19 oktober 2001

Bijlage - Zienswijzen ontwerp-bestemmingsplan Look-west
 


lijst ingekomen stukken

 

Behandeld door Matthijs Beke

Onderwerp

Hierbij dienen wij onze zienswijzen in tegen het ontwerp-bestemmingsplan Look-west.

Alvorens inhoudelijk in te gaan op het ontwerp-bestemmingsplan willen wij het volgende opmerken. In het kader van artikel 10 Bro hebben wij onze reactie op het voorontwerp bestemmingsplan gegeven. Uit het voorliggende bestemmingsplan blijkt vervolgens dat u voorbij bent gegaan aan de procedurele en inhoudelijke argumenten die wij hebben gegeven. Ook uw weerlegging op onze reactie op uw voorontwerp stelt ons onvoldoende gerust. Onze zienswijze op het ontwerp bestemmingsplan hebben veelal betrekking op de eerder ingediende reactie in het kader van het vooroverleg.

Wij benadrukken dat het ons bevreemdt dat voor een ontwikkeling van een dergelijk groot gebied gekozen is voor een partiële planologische uitwerking. De garantie op een coherent eindresultaat wordt hiermee niet gegeven. Het "Integrale Ontwikkelingsperspectief Harnaschpolder" biedt hiervoor eveneens onvoldoende juridische zekerheid. Met de voorgestelde partiële werkwijze is onder andere onduidelijk op welke wijze bovenwijkse voorzieningen gefinancierd kunnen worden uit een gemeenschappelijke exploitatie. Indien niet tijdig deze verdiepingsslag wordt uitgevoerd, bedoeld in ruimtelijke en financiële zin, dan dreigt het gevaar dat dergelijke vraagstukken naar de toekomst worden geschoven. U verwijst naar aanleiding van onze reactie op het voorontwerp, op het feit dat dit in overeenstemming is met het convenant dat destijds door u is gesloten met de Provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap Delfland en het Ministerie VWS. Hierin zijn wij niet gekend. Bovendien lost dat ons gesignaleerde probleem geenszins op.

Gezien de gunstige ligging van het "Middengebied" van de Harnaschpolder ten opzichte van de Delftse agglomeratie ziet de gemeente Delft goede mogelijkheden om hier woningbouw te realiseren. In de toelichting van het ontwerp-bestemmingsplan Look-west ondersteunt u ook deze visie. Uit diverse studies blijkt dat ook de komende jaren de woningbehoefte in onze regio nog erg groot blijft. Iedere gemeente zal zich dus moeten inspannen om aan deze vraag te voldoen. Desondanks staat vooralsnog in het ontwikkelingsperspectief dit gebied aangemerkt als woon-werkgebied. Hiermee kunnen wij niet instemmen.

OV-tracé

De gemeente Delft hecht zeer grote waarde aan het welslagen van de Agglonetverbinding 37, die in het bestemmingsplan is aangeduid met "reservering O.V. tracé". De vervoerswaarde van deze lijn zou zo optimaal mogelijk gemaakt moeten worden. In het bestemmingsplan is het tracé voor de OV-lijn gedeeltelijk aan de westzijde vastgelegd. Hierdoor zal de lijn twee bochten moeten maken om het gebied aan de oostzijde van de hoogspanningsleiding te verlaten. Indien deze bochten aan de Agglonet-eisen voldoen, straal minimaal 50 meter, dan nog gaat dit ten koste van de reistijd en comfort hetgeen tegen het gestrekte lijnprincipe is dat voor dergelijke hoogwaardige OV-lijnen in het algemeen gehanteerd wordt. Daarnaast zal conform het tracébesluit "Openbaar Vervoersroute Zuidtangent", zoals dat in het DB-Haaglanden medio 1999 is genomen, de OV-lijn over de Woudseweg haaks en aan de oostzijde van de hoogspanningsleiding moeten oversteken. Indien voor een gestrekte lijnvoering aan de oostzijde wordt gekozen, dan zijn de twee S-bochten overbodig, maar bovenal zal de vervoerswaarde van de OV-lijn verhoogd worden doordat de lijn zodoende dichter tegen het voedingsgebied aan komt te liggen. Wij zijn daarom van mening dat de OV-lijn direct aan de oostzijde van de hoogspanningsleiding planologisch vastgelegd moet worden.

Gemengde doeleinde

Daarnaast hebben wij bezwaar tegen de bestemming "gemengde doeleinden". Gezien de ligging van dit gebied ten opzichte van de OV-lijn biedt dit voldoende potentie voor kantoorachtige bedrijvigheid binnen het kader van het rijks- en provinciaal ABC-locatiebeleid. Dit locatiebeleid gaat zeker op rondom de knoop Woudseweg en de OV-lijn alwaar arbeidsintensieve bedrijven ontwikkeld zouden moeten worden. De gemeente Delft ziet dan ook graag dat u uw visie op dit gebied wilt herzien en een ruimere bepaling voor het vestigen van kantoorachtige bedrijvigheid opneemt.

Tenslotte hebben wij bezwaar tegen het feit dat u de mogelijkheid openhoudt om bedrijfswoningen op te richten. De Wet milieubeheer voert een duidelijk restrictief regime tegen wonen op bedrijfsterreinen. Wij zien niet in waarom in de Harnaschpolder hiervan afgeweken moet worden en waardoor ons inziens bedrijven onnodig beperkt kunnen worden in hun bedrijfsvoering. Wij verzoeken u om de mogelijkheid om bedrijfswoningen op te richten te schrappen.

Wij verwachten u hiermee voldoende over onze zienswijzen te hebben geïnformeerd.

terug naar boven