

4.

Vaststelling wijze van afdoening ingekomen stukken

Mw. Steffen-Hoogendoorn heeft een korte vraag over het voorstel aanpassing APV. Deze vraag zal schriftelijk voor de raadsvergadering worden beantwoord.

De commissie stemt in met de voorgestelde wijze van afdoening.

5.

Vaststelling besluitenlijst commissie Duurzaamheid van 31 oktober 2000

Mevrouw Heuvelman was niet aanwezig.

De commissie gaat met inbegrip van bovenstaande akkoord met de besluitenlijst van 31 oktober 2000.

Naar aanleiding van:

De heer Den Boef vraagt hoe de voorzitter omgaat met de incidenten bij DSM/Gist. De voorzitter geeft aan dat vanwege het feit dat het gaat om incidenten dit in de portefeuille valt van de burgemeester. Dit is ook afgestemd met de burgemeester. De burgemeester wordt op de hoogte gehouden door de hulpdiensten van voorvallen. De burgemeester schenkt aandacht aan deze materie. Wat de milieu-aspecten betreft is de provincie toezichthouder. Eventuele informatie voor de commissie Leefbaarheid hieromtrent zal ook naar Duurzaamheid worden gezonden.

6.

Voorstel verplaatsen woningen Ezelsveldlaan 55 en 57

Zuidpoort (00/028010)

Dhr. Aarts, bewoner van een van de woningen

De heer Aarts geeft aan dat hij sinds ´53 de woning bewoont, die een hoge culturele waarde hebben. Het bevreemd hem dat een monumentaal pand moet schuiven voor een nieuw stuk stad. Hij bepleit het inpassen van het nieuwe om het bestaande, monumentale heen.

Dhr. Boon, namens belangenvereniging Zuidpoort

De heer Boon geeft aan dat in 1999 reeds gemeld is dat de woningen in het monumentenseletieproject (MSP) zijn geselecteerd. Sindsdien is er niets met deze informatie gedaan. Volgens hem ontbreekt het de gemeente de wil om in de planvorming hiermee rekening te houden. Hij is tegen het verplaatsen van de woningen, tenzij er garanties komen dat de verplaatsing technisch haalbaar is. Schakel er de monumentencommissie bij in. De belangenvereniging stelt het wel op prijs dat de woningen behouden blijven. Het verschuiven van de rooilijn van veld 7 van het Zuidpoortplan lijkt beter geschikt.

In reactie op de insprekers geeft de voorzitter aan dat het verschuiven van dit rijksmonument goed moet worden beargumenteerd. Deze argumenten zijn er. Er wordt gezocht naar een lokatie waar de woningen stedebouwkundig beter ingepast zijn in het bouwplan Zuidpoort. De financiële onderbouwing van het voorstel is niet langer vertrouwelijk.

Na discussie met de commissie zegt de voorzitter toe dat de heer Aarts in de woning moet kunnen blijven wonen, met redelijkerwijs behoud van bergingen en buitenruimte na verschuiving. Het advies van de commissie voor welstand en monumenten zal worden betrokken in de operatie, alsmede de bewoner.

Daarnaast heeft het in elk geval de voorkeur om de trafo-huisjes te verplaatsen.

De meerderheid van de commissie stemt in met het voorstel. De fracties PvdA en Groen Links nemen het voorstel voor nader beraad terug in de fractie. De fractie van Leefbaar Delft is tegen.

7.

Voorstel aan de gemeenteraad inzake Voorlopig Ontwerp (VO)

veld 5 + 7 Zuidpoort (00/026236)

De voorzitter licht voorafgaand aan de discussie toe dat het memo van B&W moet worden gezien als randvoorwaarden voor verdere uitwerking van het VO naar het Definitief Ontwerp (DO). Hieraan dient nog te worden toegevoegd dat de in passing van het paviljoen nader dient te worden uitgewerkt. Voorts worden de opmerkingen van de commissie tevens opgevat als richtinggevende uitspraken voor uitwerking van het VO.

Insprekers:

De heer Venema

Hij heeft vertrouwen in het ontwerp van Van Reeth, met uitzondering van het paviljoen. De bouwhoogte is te hoog. Hij is niet tevreden met het gevelontwerp van veld 5 en vindt de bioscoop te massaal. Hij bepleit lagere bouwhoogten en stadsvriendelijkere kleuren voor de uitwerking.

Dhr. Pol, namens bewoners van het Haakpand

Hij is tegen het paviljoen. Hij betwijfelt of het transparant wordt. Ook het argument dat het een pleinwand zou zijn deelt hij niet. Het gaat om een kubus, die geen wand is op een afstand van 7½ meter van de gevel van het Haakpand. Daarnaast bekritiseert hij de bouwhoogten. De voorgestane 22 meter hoogte van het VO past niet bij het karakter van Delft. Hij bepleit dat van veld 7 een bouwlaag wordt geschrapt.

Dhr. Boon, namens belangenvereniging Zuidpoort

De heer Boon vraagt zich af hoe het traject van Bestemmingsplan Zuidpoort en VO-DO met elkaar worden afgestemd. Voorts bepleit hij het betrekken van ConneXXion bij de inpassing van het verkeersplein aan de Zuidwal. Over sociale veiligheid geeft hij aan dat er niets met het onderzoek van bureau Ruim is gedaan. Vervolgens stelt de heer Boon dat de disco geen toegevoegde waarde heeft voor het cultuurplein en is de vraag over de doelgroep nooit beantwoord. Hij plaatst kanttekeningen bij het feit dat de geplande woningen pas op de 3e laag zijn geprojecteerd. Over het paviljoen geeft hij aan dat dit slechts de stedenbouwkundige handtekening van de architect is.

Dhr. Lekkerkerk, namens de Fietsersbond Delft

De heer Lekkerkerk constateert dat de ondergrondse fietsenstalling in de parkeergarage uit het plan is verdwenen. Hij bepleit goede kwalitatieve fietsenstallingen in het gebied.

In reactie op de insprekers geeft de voorzitter aan dat de fietsenstalling er wel degelijk komt. Er komen er twee, bovengronds, met een totale capaciteit van 350 fietsparkeerplaatsen (100 meer dan voorheen gepland).

De commissie spreekt in het algemeen haar waardering uit voor het plan. De voorzitter geeft naar aanleiding van discussie met de commissie aan dat er wel e.e.a. met het onderzoek van bureau Ruim is gedaan, dat er alleen bewuste keuzen zijn gemaakt om diverse onderdelen niet over te nemen, om de kwaliteit van het gehele plan te kunnen waarborgen.

Het beschikbare bioscoopmarktonderzoek, dat in opdracht van de MAB is verricht, zal op 29 november naar de commissie worden gezonden.

De fietsroute komt niet over het plein / de pleinen te liggen, maar ten zuiden van de bebouwing van de velden 5 en 7.

De commissie adviseert om bij de totstandkoming van het DO de volgende onderdelen van de planvorming nader uit te werken.

Gevels van veld 5. De gepresenteerde gevels sluiten nog onvoldoende aan bij de referentiebeelden en het in het Schetsplan Plus in het vooruitzicht gestelde ambitieniveau. De gevels hebben een monotone uitstraling. Meer differentiatie hierin is gewenst. Ook de verticale opbouw van de gevels moet meer aansluiten bij het idee van een dubbele winkellaag; de "plint" boven de 1e winkellaag is te zwaar.

Gevel aan theaterkant moet meer worden opengewerkt. Hierdoor wordt de disco beter geprofileerd en wordt de sociale veiligheid bevorderd. De hoekpunt nabij de toegang van de parkeergarage vereist aandacht; het is mogelijk om de discofunctie hier veel sterker aan de buitenkant te laten zien.

Liftontsluiting op het plein. De mening van de architect dat een liftontsluiting niet kan worden geïntegreerd in het paviljoen wordt niet gedeeld. Een apart liftblokje op het plein is stedenbouwkundig een uiterst zwakke oplossing. Dit aspect is niet acceptabel.

Met bezonningsdiagrammen moet beter worden aangetoond dat bezonning voor bestaande en toekomstige bebouwing aan de oostkant (Kruisstraat) acceptabel blijft. Aandachtspunt is met name de noordoostpunt die grenst aan de Kruisstraat.

de door B&W vermelde aanvulling dat de inpassing van het paviljoen nader dient te worden uitgewerkt in zijn omgeving op het plein op zodanige wijze dat er voldoende daglichttoetreding in de garage onder het paviljoen komt (inpassing van de roltrappen) en de (sociale) veiligheid voldoende gewaarborgd is. Ook de "aankleding" in termen van materiaalgebruik en transparantie dient nader te worden uitgewerkt. Uitgangspunt is dat het paviljoen zal worden uitgevoerd als kubus van circa 10 bij 10 bij 10 meter met een hoge transparantie.

de auto-entree van de parkeergarage dient zodanig te worden uitgewerkt dat de uitstraling ervan duidelijk wordt en logische looproutes van de openbaar vervoerhaltes en de fietsverbinding naar het cultuurplein bevorderd worden;

de verdere uitwerking van de gevels van veld 5 moet aansluiten bij die van veld 7 in termen van "eenheid in verscheidenheid". Met name de verticale geleding van veld 5 en 7 is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Tevens moet worden gekeken naar een creatieve ontwerp-technische uitwerking van de tweede winkellaag met als doel dichtgeplakte ramen te voorkomen (ontstaan van magazijnruimte op laag 2);

de commissie wil naar een verdiepingshoogte van circa 3 meter (van vloer tot vloer). Dit wordt algemeen als een verbetering van de kwaliteit en de duurzaamheid gezien;

de reservering van de discotheek handhaven. De definitieve beslissing of er een discotheek in het zuidpoortgebied komt wordt in het DO genomen, zodat de verankering in het bestemmingsplan nog kan plaatsvinden. Deze beslissing wordt onderbouwd met een marktonderzoek, in samenspraak met een exploitant, zodra deze bekend is;

kort voorafgaand aan de vaststelling van het DO B&W en commissie uitspraken te laten doen over de afwikkeling van de fietsroutes, plaats en inrichting van de fietsenstallingen, de inrichting van de buitenruimte (inclusief openbaar vervoer) en de inrichting van de Zuidwal.

De meerderheid van de commissie stemt in met het voorstel. De fracties van Stadsbelangen, VVD en CDA nemen het voorstel voor nader beraad terug in de fractie.

8.

Voorstel aan de gemeenteraad inzake overeenkomst over revitalisering en verduurzaming bedrijventerrein Schieoevers (00/025738)

De voorzitter zegt toe een nader kostenoverzicht voor de korte en langere termijn voor de raadsvergadering aan de raadsleden op schrift te stellen.

De meerderheid van de commissie stemt in met het voorstel. De PvdA-fractie behoud haar standpunt voor tot aan de raadsvergadering.

9.

Voorbereidingsbesluit bunker Abtswoude (00/025212)

De commissie stem in met het voorstel.

10.

Informatie over de wateroverlast van november 2000

Dit agendapunt is doorgeschoven naar de volgende commissievergadering.

11.


a.

b.

Vaststelling van de adviezen van de commissie Duurzaamheid inzake de schriftelijk afgehandelde voorstellen

Energieleverantie Zuidpoort

Dynamisch parkeerverwijssysteem

De commissie stemt in met de voorstellen onder a. en b.

12.

Rondvraag

Er wordt geen gebruik gemaakt van de rondvraag.

13.

Sluiting

De voorzitter sluit om 0.08 uur de vergadering.

 

terug naar boven